Külföldi rendszám-magyar vezető


movielux # 2013.03.13. 13:34

Tisztelt Fórumozók!

Lehet, hogy jóindulatból, de sok hozzánemértő hozzászólást láttam itt Ausztriával kapcsolatban.

Ha valaki itt dolgozik és itt él, azaz bejelentett lakcíme van, függetlenül attól, hogy ideiglenes vagy állandó (itt az életviteli központ a meghatározó, tehát ha valakinek a családja otthon maradt és hazajár hétvégente, annak az életviteli központja inkább Mo-on van, hiszen ott van a családja), 1 hónap letelte után nem vezethet külföldi rendszámú autót, függetlenül attól, hogy a sajátja, vagy nem, vagy kölcsönkérte.

Az autó honosítása 3-4 nap alatt elvégezhető, ha valakit érdekel, hogy mennyibe kerül és mi kell hozzá, akkor írjon, én mostanában csináltam végig. Nem annyira a honosítás a drága, inkább a kötelező biztosítás. De az inkább nálunk otthon nagyon olcsó.

Ausztriából

Markooftc # 2013.02.18. 08:35

Sziasztok, segítsetek nekem légyszíves:
Az lenne hogy anyukámék 3éve ausztriában laknak és ott is dolgoznak, van állandó lakcímük kint! Én nemrég lettem bejelentve ideiglenes lakcímre kint, ha találok állást állandóm lesz nekem is, de addig is szeretném vezetni anyum osztrák rendszámos autóját itthon, ezt h tudom úgy hogy ne piszkáljanak? Vagy az ideiglenes lakcím elég? Sokat vagyok még itthon a nyáron fejezem be a sulit, eddig ilyen napi kölcsönadásival jártam de nemtudom hogy hogy a jobb! Előre is köszönöm!

trytry # 2013.02.17. 14:34

Udvozletem

Nyaron osztrakoknal fogok dolgozni /eves allas/de nekem mincs autom igy apamet fogom hasznalni at kell az auto rendszamat iratni vagy mi az eljaras?

spityu # 2013.02.11. 09:57

helló mindenkinek!érdeklödnék h január 1 töl lépet érvénybe ausztriában h ha van állando lakcimed akkor nem használhatod a magyar rendszámu autodat?én kint dolgozom Gasthausban bérelek 1 szobát!nem tartozkodom kint állandoan 2 vagy 3 hetente járok haza!akkor is vonatkozik rám a kocsi használat!??vagy milyen papirokkal kell rendelkeznem??!!elöre is köszönöm

salakkapitany # 2013.02.04. 11:53

Az ügyben fordulok Önökhoz, hogy édesapám Ausztriában dolgozik már vagy 12éve. Egy régebbi típusu audi A4-el közlekedik, ami nem az ő nevére lett iratva, hogy megtudja tartani az osztrák rendszámot, viszont a főnöke iratott neki egy papírt amivel vezetheti , ez le is lett fordítatva magyarra. Hétvégén megállította a rendőr, és fél órán keresztűl mondogatta neki , hogy nem jók ezek a papírok , és , hogy kell egy másik , amiben feltűnteti, hogy mikor hagyta el az országot, és , hogy mikor jött vissza. Nem érjük, hogy még is milyen papírokról, beszél vagy ,hogy egyáltalán még milyen papírok kellenek...

ifazah # 2013.01.16. 08:41

A tények!

Fiam Ausztriában dolgozik, lakást bérelnek, oda be kellett jelentkezniök, a Mo.-i állandójuk megtartva!
Van a Fiam tulajdonába egy idős kisautó amivel havonta egyszer hazajönnek! Annak én vagyok az üzembentartója ( ezt látja az osztrák rendőr!) Odakint nem használják mert attól tartanak ha leállítja őket az ottani szerv megbünteti hiszen mind a lakcím mind az állás osztrák!!
Jól értelmezzük??

Más! Le kellene cserélni egy újabbra az autót!
Mi a helyes ebben a helyzetben?? Ott vásárolni osztrák rendszám lesz -ha jönnek haza az itteni hatóságok mit szólnak ehhez- vagy változatlanul itt venni de akkor az ottani hatóság??

Válaszaikat köszönöm: hazafi

Mohács # 2013.01.07. 12:07
kleingy # 2012.11.27. 08:59

Kedves fórumozók!

Olvasok ugyan, de nem találom, hogy most mi is a pontos helyzet. Kolleganőm használja a német párja autóját, így a mai napig készít napi szinten ideiglenes használatit. Jó ez így?

Hungarito # 2012.11.16. 13:06

Szasztok ! Fontos információra lenne szükségem, a közel jövöben Ukrajnába utazom saját EU-s rendszámu autommal, Kérdésem mennyi a maximális idö amit személygépkocsimmal ukrajnában közlekedhetek és van e valamilyen illetéke ha hosszabb idötartamot töltenék. Szóval minden ami ezzel kapcsolatos információ érdekel. Elöre is köszönöm.....

Passionata # 2012.11.14. 18:25

Gabor
Ez csak vicc volt,sajnalom ,hogy ennyire hihetore sikerult.

Szoval ha van kulfoldi /akar ideiglenes/lakcimed akkor elvileg nem kell semmi ,a kinti lakcimkartyad felmutatod es annyi,ha ilyen nincs akkor vidd el a kocsit a kozlekedes felugyelethez ott adnak valami papirt ,hogy elkezted a honositasi eljarast azt hiszem az 15 v 30 napig ervenyes,masok igy csinaltak ok majd irnak rola.

Gábor111 # 2012.11.13. 22:09

Hálás Köszönet!Valóban sokat segítettél, mivel fogalmam sem volt.Még egyszer köszi!

Passionata # 2012.11.13. 20:53

Elmesz a kormanyhivatalba , del es harom kozott van ugyfelfogadas, keresed a Kassainet , namost kell a hivatalos bejelento nyomtatvany,postan kapsz ilyet"bejelento kulfoldi felsegjelzesu gepjarmu magyarorszagi bejelenetesehez(harmincnapos)",illetekbelyeget is vigyel , aztan ha ez van akkor ellenorzeskor csak fel kell mutatni , a hatoldalan van harminc rubrika ha mind be van ikszelve akkor viheted a kocsit regisztraltatni.

Gábor111 # 2012.11.10. 10:43

Sziasztok!

Lenne pár kérdésem.Remlem tudtok segíteni.
Mi a helyzet azzal a 30 nappal, ki kristályosodott már?
Vége a szezonnak és vinném haza az osztrák nevemre írt autót.
Otthon szeretném regisztráltatni.
Hogy kezdjem el?Ha 30 napig szeretnék vele otthon furikázni, regisztráció előtt,
hol kell azt az igazoló papírt kérnem vagy mit kell írnom, hogy igazoljam mikortól
vagyok MO területen?A reg.adót is az ok.iroda intézi?
Ha tudtok segítsetek légyszi!
Köszönöm szépen!

Passionata # 2012.11.09. 17:05

RigoKa

Mondjuk a police.hu n eleg egyertelmuen le van irva ki mit kerhet.
En kinyomtattam azt is meg a teljes haboru es beket-ertsd cegiratok,forditasok-de egyaltalan nem volnek meglepve ha ennek ellenere lekapnak a rendszamot mert csak.olyan ez a szlovak rendszam mint a sarga csillag , egy ido utan hozzaszoksz ,hogy nem lehetsz biztonsagban ,lassan elkezdek naplot irni ;-)

NB az utolso hasonlatra reflektalva nem kellene qrvara befeszulni,elore is kosz.

WRC555 # 2012.11.09. 16:10

Szia,

a sárga rendszám az ún. Ummmelde-Kennzeichen (Kurzzeit-Kennzeichen), ami arra jogosít, hogy a Német Szövetségi Köztársaság határain belül ha veszel egy autót, azzal elautózz a lakhelyedre, majd az ottani irodánál (Zulassungsstelle) forgalomba helyezik az autót a neveden és kap egy helyi rendszámot. Tehát pl ha Hamburgban vetted az autót, akkor kap egy HH 123 X formátumú sárga rendszámot aminek az érvényessége a sárga mezőben van, ehhez asszem egy rózsaszín lap is tarozik, biztosítás. Amikor megérkezel mondjuk a Freiburg-i lakhelyedre, kap ott egy új forgalmit a nevedre és egy FR-123 XY formátumú helyi rendszámot.

FONTOS: az autót ha külföldre vidzik ki, ún. Ausfuhr- Vagy Exportkennzeichen kell (ez olyan mint nálunk a Z-s) és PIROS a széle, egészen egy évig lehet igényelni az érvényességét, de az nem haladhatja meg a műszaki vizsga érvényességi dátumát, valamint 6 hónapos hossztól az időszakra eső mindenkori gépjármű-adót is meg kell fizetni (Kfz-Steuer)
Ez Téged nyilván nem érint, ha kérsz egy 15 naposat, amihez adnak egy NEMZETKÖZI ZÖLDKÁRTYÁT, tehát az autóval Németországon kívül is járhatsz-kelhetsz. Az a baj, hogy a sárga már Ausztriában sem érvényes, a rendőrök előszeretettel szedik ki a bolgárokat, románokat ott is, csak sok mindent nem tudnak kezdeni, max megbüntetik. A magyar is ezt csinálja újabban velük, csak Veled ez azért kiszúrás, mert ugye Te itthon vagy, ergo szabálysértési eljárás stb.
Az, hogy a rendőr hülyeséget beszél, mert a "határon" max szendvicset vehetsz, ugyanis export-rendszám pl. az osztrákoknál egyáltalán nincs, és az autópálya.matricán kívül semmilyen autóval kapcsolatos "Papírt" nem lehet venni.

irat # 2012.11.08. 16:00

Üdvözlet!

A napokban hoztam németországból egy használt autót. Rend elmentem és megvettem a rendszámot. Ott a hivatalban sárga 5 naposat adtak. Örültem mert ennyi idő alatt fogmalomba lehet helyezni. Nappal megvettem az autót és a rendszámot. Hajnalban lekapcsoltak a rendőrök magyarországon, és közölték velem, hogy ezzel a rendszámmal nem hozhattam volna be az országba, és szabálysértést követtem el.

  • Milyen rendszámot kellet volna vegyek a HATÁRON? /nincs is határ/
  • Nem értem mit kellet volna még tennem?
RigoKa # 2012.11.08. 13:57

Folyatnám a korábban leírtakat..

Nem hagyott nyugodni a dolog, mert véleményem szerint, olyat kértek, ami jogilag nem állja meg a helyét, tehát az anyacég nem igazolhat le munkaviszonyt a tulajdonában lévő cég alkalmazásában lévő munkavállalóra. Felhívtam hát a NAV-os ügyintézőmet, aki tájékoztatott, hogy náluk lezárt az ügy, a rendszám kiadásához nekik semmi közük. Tehát hazudott az okmányirodás néni. Felhívtam hát újra, és elismerte, hogy igazából a főnöke kötött bele. Elmondtam neki, hogy egy igazolást hajlandó vagyok bevinni még, azt amelyikkel most használom a kocsit, tehát egy felhatalmazással, amin az szerepel, hogy rendszeres munkavégzés céljából használom, amit a szlovák cég ügyvezetőjeként én állítottam ki és közjegyzővel ellenjegyeztettem. Elfogadta és lezárt az ügyet.

  • Na most akkor minek is kellett a friss cégkivonat magyar nyelvre lefordítva, ha az végül nem is volt jó???
  • Érdekelne, hogy mit tudott volna tenni az okmányiroda, ha nem viszek be igazolást, miután már kiadta a rendszámot?

Utolsó kérdésre tud valaki válaszolni?

RigoKa # 2012.11.05. 10:28

Sziasztok!

Tapasztalatomat szeretném megosztani veletek, plusz a véleményeteket kikérni.
Adott egy szlovák cég, aminek én ügyvezetője vagyok(tulajdonosa nem), de tényleg.
Működő cégről beszélünk.
Mivel képben voltam a szlovák rendszám törvénnyel kapcsolatban, ezért nyugodt szívvel furikáztam az OFFI-val 40000 Ft-ért lefordíttatott munkaszerződésemmel a nyáron.
Kicsit nem figyeltem oda és ugye szeptember 1-től változott a törvény, az én esetemben egy felhatalmazás kell már a munkáltatótól, amiben szerepel ez a kifejezés, hogy "rendszeres munkavégzésre kaptam használatra" a céges autót.
Ebből kifolyólag kidobtam 40.000 Ft-ot az ablakon.
Nos és mivel ugye "nem figyeltem oda" erre a változásra le is kapták szeptember 25-én a céges autó rendszámát.
Mondtam a NAV-os úr-nak, hogy ügyvezető vagyok, igazából én írom az igazolást is, van nálam bélyegző, adok egy igazolást, ha vár fél percet.
Nem, ezt nem lehet.
Büntetés 200.000 ft, mivel utólag ugye nem lehet igazolni a jogos használatot.
Lenyeltem, nem tudok mit csinálni.
Következő lépés, hogy a helyi okmányirodában visszakérem a rendszámot.
Viszem a frissen elkészített meghatalmazást, amin szerepel, hogy használhatom az autót, gondoltam ezzel visszaadják.
Nem, hogy gondolhatom ezt?
Friss cégkivonat, aláírási címpéldány magyar nyelven kell hozzá.
Beszereztem ezeket is, lefordíttattam, ez két hét volt.
Bevittem a papírokat, persze a fordítóirodában a 2012.10.03-as dátumot, lefordították 2012.03.10-re, amit az okmányirodás néni egyből kiszúrt.
Meggyőztem, hogy elírták és megkaptam a rendszámot.
Azt hinnétek, hogy itt vége.
2 hét múlva jön a telefon az okmányirodából, hogy a NAV-osok nem fogadták el a cégkivonatot, mert abból csak az derül ki, hogy ügyvezető vagyok, az nem hogy munkaviszonyban állok és, hogy a szlovák cég amerikai anyacége igazolja le, hogy én ott alkalmazásban állok...
Itt tartok jelenleg, vicc...

Jessi87 # 2012.11.03. 09:15

Édesapám nevén van az autó. Ezen felül kell még valamit bejelenteni??

A probléma abban áll, hogy az osztrák állam egy hónapig engedélyezi a külföldi rendszámú autó használatát, ha főlakcímem, Ausztriában van, de elég bonyolult ez a dolog, mert hiába van papíron melléklakcímem, még nekem kell bizonyítanom, hogy valóban többet van az autó Magyarországon mint kint Ausztriában.A konzulátus honlapján meg azt olvasni hogy egy évig nyugodtan lehet használni, ha Magyarországon van a főlakcímem. Mindenki mást mond. Jövő év áprilisában legkésőbb haza szeretnék költözni, de ezt megint mivel bizonyítsam?!

Szeretném megúszni ezt a pár hónapot büntetés nélkül.Elég sok magyart megbűntettek az elmúlt időszakban.

Tudnátok ajánlani valakit, aki jártas az osztrák jogban és tisztába tenné ezt az egészet?

Ha ez úgy van ahogy leírják, akkor kissé jogellenesnek tűnik a dolog.
Pl.: rendben...van kint lakcímem, itt dolgozom, de pl. egy szabad hétvégén úgy döntök hogy kölcsönkérem édesapám autóját, hogy elmenjek turistaként pihenni valahova ausztriában. Sehogy nem tudnám bizonyítani, hogy én turista vagyok éppen, attól függetlenül, hogy egyébként hétköznapokon dolgozom ott.

Dr.Attika # 2012.11.02. 14:05

Tisztelt Jessi87!
Az édesapját tegyék meg üzembentartónak, Írassák át az okmányirodában és máris elhárult minden probléma.

Véleményem # 2012.11.02. 12:16

Jessi87

Ez a topic a külföldi rendszám magyar vezetőknek van nem pedig fordítva.
Mászkálj nyugodtan így, kint kell érdeklődnöd mit lehet ott mit nem, de szerintem nincs ezzel probléma. A magyar vásárlási blokkot remélem nem gondoltad komolyan, mert ez hatalmas sületlenség. Nem fogad ilyet el a rendőr, abszolút nem érdekli, nem bizonyít semmit, stb...!

Jessi87 # 2012.11.01. 16:40

Tisztelt Forum!

Röviden vázolnám helyzetemet.
2012. május 2-óta van bejelentett lakcímem ausztriában, először a szállásadóm félreértéséből kifolyólag főlakcímmel, de május 21től átjelentettem melléklakcímre.Itt dolgozom, de hazajárok heti szinten, amit magyar bevásárlási blokkokkal(rajtuk dátummal) tudnék igazolni,(ha elfogadja a rendőr). Magyarországon megmaradt a főlakcímem. Minden vonatkozásban magyarország tekinthető életem középpontjában, de azért hétköznapokat ausztriában töltöm. Hivatalosan egy évnél tovább nem szeretnék maradni.Bizonyos weblapokon lehet olvasni, hogy semmi problémám abból nem lehet, ha magyar rendszámmal egy évig hajtok itt kint autót. Édesapám autóját használom, amit 2012 augusztus közepén vásárolt.
Szakértői véleményre volna szükségem, hogy valóban nyugodtan használhatom-e az autót vagy sem, ill. hogy egy adott ellenőrzésnél mivel érvelhetnék hogy elkerüljem a bírságot.

Válaszokat előre is nagyon köszönöm!

garyballdy # 2012.11.01. 10:15

trace-nak üzenem!
Svájci vagyok és itt élek MO-on, svájcban lizingelt autót vezetek svájci rendszámmal. Svájci hajtási engedélyt és svájci személyit mutatok, ha kérik.

Ha "B" munkaengedéllyel dolgozik valaki Svájcban, akkor az svájci lakcim nélkül nem működik. Ezt szigorúan veszik Svájcban. Tehát be kell jelentkezni és a "B" igazolványt is ottani lakcímre adják ki és ott lesz valaki ezek után adóköteles. A magyar hajtási engedélyt egy éven belűl svájcira kell beváltani, melyen be lesz egy "OP" jegyezve, ami "ohne Prüfung"-ot, avagy "vizsga nélkül"-t jelent. A magyar autót el kell itthon adni, mert Svájban még a vámot is meg kellene rá fizetni. Ott kell venni egy másikat, amely ott lesz registrálva és biztosítva.
Ha szabadságra jön a CH-rendszámmal valaki, akkor nincs semmi oka a félelemre, mert a "B" igazolvánnyal bízonyítja, hogy Svájcban él és dolgozik. A "B" munkaengedély svájci lakcímhez és egy bízonyos munkahelyhez kötött. Ezt a munkaengedélyt eleve a munkaadó kapja (Kontingent) és nem a munkavállaló.
A magyar lakcímről pedig ki kell jelentkezni.
Bővebben szívesen e-mailben.

trace # 2012.10.28. 14:10

sziasztok! Szeretném, ha megoldást találnátok egy problémára. A lányom svájcban dolgozik várhatóan több mint egy évet és lehetséges ,hogy megkapja a " B munkavállalásit Saját magyar rendszámú autóját kinn használja, de a magyar jogosítványt csak egy évíg fogadják el, egyébbként csak úgy használhatja az autóját kinn ha kinn levizsgáztatja és svájci rendszámot kap de mi van akkor ha hazajön? Hiszen magyar állandó lakcímmel rendelkezik.egyáltalán mi a menete ha ezt kell csinálni?
rendszám leadása ? vagy ki kell vonatni a forgalomból Az informácíónk szerint ha " B " tipusú munkavállalási engedélye van és svájci rendszám kell az a autóra akkor valóban állandó bejelentett lakcím kell svájcban? előre is köszönöm a segítő válaszokat

Passionata # 2012.10.23. 16:39

Regisztraljak , nev kell +rendszam meg egy excel , nem tul bonyolult.