Külföldi rendszám-magyar vezető


Kassad # 2012.01.15. 14:22

Elegedett vasarlo:
A Ket. 52. § (3) bekezdése alapján:

„A nem magyar nyelven kiállított irat - ha az ügyfajtára vonatkozó jogszabály másként nem rendelkezik - csak hiteles magyar fordítással ellátva fogadható el, de az aránytalanul nehezen beszerezhető irat helyett az ügyfél a bizonyítani kívánt tényről nyilatkozatot tehet. Ilyen esetben az ügyfelet tájékoztatni kell a valótlan tartalmú nyilatkozattételének jogkövetkezményéről.”

Erre hivatkozhatsz a későbbiekben, hogy visszakapd a rendszámot forgalmit és hogy ne kelljen büntetést fizetned. Sok sikert!

negist # 2012.01.16. 04:33

Tisztelt Guba",Dr.Attika !

Személyes megszólítás miatt kérem válaszoljatok
Valóban nagyon eltértek a fórum eredeti tárgyától de mind 1...
1-2 oldallal visszább nekem is volt kérdésem a mi a témába vág és nem kaptam választ.

"Én és a Párom is Ausztriában dolgozunk nap mint nap alkalmazottként, reggel megyünk este jövünk. Az autót szeretnénk kicserélni mert ebben már nagyon sok a km.
Ha kinn veszek osztrák rendszámú autót használhatom-e itthon Mo.-on. Munkaszerződés van állandólakás Mo.-on. Nem céges autó.
Elmehetek-e a bevásárlásba vagy rokon látogatásra? Vagy csak munkába járásra?
Mit kell magamnál tartani 1 esetleges rendőri ellenőrzés alkalmával. Más lehetőség nincs reggel 6-ra kimenni semmivel a határtól még 50 km.
A városban ezzel kell közlekednem mert nem 1 épületben hanem több helyen kell dolgoznom ahol az eszközöket szállítanom is kell a város más pontjára.
Ez tény és ezt igazolni is tudatnám a Cég vezetőjével nem magyar hanem osztrák cég.
Miért vennék osztrák autót? Aki tudja hogy milyen a magyar használtautó kereskedelem annak nem kell elmondani. Aki nem az olvasgasson itt: http://www.jogiforum.hu/forum/34/29749"

Tisztelettel negist

negist # 2012.01.16. 04:46

Moncsi45

Kérem Asszonyom,Hölgyem, Kisasszony,Uram!

Térjünk vissza az eredeti témához.
Lehet hogy van itt nyelv tudományi esetleg nyelvtörténeti fórum is.
Egyébként irigylem a min. 24 nyelv beszéde miatt.
negist

mylon # 2012.01.16. 07:53

negist:
A munkaszerződés hiteles(!) magyar fordítással elegendő az igazoltatás során, ugyanis ha a munkahely külföld, akkor jogszerűen használható az osztrák rendszámos autó.

negist # 2012.01.16. 08:39

Köszönöm a válaszodat.
Én is így értelmezem a leírás után de... Elmehetek-e a bevásárlásba vagy rokon látogatásra? Vagy csak munkába járásra?
Ez is igen fontos mert sajnos nem tudok 2 autót fenntartani.

mylon # 2012.01.16. 09:00

Persze, hogy elmehetsz, azt kell igazolnod, hogy jogszerűen használod az autót, azt meg tudod igazolni a munkaszerződéseddel. Az meg senkit nem fog érdekelni, ha látogatóba mész-e vagy csak bevásárolni.

Kassad # 2012.01.16. 09:28

A vezetői oldalt tudjuk igazolni a leírt módokon, de az üzembentartóival gondom van, hiszen belföldi üzembentartó esetén csak eza két variáció van:

  1. az üzemben tartó olyan nem természetes személy, amely rendszeres tevékenységét a külföldön bejegyzett telephely (fióktelep) szerinti országban végzi,
  2. a jármű tulajdonosa a jármű forgalomba helyezését a közlekedési igazgatási hatóságnál már kezdeményezte.

Belföldi üzembentartónak pedig a következő minősül:
18. belföldi üzemben tartó: az az üzemben tartó, akinek (amelynek) lakó-, szokásos tartózkodási, illetve székhelye Magyarország területén van;

Namost akinek a szokásos tartózkodási helye külföldön van és ezt a vezetőnél leírtaknak megfelelően tudja is igazolni, az attól még nem veszíti el a belföldi lakóhelyét. Ez akkor a 18. szerint belföldi üzembentartó? (hiszen a lakóhely teljesül)

Sinclair # 2012.01.16. 10:31

Üdv !
Még senkitől nem kaptam választ !
,hogy ha kintről haza akarok jönni az elég ha az autó forgalmijában a saját nevem van, mivel tulajdonos vagyok és a jogsim is külföldi és benne a kinti címem ?

Kassad # 2012.01.16. 11:09

Sinclair!

Mint vezető: elég, amennyiben a külföldi okirathoz van fordításod a Magyar Országos Közjegyzői Kamara, vagy magyar konzuli tisztviselőtől. A fordítást hitelesnek kell tekinteni akkor is, ha annak helyességét a magyar konzuli tisztviselő konzuli tanúsítvánnyal igazolja.

Vagy ha a rendőr úgy gondolja (nyilván :) ), hogy ez aránytalanul nehezen beszerezhető:
A Ket. 52. § (3) bekezdése alapján:
"...az aránytalanul nehezen beszerezhető irat helyett az ügyfél a bizonyítani kívánt tényről nyilatkozatot tehet. Ilyen esetben az ügyfelet tájékoztatni kell a valótlan tartalmú nyilatkozattételének jogkövetkezményéről.”

Mint üzembentartó: akkor biztosan nem büntethet meg, ha már véglegesen kijelentkeztél a magyar lakóhelyedről. Ha meg van a magyar lakóhelyed, akkor amint az előző hsz-ben írtam, nem tudom :) De ha valaki biztosan tudja, h a szokásos tartózkodási hely felülírja a lakóhelyet az szóljon...

mylon # 2012.01.16. 11:18

Én azt szűrtem ki a törvény szövegéből, hogyha te tulajdonos vagy, és rendelkezel magyar lakcímmel, akkor 2 esetben mentesülsz:

"a) az üzemben tartó olyan nem természetes személy, amely rendszeres tevékenységét a külföldön bejegyzett telephely (fióktelep) szerinti országban végzi,

  1. a jármű tulajdonosa a jármű forgalomba helyezését a közlekedési igazgatási hatóságnál már kezdeményezte."

Magyarul: ha te rendelkezel bármilyen magyar lakcímmel és veszel egy külföldi autót a saját nevedre, azt át kell íratni, kivéve ha nem magánszemély vagy, hanem cég...

Ha pedig nem rendelkezel magyar lakcímmel, akkor szerintem nincs gond.

mylon # 2012.01.16. 11:19

De azt tegyük hozzá, hogy autót csak úgy tudsz vásárolni külföldön szerintem, hogy alapból kell mellé egy külföldi cím is... ha ez megvan, kijelented a magyart és annyi.

Kassad # 2012.01.16. 11:22

Az már másik kérdés, hogy ha eleve csak a külföldi jogsit adod oda személyazonosítás céljából és meg sem szólalsz magyarul akkor miből fog rájönni, hogy magyar vagy és téged ellenőrizni kell...

Kassad # 2012.01.16. 11:25

mylon:

Bankszámlát meg csak úgy tudsz Magyarországon birtokolni, meg pl. postai küldeményt átvenni, ha van magyar lakcímkártyád...

Most akkor a kocsi miatt veszítsem el ezekre a lehetőséget? Fura volna nem?

Sinclair # 2012.01.16. 12:00

Én csak látogatóba jövök haza nem végleg pl. szabadság !
A forgalmin meg rajta van minden nyelven, még magyarul is, hogy forgalmi engedély, egyébként meg abban is benne van a címem és ahogy említettem a kintin is rajta van, de az tény, hogy magyar lakcím igazolóm is van mivel Magyarországon is van lakásom !,de azt viszont nem igazán szeretném vissza adni, igazán nem nagyon értem ezt, hogy ne legyen magyar lakcím igazolom, rengeteg külföldinek is van aki itt vett lakást, ráadásul itthon csak ezzel tudok hivatalos ügyeket intézni nem tudom mit problémáznak ezen .

Sinclair # 2012.01.16. 12:09

Ez lemaradt !
Vagy hozzam a munka szerződésemet ezek a papírok mellett jogsi forgalmi, igaz nem tudom most pillanatnyilag milyen szerződést mivel két hete ki léptem és most kb. csak márciusban fogok dolgozni addig meg jövök megyek

Kassad # 2012.01.16. 12:44

Sinclair,

A munkaszerződésed megléte/nemléte nem oldja meg az üzembentartó kérdését.

Ha belföldinek minősülsz, megbüntethet. Legalábbis rendszám le, forgalmi el, és utána kezdhetsz vitatkozni.

A logika azt diktálná, hogy a szokásos tartózkodási hely adja az illetőséget (adó szempontjából ugye így van). Magyarul a szokásos tartózkodási hely FELÜLÍRJA a lakóhelyet. Ebben a törvényben ellenben így, vesszővel elválasztva van írva, hogy lakóhely, szokásos tartózkodási helye. Ez innentől kezdve úgy is vehető, hogy ha valamelyik a kettő közül akkor te belföldi üzembentartó vagy ÉS KÉSZ. Először a rendőrtől, aztán a bírótól függ. Mint ahogy az is, hogy fordítás nélkül elfogadható-e a közokirat vezetői szempontból, ha teszel nyilatkozatot.

Kassad # 2012.01.16. 12:45

Mónika, ez nem egy TERVEZET. Ez a törvény aktuális állapota!

Lásd:

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

25/B

belföldi üzembentartó definíciója pedig 47 / 18.

Sinclair # 2012.01.16. 14:07

Ezekszerint ne merjek haza jönni autóval !, mert bármi lehet !ez elég érdekes !

Sinclair # 2012.01.16. 14:08

Szóval saját tulajdonommal gyakorlatilag nem járhatok itthon !

Sinclair # 2012.01.16. 14:20

Vagy pedig kockáztatás ? Igaz ezzel úgy vélem még nagyobb lesz a korrupció ! Főleg ha egy vidéki rendőr meg állít és amit adok neki az se tudja mi.
Külföldiek gondolom nagyon örülnek neki, mert ugye messziről nem látszik ki ül a kocsiba aztán csodálkoznak, hogy nem lesz turizmus,de szerintem nem sokáig lesz ez így rá jönnek semmi értelme, egyébként meg minden csoda 3-napig meg minden sarkon nem állhat egy rendőr más dolguk is van legalábbis mással kéne foglalkozni !

Kassad # 2012.01.16. 14:27

Nem kell túl dramatizálni a dolgokat.

Illetve lehet csak semmire nem megyünk vele.
Le kell fordíttatni a külföldi hatósági igazolványt hitelesen magyarra és akkor nem kockázatos. Azzal kiveszed a bizonytalansági tényezőt (elfogadják-e ha csak nyilatkozol).

Az üzembentartónál a lakcím kérdése a necces. De véleményem szerint bírónál már felülírja a szokásos tartózkodási hely a lakóhelyet. Rendőrnél meg a fene tudja :)

Kassad # 2012.01.16. 14:28

Ja és nem állítanak meg módszeresen minden külföldit, semmi ilyen baromság nincsen. Egyszerűen csak, ha megállítanak, akkor kell ez a sok papír (konkrétan egy, a külföldi igazolvány mellé).

Sinclair # 2012.01.16. 14:36

Amúgy említettem korábban ,hogy a forgalmi elején rajta van magyarul is, hogy forgalmi engedély,de a jogsin amin ugye a kinti címem is szerepel azon is rajta van magyarul is, hogy vezetői engedély ezeken nincs mit fordítani egyébként a jogsi ugyanúgy néz ki mint a magyar csak más ország jel van benne !
Rendőr ebbe már ne kössön bele, hogy nincs fordítás magyarul csak tud !Bár rendőr válogatja !
A jogsit mit személyit simán kint elfogadják igazolás címen !

Sinclair # 2012.01.16. 14:36

Azt hiszem a magyar jogsival is igazolhatom magam itt !

Kassad # 2012.01.16. 15:19

A "szerintem"-eknek meg a "fogadja már el"-eknek jogi kérdésekben különösebb jelentőségük nincs. Az van írva, hogy hiteles fordítással fogadják el a külföldi okiratot, akkor irány az OFFI azt kész. A forgalmit, ha rajta van magyarul minden (nem csak az elején 2 szó), akkor nem kell fordíttatni.

Felőlem megpróbálhatod nem fordíttatni is, és bepróbálkozhatsz az aránytalanul nehezen beszerezhetőségre hivatkozni is, és kérni hogy nyilatkozhass. Legfeljebb nem sikerül.

Diszkriminációval meg minek küzdeni, az van leírva, hogy, ha a vezető rendelkezik magyar lakóhellyel akkor kell ez az izzadtság szagú küzdés és kész. Senkit nem érdekel, hogy ez kinek tetszik meg kinek nem.