Külföldi rendszám-magyar vezető


Véleményem # 2012.02.01. 01:22

A külföldi autónál is ugyan azt jelenti a rendszám mint a magyar rendszámoknál. A külföldi hatósági jelzés = külföldi rendszáma ( német,szlovák stb... ) ez ugyan úgy azonosító jel.
Ha ezt leveszik, nem kell tartani attól hogy ezzel valamit EU-s törvényt sértenek.

98. § (1) Ha a közúti, illetve telephelyi ellenőrzés során az eljáró hatóság megállapítja, hogy a közúti közlekedésről szóló törvényben meghatározott, a külföldi hatósági jelzéssel ellátott járművek belföldi üzemeltetésére, használatára vonatkozó sajátos szabályok szerint a jármű jogellenes használatára került sor, a külföldi hatósági jelzést és engedélyt a helyszínen el kell venni és azt az elvétel okának megjelölésével együtt 8 napon belül meg kell küldeni a jármű belföldi üzemben tartója vagy a járművezető lakcíme, székhelye, telephelye szerint illetékes közlekedési igazgatási hatóságnak.
(2) A közlekedési igazgatási hatóság az (1) bekezdés alapján megküldött hatósági engedélyt, jelzést bevonja és döntésében tájékoztatja a belföldi üzemben tartót, hogy amennyiben annak jogerőre emelkedését követő 15 napon belül nem kezdeményezi a jármű belföldi forgalomba helyezését, a bevont hatósági jelzést és forgalmi engedélyt a Hivatal útján a kiállító külföldi hatóság részére megküldi.
(3) Amennyiben a jármű üzemben tartója vagy a jármű vezetője a közlekedési igazgatási hatósági eljárásban a döntés jogerőre emelkedéséig okirattal igazolja a külföldi hatósági jelzéssel és engedéllyel történő közlekedés jogszerűségét, a külföldi hatósági engedély és jelzés visszaadásával egyidejűleg a bevonásra irányuló eljárást meg kell szüntetni.

jógibece (törölt felhasználó) # 2012.02.01. 01:53

Üdvözlet mindenkinek!

Belgiumban élek több éve, és gyakran járok Budapestre a családomhoz. Belga rendszámú autóval szoktam menni. Tavaly szeptember óta nem voltam, de jövő héten mennék megint. Egy hónapig biztosan otthon leszek, lehet, hogy tovább is.

A kérdésem az, hogy ha igazoltatnak, hogyan bizonyítsam, hogy nem otthon élek? Amióta megszülettem, az állandó lakcímem nem változott, az mindig pesti maradt. Van magyar személyi igazolványom is. Igaz az, amit itt is írtak páran, hogy ha van magyar lakcímem (van), akkor leszedik a rendszámomat és elveszik a forgalmimat?

Minden választ előre is köszönök!

Izsák

Kassad # 2012.02.01. 07:12

Ha te vagy a forgalmiban az üzembentartó is, akkor. Ha csak vezeted, akkor nincs gond a magyar lakóhellyel.

Kassad # 2012.02.01. 07:19

nagy imrich

kinti szokásos tartózkodási hely hiányában:

  1. szabálytalanul
  2. nem ő az autó üzembentartója (üzemben tartói követelmény teljesül) és munkaszerződést be tud mutatni (vezetői követelmény teljesül).
  3. ő az üzemben tartó és a Származás Ellenőrzési Nyilvántartásba Vételt már kezdeményezte, ebben az esetben a vezetői követelmény ugyan nem teljesül, de a fórumozók gyakorlati tapasztalata alapján ez nem kerül szóba.
Passionata # 2012.02.01. 07:33

Kassad ,Ati

Ez a forgalombahelyezesi engedely nem rossz otlet,viszont a police.hu szerint keves mert ott az okmanyirodai kerelmet emlitik.Arrol nem is beszelve ,hogy a vezeto meg ebben az esetben sem tunik mentesultnek,bar elkepzelhetonek tartom. ,hogy ennyire mar nem mennek bele.en jelenleg"napos papirral"jarok,ugyved is ezt tanacsolta es eddig ez tunt a rendorseg szamara legegyszerubben ertelmezhetonek.

Passionata # 2012.02.01. 07:42

Jogibece

Siman leszedhetik.

jógibece (törölt felhasználó) # 2012.02.01. 09:38

Passionata, köszönöm az infót. Mások is úgy látják, hogy ami tavaly még normális volt, ma már szabálysértésnek számít? Mert akkor nem megyünk haza autóval addig, amíg a szabály nem változik. Azért remélem, hogy valaki más tud bíztatót mondani.

StefanAti # 2012.02.01. 10:24

Passionata

Engem már háromszor igazoltattak forgalombahelyezési engedéllyel és mindháromszor simán elfogadták, nem is kérdeztek semmit... Persze kellett szondát fújnom, de nem volt gond...

StefanAti # 2012.02.01. 10:24

Egyébként most jöttem ki az ALLEE bevásárlóközpontból, ami előtt éppen egy fekete E coupe Merciről szedik le a rendszámot.... le is fotóztam őket..... :-))

Múlt héten az Árpád híd pesti hídfőjénél is láttam egy Volvot amin "már nem volt" rendszám a rendőrök mögötte meg éppen nagyon töltötték ki a papirokat...

Passionata # 2012.02.01. 10:32

elhiszem , tudod ok lehetnek azok akik irogattak ide oda ,hogy ez az EU es az o berelt autojukrol senki nem szedhet lehet semmit.
tevedtek.

en csak azert tartok a forgalombahelyezesitol mert azt konkretan nem emliti sem a jogszabaly sem "tajekoztato",de mint mondottam volt jo otlet.

StefanAti # 2012.02.01. 10:37

Passionata

Igazoltattak már egy napos papirral?
Nem tudod véletlenül, hogy feljegyzik ha egyszer már igazoltattak?

Passionata # 2012.02.01. 10:44

iden meg nem , tavaly is csak egyszer a 30napossal ,az akkor rendben volt.
amugy ha feljegyzik ,feljegyzik elvileg a torveny nem szabalyozza ,hogy egy evben hanyszor "1"napra veheted uazt a kocsit igenybe.

Kassad # 2012.02.01. 12:29

Passionata

A forgalomba helyezésnek minősül a Származás Ellenőrzési Nyilvántartásba vételi kérelem leadása ez 10.900Ft, ezt emlegeti a police.hu, hogy elfogadják.

Nyilván elfogadnak bármi mást is ami megfelelően igazolja a forgalomba helyezés megkezdését is, de az az amit első lépésként meg tudsz csinálni, olcsó és sehol nem olvastam, hogy maga után vonná a forgalomba helyezési kötelezettséget...

Kassad # 2012.02.01. 12:40

Még egy érdekes alternatíva, a belföldi lakóhellyel rendelkező üzembentartóknak, hogy a külföldi forgalmiból, ha a rendőr nem beszéli az adott nyelvet csak annyit tud megállapítani biztosan, hogy ki a "forgalmi engedély jogosítottja", lásd: http://www.vezess.hu/…lenorzes.pdf

A forgalmi engedély jogosítottja az nem egyenlő halmaz, hanem bővebb az üzembentartónál (pl ideiglenes rendszámoknál a legtöbb országban nem üzembentartó a használt szó). Hogy melyik vagy, az az adott külföldi ország által használt terminológiától függ. Ez csomószor fel sincs tüntetve a forgalmiban, vagy fel van, de a rendőr számára "külföldiül", innentől kezdve fixen állíthatod, hogy mivel te abban az országban nem "üzemben tartó" vagy, hanem csak a "forgalmi engedély jogosítottja", így az üzembentartói követelmény téged nem érint...

Passionata # 2012.02.01. 13:03

Kassad
javitsatok ki ha rosszul tudom,ha
a KFnel kell intezni a forgalomba helyezest ,kell hozza szerzodes v szamla plusz egy forgalmi engedely,a forgalmiban nem kell annak szerepelni ,hogy a kocsit az exportalo orszagban kivontak a forgalombol?
ha KF kiadja a papirt ,azzal lehet menni az okmanyirodahoz es ott le kell adni a forgalmit/rendszamot,a regadot befizetni es EKKOR lehet beadni a kerelmet.

Kassad # 2012.02.01. 13:19

http://www.zuglo.hu/…i_ugytipusok?…

Jármű származásellenőrzésének nyilvántartásba vételére a külföldről behozott használt gépjárművek forgalomba helyezését MEGELŐZŐEN van szükség.

Nem szükséges a származásellenőrzés:

  • harmonizált adattartalmú forgalmi engedély I. részét, valamint a II. részét feltéve, hogy a jármű származási tagállamában ez utóbbi kiállításra került.

Magyarul jellegzetesen a forgalomba helyezéshez egyáltalán nem is szükséges. Ugyanakkor útszéli igazoltatási célra magyarországi üzembehelyezési szándék meglétének a teljes hiányában elsőosztályú. :)

Az ügyintézéshez szükséges mellékletek felsorolása:

  • a jármű tulajdonjogának megszerzését igazoló okirat. Ha az okirat nem magyar nyelven van kiállítva, annak hiteles magyar nyelvű fordítása.
  • a jármű külföldi hatósági engedélye és jelzése,
  • amennyiben a hatósági engedély nem az EGT valamely tagállamának nyelvén van kiállítva, annak hiteles magyar nyelvű fordítása,
  • az eljáró személy (ügyfél) személyazonosságát igazoló okmány (képviseleti eljárás esetén meghatalmazás is)
  • cég esetén 3 hónapnál nem régebbi cégbírósági bejegyzés, aláírási címpéldány, cég ügyintézőjének eljárási jogosultságát igazoló megbízás és az eljáró személy személyazonosító okmánya
  • Ha az ügyfél a nyilvántartásba vétellel egyidejűleg E betűs rendszámot és ideiglenes forgalomban tartási engedély is kérelmezett, az előzőeken túl szükséges:
  • műszaki adatlap,
  • a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötéséről szóló igazolás.

Eljárási illeték, illetve igazgatási szolgáltatási díj meghatározása:

  • a származás-ellenőrzés igazgatási szolgáltatási díja 10.900 Ft

Jelzem az információk kelte: 2009.December.17. 16:24:50, módosítva: 2010.08.10. így lehet, hogy már változott azóta. Majd jövő héten utánaérdeklődök.

Passionata # 2012.02.01. 13:55

es meg egy dolog , szerintem ahhoz ,hogy vki eladja a szgk.t ki kell jelentenie az orszagbol,
lehet ,hogy ezt nem ellenorzik nalunk de attol meg problemas lehet kesobb

S8ABT # 2012.02.01. 14:23

Kivancsi leszek az elso Unios jogi vizsgalatra amely indul amiert a Magyar tagallam "azonositokat" szed le!!!!!
Ertsek meg:az azonosito a tulajdonom (kepzeljuk el ha a nevem van rajta es mondjuk 1000 euroert csinaltattam es ez szerepel a forgalmiban)ki vesz el mit????
Max feljelenthet az adott orszagban elkovetett szabalysertesert....
Hogy vezettem az automat??????
Tenyleg senki nem erti???
Barki aki az azonositomhoz nyul a hozzajarulasom nelkul buncselekmenyt kovet el!!!!!!!!!!!
A Magyar azonositoval azt csinalnak amit akarnak,de a Magyar allam nem sajatihatja ki az en tulajdonomat!!!!
Pl:Hogyan nezne ki ha magyarorszagon,a nem magyar "kutya 1" feliratu azonositomat amelyet a forgalmiba bejegyeztek leveszi valaki egy masik orszag "hatosaga"...
Indoklasuk:vezette a sajat autojat amelyet nem regisztraltatott"??????
Ezek utan a mar nem letezo magyar hatart nem lepheti at kulfoldi azonositoju auto a mit magyar allampolgar vezet anelkul hogy ne regisztraltatna....
Meg kell tanulni ellenorizni az azonosito okmanyokat!!!!

Véleményem # 2012.02.01. 14:51

S8ABT

53. § (1) A rendszámtábla olyan hatósági jelzés, amely a Hivatal tulajdonát képezi.

Értsd meg hogy a magyar rendszám tábla nem az autó tulajdonosáé. A rendszám nem a magán emberek tulajdona. Ugyan ez vonatkozik az összes külföldi rendszámtáblára, legyen az német vagy szlovák, az a rendszám annak az országnak a tulajdona, az ottani kibocsájtó szervé.
Ha a hatóság azt leveszi, akkor elküldi az okmányirodába, neked ad időt hogy igazold az autót jogosan használod, illetve van lehetőséged arra hogy forgalomba helyezd belföldön.
A levett rendszámot legyen az bármely országé, az okmányiroda megküldi az illetékes hatóságnak, az adott országba. Nem sért ezzel semmilyen EU-s törvényt.

Ha te egyedi rendszámot csinálsz ( pl: neveddel ), akkor sem lesz az a tiéd, mert az azonosító akkor is a Hivatal tulajdona, ahogy a jogszabály fogalmaz.

98. § (1) Ha a közúti, illetve telephelyi ellenőrzés során az eljáró hatóság megállapítja, hogy a közúti közlekedésről szóló törvényben meghatározott, a külföldi hatósági jelzéssel ellátott járművek belföldi üzemeltetésére, használatára vonatkozó sajátos szabályok szerint a jármű jogellenes használatára került sor, a külföldi hatósági jelzést és engedélyt a helyszínen el kell venni és azt az elvétel okának megjelölésével együtt 8 napon belül meg kell küldeni a jármű belföldi üzemben tartója vagy a járművezető lakcíme, székhelye, telephelye szerint illetékes közlekedési igazgatási hatóságnak.
(2) A közlekedési igazgatási hatóság az (1) bekezdés alapján megküldött hatósági engedélyt, jelzést bevonja és döntésében tájékoztatja a belföldi üzemben tartót, hogy amennyiben annak jogerőre emelkedését követő 15 napon belül nem kezdeményezi a jármű belföldi forgalomba helyezését, a bevont hatósági jelzést és forgalmi engedélyt a Hivatal útján a kiállító külföldi hatóság részére megküldi.
(3) Amennyiben a jármű üzemben tartója vagy a jármű vezetője a közlekedési igazgatási hatósági eljárásban a döntés jogerőre emelkedéséig okirattal igazolja a külföldi hatósági jelzéssel és engedéllyel történő közlekedés jogszerűségét, a külföldi hatósági engedély és jelzés visszaadásával egyidejűleg a bevonásra irányuló eljárást meg kell szüntetni.

grkri # 2012.02.01. 14:59

Valaki esetleg az én hozzászólásomhoz (2012.01.31. 18:56 ) valami?

Kassad # 2012.02.01. 15:10

Passionata

Ha csak a Származás Ellenőrzési Nyilvántartásba vételig mész el, illetve annak kérelmezéséig, akkor nincs mit kijelenteni, mert be se lett jelentve, így eladásnál nem gond.

S8ABT

Ez megint a fölösleges küzdés esete. Ha ezt elokoskodjuk igazoltatásnál a rendőrnek, szerinted majd nem veszi le? Neki a szabály azt írja elő; ha később kiderül, hogy ez EUjogellenes, majd megbaxxák a jogalkotót, őt nem => leveszi biztos, ami biztos.

Amúgy meg, ha a te tulajdonod, nem a külföldi hatóságé, majd ezt a közlekedési igazgatási hatóságnak igazolod és ők visszaadják neked. Vagy ők is leszarják, kiküldik a külföldi hatóságnak a jogszabály szerint és attól kuncsorghatod vissza. Jogsértés nem történik egyik esetben sem. Ha továbbenged a rend őre, akkor igen.

S8ABT # 2012.02.01. 15:25

Velemenyem!

Amit irtal megertem!
Azonban,hidd el nekem hogy a sajat azonositom a sajat tulajdonomat kepezi!
Eu-s tagallamkent hiaba irod le a Magyar szabalyozas szoveget!!!
Pl:Az en angol "private platemet" azaz egyedi azonositomat senki sem veheti el!!!!!
Az a sajat tulkajdonom hidd el nekem!!!!!!!!!
Mint ahogy tobb helyen is letezik olyan,hogy tobb autod van es a rendszamodat felrakhatod ra!!!
De nem vitatkozni akarok ne erts felre,puszatan annyit akartam jelezni hogy hiaba ir barki Magyar jogszabalybol reszletet.....
Ennyi erovel holnaptol a hangsulyozom nem letezo Magyar hataron atlepesi dijat szednek majd ha ilyen torvenyt hoznak???
Persze meg lehet tenni hogy "ELVESZI","LEVESZI"!
Csakhogy ami szinten tevhit nem nekem kell igazolnom azt hogy "enyem" valami,hanem az eljaro hatosagnak az ellenkezojet!
Ezert mondtam amig a Magyar hatosag nem tudja hogy mire van szukseg az azonositashoz addig????
Pl:Ha nem az en nevem van a forgalmiban viszont van a nevemmel az azonositora biztositasom???
Bizony akkor is vezethetek az Eu-ban!!!!!
Gond nelkul!

S8ABT # 2012.02.01. 15:38

Kassad!

Igazad van!!!!!!
Pontosan ezert tartunk ott.....
De inkabb nem folytatom mert minek....
Eldol az utcan!!!!
Csak apro eszrevetel es ez mindentol fuggetenul megfontolando:
Nemetorszagban angol rendszamu jarmu igazoltatasa hajnalban:
Good morning!Passport please!
Mgyarorszagon:Jo napot,forgalmit es az auto okmanyait kerem!
De mostanra leeset mirol is "vitazunk" itt!!
Ravilagitottal!!!!
Mindegy mit hogyan.....majd a hatosag eldonti....
Szabalyok betartasa????
Hany magyar jarmu jar kotelezo nelkul.....
Kint ilyet meg sem tehetsz....
Egy utolso mondat....
A gatyat leperlem arrol aki az aonositomhoz nyul....
Akar a Magyar allam neveben eljaro barki legyen is!
Majd kifizetik a magyar adozok ha nyerek,mert fogok!!!!!!!

jógibece (törölt felhasználó) # 2012.02.01. 15:50

S8ABT: Szerintem is. Egy magyar törvény nem vonatkozhat az EU többi országában élőkre, márpedig te ott élsz. Ha a te országod megengedi, hogy az ő felségjelükkel ellátott autót vezess, akkor az EU-n belül minden egyéb országnak ezt meg kell engednie. Én még eddig bárhova tudtam utazni a belga autómmal, soha sehol nem volt semmilyen gond. Szerintem most sem lesz, de itt mintha mást (vagy rosszul) tudnának eddig a hozzászólók? Utána lehetne nézni annak, hogy ez a "biztos leveszik" vonatkozik külföldön élő magyarokra? Megköszönném, mert a családban már mindenki ideges, hogy nem autóval mennénk márciusban. Én nem tudom elképzelni, hogy egy külföldön élő magyart arra kényszerítsen valaki, hogy magyar rendszámú autóval járjon. Igaz?

Véleményem # 2012.02.01. 15:58

Beléptünk az EU-ba de attól még magyar törvények vannak az ország határokon belül. Hiába írjátok hogy nincsenek határok. Bizonyos értelemben nincsenek, de ugyan akkor meg vannak. Hoztak egy magyar törvényt annak kell megfelelni. Nem használhatunk német törvényt mert az jobb meg jobban alkalmazkodik az EU-hoz. Lehet sokak szerint rossz ez a törvény, de egy földön futó hétköznapi ember nem tud mit tenni ellene, csak megfelelni. Elmehet a legmagasabb szintekig az ember, legyen rá pénze.
Az hogy a német rendőr, meg szólal két nyelven, az meg nem ide tartozik. Ott más a képzés, más az elvárás más a fizetés más a kormány.

A saját azonosító, nem a saját tulajdonod. Ezzel nem tudok egyet érteni.
Lehet hogy az angol rendszámnál máshogy van, de tuti hogy pl: a német, szlovák rendszám ugyan úgy nem a magán ember tulajdona.
A P-s rendszámot kérheted mint olyan cég, aki ezt megkaphatja, és felteheti több autóra, ilyen létezik hogy ezt egy bizonyos embernek vagy cégnek adják ki, de az ugyan úgy nem a te tulajdonod mert azt később le kell adni!Ha a tiéd lenne megtarthatnád.

A rendőr nem mérlegel, neki ha le kell vennie a rendszámot akkor azt le is veszi.
Ha igazoltatásnál te nem tudod bizonyítani az autó jogszerű használatát, akkor leveszi a rendszámot vagy feljelent, azt teszi ami a jogszabályban van. Ne várja senki, hogy a rendőr neki áll külföldre telefonálni, hogy tényleg ott dolgozik önöknél xy ?