Külföldi rendszám-magyar vezető


vaszicska # 2013.10.18. 07:18

Üdv . Ukrajnába szeretnék menni édesapám kocsijával . A kereszt és a vezetéknevünk azonos . Kell meghatalmazás ?

Sanya36 # 2013.10.02. 12:40

ÜDV.Sürgösen érdeklödnék hogy ha Austriába be vagyok jelenkezve, akkor ha ott vásárolok autott használhatom-e Magyarországon?Elöre is kösszönöm a segitségét.

Hanzee # 2013.09.20. 07:38

Apám nővére Németországban él, Német állampolgár már 1970-es évek óta, kintre házasodott, bejelentett lakcíme van kint, saját ház is. Én Magyar állampolgár vagyok, de lenne lehetőségem kapni egy német rendszámú autót, esetleg meghatlmazással lehetne hasznáni mint rokon? Nem egy luxus autóról lenne szó, hanem egy 13 éves kombiról, ami közel 1000-1500 euro értéket képvisel.

Úgyanabban a kis városban született ahol mi lakunk Magyarországon, tehát a Német személyiben is az szerepel, illetve a kinti forgalmiban is a született családnév megegyezik az enyémmel. ( a forgalmiban fel van tüntetve a születési családi név)

Előre is köszönöm a mindenki válaszát.

Mirielle # 2013.09.16. 17:56

Arra szeretnék választ kapni, hogy ha Szlovákiában van a munkahelyem, és ott vásárolnék egy használt autót hogy haza járhassak vele Magyarországra, és vissza Szlovákiába, akkor Magyarországon, a Magyar hatóságok felé milyen hivatalos papírokkal kell rendelkeznem ahhoz hogy ne büntessenek meg?
A válasz sürgős lenne, kérem segítsen valaki pontos információval. Köszönöm.

gerbera317 # 2013.09.01. 09:15

A rendőr sem itthon sem Ausztriában nem jogász, ezért a véleménye nem mérvadó. Jogot nem vizsgálhat, csak tényeket, és a talált tényeket felterjeszti a felettes hatósághoz (feljelentés), ahol első fokon szintén nem nagyon szoktak jogot vizsgálni, csakis tényt, márpedig a rendőri feljelentés tény. Fellebbezést követően, a másodfok az, ahol már jogot is vizsgálnak.

Ha a burgenlandi rendőr szerint rendben van a dolog, a stájer rendőr szerint pedig nem, akkor a stájer rendőr feljelentése nyomán fognak megvágni a jogszabály szerint, és abban az eljárásban nem hivatkozhat senki arra, hogy "dehát a burgenlandi rendőr...". Én a helyedben nem várnám meg az ilyesfajta fejleményt.

movielux # 2013.08.31. 20:51

juti 67
az osztrák törvények szűkszavúak és csak azt mondják ki, hogy osztrák állandó lakhellyel csak 1 hónapig vezethet külföldi rendszámú autót bárki, így akár osztrák az illető akár más nemzetbeli, ez vonatkozik rá.

Az egyik kollégám bécsi lakóhelyén több szlovák rendszámú autó parkolt rendszeresen. A vámosok besokalltak és az összeset raportra vitték. Ma már egy ilyan rednszámú autót sem látni a környékükön parkolni.

juti67 # 2013.08.20. 20:18

T.Jogi Fórum!
Ausztriai lakóhellyel és munkával rendelkező magyar állampolgár meddig használhat magyar rendszámú autót Au-ban - ha az autó nem a saját tulajdona (tulajdonos Mo.-i lakóhellyel rendelkezik)és az autót Kölcsönadási szerződéssel használja.
Az illetékes rendőrség (Oö) ragaszkodik az osztrák rendszámhoz, míg a burgenlandi rendőrök szerint ezzel a jogi felállással nem kell osztrák rendszám az autóra.
Mi az igazság, hol találhatom ezt meg papíron lefektetve?
Köszönöm!!!

GaborD # 2013.08.19. 10:28

Tiszteletem!

Vásároltam egy külfödi rendszámú autót aminek a magyar hatósági vizsgája már meg van csak regisztrációs költségek vannak hátra. Azt olvastam valahol, hogy a megkezdett honosítási folyamat miatt már lehet.
Használhatom az autót retorziók nélkül? Valóban így van?

Köszönöm

dzsoni123 # 2013.07.26. 15:02

Érdeklődnék, hogy mi van akkor ha egy autonak csak z renszámos forgalmija van? Tudom én vizsgáztatni, vagy hasonló?

FHL3 # 2013.07.26. 08:24

Tisztelt Jogi Forum!

Magyarországi tulajdonban lévő cég németországi tulajdonban lévő cégtől(magyar tulajdonosokkal) fog autót bérelni magyarországi munkavégzés céljából. Milyen feltételeknek kell teljesülnie, hogy az autót vezetni tudják Magyarországon a magyar cég dolgozói.

Ati79 # 2013.07.24. 00:21

Tisztelt Jogi Forum,

En is Angliaban elek. Augusztus kozepere tervezem, hogy Magyarorszagra utazom 2 hetre az angol rendszamos 3 tonnnas Peugeto boxeremmel amive a motoromat is tervezem vinni szinten itteni rendszammal(1300cc). Ugy hallottam, hogy valtoztak a jogszabalyok es most mar megbuntethetnek a kulfoldi rendszam miatt... Mik az uj szabalyok amik erre az esetre vonatkoznak? Itt maganvallalkozo vagyok mar tobb mint 5 eve. Van lakhelyem Magyar o-n is Januar ota uj szemelyi igazolvanyom is es igy lakcim kartyam is lett amirol megint csak azt hallottam hogy az sem lehetne mar...(ezzel kapcsolatban hol talalok informaciot?)
Valaszukat elore is koszonom.

ttip # 2013.07.12. 08:26

Geri80: „Hivatalosan meddig használhatom itt a magyar rendszámos autómat” - hivatalosan csak átmenetileg. Átmeneti a tartózkodás, ha csupán átutazol Németországon, vagy rövid ideig (vásárra, rendezvényre mégy, vagy munka- magán- vagy más ügyben úton vagy Németországban).

http://www.verkehrsportal.de/board/index.php?…

Nem mentesül a vezető a német gépjárműadó megfizetése alól, ha "szokásos tartózkodási helye" ("regelmäßiger Standort") van Németországban. Az a szokásos tartózkodási hely, ahonnan a vezető az autóval útnak indulni szokott (BayObLG, Urt. v. 28.10.1958).

Remélem, elég kaotikus lett :)

A gyakorlatban, ha "elkapnak", a meg nem fizetett adót kell befizetni utólag. Sőt, a tapasztalat szerint újabban arra is van lehetőség, hogy a magyar rendszám és biztosítás megtartásával a vámhivatalban évente külön megfizesd a német gépjárműadót, ezzel békén hagynak a hatóságok. Igaz, így két helyre fizetsz adót, viszont még mindig olcsóbb, mint a német biztosítás.

Az autó regisztrálása Németországban egyébként viszonylag kevésbé bürokratikus, és kb. 100-150 euróból megoldható (műszaki vizsga, illeték, rendszámtábla). Amelyik autó egyszer már forgalomban volt Magyarországon, arra nem kell a hazaköltözéskor regisztrációs adót fizetni (de persze újra forgalomba kell helyeztetni).

Külföldi rendszámmal Magyarországon bele lehet futni egy igen drága szabálysértésbe, ha a vezető illetve az üzembentartó Magyarországon bejelentett lakcímmel rendelkezik, és nincs felvértezve a megfelelő igazolásokkal. Tavaly nyár óta ugyan valamelyest enyhült a törvényi szigor, de a külföldi lakóhelyet megfelelően igazolni kell.

biggabull # 2013.07.11. 22:51

Tisztelt Jogi Forum!
Egy kerdessel fordulok onokhoz. Angliaban elek, es szeretnek 1 nagy robogot hazaszalitani magyarorszagra. A kerdesem pedig az lenne, hogya ezt utanfutoval szeretnem meg tenni akkor mire kell figyelnem mik a szabalyok az EU-ban? Az itteni utanfutokra nem kell rendszam, csak a vontato auto rendszamanak kell rajta lenni, de ezt el fogadjak a tobbi orszagban? Vagy esetleg van meg valami ami miatt nem vontathatnam?
Valaszukat elore is koszonom!
Udv, Gabor

Geri80 # 2013.07.04. 23:27

Tisztelt Jogi Fórum!
2013 április közepétől dolgozok Németországban, munkaszerződésem 2013 október 31.-ig van. A saját tulajdonomban lévő személyautómmal jöttem ide amit itt használok is. Azonban már sok pletykát hallottam arról, hogy ha a Finanzamt vagy a Rendőrség igazoltat megbüntethet mivel nem fizetek itt adót biztosítást stb. Minap meg is állított a rendőr igazoltatás céljából,és ezt elkerülendő azt mondtam csak nyaralok. El is engedtek büntetés nélkül azonban van itteni bejelentett ideiglenes lakcímem, és attól tartok erre rájönnek előbb utóbb. Hivatalosan meddig használhatom itt a magyar rendszámos autómat úgy hogy be is vagyok jelentkezve ideiglenesen és munkaszerződésem is van 6 és fél hónapra. Előre is köszönöm válaszát.

Beus1022 # 2013.06.05. 15:45

Sziasztok!
Érdeklődnék,hogy angol jogosítvánnyal,de magyar személyivel itthon meddig vezethetek angol jobbkormányos autót ami a saját nevemen van?
' hónap múlva jönnék haza pár hétre,és utána ismét Angliában dolgoznék,de 1-2 havonta hazajárnék vele 1 hónapra?
Hogyan lehetséges ez?
Az angol jogsin van kinti lakcím,így elfogadják az itthoni rendőrök ha esetleg nem adom oda a magyar személyim,vagy mi a megoldás??
köszönöm

mariska2 # 2013.05.07. 15:02

Angliaban elek evek ota. Most ugy dontottem haza koltozom. Ket kocsim van, mindkettot szeretnem haza vinni es kesobb atiratni. Az egyikkel en megyek haza, de a masikert nem szeretnek visszajonni, igy a lehendo sogorom kertem meg, hogy jojjon ki es hozza haza. Kerdesem a sogorom csak magyar lakcimmel rendelkezik igy szarmazhat-e barmi baj abbol, hogy egy angol rendszamu kocsit haza vinne a szamomra.

gyula1228 # 2013.04.23. 11:57

Ismerősöm 3 éve Angliában dolgozik, most vásárolt egy autót, az angol forgalmi engedélyben szerepel a neve és ottani lakcíme.
Magyarországon állandó lakhellyel rendelkezik ezt lakcímkártyával tudja igazolni.
Kérdés: Szabadsága alatt, két- három hétig használhatja-e itthon az angol rendszámos autóját.

WRC555 # 2013.04.10. 08:05

Hölgyek Urak,

segitsen már nekem valaki eligazodni, mert a Tulajdonos / Üzemebentartó problémával nem birok.
Ha egy külföldi rendszámú autónak én vagyok a bejegyzett tulajdonosa, mint magyar lakos, de az üzembentartó, ami be van irva szintúgy a forgalmi engedélybe, külföldi lakcimmel rendelkezö, külföldi személy, akkor is csak

  • 30 napig használhatom az autót 6 havonta,

    meghatalmazással

  • kell-e egyáltalán meghatalmazás (hiszen a tulajdonos én vagyok)
  • egyáltalán járhatok-e vele, de ez azért eléggé abszurd lenne, ha nem.

Amennyiben nem tudok járni vele, csak korlátozottan, mondjuk a 30 nap / 6 hó érvénye alá esik, de az Üzembentartó meghatalmaz, hogy munkavégzés céljából vezethetem, akkor ez a fenti idökorlát feloldódik, gondolom, ugye? Ilyen esetben a jogszabály szerint nem kell munkaviszonyt igazolóan egy szerzödést bemutatnom, de minden bizonnyal van valami formula, amit a hatóság ellenörzéskor elfogad. Létezik erre valamilyen munkavállalónak kiadott használati engedély-féle?

Köszönöm

white3775 # 2013.04.09. 06:49

Nekem volna egy olyan kérdésem,hogy nem rég Németországból be hoztam egy Bmw-ét.Minden papírja nálam van,műszakija mindene rendben van az autónak!Viszont ezt kölcsön adták, de nem irtunk még kölcsön adási szerződést! Nincs ideiglenes lakcímem oda kint.Elég lesz ha a tulajdonos ad egy kölcsön adási szerződést? Illetve addig itthon tudom használni az autót? Mert a papírjai nálam vannak!

krisztike741 # 2013.04.06. 10:20

krisztike741

Arra lennék kíváncsi, hogy a férjem Ausztriában dolgozik és a munkahelyén valaki az ő nevében a cég autóira üzembetartónak beírta és a papírokat aláírta helyette.
Az autóval nem is közlekedik még is a bírságokat neki küldik, és rajta követelik. Mi ilyenkor a teendő hová fordulhat kint.

movielux # 2013.04.05. 19:11

Astra11,
Ha Nebenwohnsitz az ausztriai lakhelyed, akkor valószínűleg nem kell ezzel foglalkoznod, mert az életed központja nem Magyarország. Ez akkor igaz, ha a családod Magyarországon van (feleség, különösen, ha gyerek(ek) is van(nak), ott él, és te is rendszeresen hazajársz. Ha ez a helyzet, akkor még az adótörvények adta lehetőségekkel is tudsz élni, és egy csomó pénzt az osztrák államtól vissza is igényelhetsz.

Astra11 # 2013.03.31. 12:30

szia movieleux
nekem lenne egy kérdésem hozzád
mennyibe kerül egy magyar autó honosítása ausztriában, mi a menete ennek az egésznek, hol tudom honosítattni az autómat,mennyi idő után kell a honosítást megcsinálni, én már 7 hónapja dolgozok ausztriában,állandó bejelntett lakcím az Mo két hetente járok haza, ausztriában nebenwohnsitzen vagyok bejelenkezve

movielux # 2013.03.24. 15:11

surly,

teljesen egyetértek veled, ha nem írtad volna ezt meg, egy idő után én tettem volna :-)

Toni104

Ha nincs állandó bejelentett lakcímed Ausztriában, akkor nem büntetnek meg, járhatsz külföldi rendszámú autóval. Ha csak Nebenwohnsitz (ideiglenes) a lakóhelyed, akkor sem gondolnám, hogy büntetnek. Ez azért van, mert a fináncok, és ők vadásznak az ilyen autókra, le tudják kérni az adataidat és hogy mikor jelentkeztél be. Ezt, szerintem jogosan, azért vadásszák, mert az állandó lakcímmel élvezheted az osztrák adótörvény rengeteg előnyét pl. adóvisszatérítések, juttatások formájában, ami sokkal több és jobb, mint Magyarországon. Így nyilván érdeki őket az is, hogy te megfizeted-e az adót, ami viszont bizonyos dolgokban sokkal több, mint otthon.

Viszont az 1 hónapos határidőt nem tartom fairnek, túl rövid. Hiszen akinek ide jön dolgozni, általában az első hónap próbaidő, bármikor kirúghatják és ő is felmondhat. Ilyen esetben meg tök feleslegesen csinálná végig a procedúrát és fizetné meg a költségeit. Én jogosnak talán a 3 hónapot vagy max. 1 évet tartanám.

surly # 2013.03.20. 07:09

ez a Topic elvileg arról kellene hogy szóljon hogy azoknak a magyar állampolgároknak akiknek külföldön van fölakcímük, és szokásos tartózkodási helyük, azokkal szemben milyen szankciókat talál ki az okos kormányunk...de igazából nem is értem hogy feltételezik azt hogy aki pl osztrák autót vezet otthon, az adót csal...vagy kerül...
egy átlag autónak a fenntartási költsége éves szinten 10x drágább Ausztriában mint Magyarországon, ha tehetnénk magyar autót vennénk, és tartanánk fenn, mert otthon jóval olcsóbb! ebbe senki nem gondol bele? a szlovák viszonyokat nem tudom, de ha egy okos rendör, vagy jogalkotó azt hiszi hogy nekem az osztrák autóm olcsóbb...akkor gratulálok neki!

Toni104 # 2013.03.14. 17:08

Sziasztok!
Azt olvastam hogy Ausztriában 1 honapig használhatom az autómat és utána megbüntetnek de azt sehol nem láttam hogy mi van ha nincs bejelentett lakcimem itt akkor is megbüntetnek?