Külföldi rendszám-magyar vezető


StefanAti # 2012.01.27. 11:50

Na végre igazad van valamiben: olyan feltételeket kellene bevezetni, amelyek mellett megéri itthon üzemeltetni az autókat. De tudjuk milyen kis országunk kormánya, inkább olyan törvényeket hoz, amivel nem könnyíti a helyzetünket, hanem szigorít.

De egy dologban továbbra sincs igazad: Vannak EU-s szabályok és vannak magyar törvények. És jelenleg van olyan magyar törvény, ami lehet nem felel meg EU-s szabályoknak, de LÉTEZIK, ÉRVÉNYBEN VAN, HATÁLYOS tehát nekünk magyar embereknek, ha külföldi rendszámú autóban ülünk akkor meg kell felelni. És ha a rendőr igazoltat jogosan kéri a szükséges papirokat, amivel bizonyítanunk kell, hogy hatályban lévő törvényeink mellett jogszerűen használjuk e külföldi rendszámú autónkat! És ezennel újra a fúrum témájánál vagyunk: JELENLEG HATÁLYOS TÖRVÉNYEINK MELLETT HOGYAN VEZETHETÜNK JOGSZERŰEN KÜLFÖLDI RENDSZÁMOS AUTÓT????

És az a baj, hogy lehet menni bíróságra itthon: A bíróság a hatályban lévő törvények alapján dönt, hogy kinek van igaza. Ha ignorálod a törvényt, akkor nem neked lesz. EU bíróság? Szerinted ki fog elindulni Brüsszelbe, hogy végigvigyen egy olyan pert amiben majd kimondják, hogy igen jogosan vezetheted a szlovák rendszámú autódat.... szerintem senki. Inkább megpróbálunk alkalmazkodni a hatályos törvényekhez és erről szól ez a fórum....

StefanAti # 2012.01.27. 12:00

MONCSI (mert én megtiszteltelek azzal, hogy mindig a neveden szólítottalak) ha visszanéznéd, hogy ki szokot "kényszerzubbonyozni", "kisöcsizni", "vak vezet világtalant" és "értetlen emberek" kifejezésekkel lenézni a többieket, akkor nem értem a felháborodásod.....
pedig láthatóan rájöttél, hogy a legtöbb dologban nem neked volt igazad...

StefanAti # 2012.01.27. 14:19

"Eddig mindenben igazam volt, mivel senki nem cáfolt meg semmi érvekkel. Hőzöngők voltak és vannak (és lesznek is), de érveket nem hozott fel még senki."

Lásd hozzászólás: StefanAti 2012.01.26. 08:20

"Senki ne csináljon semmit, járjon ugyanúgy a külföldi rendszámú autójával Magyarországon is, mint bárhol másutt az unióban."
"Konkrétan a javaslatom az, hogy mindenki járjon a jelenlegi papírjaival és kész"

És gondolom fizeted mindenkinek a 800ezres büntetését ha így cselekszik.....

Egyébként feladtam....

StefanAti # 2012.01.27. 14:58

Mocsi!!
Azt ertsd mar meg, hogy az itthon futo nemet es szlovak rendszamu autok 90%-a CÉG neven van es a magyar soforjeik magyar papirokkal rendelkeznek!! Erre pedig a te erveid nem ervenyesek!!!!

StefanAti # 2012.01.27. 16:45

Igen, igazad van, igy lenne helyes a rendszer! De sajnos nem igy van, eppen e miatt indult ez a forum is!!

Véleményem # 2012.01.27. 17:19

Az a baj, hogy Moncsinak a országgyűlésben kellene ülnie. Sokkal jobb lenne akkor az ország.

Ha még az európai unió parlamentjébe is sikerülne bejutnia, akkor az egész unió virágozna.

Már hetekkel ezelőtt rájöttem, azóta csak olvasok, hogy neked az eu-val van a gondod, hogy mi abban bent vagyunk, továbbá a jelenlegi kormány vezetéssel, és a jogszabályaival, törvényeivel. Minden jogszabályban lehet olyat találni ami valakinek nem tetszik. Nem azért találták ki hogy mindenkinek a kedvére tegyenek mert olyat nem lehet. Ez a jogszabály pont a te kedvenced lett, és ezért nem tetszik . Többször elhangzott, hogy azok ellen van ez akik a reg.adód kikerülök, továbbá egyéb dolgokat. Az állam pénztől esik el. Amúgy is elég szar a helyzet, ezen lehet pénzt beszedni. ( persze sok másból is ) De ha ezen nem sikerül akkor majd a gyerekedtől szednek be pénzt az egyre növekvő oktatási költségekkel... Majd a családokat rombolják le, hogy elvesznek minden juttatást, segítséget....

Könnyen lehet hogy te sem jogosan használod az autód, azért zavar. Ha meg igen, akkor meg ne itt rombold a forumozókat, írj egy cikket valamelyik országos napi lapba vagy az interneten, csinálj egy kutatást ezzel.
Gyűjts aláírásokat, valamit amitől jól érzed magad, és tettél legalább valami hasznosat. Itt már sok kört lefutottál de feleslegesen. Mindenki felfogta amit leírtál, kb. 100-szor.
Volt egy pont amikor már látszott hogy kezded elveszteni a türelmed, akkor már kényszerzubbonyoztál. StefanAti teljesen korrekt volt veled szemben és az egész témával, de neked ez sem tetszett.

Az alábbi dologban kérem a véleményeteket:
Tegyük fel ti vagytok a rendőrök, igazoltattok egy angol rendszámú autót. Az autónak angol forgalmija vannak értelem szerűen, benne egy magyar név (tulaj), és egy angol tartózkodási hely ( lakcím ). A gépkocsi vezető egy másik személy aki magyar állam polgár, magyar lakcímmel, és semmit se tud felmutatni amivel igazolná hogy jogosan használja az autót.
pl.: nincs nála érvényes üzembentartó (tulaj) által kiállított a birtokba adás időpontját megjelölő hozzájárulás (magánokirat)amely alapján megállapítható, hogy a járművet Magyarországon 1 napnál rövidebb ideig használja.

Ti mit tennétek ebben az esetben mint jog alkalmazó szerv?
Hogyan járnátok el? Büntetnétek, vagy viszont látásra további jó utat?
Ki ellen kezdeményeznétek valami eljárást? ( gépkocsi vezető, tulaj )
Vagy Moncsi módra, had menjen, mindenki azt csinál amit akar, szabad ember, nem számítanak a törvények...

Gabesz90 # 2012.01.27. 17:28

Nekem a következő lenne a problémám:
Szlovák rendszámú autóval rendelkezem.
Tegnap igazoltattatak a rendőrök. A rendőr ellenőrizte az adatokat stb... Kitalálta hogy lejárt az autó forgalmi engedélye és e mellé még kitalálta hogy a műszaki vizsga is. Én persze megkérdeztem hogy ezt mégis hogyan találta ki! Erre elkezdi nekem magyarázni hogy a szélvédő jobb alsó sarkában lévő matrica a műszaki vizsga lejárati dátumát jelöli(egyébként az az eredtiség vizsga dátuma). Ja igen és hogy nem talált ő olyan dátumot a forgalmi engdélyen ami arra utalt volna hogy nem járt le. Ugyanis ő a kiállitási dátumot mondogatta hogy az biztos a lejárati dátum. Kb 20 perc veszekedés és telefonálgatás után bevonta a forgalmi engedélyt és szabálysértési feljelntést tett ellenem. Ezután fel akartam írni a rendőrök sorszámát mert 3an voltak, de csak az eggyikét sikerült mert amikor nyomták az orrom alá a papírt hogy írjam alá én azt nem tettem meg és emiatt megsértődve beültek a kocsiba majd elhajtottak. Ma bementünk a rendőrségre ott a rendőr arra hivatkozott hogy hát ő azért nem tudta megállapítani a lejárati dátumot mert hogy nem tud szlovákul. Természetesen a forgalmit nem kaptam vissza. Ha minden igaz kedden átvehetem az okmány irodában. Egy ilyen jogosulatlan eljárásnál mit tehetek?

RichJerk # 2012.01.27. 17:36

Ha 0 papír, akkor még az autó lopott is lehetne körözést lekérnék 100%. Meg persze kérdeznék mit keres nálad az autó.

Mindenféleképp az ellen megy a feljelentés aki vezeti az autót.

levi88 # 2012.01.27. 18:19

Tisztelt Fórumozók!

véleményetekre lennék kíváncsi magyar állampolgárként tulajdonosa vagyok egy szlovák rendszámú autónak, van szlovák lakcímkártyám is. A kérdésem az lenne, hogy így január elseje óta érvényesen használom-e az autót vagy az okmányirodában jelentsem be hogy ideiglenesen külföldön tartózkodom?

A közúti ellenőrzésekkel kapcsolatban engem 2 év alatt egyszer állítottak meg tavaly decemberben nem a rendszám miatt hanem mert nem álltam meg egy stoptáblánál, a rendszámmal akkor nem tudtak mit kezdeni azt mondták, hogy nekik nincs szabályozásik, hogy mi a teendő továbbengedtek.

Segítségeteket előre is köszönöm.
Üdv: Levi

Véleményem # 2012.01.27. 19:41

Az angol rendszámos példához:
AZ autót lekérték, nem körözik. Az autóban ül a tulajdonos közeli hozzátartozója, ő azért nem vezet mert el van tiltva.
Itt nem a lopott autóra akartam rávinni a témát, az autóval minden rendben van.
Hanem, hogy aki vezeti ezt azzal szemben mi a teendő? Még ezek után is mehet tovább, minden következmény nélkül? Figyelembe véve a jogszabályokat! Vagy Mocsi módra, nem vesszük figyelembe, mert az nekünk nem tetszik.
( az angol rendszám példájára lehet az német, szlovák rendszám is akár )

Véleményem # 2012.01.27. 19:45

Gabesz90

Ha hibáztak, akkor megszüntetik az ügyet. Ha lesz valami pénzbírság vagy egyéb hátrányod, akkor élj panasszal. A szabálysértési előadó majd eldönti hogy mi legyen...

RichJerk # 2012.01.27. 20:12

Gondolom a közeli hozzátartozó nem mindig fog mellette ülni, hogy kimagyarázza a témát.

Ez egy kényes kérdés, mert mivel nem az öné az autó, még forgalomba sem tudná helyezni Magyarországon, hiszen nincs rá engedélye hogy ezt megtegye mert nem az öné a kocsi. Mindenféleképpen kéne egy bérleti szerződést írni, hogy ne jogszerűtlen legyen a használat.

Véleményem # 2012.01.27. 20:21

Így van, jogszerűtlen. Ez az új törvény lényege. aki ezt az autót vezette, az könnyen lehet hogy akár 200 ezret is fizet. De ha mondjuk egy Mocsi típusú rendőr intézkedik akkor tovább engedi.

Véleményem # 2012.01.27. 20:53

Várj ne menj el!
Mit szólsz az új rendszámokról készült törvény tervezetről? Le kéne cserélni minden magyar autósnak.
Kíváncsi vagyok, ezzel kapcsolatban mi a véleményed.

zolltomi # 2012.01.28. 11:18

Levi88!

A szeptember 1-jén hatályba lépő módosítás (főszabály) szerint a közúti forgalomban a közlekedési hatóság által kiadott magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel lehet részt venni, amennyiben:

  • a jármű üzemben tartója belföldi üzembentartónak minősül (az az üzemben tartó, akinek (amelynek) lakó-, szokásos tartózkodási, illetve székhelye (telephelye) a Magyar Köztársaság területén van)
  • a jármű vezetője Magyarország területén lakóhellyel rendelkezik.

Természetesen vannak kivételek is: nem vonatkozik a főszabály az olyan szervezetekre (nem természetes személy), amelyek rendszeres tevékenységüket a külföldön bejegyzett székhelyük vagy telephelyük szerinti országban végzik, illetve a jármű tulajdonosa a jármű forgalomba helyezését a közlekedési igazgatási hatóságnál már kezdeményezte, valamint azokra, akik életvitelszerűen nem Magyarországon élnek. Azokra sem vonatkozik a főszabály, akik a járművet harminc napnál rövidebb ideig használják Magyarország területén és a használathoz az üzembentartó a jármű birtokba adása időpontjának megjelölésével írásban hozzájárult, valamint arra sem, aki a járművet Magyarország területén kívüli rendszeres munkavégzés érdekében használja.

Szankciók:

  • 2000 ccm vagy az alatti személygépkocsi esetén 400.000 forint
  • 2000 ccm feletti személygépkocsi esetében 800.000 forint
  • egyéb jármű esetében 200.000 forint

Amíg nem fizetsz, a kocsit is lefoglalhatják...

Véleményem # 2012.01.28. 15:59

Mocsi!
Örülök, hogy kipihented magad és vissza tértél :)

levi88 # 2012.01.28. 20:42

Köszönöm a válaszokat! Én is úgy értelmezem a törvényt hogy így is teljesen legálisan használom a rendszámot, hiszen közokirattal igazolom hogy tartózkodási helyem külföldön van pont, de valószínű, hogy bejelentem az okmányirodában azt, hogy ideiglenesen külföldön tartózkodom mert nem szeretnék egyszer sem vitatkozni egyik b...rendőrrel sem emiatt, a helyszínen sajnos neki van igaza, nem hiányzik a felesleges herce-hurca. A tartózkodási helyekkel kapcsolatban csak annyit hogy az Eu-ban annyi tartózkodási helyem lehet amennyit csak akarok ez az Unió lényege.A rendszám pedig az Én tulajdonom kifizettem tehát az az enyém. Mo-on sem vehetik le a magyar rendszámot hiszen azt az autó tulaja kifizette esetleg a forgalmit veheti el.

S8ABT # 2012.01.28. 22:48

Üdvözlet mindenkinek!
Mocsi45!!!!
Abszolút "szabad emberként" gondolkodsz!!!
Kár,hogy az emberek kis része "érti" meg ezt a gondolkodásmódot!
A külföldi rendszám kérdéshez annyit szeretnék hozzáfűzni,hogy pl:Angliában jármű vezetőjének biztosítása és az úthasználati díj az ami elsődleges nem pedig a tulajdonjoga!!
Angliában nem kell a tulajdonodban lennie a járműnek ha vezeted,viszont ha nincs biztosításod nem vezetheted egy centit sem!!!
Tehát ha én bátran Magyarországra merészkedek angol azonosítóju autómmal és nincs a tulajdonomban de van biztosításom amin szerepel az adott azonosító (azért nem rendszámot írtam,mert lehet az autóm azonosítója gyakorlatilag bármi pl: S8ABT)akkor az igazoltató "szervnek" kötelessége továbbengedni!!!Merthogy ugye az EU tagok.....(feltéve ugye ha betudja azonosítani a biztosítási iratokat amik angolul vannak...de miért ne tundá Európában...:-)
A tulajdonjog kérdése egész más ügy!!!!

StefanAti # 2012.01.29. 08:36

Levi88

Ha saját néven van az autó és neked van magyar lakcímed, akkor véleményem szerint nem használhatod az autód Magyarországon legálisan.

Ha kijelentkezel Szlovákiába, az csak akkor megoldás, ha megszünteted a magyar lakcímed. Ugyanis a törvényben az van, hogy magyar lakcímmel rendelkező személyekre vonatkoznak a szabályok.... Tehát ha nincs lakcím, akkor nincs gond....

A lekcímet pedig a rendőrök a helyszínen le tudják kérdezni, szóval attól h nem adsz magyar lekcímkártyát, még tudni fogják...

StefanAti # 2012.01.29. 08:39

Gabesz!

A szlovák autóról az A4-es csíkos forgalmit adtad oda vagy a bankkártya méretű kis zöld plasztik kártyát??

StefanAti # 2012.01.29. 08:41

Elegedettvasarlo:

De az angol jogsi mellett van magyar lakcimed? Mert a rendőr tudja ellenőrizni az igazoltatás helyszínén, hogy van e magyar lakcímed és az angol cím és jogsi akkor jó, ha úgy jelentkezel ki hogy megszűnteted a magyar lakcímed....

StefanAti # 2012.01.29. 14:34

Köszönjük MOCSI....

RichJerk # 2012.01.29. 15:43

Mocsi45

Kérvényezd a törvény eltörlését Brüsszelben, ha megteszed az első lépést mi melléd állunk!

RichJerk # 2012.01.29. 17:06

http://www.hir24.hu/…re-exkluziv/

"A Hír24 úgy értesült, hogy az említett Audi bérautó. "

Ergo, elméletileg ő is EU szabályai szerint jogosan vezette mert bérelni szabad. Akkor mi ez a hír?

zolltomi # 2012.01.29. 18:43

Győzikét megfogták szlovák rendszámmal... :-) Na, hogy is van ez? Nincs pénze biztosításra és súlyadóra??? Szánalmas ez a feka, kérjen magának szlovák állampolgárságot, ott vegyüljön el a szlovák testvérei közöt...