Külföldi rendszám-magyar vezető


mylon # 2012.01.12. 08:12

"vezetője Magyarország területén lakóhellyel rendelkezik."

EZT nem kell alkalmazni, ha a járművezető

  1. szokásos tartózkodási helye nem Magyarország területén van,
  2. a járművet egy napnál rövidebb ideig használja Magyarország területén és a használathoz az üzembentartó a jármű birtokba adása időpontjának megjelölésével írásban hozzájárult,
  3. a járművet Magyarország területén kívüli rendszeres munkavégzés érdekében használja.

Ebben sehol nem írja, hogy neked külföldi címet kell szerezned.

Mivel a)-t 2011.09.01-ig a hatóságnak kellett bizonyítani és lehetetlen volt, ezért mostmár a vezetőnek kell, ami szintén lehetetlen maradt. Ergó: maradt a b) és a c)

mylon # 2012.01.12. 08:15

"bekezdésekben meghatározott feltételek fennállását az ellenőrzés során a jármű üzemben tartója, valamint a jármű vezetője közokirattal vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal köteles igazolni."

forrás: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

acsa__ # 2012.01.12. 10:05

Az a probléma, hogy a rendőrség állásfoglalásával szemben a törvényben a feltételek között nem szerepel a "vagy" szócska. Tehát ekár úgy is lehet értelmezni, hogy mind a három kivételnek teljesülnie kell:

"(4) Az (1) bekezdés b) pontjában foglaltakat nem kell alkalmazni, ha a járművezető

  1. szokásos tartózkodási helye nem Magyarország területén van,
  2. a járművet egy napnál rövidebb ideig használja Magyarország területén és a használathoz az üzembentartó a jármű birtokba adása időpontjának megjelölésével írásban hozzájárult,
  3. a járművet Magyarország területén kívüli rendszeres munkavégzés érdekében használja.

"

De cáfoljatok meg.

negist # 2012.01.12. 10:14

"a járművet Magyarország területén kívüli rendszeres munkavégzés érdekében használja."

Ezt hogyan értelmezzem???
Dolgozni kimehetek és hazajöhetek és már vasárnap nem mehetek el vele a kirándulni vagy a bevásárolni,

Véleményem # 2012.01.12. 14:07

rendelkezik a munkáltatója által kiállított olyan munkáltatói igazolással (magánokirattal), amely alapján megállapítható, hogy rendszeres munkavégzésének helye külföldön van. A rendszeres külföldi munkavégzés céljából használt külföldi rendszámú gépjármű esetén elsősorban a külföldi munkavégzés tényét, annak helyét, gyakoriságát, időtartamát kell igazolni, hogy a hatóság a maga következtetését a rendszeresség tekintetében levonhassa, és nem azt, hogy a járművezető a külföldi járművet rendszeres munkavégzés vagy munkába járás miatt használja.

negist # 2012.01.12. 14:53

Először is munkába járok vele heti 5 alkalommal vagyis naponta. Más lehetőség nincs reggel 6-ra kimenni semmivel a határtól még 50 km.
Másodszor a városban ezzel kell közlekednem mert nem 1 épületben hanem több helyen kell dolgoznom ahol az eszközöket szállítanom is kell a város más pontjára.
Ez tény és ezt igazolni is tudatnám a Cég vezetőjével nem magyar hanem osztrák cég.

negist # 2012.01.12. 15:09

Higgyék el nem jó kedvemben kelek reggel 3.30-kor és este 8-9 mire hazaérek.
Sajnálatos dolog hogy itthon nem találok munkát amiből megélhetnék.
Miért vennék osztrák autót? Aki tudja hogy milyen a magyar használtautó kereskedelem annak nem kell elmondani. Aki nem az olvasgasson itt: http://www.jogiforum.hu/forum/34/29749
Ez az egyetlen 1 oka van.
Sajnálatos még hogy itt az embert szinte minden hivatalos szerv "csalónak bűnözőnek tekint ok nélkül és neked kell bizonyítani hogy nem vagy az!

Sinclair # 2012.01.12. 15:56

Az rendben van, hogy ID kártya stb., de pl. nekem nincs ID kártyám viszont jogsim az külföldi és abban is benne van a kinti címem az jó ? Kocsi az rendben, mert az a nevemen van
!

Mocsi45??

Elegedett vasarlo # 2012.01.12. 16:07

@Sinclair: nem eleg, le se szarta rendor, hogy az angol jogsimon rajta van a kulfodi cim es emellett kulfoldi ID-t mutattam be, ezen kivul ugyebar a kocsi papirjain is kulfoldi cim szerepel a sajat nevemmel..rogton hivatalos magyar forditast es munkaltatoi szerzodes koveteltek az osszes dokumentumomrol. Ennek hianyaban azonnal levettek a rendszamom...

Sinclair # 2012.01.12. 17:44

Bizonyos országokban a jogosítványt is elfogadják lakcím igazolónak !, mivel azon is felvan tüntetve a cím ! Nem az ID kártyától függ átírják e az autót a nevére az illetőnek vagy sem ! Mivel nekem is nevemen van az autó !!

Véleményem # 2012.01.12. 19:42

megy a vita, de nem tudom min...
Alkottak egy jogszabályt, gyakran helytelenül, a gyakorlatban kiderül hogy jól alkották ezt meg vagy sem. A rendőrség alkalmazza a jogot, az alapján intézkedik és jár el. Utána bármi is történik akár feljelentés azt már egy feljebb lévő szabálysértési előadó dönti el hogy mit szab ki. Ha valaki úgy érzi hogy ez vele szemben jogtalan akkor megteheti a fellebbezést és egyéb dolgokat, bíróságra viszi az ügyet, ott majd eldönti a bíró.
Ennek az egésznek annyi a lényege hogy az olyan magyarokat szűrjék ki akik Mo.-on élnek életvitelszerűen és itt is dolgoznak, majd ennek ellenére hozzá jutnak egy külföldi ország hatósági jelzésével ellátott autóhoz. Ezek után ki tudják kerülni az egyéb költségeket, mint átírás, forgalomba helyezés, műszaki, reg. adó stb. Olykor az ilyen autóval elkövetett szabálysértést is el tudják kerülni.
Sokan vannak akik ezt kijátsszák, és hamis papírokkal próbálják igazolni azt, hogy egy másik országban dolgoznak, egy nem létező cégnél.
Aki megfelel a feltételeknek az nem tudom miért fél ettől a jogszabálytól.
Azok problémáznak ezen, akik a kiskapukat keresik ismét.

Véleményem # 2012.01.12. 23:32

neked a kormánnyal van a bajod, meg akik azt vezetik. ez az ország több sebből vérzik jelenleg. nem ez az egy jogszabály van ami felháboríthat akárkit.
megértelek.

Van egy ismerősöm, aki itt él az országban mindig itt is élt, minden létező rokona magyar és azok is itt élnek. Van egy cége is Mo.-on ami elég jól megy. Mellette van egy nagyon drága BMW-je, ami szlovák rendszámú. Na ő ezzel az autóval rendszeresen gyorsan megy és tilosban parkol. Megkérdeztem hogy mennyire büntették meg, azt mondta hogy eddig egy gyorshajtásról se kapott semmit, illetve egyik tilos parkolására sem kapott büntetést.
Na ő megússza ezeket. Ezek mellett ugye olcsóbban vett egy autót, és valószínű hogy a törvények szerint jogtalanul használja mert semmi sem indokolja a szlovák rendszámot. Kikerült ezzel olyan dolgokat amivel rengeteg pénzt spórolt meg, ráadásul kicsit pofátlan is ahogy közlekedik. Még sok ilyen embert ismerek. Az ország meg tele van ilyenekkel.
Nem ítélek el senkit, mindenki ott csal ahol tud, jelen helyzetben, a kormány meg ezért hoz olyan törvényeket jogszabályokat hogy az ilyet vissza szorítsa, és a magyar ember, Mo.-on költse el a pénzt ide adózzon stb.
Szerintem ezt az oldalt is meg lehet érteni hogy ez ellen próbált fellépni a jogalkotó.

kisnyul! # 2012.01.13. 00:29

Kedves Mocsi

Igazad van ne keverjük a szezont a fazonnal, nehogy már mindenki aki BMW-t vesz vagy használ hülye legyen. Ha meg jó autók hogyhogy mindig elromlanak ez a két dolog üti egymást szerintem. A szervizigényesség megint egy relatv dolog és nyilván csak itthon több ezer pénzhez nem értő ember választja az adott márkát esetleg már sokadjára.

Abban igazad van a mostani szabályozás elég röhejessé teszi az ország megítélését itthon és külföldön egyaránt. Az előtted szólót is meg lehet érteni szúrja a szemét sokaknak az ,hogy nagyértékű autókkal (sokan szlovák rendszámmal és esetleg BMW volánja mögött) nem tartják be a kreszt és ezért felelősségre sem vonhatók. De nem kéne minden külföldi rendszámost adócsalónak vagy notórikus szabályszegőnek bélyegezni. Persze értem én ,hogy van egy bizonyos irigység is az emberekben (tapasztalom is) amiért más kikerüli a reg. adót de ez mindenki számára elérhető.

Véleményem # 2012.01.13. 02:41

A BMW márka név helyett mondhattam volna bármi mást, ezzel a kategóriát és az értéket próbáltam érzékeltetni. Ezt az autó típus témát kár feszegetni tovább.

Mocsi neked akkor ezzel az egész jogszabállyal gondod van? Te azt vallod hogy aki teheti használjon és vegyen külföldi rendszámos autót, mert mindenkinek a szíve joga mit választ, meg hol költi el a pénzét, hisz union belül van, élhet a szabad mozgás jogával nincs korlátozva semmiben?
A magyar állam vagy törvényhozók meg ne szabjanak ennek gátat és ne szabályozzák ezt?

mylon # 2012.01.13. 07:33

"A magyar állam vagy törvényhozók meg ne szabjanak ennek gátat és ne szabályozzák ezt?"

Mocsinak nem ez a baja. én értem mit akar kihozni mindebből. Hanem, hogy irreálisan szabályoznak. Annyi erővel megtilthatnák a japán tévé használatát is. Vagy a svájci óráét. Meg miért is csak 1 NAPot használhatom a külföldi rendszámos autót? Nem tudom a tisztelt kormány miért ezen akar szigorítani, ők biztos nem a telkükön sepregetnek. Ja amúgy a Bayer Zsoltnak nem szlovák rendszámos autója van? Vagy rá nem vonatkozik a törvény, csak a kis ember szivatására megy a dolog? Mert nyilván, akinek 10 milliós bmw-je van az majd lazán kifizeti a büntetést...

mylon # 2012.01.13. 07:35

Jaaaa ezt elfelejtettem:

Aki mondjuk Ukrajnába jár tankolni az akkor nem csaló? Csak az akinek külföldi rendszáma van? Az hol veszi meg olcsón a benzint és hová fizet utána? Szóval érdekes egy szabályozás mindez...

mylon # 2012.01.13. 10:38

Mocsi! Teljesen egyetértek veled, de azt, hogy Magyarország független volt eddig azért nem jelenteném ki ennyire biztosan:

Török hódoltság, Osztrák-Magyar Monarchia, német birodalom, majd szovjet megszállás, most unió...

Általában mindig függ(t)ünk valakitől, ez kb olyan mint egy kisgyerek, akinek kell, hogy mindig fogja valaki a kezét. Hasonlítsd össze az általad említett Norvégiával pl.

mylon # 2012.01.13. 10:39

Ja bocs félreolvastam, mert azt írtad hogy

"ELŐSZÖR A TÖRTÉNELEMBEN, Magyarország végre független ország lehetne."

Na igen ez a helyes. Először...lehetne...

DjBluelight # 2012.01.13. 17:03

Tekintettel a tényekre, EU, Schengen stb., aki képes betartani a közlekedés szabályait,- mert bizony vannak ilyenek, ill. nem csak húszmilliós BMW van hanem másfélmilliós is,- és nem magyar autóval jár egyáltalán nem nevezhetö adócsalónak, csupán értelmes embernek, aki nem hagyja, hogy a saját hazájában birkának nézzék.

Arról nem is beszélve, milyen csodálatos kínálat tárulkozik elénk a belföldi használtautó piacon, megkímélt útjaink pedig csak javítanak a helyzeten.
Eddig minden itthoni autóvásárlásom gömbfej-, és szilentcserével indult- magyarul a futómü finoman fogalmazva sem volt megkímélt, mindegy hogy a negyedik vagy a nyolcadik autót néztem meg ugyanabból a típusból.

Általánosságban pedig a 300 Eurós bontószökevény is jobb állapotban van, mint itthon. Ennek talán az lehet az oka, hogy a régi gazdája nem 100E FT-ból élt havonta, és idöben le tudta cserélni az olajat.

Ráadásul ezek a megkímélt itthoni példányok még számos elönnyel is bírnak, pl. visszatekert kilométerórával meg hamisított szervizkönyvvel.

Azt persze nem állítom, hogy ez máshol nem fordulhat elö, csak az elöfordulás aránya változik, meg az ész mennyisége a fejekben.

Példának elég ha megnézzük egy eladó vásárlói panaszkezelését mondjuk egy vatera vs ebay kontextusban.

U.i.: Tudom nincs hosszú ö-m és ü-m, ez a német billentyüzet miatt van. Átállítani nem szeretném, mert szükségem van az ä-ra:-)

zolltomi # 2012.01.13. 19:43

Nekünk legalább van hazánk és történelmünk... Mondj egy szlovák királyt, de ha akarod egy sms-ben nagyon szívesen elküldöm szlovákia történelmét is! MOCSI45! Lázithatsz itt bárkit magyarország ellen, nem fog menni! Ez a mi hazánk, ti meg legyetek boldogok a tőlünk kapott területekkel, épületekkel, várakkal, kastélyokkal, terekkel! Utálom szlovákiát és hidd el ezzel nem vagyok egyedül ebben az országban! Szerintem keress egy szlovák forumot és ott találsz majd magadnak magyargyülölő barátot! csá.

Kassad # 2012.01.13. 20:09

Ha szabad egy kicsit a történelmi eszmecserék között a tövényről is szót ejteni, akkor valaki válaszolhatna arra, hogy ezt hogy a fenében lehet megoldani:

Angol rendszámos saját tulajdonú kocsi. Anglia szokásos tartózkodási hely, tudom igazolni közokirattal. Vezetői kritérium teljesült, oké.

DE!
Az üzemben tartói kritériummal szarban vagyok:
18. belföldi üzemben tartó: az az üzemben tartó, akinek (amelynek) lakó-, szokásos tartózkodási, illetve székhelye Magyarország területén van;

Namost attól, hogy a külföldi szokásos tartózkodási helyemet tudom igazolni, a magyarországi lakóhelyemet nem vesztettem el! Bejelentettem mielőtt kijöttem az okmányirodában a 90 napon túli külföldön tartózkodást, de ettől még a lakó helyem nem szűnt meg. Most ha haza akarok látogatni, akkor előbb töröltessem magam itt a konzulátuson a magyar lakcímnyilvántartásból? Egy kocsi miatt? Ez komoly?

TamasHungarian # 2012.01.13. 20:52

Olyan nehéz kultúráltan társalogni online ma Magyarországon? Hm? Tényleg ennyire furkók lennénk? Tessék rácáfolni. :-)

Mocsi, erre nem lehet rácáfolni, mert magyar fórumokon teljesen megszokott az arrogáns, sőt, agresszív hangvétel, viselkedés. Nemhogy netikett ... Ez egy külföldinek nagyon furcsa, én is vagyok más európai országbéli fórumokon, amerikain is, és mit is mondjak, eleve a stílus is mintha kicsit más lenne. Néha már meg is lepődik az ember, hogy még a 15 évestől is milyen kulturált, normális reakciókat látni. Persze pont ez a szomorú, hogy ezen a magyar meglepődik, hiszen nincs hozzá szokva.

Pontjaidra:

1, Egy netes fórumon én úgy gondolom, megengedhető a tegeződés. Ez önmagában nem hordoz magában semmi furkóságot, ez egy kötetlenebb közeg. Itt kivételesen nem látok bajt.
2, Ez már igaz, de mint látod, nem sok olyan topic van, ahol ez a "kis aprócska elvárás" teljesülne. És nem csak ezen a fórumon sajnos. De egy magyar embernek a téma a legkevésbé érdekes, ahhoz képest, hogy sokkal örömtelibb a másikat gyalázni ezerrel. Igen, jól olvasod, ez sokaknak örömet okoz. Nekem is furcsa, de ez van.
3, Ez a név szerinti említés nem egy kényes pont véleményem szerint, lévén, hogy egy netes, anonym közösségben legtöbben úgyis olyan nickkel vannak, ami nem utal közvetlenül a teljes nevére vagy esetleg más módon való beazonosíthatóságára. Tehát önmagában ezt sem vélem aggályosnak netiquete-szempontból, önmagában rosszindulat nem feltételezhető ebben, és hát valahogy olykor meg kell szólítani a másikat, netán hivatkozni valakire. Csak tudod, ezt is lehet több féle stílusban tenni, és ezzel már inkább van sok bajom nekem is!

Hát kb ennyi. Tudod, sokszor nekem is kedvem támadna belinkelni ide egy X országbeli hasonló fórumon folyó társalgást, de az egy magyar szemlélettel még csak nem is értelmezhető (egyébként meg a nyelv miatt nem teszem).

mylon # 2012.01.15. 07:42

Nem akarok nagyon kötözködni, és nem védeni akarom a tótokat, de az, hogy

"Nekünk legalább van hazánk és történelmünk... Mondj egy szlovák királyt, de ha akarod egy sms-ben nagyon szívesen elküldöm szlovákia történelmét is!"

Attól, hogy valakinek van történelme nem jelent semmit látod. Attól, hogy nincs szlovák király, attól még előrébb vannak. És ez tény. Nem a múltból kéne élni mint nekünk, hanem a jelenből és a jövőbe építkezni...

guba" # 2012.01.15. 09:19

Akkor miért olyan nehéz itt ugyanúgy betartani az elemi illemtanon tanult normákat?

Három napja nem olvastam bele ebbe rovatba, a téma azóta is tegezés és a másik megnevezése körül forog.:)
Egyáltalán nem értek egyet veled. Ez egy jogi fórum, ahova tanácsért (is) járnak fel jogkeresők. Ezt címzetten és korrekt világos fogalmazással kell megtenni, különben értelmetlen és haszontalan. Egyébként azt gondolom, az élet minden területén ez a célravezető.
Tegezni is lehet tisztelve a másik felet, és attól még tudsz te tiszteletlen lenni, hogy "botra beszélve" minősítgetsz itt másokat.

A tegeződés azért nem jó móka, mert magázásból mindig lehet udvariasan tegezésre váltani (ha erre van mód), de visszafele nem megy a dolog.

Ez sem igaz. Ha valakivel tegeződöm a fórumon, az ettől még az esetek 90%-ban "Tisztelt Ügyvéd Úr! megszólítással keres meg privátban, mert akkor már nem egy fórumozóhoz, hanem egy ügyvédhez szól.

mylon # 2012.01.15. 09:44

Egyetértek veled guba. És jó lenne a témához visszakapcsolódni... akinek az illemmel van gondja, menjen abba a fórumba.