Használtautó, Garancia???


LelkesK # 2018.06.18. 22:31

Sajnos érdemben nem tudok hozzászólni a kérdéshez, én is csak oltani tudok. Én is vettem autót sok éve, 15 éve fél millióért. Jónak tűnő vétel volt. Az átvétel egy általam kiválasztott szervizben volt, ahol 5000 Ft-ért felemelték s 3 szerelő végigrángatott mindent, adott egy állapotleírást s egy listát, hogy mit kell kicserélni egy és mit két év után...
Ennek fényében eldönthettem, hogy beleugrok e vagy sem.
Nocomment.

Dr.Attika # 2018.06.19. 13:38

Egyébként ilyen átvizsgálás ma is működik Németországban. 120,- EURO. Megvizsgálják a gk-t, adnak egy állapotlapot a látott hibákról. Ezt követően már csak a rejtett hibákról lehet vitatkozni, hogy az megvolt-e a vásárláskor vagy sem.

nonolet # 2018.06.19. 14:52

Itthon is csinál átvizsgálást a legtöbb szerviz, némi díjért.

De ugye egy 34 éve sofőrnek
azért ezeket hibákat bizony
illett volna kiszúrni, simán.

nonolet # 2018.06.19. 14:54

Ha mégsem vette őket észre, akkor pedig

vagy nem voltak meg az átadáskor

vagy nem volt a vevőtől elvárhatóan gondos

vagy mindkettő...

uvihun # 2018.06.19. 16:32

nonolet

Igazad van nem voltam elég gondos.
De le lehet mosni szépen egy motort és nem látod folyik e az olaj,csak másnap veszed észre.
Vasárnap a szerelő rátette a komputert ki írt három hibát: ERG, alapjárati motor és még valamit.
Járó motornál lehúzta az ERG- röl a kábelt és a motor ugyan úgy járt.Utána lehúzta az alapjáratiról is.A motor járása nem változott.Lehúzott még valamit és még mindig ugyan úgy járta motor.Azt mondta még ő se látott ilyet!"Valamit nagy megpatkoltak."Ezek a szerelő szavai.
És képzeljétek kitörölte a hibakódokat és azóta tökéletesen jár a motor.Azt mondta hogy lehet hogy 50 km vagy 500 km után lehet hogy visszajön a hiba.De ezt így nem tudod kiszúrni mert amíg nem jön vissza addig tökéletesen jár az autó.Megtalálni meg qva nehéz mert több minden lehet.Ezek után is azt mondod nem csalók?Már beletörődtem.Megcsináltatom amiket tudok hogy be tudjak vele járni dolgozni.

Szomorú örökös # 2018.06.20. 04:33

uvihun

Az az „ERG” inkább EGR, nem? Kipufogógáz visszavezető szelep, ami ugyebár a kipufogó gázt visszavezeti az égéstérbe a tökéletes elégetés céljából.

https://cromax.hu/…-tudni-kell/

Nekem volt autóm, ahol szimplán beleraktak egy zárólapot, hogy ne működjön, mégsem jelzett hibakódot. Ezt akkor teszik, amikor bekokszolódik és már lehetetlenség kitakarítani, az új pedig nagyon drága. Szóval ezzel a hibával még egy öreg autónál számítani kell, de ez nem befolyásolja jelentősen a működését.

Az alapjárati motort pedig alapesetben szimplán leszedik és kitakarítják, utána rendesen fog működni. Nagy baj azzal sem lehet szerintem.

petyaz # 2018.06.22. 12:34

Tisztelt Fórumtagok!

Már írtam januárban az oldalra de mivel azóta sem történ érdemi változás az ügyemben, gondoltam megosztom ami a napokban törtét, történik.
Röviden: Vásároltam egy használt személyautót magánszemélytől,(rendőr volt az eladó) ez számomra fontos volt akkor.
Kifogástalan állapotkén árulta, pár esztétikai hibát leszámítva ami engem nem zavart, ezt tisztáztuk is anno.A várárlást követő napon vissza kellett vinnem az autót az eladóhoz mivel voltak hiányosságok a motortérben stb..! A hiba kijavítása után (szelepdekli tömítés) visszakerült hozzám az autó és a kötelezőszerviz után, 150-km megtételekor
motorhibás lett az autó,1 millió a javítási költség, az autó vételára volt 1 millió forint.
Mint megtudtam az illető,jóval ár alatt vette meg az autót anno mivel hibás volt a motorja. 4 hónap múlva túl is adott az autón.
Ezt velem elfelejtette közölni és még pár apróságot.
A tanú az utolsó tárgyaláson elmondott minden olyan tényt amit nekem nem mondott el az eladó 2016-ban.
Konkrétan eltagadott mindent, a tárgyalásokon sem volt igazán őszinte.
Ezek után még mindig nincs ítélet hirdetés.
Mit kell még tennem ahhoz,hogy a bíróságon lássák hogy engem csúnyán átvertek.
Az illető ideáig azzal védekezett hogy ő nem tudott a hibáról.
A bíró szerint ez egy rejtett hiba, így nem felelős az alperes.
Remélem pozitív lesz a bírálás irányomban, mert ha nem akkor arra tudok gondolni hogy egy rendőrt nem lehet elmarasztalni, legyen az hamis tanúzás, vagy bármi is, ami más állampolgárra vonatkozik ma Magyarországon.

üdv

alfateam # 2018.06.22. 13:03

A bíró szerint ez egy rejtett hiba, így nem felelős az alperes.
Így van ez ha egy bíró nemcsak a joghoz hanem az autókhoz is ért...

Miruati # 2018.06.22. 19:16

Igazságügyi szakértő volt az ügyben?

petyaz # 2018.06.23. 04:35

A bíró szerint ha az eladó nem tudott a hibáról "fölösleges" 200.000-Ft-ért szakértőt bevonni, igaz erről a tanú meghallgatása előtt volt szó.

üdv

drbjozsef # 2018.06.23. 05:36

„A bíró szerint ez egy rejtett hiba, így nem felelős az alperes.”
Így van ez ha egy bíró nemcsak a joghoz hanem az autókhoz is ért...

Ezt azért pontosítsuk : ha ez valóban így hangzott el, akkor a bíró a joghoz sem ért. Mert a rejtett hibáért természetesen felelős az eladó alapesetben, és csak kevés kivétellel mentesülhet. Szóval ez szimplán hülyeség.

Ami nem rejtett hiba, hanem mindenki látja, pont azért nem felel, hiszen a kellő gondosság mellett a vevőnek is fel kell ismernie.

Miruati # 2018.06.23. 06:42

Hogyan zajlik egy ilyen bírósági per? A bíró otthon egyedül töpreng, hogy kinek adjon igazat? Vagy mint bíróság többen összeülnek aztán megvitatják?

Dr.Attika # 2018.06.23. 08:01

Az egyesbíró csak magával tud tanácskozni. Ha bírói tanács van, akkor nyilván tanácskoznak és szavazás után meghozzák a döntést.

Dr.Attika # 2018.06.23. 08:07

A rejtett hibáért akkor felel az eladó, ha az már a vásárláskor megvolt. A törvény azt a megdönthető vélelmet állítja fel, ha a vásárlástól számított 6 hónapon belül jelentkezik a hiba, akkor már a vásárláskor is fennállt. Ekkor az eladónak kell bizonyítani, hogy nem állt fenn. Ha 6 hónapon túl jelentkezik a hiba, akkor a bizonyítási kötelezettség megfordul és a vevőnek kell bizonyítani, hogy az eladáskor is fennállt a hiba.

petyaz # 2018.06.23. 08:53

A motorhibát a biztosító szakértője is dokumentálta fotókkal is anno, fen állt a hiba megvásárlásakor, mivel olyan mechanikai sérülések voltak a motorban ami nem 150-km alatt keletkezik.

Dr.Attika # 2018.06.23. 09:03
drbjozsef # 2018.06.23. 11:28

A törvény azt a megdönthető vélelmet állítja fel, ha a vásárlástól számított 6 hónapon belül jelentkezik a hiba, akkor már a vásárláskor is fennállt.

Ez kizárólag a fogyasztási szerződések esetén igaz, ha magánszemély cégtől vásárol.

Minden más esetben, ahogy a kérdező esetében is aki magánszemélytől vásárol, nincs ez a vélelem, a vevőnek kell bizonyítania az első naptól, hogy a rejtett hiba a vásárláskor is fennállt.

Dr.Attika # 2018.06.24. 07:30

Igaz. Arra gondoltam, hogy cégtől vásárolt.

Gabben30 # 2018.06.28. 07:02

Üdv a Tisztelt tagoknak...

Jó ideje böngészem a fórumot, mivel autó eladasban - vásárlásban vagyok..vagyis az eladás mar megvolt, a vásarlás talán a napokban össze jön..
Kinéztem egy G Astrát, célnak, munkába stb megfelel.. feltünően csodás állapotú az autó kivül és bellül.. és természetessen kevés kilóméteres! :) 18évessen szebb állapotban van, mint az eladott 11éves...valoban kifogastalan, gyönyörű, hibamentes... mondjuk az ara is picit az átlag felett van...
Tegnap megnéztem, kiprobáltam, alá néztem, olajat, féket, menet közbeni viselkedést... amit tudtam... a mai nap, mivel egy udvarban van a kereskedés egy opel szervízzel, megbeszéltem a szervízzel hogy elvégeznek egy állapot felmérést... (az eladó kereskedés is ugy hirdeti autóit, hogy lehetőseget biztosítanak állapot felmérésre is...
Szoval a mai nap ha oda ertem, megnézetem velük, klímát stb...ami elmaradt, kipróbálom, és ha jónak látom, megvásároljuk.... az eladó = egy kereskedés, adasvételen ahogy tegnap kértem hogy mutasson egy anno eladott autórol, cég neve szerepel... szóval a cég az eladó, magánszemély lesz a vevő...

Namost.. ha esetleg az autón lenne a közeljövőben valami nagyobb meghibásodás (nem pl kerékcsapágyra, generátorra, önindítóra stb) gonolok, hanem az autó esetleg hengerfejes lenne, vagy adagoló vezerlő, vagy valami hassonló... (mert tényleg furcsan kifogastalan állapotú, olaszországi import, kevés kilometeres).... akkor adott a lehetőség, amit itt olvasok többször, hogy a kereskedőnek szavatosságot kell vállalnia az eladott autóra? Ha en elviszem a szerelőmhöz, aki sajnos vasárláskor nem lesz ott, (nem vállal olyat a sok munkája miatt) és felrakja gépre, és valami ördöngös nagy hibát talál,vagy a kilometer allás mást mutat... fordulhatok a kereskedőhöz hogy az autónak igenis van komoly problémája, és kötelessége vállalnia a javítást, vagy a vetelárbol utolagossan kérem hogy adjon vissza belőle a nem valos óra állás miatt??
Ebben az esetben, ha kiderülne valami komolyabb hiba az autórol, akkor jól értelmezem az eddig olvasottakat hogy az eladonak kötelessége bizonyítani, hogy nála pl még nem volt hengerfejes az autó?
Nem akarok hintába kerülni, remélem jól fogok eljárni...
Köszönöm ha válaszolsz...

nonolet # 2018.06.28. 07:51

Egy 18!!!!!! éves opelnél ....mégis mit remélsz?!!

Gyakorlatilag ne remélj semmit!!!

ALAPOSAN nézd át az állapot lapot.
(kereskedőnek kötelező állapotlapon közölni a hibákat)

Aztán nézd át az autót is vedd meg, ennyi.
HA valami mégis kibukik utólag, az alighanem marad a te kockázatod.

Egy ilyen öreg vacaknál már bármikor bármi elromolhat.
Ez van.

Gabben30 # 2018.06.28. 08:18

18éves opel kifogastalan állapot, 132.000km.. 700.000ft...

Szóval ezen az áron aki autót akar venni, az semmi jóra ne számitson...
Mármint kinek ennyi pénze van, az szívjon ha vasarlas után előjön valami...

Hiába 700.000ft az autó, ha hengerfejes, akkor nem tehet semmit, ha egy ócskavas, csak a vevő elöl el van rejtve a hiba akkor sem tehet semmit... ha keves kilometerröl kiderül hogy rengeteg, akkor is megszivta

Benyeli azt kész... Szuper

Gabben30 # 2018.06.28. 08:19

Na de mind1, viszont Nonolet, ezt az allapot lapot el fogom kérni....köszzi az infot

wers # 2018.06.28. 08:29

Azért egy jó szakember azt, hogy hengerfejes-e, meg tudja állapítani.

drbjozsef # 2018.06.28. 09:23

De azt, hogy egy hónap múlva lesz hengerfejes, azt nem nagyon.

drbjozsef # 2018.06.28. 09:24

Mondjuk az tuti, hogy a kereskedéssel egy udvarban lévő szerelőnek egy lyukas garast nem adnék a felmérésére.