Külföldi rendszám-magyar vezető


dreizwanzig # 2012.03.01. 08:47

idézet a cikkből: "a fő szabály szerint akinek magyar lakóhelyet rögzítettek a személyi irataiban, az csak magyar rendszámú autót vezethet."

ez mióta van így?
én úgy tudom, h eu rendszámos autót gond nélkül vezethetek. az már más kérdés, hogy ez a fos ország hogy szabályozza azt, hogy hány napig.

az én helyzetem a következő:
haverom nevén van egy német rendszámos autó, amit én használok. a havernak van német lakcíme (munkáltatói nincs, de amúgy miért kötelező dolgozni????....)
én ezt az autót kölcsönadási papírral használom, ami 1 napra van megírva, 2 tanúval érvényesítve.
most már ezzel sem használhatom vagy mi van????
nem igazán értem ezt, hogy miért ne vezethetnék külföldi rendszámos autót...
próbáltam kibogarászni a hivatalos szövegekből, amiket itt találtam, de nem igazán jutottam semmire, hogy most akkor mi a helyzet?

dreizwanzig # 2012.03.01. 08:57

na, közben elolvastam mln49 által linkelt oldalon leírtakat.
ezek szerint rám ez vonatkozik:

Az üzembentartóval szemben támasztott követelmények:

1. A természetes személy üzembentartónak csak abban az esetben kell a külföldi rendszámú gépjármű magyarországi üzemeltetéséhez igazolással rendelkeznie, ha lakóhelye Magyarországon van. Az eljáró rendőr a lakóhelyet a lakcímkártyából állapítja meg, vagy – ennek hiányában - a nyilvántartásból ellenőrzi.

Ez OK. havernak német lakcíme van.

A járművezetővel szemben támasztott követelmények:
A járművezetőnek csak abban az esetben kell a külföldi rendszámú gépjármű magyarországi üzemeltetéséhez igazolással rendelkeznie, amennyiben a lakóhelye Magyarországon van. Az ellenőrzést végző rendőr a lakóhelyet a lakcímkártyából állapítja meg, vagy – ennek hiányában - a nyilvántartásból ellenőrzi.

  • a magánokirat szabályainak megfelelően kiállított üzembentartói hozzájárulás, mely szerint az üzembentartó birtokba adja a gépjárművet a járművezetőnek, aki a birtokba adás időpontjától számítva legfeljebb 30 napig (2012. január elsejétől már csak 1 napig) üzemeltetheti a gépjárművet Magyarországon.

ilyen papírom is van, 1 napra megírva, 3 nyelven, 2 tanúval.

ezek szerint nem köthetnek belém. jól gondolom???

valakinek egyébként van már konkrét tapasztalata???

remélem Szabó Máté segít nekünk :D

mln49 # 2012.03.01. 08:59

Ez esetben tudtommal, ha minden nap írtok új kölcsönadásit, akkor te rendben vagy, viszont amennyiben az ő adatait mint üzembentartóét ellenőrzik (márpedig ezt is megteszik), és találnak bejegyzett lakcímet, hiába van mellette német is akkor baj van..

BWHD # 2012.03.01. 09:24

En Nemetorszagban elek,dolgozom es nemet cegesautom van. Viszont Magyarorszagon is van bejelentett lakcimem. Velem is fog a rendör kekeckedni, mert van Mo-on bejlentett lakcimem?

Honda Civic # 2012.03.01. 09:58

BWHD

Legyen az autóban a német céggel kötött munkaszerződésed (magyar nyelven, mert abba is belekötnek) amiben szerepel, hogy az autót a mindennapos munkádhoz jogszerűen használod külföldön, az EU-n belül. Akkor talán nem kötnek beléd...

RichJerk # 2012.03.01. 10:21

Ombudsmani ajánlás: módosítson a kormány a külföldi rendszámokkal kapcsolatos szabályozáson!
A Ma reggel vendége Bassola Eszter alapvető jogok biztosának szóvivője

2012. március 01. 08:43

http://videotar.mtv.hu/…amokkal.aspx

( Video )

jewel79 # 2012.03.01. 10:41

Tudja valaki, hogy a magyarországi lakcím ebben a kérdésben mit jelent?
Az én státuszom hivatalosan ideiglenesen külföldön tartózkodó, ez egy lehetőség az okmányirodában, ekkor nem veszik el a személyit + lakcímkártyát, de a lakcím inaktív lesz és az állandó lakcímem külföldön van. Ilyenkor ha a rendőr lekéri a lakcímemet a nyilvántartásból, minek számít ez? (Van egy másik lehetőség az okmányirodában, a külföldi letelpedés bejelentése, akkor személyit + lakcímkártyát elveszik, de mivel van otthon egy saját tulajdonú lakásom, eddig ezzel nem szerettem volna élni.)

DjBluelight # 2012.03.01. 10:57

http://index.hu/…_adohatosag/

Kissé gyanús számomra, hogy eddig nem terveztek összefogott akciót- vagy csak nem közölték a médiával.

Mindenesetre biztosan csak a véletlen egybesés müve, hogy az ombudsman véleményezése után, hirtelen nagy akció veszi kezdetét.

Rezeg már a léc, érzik Ök is.
Persze a NAV erröl nem tehet, hiszen Ök is csak egy ellenörzö-végrehajtó szerv.

Captain Spaulding # 2012.03.01. 11:30

dreizwanzig

Pont így vagyok én is. Autó használat esetén, adott napra írnunk kell meghatalmazást, két tanuval. Eddig még nem állítottak meg, törvény szerint jogszerűen használom a gépkocsit.

Tulajdonos külföldi állampolgár, aki egyben az üzemben tartó is. Nem rendelkezik magyar lakcímmel. Tehát az üzemben tartói rész az ok.

A vezetői oldal, ami én vagyok. Magyar lakcímem van. És 1 napos papír, de ahogy a törvény rendelkezik. Tulajdonképpen ha bejelentkezek külföldre miközben a magyar lakcímem is megmarad, továbbra is jogszerűen használhatom a gépkocsit.

Captain Spaulding # 2012.03.01. 11:31

... és nem kellenek az 1 napra szóló meghatalmazások.

Sinclair # 2012.03.01. 12:03

jewel79

Nekem is ajánlották ezt az okmányirodás dolgot az ideiglenes külföldi tartózkodást csak idáig nem jöttem még haza márc. végén vagy áprilisban valamikor jövök.
Szóval ezzel megmarad a magyar lakcím igazolom?
Igaz inaktív lesz a lakcím igazolom azt írtad, de attól még tudom használni pl. posta, banknál, stb.gondolom újra aktív lesz ha ugyanazt a papírt töltöm ki az okmányirodában ha végleg haza térek?
Más hátránya nincs? Érdemes akkor be írni a kinti címem?
Ez rózsaszínű lap?
Előre is köszi

dreizwanzig # 2012.03.01. 12:23

captain spaulding

koszi az infot, akkor megnyugodtam, h ok vagyok. igaz nekem a haver magyar, de mar 4 eve kinn el. ahogy en olvastam ezek szerint ez teljesen ok.
de amugy en is ezen gondolkodtam, h nyaron kimegyek, bejelentetem magam.... de visszaolvasva van itt sztori arrol, h a sracnal nem volt munkaltatoi es levette a kozeg a rendszamot.
mondjuk nem ertem, hogy miert kene munkaltatoi....
miert kotelezo dolgoznia barkinek is ( a sok ingyenelo dzsipotol miert nem kernek munkaltatoit???? bocs az offert)
meg felek, h ha kulfoldi lakcimem van akkor sokkal nagyobb szivas lesz a hivatalos ugyintezes... tapasztalata van vkinek?

Esteban # 2012.03.01. 12:42

hello szép napot mindenkinek!
Érdeklödnék
olyankor mi történik ha több éve külföldön lakok van saját autom van bejelentett lakcimem átcseréltettem a jogsimat is, szoval nem magyar.
Viszont Magyar utlevél magyar személyi és lakcim kártya.
Teszemföl hazalátogatok 1 hétre és elveszik az autom papirjait?
Vagy most mi is van?
Válaszokat elöre is köszönöm

mln49 # 2012.03.01. 12:53

Captain Spaulding: Azt mi alapján bizonyítód, hogy az üzemmbentartónak nincs magyar címe? A forgalmiban elvileg csak egy név van meg a külföldi lakcím ugye, ami mellett lehet magyar is. Ok, tegyük fel lekérdezik a BM-nél az ő adatait is. De mi alapján? Mert egy név az kevés ehhez, gondolom kell még egy születési hely + dátum is legalább. Ezt viszont nem tartalmazza a forgalmi..

jewel79 # 2012.03.01. 12:56

Sinclair,
Az ideiglenes külföldön tartózkodás bejelentésének semmi hátránya nincs. Épp ez az.. az teljesen oké. A végleges külföldön tartózkodás bejelentésének viszont van: akkor már nem tudsz bankba menni, levelet felvenni, szavazni, stb. mert fizikailag is elveszik a lakcímkártyád+személyid, azzal azt deklarálod, hogy elvileg soha nem akarsz hazajönni. Csak pont ezt nem tudom, hogy autóval kapcsolatban a rendőrségnek elég-e ez az ideiglenes kijelntkezés, vagy csak a véglegeset fogadják el. De autótól függetlenül az ideigleneset érdemes (sőt elvileg kötelező) megcsinálni. Én legalábbis így tudom, de nem vagyok jogász, szóval valaki hozzáértő véleménye igazán érdekelne.

Captain Spaulding # 2012.03.01. 14:26

mln49

Érdekes a felvetésed!

Megnéztem az autó papírjait. Szlovák iratok esetén, nálam sem szerepel a kis plastic kártyán (forgalmi) a tulaj nevén és lakhelyén kívűl más. Viszont van egy A4es papírom, amit addig hordtam magamnál, míg a plastic kártya elkészült, amin viszont van már születési dátum is. Azzal már gondolom belőhető lenne az adott személy a BM adatbázisból.

Gondolom csak van erre valami eljárás a rendőrségnél. Mert amíg az én esetemben az üzembentartó nevét meg sem találnák egy magyar adatbázisban (név jellege miatt), addig ha valakinél az szerepel, hogy "Tóth Tamás", azzal nem tudom mit kezdene a rendőrség a továbbiakban.

Megnéztem biztosításom igazoló papírjait, azon sincs több adat.

Ebből a rendőrségi nyilatkozatból sem derül ki számomra több info, csak annyi, hogy ellenőrzik.

http://www.police.hu/…0213_01.html

mln49 # 2012.03.01. 15:25

Hát ez az :-) Nekem családtagom nevén van az autó, akinek ugyan magyar neve van, de nem magyar állampolgár, és se magyar lakcíme, se személyilye, se útlevele nincs! Szóval mondhatom a rendőrnek, hogy keresheti a BM adatbázisban, de kevés az infó ahhoz, hogy megtalálja.. Mindenesetre lemásoltam a külföldi személyijét, így ha nagyon kötözködni akar, akkor felőlem aztán keresgélheti. Ennél többet nem tudok tenni. Mellesleg én is kettős állampolgár vagyok, rendelkezem külföldi személyivel és külföldi lakcímmel is, de mint tudjuk ez az egyaránt lévő magyar lakcím miatt nem elégséges. Ami egyébként közröhej tárgya!

értelmetlenország # 2012.03.01. 16:18

Egy Szlovák cégnek vagyok az ügyvezetője.Magyarországon és Szlovákiában is van lakcímem.Céges autóval járok haza,ami nem egy nagy érték,16 éves.Van nálam cégkivonat amiből kiderül hogy én vagyok az ügyvezető.Ezen kívül mi kell még?

Captain Spaulding # 2012.03.01. 17:05

mln49

Most lehet én értelmezek valamit félre, de az utolsó leírásod alapján neked semmilyen extra meghatalmazásra nincs szükséged a törvény szerint és más egyébre sem.

Ahogy írtad a tulajdonosnak (gondolom ő az üzembentartó is) nincs magyar lakcíme sőt nem is magyar állampolgár. Így az az oldal rendben van. Eltekintve attól, hogy a rendőr megtalálja e az adatbázisban vagy sem, stb...

A vezetői oldalra vonatkozó rész, mint írtad neked van külföldi lakcímed, amit én úgy gondolom fedi a "bejelentett külföldi tartkózkodási hely" fogalmát vagy lehet én gondolom rosszul...
Mert ezek szerint akkor te nem csinálsz semmi szabálytalant két országban lévő lakcím birtokosaként:

"Amennyiben a jármű vezetője rendelkezik magyarországi lakóhellyel, a rendőr felszólítására a jogszabályban megfogalmazott mentesülési körülmények valamelyikét a helyszínen igazolni kell.

A magyarországi lakóhellyel rendelkező járművezető akkor jogosult nem magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel ellátott járművel a közúti forgalomban részt venni, ha:

· rendelkezik bejelentett külföldi tartózkodási hellyel és ezt a tényt külföldi hatóság által kiállított igazolvánnyal (közokirattal) igazolni tudja, vagy "

mln49 # 2012.03.01. 17:56

Captain Spaulding

Én is úgy gondolom, hogy elméletileg semmi gond nem lehet így. Amennyiben a tulajnak (aki egyben az üzembentartó) lenne megyar lakcíme is, úgy kicsit neccesebb a dolog. Nálam maximum annyi állhat fenn, hogy a hiteles fordításba beleköt, de úgy gondolom ez egy 3 nyelvű (angol, német, francia) fényképes személyi esetében totális nonszensz!

bonnbo # 2012.03.01. 18:20

Nem igazán értem a sok kérdés felvetést. Amennyiben valaki "adóoptimalizáslást keres",- nyerni akar a regadón és máson - alakítson céget szlovák területen, apportálja a cégbe az autóját és minden froclizást elkerül. napjainkban 24 óra alatt is akár, 250-1000 EURÓ között céget lehet alapítani a szlovákoknál. Így az autó a cég tulajdona, üzemben tartója is a cég. Hogy ki vezeti? Menetlevél, vagy útnyilvántartás kérdése.

dealer1 # 2012.03.01. 18:50

Captain Spaulding

Nekem olyan kérdésem lenne hogy én (magyar állampolgár) vezetem az élettársam SK autóját milyen papírt kell írnunk?

Egy fajtát írtunk az szlovák nyelvű és közjegyző írta.

Korlátlan időre és kilóméter korlátozás nélkül, a mi adataink, és az autó adatai szerepelnek benne.

Ez itthon elég vagy le kell fordítatni?

Én jogossan használom vagy nem?

Elére is köszönöm a választ!

Véleményem # 2012.03.01. 19:34

Esteban

A külföldi vezetői engedély elég ahhoz hogy igazold a jogszerű használatot. Megfelel a külföldi hatóság által kiállított okmánynak/közokiratnak.

dreizwanzig # 2012.03.02. 07:19

dealer!

az a papir az nem OK, ami neked van.

olyan papir kell, ami 1 napra szol es hiteles maganokiratnak szamit. azaz ala van irva 2 tanuval, de sztem a kozjegyzo is ok. az h milyen nyelven kell nem tudom, de sztem magyarul mindenkepp

dreizwanzig # 2012.03.02. 07:23

egyebkent ez a tobbszazezres buntetes mire vonatkozik?
ha bebizonyosodik, h az auto nem jogosan van itt vagy nem jogosan van a magyar tulajnak kulfoldi autoja, vagy arra, ha mondjuk en mint magyar lakcimmel rendelkezo, mint kolcsonkapva hasznalok egy kulfoldi rendszamos autot?