Külföldi rendszám-magyar vezető


Véleményem # 2012.01.30. 15:56

"Viszont még mindig nem logikus, hogy miért ne vezethetne egy bármilyen állampolgár egy amúgy legális autót. Márpedig a szlovák cég autója "amúgy legális". És ha a cég megengedi mondjuk egy magyar adórezidensnek, hogy vezesse, miért ne. Nem látok itt sem semmilyen közrendet veszélyeztető magatartást, ami ellen fel kéne lépni."

Nem logikai játék ez, hanem a törvénynek meg kell felelni. Ha nem tudja igazolni hogy jogosan használja az autót akkor jár a bünti.
Azért mert te azt gondolod hogy használhatja, attól még a jogalkotók és a jogalkalmazók mást követelnek meg. Gyakorlatban kint az utcán, ha ilyen autóst igazoltatnak, és semmibe veszi a törvényeket az ember, akkor veri a fejét a falba amikor mondjuk 400.000 forintot kell fizetnie. Aztán hidd el, tanuló pénz meg volt utána nem sokára vagy szerez be legális okmányokat, vagy nyel egy nagyot és hosszú távú gondolkodással, lecseréli a külföldi rendszámot.

Senki se kíváncsi az uzsorás sztorikra! Azért nem reagálnak rá mert az nem tartozik a témához, ez a te egyéni problémád.
Amióta jó pozícióban van az uzsorás ember azóta sok rossz döntés született. De a magyarok, nagy többsége ezt akarta, hisz máshogy nem került volna az uzsorás olyan helyzetbe hogy ilyen ostoba törvényeket hozzon. Most viseljék el, ha ezt akarták.

Véleményem # 2012.01.30. 16:00

StefanAti

Z-s rendszámot nem kell neked használni ebben az esetben vagy E-t?
Akkor itt Mo-on fogod forgalomba helyezni és magyar rendszámos lesz?
Az egyértelmű hogy a rendőr téged nem fog piszkálni.

StefanAti # 2012.01.30. 16:10

Velemenyem

Z rendszam akkor van, ha Magyarorszagrol kifele megy az auto!

E betut pedig nem nagyon adnak mar! Elvileg valtozott az is es E betut vsak harmadik (EUn kivuli) orszagbol hozott autora adnak!
Ezert lehet ezt megtenni ilyen formaban!

Ha pedig 3 honapon belul Mocsi nem alakit kormanyt hogy megreformaljon mindent, akkor beregisztralom!
(bocs Mocsi, de ezt nem lehetett kihagyni)

StefanAti # 2012.01.30. 16:16

MOCSI

Az auto olcsobb kulfoldon, de a kulonbseg nagysagat mindenkinek a sajat ertekrendjeben kell elhelyezni!
Van h tobbet veszit vele ha kijelentkezik, mint a regado merteke! Es nem csak az osszegrol beszelunk, hanem arrol is h mennyivel bonyolodik meg az eleted Magyarorszagon ha kulfoldi a lakcimed... Nem kell mindenaron a kulfoldi rendszam!

Véleményem # 2012.01.30. 16:16

Tudod a gazdasági világ válság óta, nem virágzik az ország. Engem is ugyan úgy "kizsákmányoltak" de attól még ember maradtam és nem uszítok senkit a hatóság ellen.
Van egy törvény, fogadd el. Vagy tegyél ellene, ha tudsz. Az biztos hogy itt nem tudsz tenni ellene. De még a fórumozókat se segített előbbre.

Véleményem # 2012.01.30. 16:21

Köszönöm StefanAti!
Lehetnél egy jó élő példa, azoknak akik ezt a megoldást választják.

Mocsi te is láthatod hogy mindenre van ész szerű megoldás.

StefanAti # 2012.01.30. 16:34

Basszus itt komolyabb gondok vannak mint gondoltam.....

Véleményem # 2012.01.30. 16:49

Következő választáson Okos Mónika mellé szeretnék egy X-t tenni. Ha nem indulsz a választásokon, akkor el se megyek szavazni, inkább külföldre menekülök.

StefanAti # 2012.01.30. 16:54

Mocsi tudod én fiatal vagyok, nem éltem át háborút, elnyomást. És szerencsésnek érzem magam, hogy nem olyan időben vagy nem olyan országban születtem ahol forradalom vagy háború van.
Van egy politikai rendszerünk, amihez alkalmazkodni kell! Mindenütt vannak problémák, de nagyon jól érzem magam, hogy ha kimegyek az utcára, bárhova mehetek, céget alapíthatok, megkaphatok bármit a boltokban és nyugalom van....

Ezt érdemes lenne átgondolnod, mert én személy szerint nem szeretnék olyan országban vagy olyan vezető alatt élni, ahol kötelezően sírni kell az utcán, ha meghal a vezető, nem tehetek meg bármit, nem vállalkozhatok, nem lehet magántulajdonom és még sorolhatnám....

Szerintem te nem tudod, hogy milyen jó világban élünk.... Én akkor menekülnék, ha forradalom lenne. Utazz ki egy polgárháborús afrikai országba, ahol a nők 70%-át megerőszakolták már legalább egyszer vagy bármikor leszúrhatnak az utcán, ha megtetszik valakinek a nadrágod vagy az órád és nem történik semmi. Na az rossz rendszer.

A problémák nem ott kezdődnek, ha nem használhatunk szlovák rendszámos autót, csak olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nekünk ez jelenti a problémát!

StefanAti # 2012.01.30. 16:59

Egyébként gratulálok a Jogifórum moderátorainak, hogy valaki aki a joghoz nem ért, a törvények NEM betartására, forradalomra és ellenállásra buzdít, buzizik, Hugo Chavezt és hasonló szélsőséges elnyomók rendszere előtt tiszteleg és még mindig itt van......

fzoltan # 2012.01.30. 18:59

üdvözlök mindenkit!

Még új vagyok és októbertől végigolvasva a hozzászólásokat (kivéve mocsi-t őt decembertől már nem)
lenne egy-két észrevételem.
A nem idetartozó témákkal sikerült elüldözni egy-két értelmes hozzászólót pl: kassad, dr.attika
Mi lenne ha senki nem írna mocsinak?!?!

Mivel én is szlovák rendszámmal szenvedek probálnám minél gazdaságosabban megoldani az autó problémát és a sok civakodás közben sikerült elkerülni Kassadnak egy egész jó felvetését (2012.01.18. 09:22-i hsz.)!
Kérdezek vmilyen jogi guru-t hogy ez mennyire működhetne és mennyi ideig, hányszor??

Előre is köszönöm

Véleményem # 2012.01.31. 06:40

Ilyen szép búcsú levél után, végre jöhet a fórum témája is azoktól, akiknek gondja van a "külföldi rendszám-magyar vezető" téma körben.

StefanAti # 2012.01.31. 08:17

Mocsi januar 30-an eszrevette, hogy jelentek mar meg ujsagcikkek a temaban!!!! Köszönjük Mocsi a naprakeszseget, pont ennyivel vagy lemaradva azokhoz kepest akiket erint a tema, ugyh kerunk szepen hagyd oket beszelni!!!

mylon # 2012.01.31. 08:56

A tököm kivan már, hogy akárhányszor idejönnék és írnék a témáról Mocsing több tonnányi oldalát kell átlapoznom, hogy valaki hozzászólását el tudjam olvasni, ami még ÉRDEKELNE is, szemben a regénnyel.

StefanAti # 2012.01.31. 10:34

FZoltan

Teljesen egyetértek Mocsival kapcsolatban
!
Ha sikerült kiszűrni a hozzászólásomat a sok regény között 2012.01.30 16:51-kor akkor leírtam, hogy én is így járok az autóval jelenleg.

Mivel azóta már 3x állítottak meg rendőrök be is bizonyosodott, hogy ezt elfogadják, hogy elkelzdődött az autó regisztrációja. Viszont nekem azt mondták, hogy 3 hónapom van a regisztrálásra. Kötelezettség nincs arra, hogy be is regisztráljam, de nem tudom ezt újra lehet e kezdeni 3 havonta ezt a folyamatot....

StefanAti # 2012.01.31. 10:40

Még annyit, hogy engem eddig csak a 13. kerületben igazoltattak, de ott rendszeresen. Esténként a Váci és a Béke úton a külföldi rendszámosokra "vadásznak", jan1 előtt is többször megállítottak a Váci vagy a Béke/Lehel úton.

Igazoltató rendőrök mondták, hogy a 13. kerület rendőrei kapták a legrészletesebb oktatást külföldi rendszámmal kapcsolatban. És tudtak is mindig mindent az biztos. Nem gondolkodtak, hogy mit hol kell nézni a német vagy szlovák forgalmiban és hogy miknek kellett megfelelni a bérleti szerződésemnek még jan1 előtt...

Szóval ha ismer valaki 13. kerületi közlekedési rendőrt, akkor az lenne a leghitelesebb forrás ha megkérdezné mit fogadnak el mostanában.....

rust # 2012.01.31. 16:29

Sziasztok!
Látom mindenkit érdekel ez a külföldi rendszám ügy, én is érdekelt vagyok az ügyben.
Csak röviden 2005-től élek németországban magyarként és még van magyar lakcímem is, közben itt vettem lakást és autót is / a jogosítványom már német/a kérdésem hozzátok:

  • ha most haza megyek érhetnek hátrányok-e miatt,
  • mivel tudom igazolni,hogy nem vagyok adócsaló?

Na és persze ÉN EU-s polgárként miért is kellene magyarázkodnom otthon amiért van egy németrendszámú autóm!
Ha most arra gondolok, hogy a jövő héten megyek haza már a gyomrom is össze szorúl.

Kassad # 2012.01.31. 16:59

Elegedett vasarlo,

Ez állati gáz, ami veled történt. Akárhogy is lesz ajánlom a Független Rendészeti Panasztestületet a figyelmedbe.

Annak a részleteit megköszönnénk mindannyian, hogy az "okmányiroda két nap múlva kiadta" ez hogy zajlott, bementél, bemutattad a papírokat (mit, kellett-e fordítás) ilyesmi?

A Származás Ellenőrzési Nyilvántartásba vételi kérelem fronton én sem tudtam meg többet, majd jövőhéten kérdezősködök az ocsmányirodában, mert egyszeri 10.900-at megérhet a teljes béke.

Kassad # 2012.01.31. 17:08

Ati,

Ha kötelezettség nincsen rá 90 napon belül, hogy befejezd, akkor az szerintem nem azt jelenti, hogy a rendőrnél 90 napig érvényes. Csak ha tényleg be akarod fejezni akkor gondolom valamit (eredetvizsga vagy ilyesmi) újra ki kell fizetni, ha kicsúszol a 90 napból. De a rendőr felé ezzel végleg le van tudva, mert a törvényben nincs érvényességi idő arra, hogy meddig igazolhatod így a jogos használatot.

Régen volt olyan még ugye, hogy belföldi üzemeltetés céljából behozott EUs autó fél évig mehetett tovább a kinti rendszámmal (akkor még az E-snek alternatívájaként), ha volt rá műszaki. Ez lett volna a következő korlát a belföldi forgalombahelyezés elindítása után, de ez a szabály már nincs (legalábbis én nem találom a törvényben), úgyhogy szerintem az elindítástól kezdve most már korlátlanul mehetsz tovább szabályosan a némettel.

fzoltan # 2012.01.31. 17:34

Köszönöm a válaszokat, azt a 30.-ai üzenetet biztos olvastam de már nem jutott el az agyamig a lényeg:))
Ez szuper! 3hónap békesség megér egy 10est, aztán majd lesz valahogy:)
Hol és milyen papírokkal kell ezt elindítani? És mennyi időt vesz el az életemből?

Bármiféle tapasztalatot ezzel a dologgal kapcsolatban szívesen várok:)

Köszönöm

grkri # 2012.01.31. 17:56

Üdvözlet a fórumozóknak!

Új vagyok itt, de végig olvastam az összes januári hozzászólást, és felmerült bennem pár kérdés, ugyanis velem szemben 2 (igen kettő) eljárás is folyik. Részben az én hanyagságom miatt is (lévén, hogy rossz papírokkal készültem föl mindkét esetben).

Az első egy német rendszámos járművel volt a második pedig egy cseh rendszámossal. Mindkettő a napokban. Mindkét esetben úgy tájékoztatót az eljáró szerv. hogy utólagosan bizonyíthatom a jogosságomat, ha nem tudtam most rendesen, de ettől függetlenül elindítják az eljárást ellenem.

De mégis azt olvastam a napokban, hogy utólagos bizonyításnak helye nincs? Most akkor kinek van igaza?

Én egy Olasz cégnek dolgozom, de Magyarországra vagyok bejelentve a főnököm (szintén olasz) egyik cégébe, lévén, hogy nem akartam belemenni a külföldi bejelentés hercehurcáiba, stb...(ez most úgy is lényegtelen itt). Körülbelül 10 országban fordulok meg a munkám miatt, kb 9000-10.000 km-t teszek meg havonta a járművekkel. 80%-át külföldön. Ebből kifolyólag, jogosan hivatkozhatok arra a tényre, hogy rendszeresen külföldön végzem a munkámat, annak ellenére, hogy itthon vagyok bejelentve.

De a nagy kérdés jelen esetben: Ezt én hogyan bizonyítom be??? Kihez menjek, hova?

Nem is beszélve arról, hogy a járművek nem a cég és nem is a főnököm nevén vannak. (mert külföldön a kutya sem foglalkozik ezekkel a dolgokkal). Mindegyiket meghatalmazásokkal használtuk eddig.

Válaszaitokat előre is köszönöm!

S8ABT # 2012.01.31. 18:45

Üdvözlet!
Úgy érzem önök nem értik Mocsi45 mondanivalóját...
Attól hogy nekem magyar lakcímem van bárhol lakhatok az Union belül nem?És ha én épp a lakhelyemen veszek autót,ahol akár havonta máshol bérelhetek lakást,akkor nem járhatok Magyarországon az autómmal???
Vicces lesz!!!!
Megyek magyarországra,kiváncsi leszek mi történik!!
Ugyanis az azonosító a saját tulajdonom,mint ahogy a jármű is (jó esteben)!
Egy fontos dolgot felejt el mindenki:
Meg kell tanulni,mely ország rendszámához milyen azonosító okmányok szükségesek!!!!!
Ugyanis amig biztosításom van,nem is kell tulajdonolnom!
Csak ismerni kell a tagállamok azonosító okmányait!!!
Esetleg nyelveket tanulni,ha ugyanis a külföldi redszámú autóban ha nem magyarul szólal meg a vezető általában a passportnál megakad a menet!!!

nagy imrich # 2012.01.31. 19:40

udvozlok mindenkit. megertem hogy sokunkat erint vagy erdekel ez a tema, de rengeteg erthetetlen szoveget es felesleges gondolatokat olvasok, amikbol nem ertem hogy mi is a helyzet valojaban. egyszeru ember vagyok, valaki roviden mondja mar meg nekem, hogy jarhatja az automat egy kedves ismerosom magyarorszagon SK rendszammal ugy , hogy nincs SK cime sem SK kft je. koszonom szepen

gymnocali # 2012.01.31. 20:14

Bocsi,valószínű mások is kérdeztek már ilyesmit,de nem igazán találom a válaszokat.

Van külföldön egy munkahelyem, szerződéssel, tartózkodási engedéllyel. Kint tartózkodom családdal, külföldi jogosítványom van, külföldi rendszám a kocsin, amit külföldön vettem,minden papír németül, fordítás nélkül, mivel kint nem tudom lefordíttatni őket.viszont van bejelentett magyar lakcímem, tartózkodási helyem. Ilyen esetben milyen papírokat kell magammal vinnem ha haza szeretnék látogatni? Lehetséges, hogy ezek a külföldi papírok nem felelnek meg a hatóságnak?

DjBluelight # 2012.01.31. 23:59

Utánanéztem a megfelelö törvényi hivatkozásnak a rendszámokkal kapcsolatban.

A jelenleg hatályos magyar tv.-k szerint a rendszám nem minösül okiratnak, csak egy egyedi azonosítójel,- ezt eddig is tudtuk,- ami kizárólag az adott jármü egyedi megkülönböztetését, azonosítását szolgálja.

(Ebböl kiindulva, a fogalmi viszont okirat- logikus.)

Gondolom ezért merik a rendszámot levenni, a forgalmi elvételét viszont teljesen jogtalannak tartom.

Sajnos azt, hogy "külföldi" autónál a rendszám minek minösül azt nem említi a jogszabály, de kérem, ha valaki talál valamit, javítson ki.

Az már más kérdés, hogy szerintem a rendszámlevételesdi ütközik az EU-s közös joggal, de igyekszem kideríteni az EU-s jogszabályt, mert biztos van a közös jogban is ide vonatkozó passzus.

Addigis rendszámtáblakeretet patex-szel telenyomni, aztán ha erölködnek vele, meg lehet jegyezni:

"Kérem ne haragudjon, de nem segíthetek, ön szeretné levenni. De csinálja csak nyugodtan, nem akarom zavarni, ám ha karc lesz a csomagtartómon, az már sajnos rongálás" :-))))