Külföldi rendszám-magyar vezető


jógibece (törölt felhasználó) # 2012.02.01. 16:13

Véleményem szerint a rendőrnek nem kell sehova sem telefonálnia. Megnézi az autó papírjait, és ha nem lopott, és mind az autó, mind a vezető papírjai rendben vannak, akkor annyi. Meg sem kell kérdeznie, hogy hol dolgozik, mert az nem képezi az ellenőrzés részét (véleményem szerint).

A rendszám kié? Véleményem szerint a tulajdonosé. Ugyanis itt Belgiumban nagyon sok helyen vannak a kocsmákban kitéve már nem használt rendszámtáblák. A régi használt autómnál is azt mondták, megtarthatom a rendszámot, feltehetem a falra dísznek, mert az már úgysem érvényes. Nem kellett bezúzni, nem kellett visszaadni sem.

S8ABT # 2012.02.01. 16:27

Nem ide tartozik????????????
Hogyan azonositja a rendor a kulfoldi rendszam hasznalatanak jogossagat?????????Ha nem talalja a nevemet a motorba vesve nem az enyem,vagy hol is keresi? A forgalmiban?
Mas orszagban mas okmanyok vannak....ja de o nem ismeri ezeket???
Ezek szerint ahogy "BELEPUNK" Magyarorszagra nem ervenyesek a kulfoldon kiallitott papirok,mert a magyar rendorenk mas a kepzese?
Nem telefonalgat??
Konyorgom mirol beszelunk?????????
Ez nem mas mint diszkriminacio (nem osszetevesztendo hasonlo megnevezessel ami hasznalnak)!!!!

De valoban felesleges a vita,csk arra kerek minden hozzaszolot feleslegesen ne riasszuk el kulfoldon elo,dolgozo honfitarsainkat!!!
Bizonyitsa be a rendor a sajat igazat,majd tudja megvedeni annak jogossagat!!
En mondtam:Az nem utkozik torvenybe ha a tulajdonomat hasznalom meg ha nem is magyar a rendszama!!!!!!!!!
Ami fontos es errol senki sem szol:
NEM A TULADON A LENYEG HANEM A BIZTOSITAS,ES IGY LEHET KISZURNI A JOGTALAN HASZNALOKAT!!!!!!!!!!!!!

StefanAti # 2012.02.01. 16:51

S8ABT

Ha Magyarország területén egy magyar rendőr igazoltat egy külföldi rendszámú autót, akkor kérhet tőle forgalmi engedély és biztosítást. Ezeknek kell megfelelnie magának a járműnek.

Ha a jármű vezetője külföldi adórezidens, azaz nem magyarországi lakcíme, hanem külföldi lakcíme van akkor bizonyított, hogy hivatalosan külföldön él! Innentől kezdve tőle jogosítványt és személyi igazolványt kérhet és kész!

De ha az autón külföldi rendszám van, az autót vezető személy pedig magyar lakos, magyar adórezidens és hivatalosan, a papirjai alapján Magyarországon él, akkor rá a magyar törvények érvényesek, melyek jelenleg a vitatott törvényben szabályozzák, hogy hogyan vezethet külföldi rendszámos autót!

Ugyanis ha magyar lakcímed van és veszel egy autót magánszemélyként külföldön, akkor 15 napon belül regisztrálnod kell az autót a saját hivatalos lakcímed szerinti országban!!

Ha pedig tényleg külföldön élsz, akkor jelentkezz be oda állandó lakcímre és nem lesz semmi problémád ha hazalátogatsz a külföldi rendszámos autóddal, mert akkor tudod bizonyítani, hogy hivatalosan tényleg külföldön élsz!!!!!

Véleményem # 2012.02.01. 16:52

Általános szabályként a törvény előírása szerint magyarországi lakóhellyel rendelkező személy csak magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel ellátott járművel vehet részt a közúti forgalomban.

Rendőri intézkedés során ezért elsőként az intézkedő rendőr ellenőrzi, hogy a nem magyar rendszámmal rendelkező jármű vezetőjének – állampolgárságára való tekintet nélkül – van-e magyarországi lakóhelye. Az ellenőrzést akkor is el kell végezni, ha az intézkedés alá vont személy nem ad át magyar hatóság által kiállított lakó- vagy tartózkodási helyet megjelölő igazolványt (lakcímkártyát).

Amennyiben a jármű vezetője rendelkezik magyarországi lakóhellyel, a rendőr felszólítására a jogszabályban megfogalmazott mentesülési körülmények valamelyikét a helyszínen igazolni kell.

A magyarországi lakóhellyel rendelkező járművezető akkor jogosult nem magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel ellátott járművel a közúti forgalomban részt venni, ha:

rendelkezik bejelentett külföldi tartózkodási hellyel és ezt a tényt külföldi hatóság által kiállított igazolvánnyal (közokirattal) igazolni tudja, vagy
rendelkezik az üzembentartó által kiállított, a birtokba adás időpontját megjelölő hozzájárulással (magánokirattal), amely alapján megállapítható, hogy a járművet Magyarországon 1 napnál rövidebb ideig használja, vagy
rendelkezik a munkáltatója által kiállított olyan munkáltatói igazolással (magánokirattal), amely alapján megállapítható, hogy rendszeres munkavégzésének helye külföldön van. A rendszeres külföldi munkavégzés céljából használt külföldi rendszámú gépjármű esetén elsősorban a külföldi munkavégzés tényét, annak helyét, gyakoriságát, időtartamát kell igazolni, hogy a hatóság a maga következtetését a rendszeresség tekintetében levonhassa, és nem azt, hogy a járművezető a külföldi járművet rendszeres munkavégzés vagy munkába járás miatt használja.
a gépjárműflotta-üzemeltetőtől bérbe vett személygépkocsi bérlője, vezetője, rendelkezik a vámhatóság által kiállított, a regisztrációs adó megfizetéséről a személygépkocsi rendszámát, alvázszámát, valamint a bérbeadó és bérlő adatait tartalmazó - a közúti közlekedésről szóló törvény 20. §-ának (4) bekezdése szerinti bírság alól mentesítő – igazolással

Amennyiben a jármű vezetője a fenti mentesülési körülmények valamelyikét a helyszínen nem tudja igazolni, úgy vele szemben az egyes közúti közlekedési igazgatási feladatokról, valamint egyes közlekedési tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 138/2011. (VII. 19.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 3. §-ában megfogalmazottak szerint kell a helyszínen az intézkedést lefolytatni, amely a jármű rendszámtábláinak és forgalmi engedélyének elvételével jár, és közigazgatási bírságot von maga után.

Véleményem # 2012.02.01. 17:02

S8ABT

Neked kell bizonyítani, hogy az autót jogosan használod. Nem a rendőr bizonyítja. Neked kell az igazad bebizonyítani nem a rendőrnek. Te használsz olyan külföldi rendszámos autót amire törvény vonatkozik.

Ha neked nincs bekötve a biztonsági öved, és ezért megbüntetnek, te azt nem ismered el, akkor nem a rendőr bizonyítja, hogy nem voltál be kötve, hanem te bizonyítod azt hogy be voltál kötve...
Ebben az esetben is, neked kell az igazad bizonyítani, nem pedig fordítva.

Kézben tartott mobiltelefon használata, ugyan ez.

vikkmikk # 2012.02.01. 18:44

Vettem egy angol rendszámú autót.
át lehet e íratni magyar rendszámúra?
ha nem akkor milyen kötelezettségeim vannak a magyar állam felé?

S8ABT # 2012.02.01. 19:01

Itt tenyleg nem gondolkodik senki sem!!!!
Nincs ahol lakom igazolas a magyar rendornek "magyarul" hogy be vagyok jelentve!Mert ugye o mas nyelven irtat nem koteles olvasni ahogy mondtatok....
Es igenis neki kell bizonyitania hogy nem en vagyok pl.a tulaj!!!
De ismetlem nem akarok vitatkozni,de megegyszer leirom:
Ha a sajat tulajdonodat kepezi es biztositasod is van kulfoldi azonositoju autora (MIVEL EZEKET NEM TUDOD MASHOGY MEGOLDANI CSAK ADOTT ORSZAGBAN)Europaban hasznalhatod!!!!!!
De igerem amint hazamegyek leirom ha igazoltatnak,hogy mi tortent.
Adofizeto allampolgarkent jogokkal rendelkezunk!!
Ez barhol igaz,ha ezekben akadalyoznak tenni kell ellene!
UJRA LEIROM:AZ UTCAN KIDERUL!!!
Irjon ide valaki olyan vegre,akinek a neven levo rvenyes biztositassal rendelkezo kulfoldi azonositoju jarmuverol levettek azt!!!!!!!!!!
Es azonnal leirom mi a teendo!!!!

Stella35 # 2012.02.01. 19:29

Üdv S8ABT,

http://totalcar.hu/…ik_az_autod/

"Adofizetö ällampolgärkent jogom van.."
Na itt a bibi, hogy nem Magyarorszägon van fizetve ez az ado,igy ugy gondoljäk,jog sem jär...

S8ABT # 2012.02.01. 19:37

Es megis ugyanis en fizethetek adot mashol es megsem kell allampolgarnak lennem...............
Konkretan azert mert magyar allmpolgar vagy fizethetsz adot mashol,ja es akkor magyarorszagon nem fizetsz.....
Hiaba barmennyire erolkodik nehany ember az Uniba valo belepessel sok dolog valtozatt meg akkor is ha sokan nem hiszik el!!!!!
Pont ezert az azonositom itt az enyem.es a magyar nem is az nekem meg lehet es ezt el kell fogadni!!!!

Véleményem # 2012.02.01. 20:24

Unioba való belépéssel sok dolog változott meg igaz. Ugyan akkor, ugyan úgy önálló ország maradtunk, törvényekkel jogszabályokkal. Én a jogszabály felől közelítek, tetszik vagy nem tetszik, be kell tartani. Akinek nehéz a felfogása azok úgy tudom fizetnek büntetést.
Írta valaki hogy pesten az egyik kerületben sorra veszik le a külföldi rendszámokat, mert senki se tudja igazolni hogy jogszerűen használja az autót.
Szerinted ezek az autósok mind buták, hogy csak úgy oda adják az általad mondott saját rendszámukat? A rendőrök meg jogsértést követnek el?
A gyakorlat igazolja a jogszabályt, hogy működik a végrehajtás, minden gond nélkül. Ha az autót vennék el, az lenne a jogtalan mert ha azt kifizetted akkor az tiéd. A rendszám=azonosító jel az nem a magán embereké. Ha kivonnak német autót a forgalomból németo.-ban, akkor ott is le kell adni a rendszámot ugyan úgy.

gymnocali # 2012.02.01. 20:37

Tehát én értelmezhetem úgy a törvényt, hogy ha hazalátogatok a párommal, akkor ha ő vezet- mivel nem ő az üzembentartó,csak a vezetője a gépjárműnek- akkor elég, ha a párom rendelkezik egy külföldi tartózkodási engedéllyel és ezzel igazolja magát?

S8ABT # 2012.02.01. 22:03

Rendben,tisztazzunk ismet nehany fontos momentumot!!
A nemet egyedi azonositot sem kell leadnod!
"Egyedi azonositorol" beszelek,magyarra forditva a "neves "rendszamrol amely ismet hangsulyozom sajat tuladon!!
Az elvet papirok,rendszamok kerdeseben mennyire erdekes az hogy ide nem talal egy olyan sem akinek sajat neven levo okmanyt vettek el amelyhez ervenyes bizyositas is tartozott.
Vajon mi az oka ennek?
Valaszolok is ra!
Ugyanis sok ember probalta kijatszani pl az Angol rendszam elonyeit.
Azonban ha minden papir ok,senki semmihez nem nyulhat!!
Tulajdonjog,es vagy biztositas!!
Ahol akarom,meg ha magyar is vagyok.
Es az adozasos duma is hulyeseg,magyar letemre barhol adozhatok az Unioban!!Magyar lakcimmel is!!!!!!!!!!
Nehogy mar valaki megszabja nekem EU-s allampolgarnak hogy hol lehet cimem es csak ott lakhatok vagy adozhatok???
Na akkor miert vesz el ki es mit is??
Mondja mar el valaki akinek minden papirja megvolt a kocsihoz hogy hogyan vettek le a rendszamat....
En elmondom hogy kapja vissza egy napon belul!!!

S8ABT # 2012.02.01. 22:16

Tisztelt Holgyek Urak!
Reszemrol nem terhelem onoket tovabb az irasaimmal.
Orultem minden velemenynek,nagyban segitett abban hogy megertsem mi az oka a jelenleg bevezetett szabalyoknak!
Itt nem csak a "kulfoldi" rendszam temara gondolok.
Remelem ir majd valaki olyan is akinek szemelyes tapasztalata van!!
Minden jot kivanok mindenkinek!

Véleményem # 2012.02.01. 22:26

Az angol rendszámmal volt egy tapasztalatom, ahol tényleg nem vettek el semmit.
Az autó angol rendszámos volt, a tulaja magyar állampolgár angol lakcímmel. ( magyar lakcímről nem tudok hogy volt e neki ) Tehát a tulaj vagy üzembentartó rendben volt. Nem vettek el tőle semmit, csak fénymásolat készült mindenről.
Az autót vezető ember, viszont magyar volt, magyar lakcímmel, és semmi köze se volt az angol autóhoz. Csak annyi, hogy vezette az autót az illetőnek ( rokon, vagy baráti alapon ), mivel az angol tulaj nem vezethet eltiltás miatt. A gépkocsi vezető nem tudta igazolni hogy jogszerűen használná az autót, neki egy ilyen egy napos megbízási papír kellett volna ami nem volt. Az üzembentartóval szemben semmi sem lett, mivel rendben volt minden, de aki vezette az autót, kapott egy 400 ezres csekket.

StefanAti # 2012.02.02. 01:14

S8ABT

Magyar letedre barhol adozhatsz az unioban magyar lakcimmel is??
Ezt megis hogy kell? Mert en szivesen adoznek kulfoldon anelkul, hogy kijelentkeznek!!!

Passionata # 2012.02.02. 07:43

Adot ott kell/lehet fizetni ahol adoilletoseg szempontjabol tartozol,a lakcim onmagaban ezt nem hatarozza meg

jógibece (törölt felhasználó) # 2012.02.02. 08:08

Kedves Passionata, a kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet adóilletőség szempontjából tartozni valahova? Mit kell csinálni, hogy az ember adóilletőség szempontjából pl. ne Magyarországhoz tartozzon?

StefanAti # 2012.02.02. 08:50

Ott vagy adoilletosegu, ahol egy evben 183 napnal tobbet tartozkodsz!
De ennek bizonyitasara a lakcim a legegyszerubb! Vagy tud valaki jobbat??

jógibece (törölt felhasználó) # 2012.02.02. 08:58

Elnézést, hogy értetlenkedek, de ez a kettő üti egymást:

Adot ott kell/lehet fizetni ahol adoilletoseg szempontjabol tartozol,a lakcim onmagaban ezt nem hatarozza meg

és

Ott vagy adoilletosegu, ahol egy evben 183 napnal tobbet tartozkodsz!
De ennek bizonyitasara a lakcim a legegyszerubb! Vagy tud valaki jobbat??

Ez a kettő egymásnak ellentmond. Most vagy a lakcím határozza meg, vagy nem a lakcím határozza meg. Külön gond még, hogy az embernek lehet egyszerre több lakcíme is az EU-n belül, hiszen bárhol tartózkodhat, és ahol tartózkodik, automatikusan kap lakcímet is.

Az a fő kérdés, hogy mi bizonyítja, hogy valaki 183 napnál többet vagy kevesebbet tartózkodik bárhol, amikor a Schengen övezetben nincsenek határok? Bárki mondhatja, hogy itt és itt tartózkodik az év nagyobbik részében, de akkor mi a bizonyíték rá?

Tudja valaki?

StefanAti # 2012.02.02. 11:24

Nem véletlenül fordult elő, hogy Szlovákiában egy 50nm albérletbe többzáz ember volt bejelentve! Még a híradó is foglalkozott vele.

Természetesen nem laktak ott ,csak a lakcím miatt volt rá szükség.
A lakcím pedig nem véletlenül kellett, hanem azért, hogy bizonyítható legyen a külföldi tartózkodás....

jógibece (törölt felhasználó) # 2012.02.02. 12:48

egy 50nm albérletbe többzáz ember volt bejelentve”: ez legális a szlovák törvények szerint? Ha igen, akkor nincs gond. Ha nem, akkor miért nem lép ez ellen fel a szlovák törvényhozás?

Természetesen nem laktak ott”: ezt hogyan bizonyították be? Vagy csak feltételezésekkel gyanúsítottak meg embereket? Van erre az egészre valami link? Szürreálisnak tűnik. Miért érdekelne bárkit is, hogy ki hol alszik? Magánügy, szerintem, legalábbis 2012-ben Európában, nem?

Hozzánk még senki nem jött ide Belgiumba, hogy megnézze, tényleg itt dolgozunk, alszunk-e. Ettől még ugyanolyan európainak (magyarnak) érzem magam, mint aki mondjuk Debrecenben dolgozik és ott alszik.

A kérdés még mindig áll: most a lakcímkártyát kell leadni, hogy megszűnjön a magyar adóilletőség? És ha azt leadom, akkor utána megszűnik a TB és a bankszámla, mert ahhoz kell lakcím otthon? Hogy van ez? Tehát egy autó miatt mondjam fel a magyar bankszámlámat? A TB a kevésbé érdekes, mert a belga biztosító egész Európára érvényes, tehát az alapján ellátnak Magyarországon is. De forintos számlát itt nem tudok nyitni.

Van valaki itt, aki tudja a szabályt?

S8ABT # 2012.02.02. 13:02

StefanAti!

Igen bizony magyar lakcimmel is adozhatsz mas Unios orszagban!!!!!
Hiszen akar tobb helyen is lehet lakcimed!!!
A lényeg hogy valahol adoznod kell és ezt tudnod kell bizonyítani!!!Ezt neked kell!!!
Es ha adozol A helyen mert a beveteled onnan szarmazik akkor B helyen NEM KELL ADOZNOD (HANGSULYOZOM HA OTT NEM VOLT ADOKOTELES BEVETELED!!)
A nyitott hatarok miatt a tartozkodas nehezen bizonyithato,viszont ugye ha azt mondja az ember hogy A orszagban tartozkodik ott nyilvanvaloan adozik is,ez eleg arra hogy azt mondja az ember En ott tartozkodom!
Egyszeruen megy ez!
Az Angol rendszamhoz annyit,hogy annak aki valoban kint el es nem rafinaltkodo magyar adocsalo barat az tudja hogy a jarmu tulajdonjogat igazolo okirat plusz "forgalmi engedely"ami nem az de nevezzuk annak,ez is tartalmazza az auto adatait és a vizsga lejaratanak idejet,utdij matrica a szelvedon(benne az ervenyesseg,az auto tipusa azonositoja,es az elmaradhatatlan biztositas!!!Ha ezekkel valaki elvesz valamit az buncselekmenyt kovet el (ha esetleg egyedi az azonosito,ami a TULAJDONOSE)akkor meg foleg!!!!

StefanAti # 2012.02.02. 13:04

Hozzád még senki nem ment ki Belgiumba megnézni hogy ott dolgozol e. Ez rendben van, csak már korábban volt róla szó, hogy ha hazajössz akkor te itthon ugyanolyan magyar vagy mint bárki más! És Neked kell bizonyítanod igazoltatás során, hogy te kinn élsz, kinn dolgozol. Magyarország területén magyar papirokkal viszont ez nem lesz egyszerű....

Ha tényleg kinn dolgozol, akkor gondolom van róla sok papírod és tudsz mindenfélét mutatni a rendőrnek, hogy bizonyítsd az igazad. Ha viszont feketén vagy kinn, akkor azt itthon nem fogod tudni bebizonyítani és marad a büntetés....

StefanAti # 2012.02.02. 13:07

A lakcímkártyát le kell adni, hogy megszűnjön a magyar lakcímed. Sőt, tudtommal a személyit is. Útlevél természetesen marad, hiszen állampolgárság nem változik automatikusan.

Én is utánajártam a szlovák lakcímre való kijelentkezésnek. Az első feltétele egy lakás volt ahova be tudok jelentkezni, második ,hogy álljak szlovák cég alkalmazásában és hogy ott fizessek járulékot. Szóval nem volt olyan egyszerű a dolog, hogy egy autó miatt megérje....

StefanAti # 2012.02.02. 13:13

S8ABT

Szerintem azért nem ilyen egyszerű a dolog. Ha olyan országban dolgozol aminek van Magyarországgal kettős adóztatást elkerülő egyezménye (EU-ban mind ilyen), akkor nem kell itthon is leadóznod a kint megszerzett jövedelmet, ez igaz.

De tudtommal be kell vallanod és papirokkal kell igazolnod. Leadózni nem kell az egyezmény miatt, de amig van magyar tartózkodási helyed, azt be kell vallani, hiszen mindenkinek kötelező lenne adóbevallást készítenie... Annyi, hogy más rublikába kell írnod ezt a jövedelmet.
Ha viszont teljesen kijelentkezel, akkor nincs rá szükség...