Külföldi rendszám-magyar vezető


Captain Spaulding # 2012.03.02. 12:46

vati ezt írta:

"Kérdés: Apósom autóját, - aki Szlovák állampolgár, szlovák lakcímmel, de magyar lakcímmel nem rendelkezik - vezethetem-e, úgy hogy Én magyar állampolgár vagyok, magyar lakcímmel és mondjuk az apósomhoz Szlovákiába bejelentkezek egy ideiglenes lakcímre?"

Police.hu szerint így nem kellene 1 napos papír, legalábbis számomra így jön le a dolog.

Van e vezetőnek magyar lakcíme? Ha nincs akkor nem történt jogsértés! Ha van, és mellette van külföldi tartózkodási helye, ebben az esetben szlovák lakcímkártya, akkor ez nem lenne elég?

Szerintem elég, habár nem értek a paragrafusokhoz!

WRC555 # 2012.03.02. 12:51

szerintem ha megvan a magyar lakcimed, és mellette van külföldi lakcimkártya, az nem jó.
Ha megmutatod, ha nem (pl. útlevelet adsz meg a szlovák kártyát)a rendörnek asszem kötelessége megnézni a nyilvántartóban, hogy benne vagy-e mint magyarországi lakcimmel rendelkezö alany, és akkor bukó.
Születési adatokból le tudja kérdezni, hogy van-e magyar lakcimed ugyanis.

WRC555 # 2012.03.02. 12:55

Tehát az én értelmezésemben teljesen ki kell jelentkezni a magyar lakcimröl, a személyit és a lakcimkártyát le kell adni, és akkor kikerül a nyilvántartóból.
Àllitólag van valami "nullás" lakcimkártya is, ami elvileg ugyanaz, hogy nem vagy benne a lakcimnyilvántartóban, viszont megmarad a személyid, de nem tudom, hogy ezt hogyan kell intézni, plusz állitólag nem minden Okmányiroda hajlandó (???) kiadni. /Ezt a totalcaron olvastam a hozzászólásokban/

para # 2012.03.02. 13:06

Sziasztok,

Tegnapi napom a teljes fórum végigolvasásával ment el, ugyanis elég fura helyzetben találtam magam a törvények elolvasása után.
Hogyan is gondolta ezt a tisztelt törvényhozó szerv??? Merült fel bennem a kérdés, miközben a "hajamat téptem"...

A történet úgy kezdődik, hogy van egy saját autóm, külföldi rendszámmal. Ami azt tekintve, hogy külföldi állampolgár vagyok, ott bejelentett címmel, jogsival és útlevéllel nem hangzik hajmeresztően. Legalábbis gondoltam én, a tegnapi napig...

Megjegyzem, nem luxusautóról van szó, nem is új autóról. Az autó már (emberi viszonylatban) kamaszodó korba lépett, tehát nem áll fenn semmiféle "trükközés".

Ez eddig nem is lenne probléma, de rendelkezek magyarországi bejelentett címmel is, ugyanis félállásban itt dolgozok.

Tehát a törvény olvasatában: törvényesen vezethetem MO területén a gépkocsimat, hiszen a mo-i mellett van külföldi bejelentett lakhelyem, DE mivel én vagyok a tulajdonos ("üzembentartó") ezt nem tehetem meg törvényes keretek között, hiszen erre a külföldi cím már nem számít "mentesítő" körülménynek.

Nem vagyok állampolgárság halmozó, így nem rendelkezem magyar állampolgársággal. Annak az EU tagországnak vagyok csak állampolgára, ahol az autót vásároltam és üzemeltetem, ahol fizetem rá a kötelező biztosítást, stb.

Hogy lehet az, hogy állampolgárságra való tekintet nélkül szankcionálhatnak? Az autóval ha nem is napi szinten, de ingázok a munkahelyem és az otthonom között. Ráadásul olykor-olykor otthon hagyom szüleimnek, vagy EU-n kívülre utazok.

Az éves autópálya matricát megvásároltam, nem hajtok gyorsan és magyarországon is szoktam tankolni az autót. Hol van ebben a törvénytelenség?!

Kérem javítsatok ki, ha rosszul értelmezem a kialakult helyzetet, de én nem látom a törvényszegést abban amit felvázoltam eddig!

Jelen esetben két megoldást látok magam előtt:

  1. A legegyszerűbbenk az a megoldás tűnik, hogy megszüntetem a mo-i lakcímemet (remélem a munka és bankszámla miatt ez kivitelezhető). Így mint üzemben tartó sem vétek az átgondolatlan törvények ellen.
  2. A második opció az lenne, hogy édesapám nevére íratom az autót és akkor korlátozások nélkül használhatom az autót. Azonban ez már tényleg trükközésnek számítana, mert édesapám rokkantsága miatt kedvezményekhez jutnék, hiszen kedvezményt kap a kötelezőre, átíratásra, stb.

Kicsit érdekes helyzetben találtam magam, mert nem igazán számítottam arra, hogy egy ilyen megtörténhet a 21. században, ráadásul az EU-n belül.

Tudnátok esetleg valamilyen ésszerű javaslatot adni?

Véleményem # 2012.03.02. 13:25

vati1978

Állandó lakcím, ideiglenes lakcím, tartózkodási hely, meg még aki ahogy hívja, ami itt Mo.-on be van jegyezve az már szokásos tartózkodási hely alá esik, oda sorolják be.

Esetedben ha nincs semmilyen külföldi hatóság által kiállított közokiratod, és magyar lakcímmel rendelkezel, az 1 napos papír lehet számodra a megoldás hogy vezethesd az apósod autóját.

Captain Spaulding # 2012.03.02. 13:56

"Véleményem

Állandó lakcím, ideiglenes lakcím, tartózkodási hely, meg még aki ahogy hívja, ami itt Mo.-on be van jegyezve az már szokásos tartózkodási hely alá esik, oda sorolják be."

Ok, ez tegyük fel így van! Akkor itt számomra ütközik valami a következő sorokban:

25/A. §-ban meghatározott jármű a közlekedési igazgatási hatóság által kiadott magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel vehet részt, amennyiben:

  1. az üzemben tartója e törvény rendelkezései szerint belföldi üzembentartónak minősül vagy
  2. vezetője Magyarország területén lakóhellyel rendelkezik.

......................................................................................
(4) Az (1) bekezdés b) pontjában foglaltakat nem kell alkalmazni, ha a járművezető

  1. szokásos tartózkodási helye nem Magyarország területén van,

Ezt akkor így hogy lehetett leírni egy törvényben? Ha minden magyar lakcím tartózkodási helynek felel meg? Ez a kettő így ütné/üti egymást.

Ez csak nekem fura így?

Véleményem # 2012.03.02. 14:11

Akinek nem Mo.-on van a szokásos tartózkodási helye, vagyis nincs bent a rendszerben mint magyar lakcímmel rendelkező személy, úgy valószínű hogy külföldön él.

Valószínű, hogy rendelkezik külföldi lakcímmel...

Mentesült ez által, nem kell bizonyítania sehogy sem hogy jogszerűen használja az autót. Hisz nincs magyar lakcíme.

RichJerk # 2012.03.02. 14:47

Sokallja a külföldi rendszám után járó nyolcszázezres bírságot az ombudsman

http://tv2.hu/…zamu-autokat

Hossz: 6:07 Feltöltve: 2012/03/02

( Video )

Captain Spaulding # 2012.03.02. 15:43

Véleményem

Amit leírtál, az eddig is egyértelmű volt.

Viszont amit bemásoltam, abban a leírtak azt mutatják, ha az adott gépjármű vezetőnek ha VAN magyar lakcíme és emelett a szokásos tartózkodási helye viszont külföldön van, akkor jogszerűen használhatja a gépkocsit.

Akárhogyan is olvasom, számomra ez úgy jön le ebből, ha rendelkezel Mao. területén lakcímmel de a szokásos tartózkodási helyed külföldön van és ezt igazolni is tudod akkor vezethetsz!

Véleményem # 2012.03.02. 15:55

Így van.

efel30 # 2012.03.02. 16:39

sziasztok. olvasgattam a hozzászólásokat és a köv. kérdésem lenne:
liechtensteini rendszámú autó (szlovákiában van befizetve a vám) liechtensteini cég a tulajdonos és üzembentartó. van 1 napos bérleti szerződés 2 nyelven 2 tanúval. ez így ok?

ZytyKO # 2012.03.02. 17:17

Sziasztok!

Nekem volna egy angol rendszámos autóm, amellyel járok mindenfelé. Sehol nem volt még gond, egyedül kint,ha lejár a kötelezőm.
Van magyar útlevelem, nincs személyi igazolványom. NINCS magyar lakcímem. Kértem okmányirodában lakcímkártyát(pénzért) amely üres,de mégis a magyar bankok ezt erőltetik.
(Van angliában is bankszámlám, de magyarországon az "üres" lakcímkártya is elég a banknak(nem sokra mennek vele..))

Az a kérdésem,hogy ha magyar állampolgárként magyar földre lépek, és itt költeném el a javaimat...de nincs magyar lakcímem akkor milyen papírt kellene szereznem?

Jah és én hülye még vettem pályamatricát is veszek folyton.

Köszönöm!

para # 2012.03.02. 17:22

Sziasztok,

Írtam egy hozzászólást korábban, csak mivel ma regisztráltam ezért előbb moderálják és később jelenik az meg. Mivel azóta volt jó néhány hsz, gondolom elveszett a többi között!:(

Kérném, hogy olvassátok el a 2012.03.02. 14:06 időpontban írt hozzászólásomat és várom a véleményeket és ötleteket.
A hsz linkje:
http://www.jogiforum.hu/forum/34/2057#…

Köszönettel

zées # 2012.03.03. 00:20

Jól megcsavarták ezt a törvényt, de viszonylag átlátható , viszont vannak kérdő jelek is !!
Magam részéről is érintett vagyok , 2 országban van bejelentett címem és úgy vélem nincs ezzel nagy gond (persze amig le nem szedik a rendszámom) :-))
Itt szerintem két legyet ütnek egy csapásra, egyrészről kiszűrik ,a jogtalan külföldi rendszámmal rendelkező autó tulajdonosokat ,
másrészt az illegális munkavállalást !! ez mindkettő szerintem helyes !!
(4) Az (1) bekezdés b) pontjában foglaltakat nem kell alkalmazni, ha a járművezető

1. szokásos tartózkodási helye nem Magyarország területén van,”"

Itt fonódik össze a két dolog !! Ha tudod igazolni a szokásos tartózkodási helyed ez hivatalosan //Tartózkodási Engedély //
ez megvan nincs félni valód ,
Nem akarom offolni a topicot, de utána kell nézni a tartózkodási engedély , kibocsátásának ,hogy mi a menete
hogy érthetőbb legyek Ausztriai példát tudok mondani,mert ezt ismerem ,
de minden országnak meg van saját jogi feltétele , erre vonatkozolag
Van ideiglenes , és határozatlan időre szóló engedély ,!!
Megkapod ha : a, van bejelentet lakcímed
b, ecard ( tb kártya)
c , állandó munkahely
És a országban tovább tartózkodol mint 3 hónap, akkor 3 hónapon belül illetékes hivatalba jelentened kell ,, És 3 hónap után rendelkezned kell engedéllyel !!
egyébként nem dolgozol hivatalosan külföldön !!!!, és Xy törvény értelmébe büntetést von maga után !!!
Én úgy látom a járható út , tartózkodási engedély hivatalos fordításával, besétálok a NAV ba és kérek egy mentességet a jogszabály alól
már csak az a kérdés , hogy ez egy adott rendszámra szól , vagy általánosan ??

Véleményem # 2012.03.03. 08:23

külföldön nincs olyan okmány/közokirat ami megfelel lakcím igazolásnak? olyan okmány/közokirat amely tartalmazza a kinti lakcímet?

Pite Peti # 2012.03.03. 08:45

Véleményem

Lakcím nincs rajta a forgalmin? Vagy a gépjármű adás-vételi papírjain? Esetleg egy gyorshajtási papíron amit Neked címzett a rendőrség, vagy egy munkaügyi központtól kapott értesítő levélen? (Ausztria)

Pite Peti # 2012.03.03. 08:55

Shohat78

Szokásos tartózkodási hely

"Adott naptári évben az adott állam területén a természetes személy tartózkodásának időtartama összességében – a ki- és beutazás napját is egész naptári napnak számítva – eléri vagy meghaladja a 183 napot."

Ha igazolod hogy 365 napból 183 napot külföldön tartózkodtál akkor lehet hogy nyert ügyünk van??????

A hivatalos fordítás aggaszt még egy kicsit.
Ha minden papírod rendben van akár szlovákul akár németül a NAV vagy a BM dolgozói mit fognak érteni belőle?????
Szóval szintén buktad a rendszámot meg a pénzt???

Zotyika # 2012.03.03. 09:54

Akképp, hogy pl munkaszerződésed van Hollandiában, ami alapján napi nyolc órát ott dolgozol, ott fizetsz adót, telefonod van amit ott használsz, a gyermeked oda jár óvodába, van névre szóló könyvtár és uszoda bérleted...

Zotyika # 2012.03.03. 09:57

Ezen felül pár országban van ugyanaz a tartózkodási hely (ideiglenes lakcím) vagy akármi néven ami nálunk is. Tehát a lakóhelyed itt van, de az "ideiglenes lakcímed" másik országban.

Pite Peti # 2012.03.03. 11:30

Shohat78

A lakcímet a forgalmiban nem tüntetik fel Szlovákiában, Ausztriában,Németországban, stb....???
Esetleg egy gyorshajtási bírságot még nem címeztek a külföldi lakhelyedre?
Munkaügyi központtól nem kaptál még levelet???
Bankszámlanyitáskor lakcímet nem kérnek????
Szerintem a felsorolt okmányok közül valamelyiket csak elfogadják!!! (Remélem)

Ezek után már csak a magyar hivatalos fordítással lehetnek gondok ha pl. december óta kint van Valaki külföldön és ezekről az új szabályokról halvány fogalma se volt.

Szokásos tartózkodási hely:
Adott naptári évben az adott állam területén a természetes személy tartózkodásának időtartama összességében – a ki- és beutazás napját is egész naptári napnak számítva – eléri vagy meghaladja a 183 napot.

Munkaszerződésben benne kell lennie a munkába állás első napjának dátuma, ha idény- vagy szezonális munkáról van szó akkor az utolsó napnak is.

InFlames # 2012.03.03. 18:17

Üdvözlök mindenkit.

Felvázolom a helyzetemet röviden. Kettős állampolgár vagyok (román, magyar). Magyarországon és Romániában is van bejelentett lakcímem. Nemrégiben vettem egy autót Romániában amit román rendszámmal "használok" Magyarországon is. A román személyimre jegyeztettem be az autót, hetente/kéthetente hazajárok Romániában (ott vannak a szüleim, barátaim, ismerőseim). Ha a román okmányaimat mutatom (személyi, jogosítvány) az igazoltató rendőrnek/nav-os személynek, tudják-e ellenőrizni a román okmányok alapján, hogy magyar állampolgár is vagyok és Magyarországon is van bejelentett lakcímem? Megbüntehetnek-e ezért?

Köszönöm előre is a segítségeteket.

Passionata # 2012.03.03. 20:51

Napokban 2x allitottak meg,magyar szig lakcimkartya offi cegkivonat napos papir,koszonjuk tovabbi jo utat.

bet zonah # 2012.03.03. 22:39

Nehogy bárki is azt higgye, hogy ezzel a valódi célcsoportot, azaz az adóspóroló luxusautósokat fogják megszorongatni!

Megnyugodhatunk, hogy ők már rég tökéletesen lepapíroztak mindent, a számukra a cégalapítást és az autóregisztrációt intéző profi ügynökségek jogászai elkészítették számukra az összes szükséges dokumentumot,hiteles igazolást, úgyhogy ezeket hiába fenyegetik ,ellenőrzik, úgysem tudnak velük mit csinálni.

Igazából a szenvedő alanyok a külföldön dolgozó kisemberek lesznek, akik megtartották a magyar lakcímüket, mert nem végleg akanak elmenni az országból.
Ők hazajönnek a kint vett autójukkal, természetesen nem tudják prezentálni a rendőrnek a konzulátus által hitelesített, lefordított igazolásokat, okiratokat, ezért az megbírságolja őket, leveszi a rendszámot, aztán járhatnak vissza pereskedni, próbálhatják igazolni a külföldön élést.
Ha meg esetleg a elmennek a kocsival valahová, ahol belegelnek egy sört, és a feleségük vezeti haza a kocsit, akkor abszolút bukta, semmiképpen sem tudják kihúzni magukat a csávából.

Sinclair # 2012.03.04. 07:21

Passionata

Szoval lakcimkártya nem is volt nálad vagy volt?

Nazso77 # 2012.03.04. 08:38

Passionata

Szia !
Miért kell a cégkivonat + a fordítás ?
Üdv Zs.