Külföldi rendszám-magyar vezető


Kassad # 2012.07.09. 10:07

Külföldön élő magyar-os lakcímkártyát tudomásom szerint akkor kapsz, ha nem kéred, h töröljenek a lakcímnyilvántartóból, és kéred egy magyar lakcím tartózkodási helyként való megtartását. Na ez az a variáció, aminek jelen törvény szempontjából semmi értelme:-)

Kassad # 2012.07.09. 09:51

Ennek ellenére is tök fölöslegesnek érezném 7,5 nap miatt a végleges kijelentkezést, ha utána esetleg nem kell...

StefanAti # 2012.07.09. 09:51

Clerenc

Ha kijelentkezel bevonjak a lakcimkartyat, de nem kapsz olyat amin az szerepel, kulfoldon elo magyar! Semmilyen lakcimkartyat nem adnak!

A szemelyi igazolvanyt pedig kilyukasztjak, de visszaadjak, az nalad marad, csak ervenytelen...

clerenc # 2012.07.09. 07:53

Kassad
Elhiszem , hogy kapkod, mivel Svedben juliusban adjak ki a szabadsagokat. Sok ceg ez idö alatt zarva tart. Nem tudja az ember maskor kivenni a szabadsagot. Ez van. Ha akkor nem megy sehova nyaralni akkor ulhet otthon szabadsag cimen.

clerenc # 2012.07.09. 07:49

skyrangr
Nem akarlak elkeseriteni, de szerintem ez nem megy meghatalmazassal. Mi ezen vegigmentunk! Skatteverkettöl kikertuk a lakcimigazolast, a stockholmi nagykövetseg leforditotta hivatalos forditassal. Ezzel indultunk haza. Itthon RÖGTÖN az okmanyirodaba mentunk ugy felkomasan a faradsagtol es kijelentkeztem. Le kell adni a lakcimkartyat es a szemelyi igazolvanyt. Meg persze ki kell jelentkezni a nepessegnyilvantartasbol is. Ezutan kapsz egy olyan lakcimkartyat amin az all hogy kulföldön elö magyar. Igy itthon ezutan csak utlevellel közlekedhetsz.

Kassad # 2012.07.08. 20:57

Hova kapkodsz, miért nem várod ki ezt a 9 napot, hogy meglásd mi lesz a vége?

skyrangr # 2012.07.08. 19:47

Kassad: igazad van, megnéztem most én is.
akkor tehát marad a kijelentkezés. ráuszítom az otthoniakat erre. elvileg meghatalmazással le lehet tudni (ezt megkérdeztem okmányirodától).

Kassad # 2012.07.08. 07:39

Ha magánszemély üzembentartó vagy, akkor nem él az 1napos használat. Ez a police.hu-ról egyértelmű. Az is, h a hatósági igazolvány és az egyéb okiratok/'sajtpapírok' között nem ez a törvény tesz különbséget, hanem a Közigazgatási és hatósági eljárásokról szóló tv. Amin nem terveznek változtatni.

titokka # 2012.07.08. 03:52

skyrangr! Mindenkinek gond ez, a probléma pedig pecséttel oldható meg. De ha kijelentkezel az lesz a legjobb megldás, ha addig nem változik valami.

skyrangr # 2012.07.07. 21:11

titokka:
ja, personbevis a Skatteverket-től. hát nyomkodja rá a pecsétet a nyári villám. ha 16-án nem lesz semmi új, akkor irány haza, külföldi autóval, 1 napig úgyis él a jogos használat, irány okmányiroda, lakcím törlése, és szevasz...
Kassad: ez is vicc. minden okmányom svédül van, azt elfogadják. de ezt a papírt, ezt fordíttatni kell. mitől ér többet, vagy kevesebbet mint a többi svéd okmány? attól hogy nem kártya? vicc.
na mindegy. meglátjuk mi lesz 16-án. pont utána indulunk haza :)

nosferato11 # 2012.07.06. 19:24

Nos.
Először is elnézést kérek, hogy nem olvastam végig a topic mind a 130 oldalát. Elkezdtem, de azt láttam, hogy oldalakon keresztül anyázzák egymást az emberek, úgyhogy abbahagytam. Szóval lehet hogy már van válasz a kérdésemre.
Én írországban dolgozok, és általában repülővel megyek haza, de szeretnék majd egyszer kocsival is egy nagy túrát tenni európán keresztül hazafelé.
Elolvastam viszont a jogszabályt többször is, és nem lettem okosabb.
Ha jól értem a hatóság által kiállított közokirat a személyi igazolványt jelenti. Ilyen itt írországban nincs. Útlevelet sem kérhetek, mert nem vagyok ír állampolgár. A jogsim is magyar.
Marad a munkáltatói igazolás, ami viszont nem tudom mit takar. Munkaszerződésem van. Szóbeli munkaszerződésem. Ez az angolszász országokban teljesen megszokott és elfogadott. Namost ha kérek egy igazolást a főnökömtől, és elmondom mihez kell, akkor először is kiröhög, és nem hiszi el hogy van olyan banánköztársaság a világon ahol ilyen szabályok vannak. De persze adni fog igazolást, mert amúgy rendes jószánékú ember. A kérdésem, hogy ha ez megvan, akkor mit kell tennem, és mennyibe kerül. Azt láttam hogy le kell fordítattni, de nem tudom hol. És mi az a felülhitelesítés?

Kassad # 2012.07.06. 11:07

Ha nem hatósági igazolvány akkor hiteles fordítás kell róla, ennyi.

Egy haverom egy lepecsételt residence certificate feliratú A4-es papírral nyomja, amit a kinti adóhivatal állított ki. Ezt le kell fordítattni az OFFI-nál, és ennyi. De most már érdemes kivárnod ezt a 10 napot szerintem.

Kassad # 2012.07.06. 11:04
titokka # 2012.07.06. 01:53

Most megnéztem a férjem útlevelét aki svéd, náluk nem szerepel az útlevélben az, hogy hol élsz.
Az én német útlevelemben az volt az első, amikor elköltöztem Németországból, hogy be kellett menni a követségre ahová elköltöztem és kihúzták a város nevét ami a "Wohnort"-ként szerepelt és átirták arra ahol jelenleg élek.
De tudsz kérni igazolást arról, hogy mi a jelenlegi lakcimed a svédek anglul is kiadják én azzal mennék a stockholmi követségre ahol rányomnak egy apostille-t és akkor az már nem sajtpapir.

Az én ismerősöm esetében a rendőr az apostille-os forditást kérte a tartózkodási helyéről. Ennek hiányában 400 ezres büntetést kapott.
Egyébként pont a svédek nagyon komolyan veszik ezt a kijelentkezés dolgot, ha nem ott élsz, ki kell jelentkezned. Gondolomn a magyar hatóságok is ezt akarják.

skyrangr # 2012.07.05. 15:55

titokka:
több mint fél évvel ezelőtt ezzel kezdtem, hogy átolvastam az ide tartozó jogszabályt, a police.hu-t, felhívtam a közlekedési főosztályt...
sehol se tudtak érdemi magyarázatot adni.
(illetve a közlekedésiről annyit mondtak -természetesen nemhivatalosan-, hogy menjek haza kölcsönautóval, vagy írassam cég nevére... valahogy egyik se szimpi....)
svédben NINCS hatósági igazolvány formájában kiadott okmány, ami lakcím igazolására alkalmas lenne. csak sajtpapír.
ugyanez a papír szerepel valamelyik politikus magyarázatában (a Totalcar-on olvasható a levél, egy svédben élő magyar hölgy tollából).
tehát?

titokka # 2012.07.05. 06:18

skyrangr! Az első hisz-ed előtt irtam pont valakinek és belinkeltem a jogszabályt. Tedd meg légy szives és kattints a police.hu-s linkre amit már kb. 5-ször linkeltem és olvasd el, ott nagyon érthetően le van irva.

titokka # 2012.07.05. 06:15

Múltkor irtam, hogy egy ismerősömet megbüntették, annak ellenére, hogy volt meghatalazása német rendszámú céges autóra, de nem volt rajta két tanú. Ettől függetlenül, hogy céges meghatalmazásra nem is kell, kijött a 200 ezres büntetés.
Fellebbezett és a fellebbezésnek helyt adtak.

skyrangr # 2012.07.05. 05:06

Kassad:
ez a hatósági igazolvány mit takar?
svédben az igazolványon (se a személyin, se a jogsin) semmi sincs feltűntetve. csak név, személyi szám, meg még 1-2 adat. lakcím nem szerepel. a svéd azonosítás a személyi szám alapján történik, de ez otthon nem várható el...
van egy olyan papír, ami igazolja hogy svéd lakcímem van x idő óta (ez gyakorlatilag egy kivonat a lakcímbejegyzésről). az megfelelhet? de ennek gondolom kell a fordítása. ezt hitelesíteni kell?
ez itt svédben hivatalos, elfogadott papír, ha igazolni kell a személyedet. otthon is elfogadják vajon?

Dr.Attika # 2012.07.04. 12:18

Ebben az esetben V, vagy C rendszámmal használhat magyar rendszámot.

Csigi # 2012.07.04. 11:15

Igen,külföldön bejegyzett cég,külföldi székhellyel.

Dr.Attika # 2012.07.04. 10:03

Jogszerűen nem. Bár mit értünk külföldi cég alatt? Külföldi székhely?

Csigi # 2012.07.04. 09:50

Sziasztok,
Az lenne a kérdésem,hogy külföldi cég tulajdonában lehet-e magyar rendszámú autó?Ha igen,akkor milyen feltételei vannak?
Üdv,B

Kassad # 2012.07.03. 19:27

Adóilletőségi kérdésről van szó. A törvényt nem érdekli az állampolgárságod.

iskender # 2012.07.03. 16:56

Mi van akkor ha kettős állampolgár vagyok?

Kassad # 2012.07.03. 08:13

Sehogy, magadnak nem kell papírt adni.

Viszont ez az a konfiguráció, ami jelenleg bizonytalan.
A hatályos törvényi szabályozás szerint ha igazolod hatósági igazolvánnyal a külföldi lakcím meglétét, és azt vallod szokásos tartózkodási helyednek, akkor csak a vezetői követelményt elégíted ki.

Mivel van magyar lakcímed, ezért továbbra is belföldi üzembentartónak minősít a törvény, ha saját a kocsi. A fórumos gyakorlati tapasztalat az, hogy ha a vezetői követelményt igazolod, akkor engednek tovább és szóba sem kerül az üzembentartó kérdése. Ettől azonban te még kifoghatsz egy fontoskodó hülyét.