Külföldi rendszám-magyar vezető


mylon # 2012.01.01. 15:42

igen, én is ilyeneket olvastam csak. De a törvényben én eddig csak a 30 napos verzióval találkoztam.

Captain Spaulding # 2012.01.02. 05:40

Adott egy külföldi rendszámú gépkocsi, külföldi üzembentartóval/tulajdonossal. Magyar állampolgárként magyar állandó lakcímmel rendelkezve ezt a gépkocsit én csak 24 óránál kevesebb ideig használhatom Magyarország területén január 1.-től?

Viszont, ha magyar állandó lakcímem mellett van külföldi tartózkodási helyem akkor jól értelmezem a fenti törvényt, hogy használhatom a gépkocsit magyar területen? Vagy hiába van külföldi lakcím kártyám, tartózkodási helyem, ha mellette van magyar lakcímem?

Üti e a kettő egymást?

Vagy ha nincs külföldi tartózkodási helyem, tartsak 365 napra előre kölcsönadási szerződést?

dreizwanzig # 2012.01.02. 12:04

valaki linkelje mar be ezt a trovenyt, mert en nem talalom sehol. csak ilyen bors.hu szintu oldalakon...

a76gyuri # 2012.01.02. 12:33

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. Délvidéki Magyar vagyok, a tavalyi évben megkaptam a Magyar állampolgárságot. Az érdekelne, hogy van-e legális módja annak, hogy magyar jogositványt szerezzek, miközben a szerbet is megtartom. Azért lenne szükségem a szerbre is, mert kb. fele-fele arányban tartózkodom egyik illetve másik országban.

Segitségeteket előre is köszönöm!

Captain Spaulding # 2012.01.02. 14:49

Itt van neked jogszabály és 1 napos a limit ebben. Úgy gondolom ez már élő valid törvény innentől kezdve.

25ik paragrafusnál kezdheted a tanulmányozást:

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

mylon # 2012.01.02. 16:19

LOL tényleg 1 napos lett...

mylon # 2012.01.02. 16:19

Remélem ez vicc...

dreizwanzig # 2012.01.02. 16:42

köszi! bár ezt nem igazán értem... milyen papír kell erről?
1 napos meghatalmazás?
egyszerűbb lesz, ha kimegyek, szerzek bejelentett lakcímet, meg kinti jogit, aztán viszlát, nem baszogatnak, így állampolgárságot is előbb kapok.
tényleg csak az etnikum marad itthon... legyenek velük boldogok :)

Captain Spaulding # 2012.01.02. 17:47

Nah ez az amit én sem tudok, mert a törvény szerint a forgalomban a kocsiddal, magyar papírokkal és felségjelzéssel (rendszámmal) vehetsz részt, HA...

a, a kocsid üzembentartója belföldi illetőségű
(ez az a dolog ami engem nem érint, mert kölcsön autóm van, még csak nem is a tulajdonom, viszont rokoni szálon keresztül használtam a kocsit, nem cégen keresztül)

viszont a b, pont az érint engem is:

b, vezetője Magyarország területén lakóhellyel rendelkezik

és itt jön a többi kitétel mikor nem kell ezt a B, pontot nem kell figyelembe venni:

  1. a kocsi vezetőjének szokásos tartózkodási helye nem Magyarország területén van
  2. csak 1 napig használod
  3. Mao-n kivűli rendszeres munkavégzésre használod.

Bejelentkezhetek külföldre én is, viszont ha leadom a magyar címem, akkor Mao-n nem sok papír munkát tudok elintézni, tulajdonképpen lakcím nélkül elég sok helyen meg lennék lőve... Bank, egyéb ügyintézések stb stb...

És attól hogy tegyük fel van egy külföldi lakcímem, a törvény szerint még nem vezethetek jogosan EU rendszámos külföldi autót, mert szerepel a nevem egy listán, ahol látják hogy van magyarországi címem is..

Nem kis dilemma számomra.

dreizwanzig # 2012.01.02. 20:15

miert, nem lehet külföldi es itthoni cimed is?
igen, sajna a bürökracia meg nehezebb lenne, mint jelenleg, a lakcim cserevel.... :( nem tudom mitevo legyek. minden nap irok papirt... kiradirozhato tinta rulz :)

Captain Spaulding # 2012.01.02. 22:14

Szokásos tartózkodási hely fogalma:

Adott naptári évben az adott állam területén a természetes személy tartózkodásának időtartama összességében – a ki- és beutazás napját is egész naptári napnak számítva – eléri vagy meghaladja a 183 napot.

Nem tudom, törvényileg üti-e egymást a kettő, az hogy külföldi tartózkodási helyem lesz és közben van magyar is. Sajnos nagyon nem vágom a jogszabályokat.

De egyelőre maradok még a napi meghatalmazásoknál. Aztán majd kiderül!

mln49 # 2012.01.03. 12:25

Sziasztok!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy mi van akkor például, ha német állampolgársággal és személyivel rendelkezem (ez tartalmazza a német lakcímemet is), és privát német rendszámú autóval járok (forgalmimban a személyimbenen szereplővel azonos lakcímmel). Ugyan van magyar személyim is magyar lakcímkártyával mert nem jelentkeztem (még) ki, de nem ezt adom oda a rendőrnek hanem a németet, így elvben ez ki sem derül.. A jogosítványom magyar, de az alapján azt ki tudják deríteni, hogy rendelkezem magyar lakcímmel? Amennyiben igen, kicseréltetem egy német jogosítványra, de feleslegesen nem foglalkoznék vele...

Dr.Attika # 2012.01.03. 14:08

Ez nem így működik. Az igazoltató renőr az ellenőrzéskor bediktálja az Ön adatait a központba és azok ellenőrzik, hogy van-e magyarországi lakóhely. Ha van, akkor elindítja az eljárást. A rendőri utasítás ez egyértelműen előírja. Önnek nyilatkoznia sem kell, hogy van -e magyarországi lakóhelye.

mln49 # 2012.01.03. 14:58

Köszönöm szépen a gyors választ! Ehhez elegendő az igazoltató rendőrnek a nevem és a születési helyem-dátumom amit a német személyimen lát?

Captain Spaulding # 2012.01.04. 14:28

A rendőrség nyilatkozata szerint január 1-től nem lesz semmilyen extra figyelem a külföldi rendszámosok irányában, nem lesz razzia, mint múlt év ősszel volt egyszer.

Elegedett vasarlo # 2012.01.04. 15:24

Cafolnam, hogy januar 1-tol nem lesz kulonleges odafigyeles. Januar 1-en a delelutani orakban allitottak meg a rendorok kulfoldi rendszamu autommal. Evek ota kulfoldon elek magyarorszagi munkahelyem soha nem is volt. Jelenleg Angliaban elek, elotte Svedorszagban dolgoztam ahol vettem autot. A rendornek a helyszinen igazoltam magam a sved szemelyimmel valamint angol jogsimmal amin egyertelmuen rajta van a kulfoldi lakhelyem. DE arra hivatkozva hogy van magyar szemelyim es lakhelyem igazoljam hogy kint elek, dolgozok es hogy jogszeruen hasznalom az autot. Es tamasszam ala hivatalosan magyarra forditott dokumentumokkal. Kerdem en, a mas EU tagallambol szarmazo szemelyi igazolvany es jogositvany melle nekem mifele magyar forditassal kell rendelkeznem? Hat nem alap, hogy egy rendornek ismernie kellene az EU-ban hasznalt okmanyokat?? A jogszabaly ugyebar vagy-al hatarozza meg a felteteleket aminek a ket kulfoldi okmanyom teljes mertekig elegett tett megis mindez kevesnek bizonyult... A rendor arra hivatkozva hogy ezeket az okmanyokat o nem ismeri fel (ezt a jegyzokonyvben is leirta) es nincs nalam kulfoldi munkaszerzodes hiteles magyar forditassal levette a rendszamot. Itt viszont egy masik problema is felmerul! A kulfoldi rendszam es forgalmi engedely az adott allam tulajdonat kepezi tehat hogy jon ahhoz a magyar allam, hogy azt csak ugy elkobozza? Van meg egy bokkeno. A jogszabaly szerint nem kell magyar allampolgarnak lenni, eleg magyarorszagi lakcim ahhoz, hogy azonnal levegye a rendor a rendszamot, igy ha egy teszem azt holland nyugdijasnak a balatonnal van nyaraloja nyaron siman belesetal a csapdaba es nezhet szet, hogy mar le is vettek a kocsijarol a rendszamot. Hogy is mukodik ez??

zolltomi # 2012.01.04. 18:57

Sajnos lesznek ellenőrzések és elég dúrva bűntetések is!!! Azért olyan sok magyar lakcímmel rendelkező de külföldi rendszámos autós nincs... Akik kispénzüek és valami kis olcsósággal autózgatnak, azokat természetesen megértem de sajnos ez a törvény. Viszont a keményebbnél keményebb többmilliós vadiúj terepjárókkal járókat hadd ne legyen kötelező sajnálni ez a csúnya jogszabály miatt... A büntetéseket is mosolyogva fizetik majd ki!

mln49 # 2012.01.04. 20:52

Teljes mértkében egyetértek az előttem hozzászolóval. Milyen alapon fosztanak meg a rendszámától egy olyan valakit, aki az általa használt gépjármű rendszáma származási helyének állampolgára?! Miért ne rendelkezhetne egy külföldön élő magyar ember magyar lakcímkártyával, ha egy külföldi személyivel és egyben lakcímmel igazolni tudja azt, hogy jogszerűen használja az adott gépjárművet... Bár számomra még mindig nem teljesen tiszta az, hogy miből derül ki, hogy van-e magyar lakcímem. Csupán a névből és a születési dátumom alapján ki tudják keresni a BM adatbázisból?

dreizwanzig # 2012.01.05. 08:56

zolltomi, Te aztán igazán okos vagy.
tipikus magyar... szomszéd tehene mentalitás, meg, hogy a gazdagok azok sz*pjanak, azok megérdemlik.
tök mindegy, hogy 200ezres foskeverővel, vagy 25 millás bmw-vel jár valaki külföldi rendszámmal, itthon. Bizonyos EU által szabályzott keretek között ez EU-s polgárként ez JOGA!!! gazdagnak, szegénynek, bmw-snek, audisnak, mercisnek, zsigulisnak, osztráknak, németnek, hollandnak, stb-nek. és a magyarnak is....
de nekünk mégse.
HOGY LEHET EZ??? HOGY LEHET EZT TŰRNI?? HOGY TŰRHETI EL EZT AZ EU???? MILYEN EGY MOCSOK ORSZÁGBAN ÉLÜNK!?

dreizwanzig # 2012.01.05. 08:59

komolyan mondom, szégyellem, hogy magyar vagyok.

Captain Spaulding # 2012.01.05. 12:24

Elegedett vasarlo - Mocsi45

http://www.camiondriver.hu/…ugyeskedoket

A link utolsó bekezdése alapján írtam amit írtam, hogy nem lesz különösebb figyelem.

Captain Spaulding # 2012.01.05. 12:30

zolltomi - Gondolkozz kicsit, mielőtt hülyeségeket beszélsz.

Most kb. azt írtad le, hogyha egy bűnöző csoport, ami nem a betevő falatért töri fel a lakásod és viszi el minden értéked akkor az nagyon rossz és büntessük meg.

De ha valaki aki ugyanígy elviszi mindenedet és utána azt mondja, hogy mindezt a holnapi kenyér megvásárlásáért tette, annak te meg is bocsájtanál.

zolltomi # 2012.01.05. 19:16

MONCSI!

Kár, hogy ennyire tájékozatlan vagy, legalább kérdezhetnél mielőtt lázítgatod itt az embereket!!!! Figyu! Szabad árumozgás tudod mit jelent??? Csak, hogy vámunió van és nem kell fizetned vámot de... NEMZETI ADÓK vannak máshol is, és bár már mondtam neked hogy a regadó se EU ellenes, sőt összesen 8 EU tagállamban nincs!!! Reagdó, jövedéki adó, ÁFA és még pár érdekes adóval máshol is számolnod kell! A mértékük más. Lezárásként most figyelj: Ausztriában, Bulgáriában, Cipruson, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Magyarországon, Írországban, Máltán, Hollandiában, Lengyelországban, Portugáliában, Szlovéniában, Spanyolországon, illetve Romániában van jelenleg regisztrációs adó. Ezen kívül Lettországban, Luxemburgban, Belgiumban, illetve Olaszországban is kell egyfajta regisztrációs díjat fizetni a gépkocsik első forgalombahelyezéskor, azonban ennek összege nem annyira jelentős, mint az előző listában felsorolt országoknál. Csókollak! Remélem nincs harag, szia. :-)

agrarfiatal # 2012.01.05. 19:44

Zolltomi

Amint írtad, hogy van regadó de első forgalomba helyezéskor!!!
Nálunk akkor is fizetned kell ha már előtte egy másik országban forgalomba helyezték!!!!

dreizwanzig # 2012.01.05. 20:05

zolltomi alighanem valami kormányközeli emberke lehet :D