Külföldi rendszám-magyar vezető


StefanAti # 2012.07.10. 16:07

Kovacselvtars es tarsai

Aki vegleg kijelentkezik, annak bevonjak a lakcimkartyajat es kilyukasztjak, azaz ervenytelenitik a szemelyi igazolvanyt!
Ezek utan miert adnanak "kulfoldi lakcim"-es lakcimkartyat? Se logika nincs benne se nem igaz!
Raadasul en nemreg jelentkeztem ki, vegigcsinaltam es nem adtak semmilyen uj lakcimkartyat, de kerdezzetek meg az okmanyirodaban, mielott itt okoskodtok....

Kassad # 2012.07.10. 14:13

A lényeg, hogy neked már úton vannak a porontyaid...

skyrangr # 2012.07.10. 13:37

ez ugrott be elsők között:
http://www.nyugat.hu/…unkavallalas
több helyen is olvastam, persze cáfolatok is voltak ott. de elég már az is, hogy felvetette a gondolat a fejét :D

Kassad # 2012.07.10. 13:31

Erről a hírről én nem hallottam, bár én nem dolgozok külföldön. Ez munkabérre vonatkozott csak? Érdekes lenne, hogy hogyan tervezik megadóztatni, ha a kettős adóztatásról szóló törvények ezt nem teszik lehetővé...

skyrangr # 2012.07.10. 13:28

Kassad: igen tudom hogy hogy működik a kettős adóztatás elkerülése. Viszont nem is olyan rég felreppent a hír, hogy a külföldön dolgozóknak mégis adót kéne fizetni.
És a kormány olyan mint a hiéna... Ha egyszer megérezte a dög szagát -esetünkben az ingyen adóforintokat/eurókat-, akkor nem ereszt! ;)

Kassad # 2012.07.10. 13:22
  1. Aki hazaköltözik az nem barom. Ha ahhoz van kedve hadd tegye már meg, még akkor is, ha ez egy magyargyűlölő arabot zavar.
  2. A törvény nem követeli meg, hogy jelentkezz ki. Azt követeli meg, hogy jelentsd be a 90 napot meghaladó külföldi tartózkodást. Ez lehet ideiglenes, nem kell, hogy végleges legyen.
  3. Senki nem mondta, hogy meg kell szüntetni a létező bankszámlát.
  4. Egy bank nevét kértem, gondolom rajtad kívül más ügyfelük is van, így tán nem kerülsz akkora hatalmas veszélybe, ha közlöd, hogy melyik magyarországi bank ennyire expatfriendly.
  5. A magyar bank, magyar levelezési címet igényel. Nem bármilyen Eu-st, magyart. Baromság, de ez van. EU-s útlevél mellé is, személyiből is csak magyart, vagy magyar tartózkodási engedélyt. Ezt szajkózzák mindenhol. PSZÁF követelmény. Ezért kérdezem, hogy melyik bank nem kéri mindezt.
Kassad # 2012.07.10. 13:07

Életvitelszerűen külföldön élés az azt jelenti, hogy 183 napnál többet tölt külföldön. Ha valaki 5 hónapot Magyarországon tölt annak lehet szüksége bankszámlára, rendelhet dolgokat, amihez postára kell menni. Ilyenkor kell a lakcímkártya. Meglévő számlánál is kell a lakcímkártya nagyösszegű készpénzfelvételkor. A külföldi jövedelem meg a kettős adóztatást elkerülő törvényekben foglaltaknak megfelelően adózik. Sok esetben, ha 183 napnál többet töltesz a külföldi országban, akkor csak ott. Akárhol másutt legyen is még címed a világban.

skyrangr # 2012.07.10. 13:02

Nem akarok belefröcsögni a beszélgetésetekbe, de ha valaki külföldön él, életvitelszerűen, annak gyanítom hogy nincs szüksége magyar bankszámlára.
Arról nem beszélve, hogy általában az embernek van már meglévő bankszámlája, amit nem szokott megszüntetni.

Amúgy a konzulátuson is azt javasolta a hölgy, hogy érdemes kijelentkezni otthonról, ugyanis ha az ember külföldön él, több hátránya származik abból, hogy magyar lakcíme van, mint előny. Lásd a rendszám-mókázás (vagy ugye az egyszer emlegetett külföldi munkavállalók adóztatása...). Visszacsinálni meg szinte pár pillanatos dolog...

Kassad # 2012.07.10. 12:47

A kedvedért másolok kicsit, tudom, hogy szereted:

"A számlanyitáshoz szükséges okmányok

1. Természetes személy esetén: a természetes személy személyazonosító igazolványa (személyi igazolványa) és lakcímet igazoló hatósági igazolványa, vagy útlevele és lakcímet igazoló hatósági igazolványa, vagy kártya formátumú vezetői engedélye és lakcímet igazoló hatósági igazolványa"

A PSZÁF honlapjáról van. Ez az amit minden banknál az orrom alá dugtak, ahol csak jártam ezzel a kérdéssel.

60-as IQ-val is fel lehet fogni, hogy azt kérdeztem, melyik banknál megy lakcímkártya nélkül...

Kassad # 2012.07.10. 11:42

És megkérdeztem, hogy melyik banknál lehet nyitni csak útlevéllel, magyar lakcím nélkül, és hogyan tudsz pénzt felvenni a fiókban, amikor a lakcímkártyát is kérik, a lakcím igazolása céljából.

Kassad # 2012.07.10. 09:27

Már megint elfelejtetted, hogy te engem ignorál szarab barátom...

Ennyire segget csinálni a szádból, komolyan ez már viccnek is rossz (még olyan szarnak is, amiket te szoktál beírogatni)...

Kassad # 2012.07.10. 09:23

Clerenc,

"hat en veglegesen jelentkeztem ki es kaptam lakcimkartyat. Az okmanyiroda mondta hogy ideiglenesen nem er semmit.
szerintem jobb elöre lefixalni az ilyen dolgokat es nem varni. Egy leforditott lakcim igazolas nem arthat."

Külföldről intézted vagy itthon? Kérted az adataid tovább kezelését, vagy teljes törlés mellett döntöttél? Azért kérdem, mert én két olyanról tudok, akik a törlést kérték, és itthon és egyikük sem kapott "külföldi cím"-es lakcímkártyát. Bár, hogy ennek mi a jelentősége, hogy kapsz-e vagy sem, azt nem tudom. Az a lényeg, hoyg a rendőr ellenőrzéskor mit lát az adatbázisban.

Én a következő miatt mondtam, hogy esetleg érdemes várni 6 napot:

A Kkt. 47. § 18. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A törvény alkalmazásában:)

„18. belföldi üzemben tartó: a jármű tulajdonosa, vagy a tulajdonos által meghatározott, a jármű üzemben tartásának jogát és kötelezettségét gyakorló személy vagy szervezet, akinek/amelynek
18.1. természetes személy üzemben tartó esetében – állampolgárságára tekintet nélkül – a lakóhelye és szokásos tartózkodási helye is, vagy
18.2. nem természetes személy esetében székhelye vagy telephelye
Magyarország területén van.”

Vagyis nem lesz gond a magyar lakcímkártya, lakóhely, tartózkodási hely megléte. Az üzembentartói mentesülési körülmény igazolására is elég lesz ugyanaz a dokumentum, amivel a vezetői mentesülési körülmény igazolásakor bizonyítod a külföldi szokásos tartózkodási helyet. Melynek az igazolása szintén enyhül:
"„(5) A (2) és (4) bekezdésben meghatározott feltételek fennállását az ellenőrzés során a jármű üzemben tartója, valamint a jármű vezetője magyar nyelvű, vagy magyar nyelvű hiteles fordítással vagy hiteles fordításnak nem minősülő egyszerű fordítással is ellátott közokirattal vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal köteles igazolni.”"

A hatósági igazolványoknál ugye eddig sem kértek semmilyen fordítást. A kivételt képző svédek esetében pedig elég lesz egy egyszerű fordítás a közokiratnak minősülő skeetvareshessesjöttünheim-ről, aminek a konzuli lepecsételésével/fordításval bajlódnak itt többen épp.

6 nap múlva lehet nem kell. Erre mondom, hogy most már érdemes kivárni.

Kassad # 2012.07.10. 08:50

Azt magyarázd már el Mocsi, hogy mi a fenét keresel a:
"Külföldi rendszám magyar vezető - jogi fórumon"

Közelítsük meg a témát hátulról, mert te azt szereted.

"fórum": milliószor elmagyaráztad, hogy miért nem szabad fórumozni, semmi értelme. - mégis itt vagy 6-odjára.

"jogi": milliószor elmagyaráztad, hogy a jogászok hülyék, read carefully, agyatlan vicced, lenézed őket, persze nem is csoda, ha téged és a faterodat is annyira leszarnak a saját jogászaitok, hogy még mindig nem értek le Pécsre már lassan fél éve. - mégis itt vagy 6-odjára.

"vezető": annyiszor idefostad már a szót az alternatív közlekedési megoldásaidról, és a mindenki hagyja kint az autóját az országból, olyan elvtelenül, hogy minden bizonnyal vezetni is utálsz, jól lehet annyira tán nem, mint a magyarokat. - mégis itt vagy 6-odjára.

"magyar": te minden alkalmat megragadsz, hogy lenézően fröcsögj a magyarokról, utálsz minket, nem vagy magyar, nem is nézel ki annak, nem csoda, hogy le se szarnak a rendőrök, ez a probléma téged nem érint. Ez itt nem a külföldi rendszám arab vezető fórum - mégis itt vagy 6-odjára.

Maradt a "külföldi rendszám", melynek a használata neked nem probléma - mégis itt vagy 6-odjára.

MINEK?
Úgyis mész megint az órák munkájával idefosott hülyeségeddel együtt a szemétbe :)

skyrangr # 2012.07.10. 08:08

kovácselvtárs: én is ezt hallottam, hogy inkább szedik az aprópénzt a gyorshajtásért, de ez a külföldirendszám mizéria inkább csak rizsfelfújt. de tudod, az ördög nem alszik, belefutok egy rendőrbe, lekapja a plecsnit, meg 400e büntetés, nem hiányzik ez a cirkusz.

Viszont! felhívtam a konzulátust, nagyon kedves hölgy fogadta a hívásomat, tudta miről van szó, aszongya postán 2+2 nap az átfutása, amint megjön ő lefordítja, pecsételi. mindezt 322Sek-ért. Ami nem is vészes (~30€).
ráadásul párom papírját is lefordítja az árban.

skyrangr # 2012.07.10. 07:47

kovácselvtárs: Ja, arról a részről könnyebb hazajutni. innen svédből mire lekarikázok valahogy, az kész pénzügyi ráfizetés...
akkor voltam marha, amikor télen ezt nem intéztem el.
bár mondjuk akkor se lett volna egyszerűbb, karácsonyi szabadságolás alatt találni egy ügyintézőképes ügyintézőt :)

skyrangr # 2012.07.10. 07:29

kovácselvtárs: ezzel a kijelentkezéssel az a baj -mint kiderült-, hogy ehhez haza kell repülni, kijelentkezni, utána repülő vissza, és utána vezetheted az ország területén a külföldi rendszámos autódat...

skyrangr # 2012.07.10. 07:19

azt már nem is tartom furcsának, hogy a magyar nagykövetséget nem lehet elérni :D
közlemény, hogy szabadság, vagy ilyesmi nincs.
elmondja a mondókáját a gép, majd 'kapcsoljuk, kérem várjon', azt elbont...

grrrrrrrrrrrr

clerenc # 2012.07.10. 06:46

Kassad
hat en veglegesen jelentkeztem ki es kaptam lakcimkartyat. Az okmanyiroda mondta hogy ideiglenesen nem er semmit.
szerintem jobb elöre lefixalni az ilyen dolgokat es nem varni. Egy leforditott lakcim igazolas nem arthat.

clerenc # 2012.07.10. 06:30

StefanAti
Hat nem akarlak elkeseriteni, de ebben most tevedsz, ugyanis itt lapul a penztarcaban! Igen is adnak olyan lakcimkartyat amin az all, hogy kulföldön elö, de csak ezt tartalmazza, a kulföldi pontos lakcimet nem.

Kassad # 2012.07.09. 18:12

Azt, hogy várj 7 napot vele.

resident # 2012.07.09. 17:24

Most azon gondolkodom adok egy pofont a kevéske magyar identitásomnak ami még megvolt (köszi rogán tóni) és kijelentkezem a magyar címről meg visszaadom a személyimet.
Azt mondják a bank és a bíróság kivételével mindenhol elfogadják az új típusú jogosítványt ésalkalmas személyazonosság igazolására. Nos mit szóltok hozzá?

Kassad # 2012.07.09. 17:17

Ha visszatekersz megtalálod a pontos szövegét a törvénymódosításnak, ami be van adva, ott meg tudod nézni a variációkat.

Mindazonáltal a kérdéseidre a válasz igen.

skyrangr # 2012.07.09. 16:28

Kassad: tehát ezek szerint, amennyiben igazolom a külföldi szokásos tartózkodási helyemet, akkor már nem minősülök belföldi üzembentartónak!?
na persze ehhez el is kell fogadni a javaslatot...
és egyúttal ugyanez a papír jogossá teszi a külföldi rendszámú autó vezetését is, ugye?

Kassad # 2012.07.09. 16:01

Éppen a belföldi üzembentartó definíciója fog megváltozni, ami neked a gond. Ha átmegy.

skyrangr # 2012.07.09. 15:43

Kassad: szerintem ez a döntés se fog hozni jelentős eredményt...
clerenc: csak az a baj, hogy hiába is viszem a Personbevis apstille-es, OFFI-s fordítását. ha egyszer én vagyok az üzembentartó, már büntethető a dolog.
amúgy rákérdeztek ma otthon, a helyi önkormányzatnál azt mondják nem lehet meghatalmazással.
érdekes, mert a kistérségi nagy okmányirodában meg holt ellenkezőt állítottak... éljen az egységes információszolgáltatás :)