Igen, ez így van. Azt nem tudtam, hogy a Vht-ban fogom megtalálni a megoldást a kérdésem ezen részére. Köszönöm a hozzászólásokat.
Levonás táppénzből
Hozzáteszem: a kártérítésre kötelezésben én a magam részéről nem látok jogelleneséget, de ha a kártérítés összegét a munkáltató elkezdené levonni a táppénzből, az kimerítené a jogellenesseéget.
Attól kezdve pedig, hoy a bíróság vh-i záradékkal látta el a határozatot, a végrehajtás nem is a munkáltató feladata.
23. § (1) A bíróság végrehajtási záradékkal látja el a munkáltatónak a Munka Törvénykönyve alapján
- a munkavállalóhoz intézett olyan - keresettel meg nem támadott - írásbeli felszólítását, amely a munkavállaló részére jogalap nélkül kifizetett munkabérnek vagy a munkavállaló munkaviszonnyal összefüggő más tartozásának a megtérítésére irányul,
- a munkavállalót kártérítésre kötelező - jogerős és végrehajtható - határozatát,
- a munkavállalóval a békéltető eljárás során kötött egyezségét.
(2) Az (1) bekezdésben említett írásbeli felszólítás, határozat és egyezség akkor látható el végrehajtási záradékkal, ha a tartozásnak a munkabérből való közvetlen levonására nincs lehetőség, illetőleg az nem vezetett vagy aránytalanul hosszú idő múlva vezetne eredményre.
A levonás kérdésében - mert az eredeti kérdés erre irányult - ObudaFan-nal értek egyet.
Mt. 173. § (2) bekezdése: "Kollektív szerződés meghatározhatja azt az értéket, amelyet meg nem haladó mértékben a munkáltató a munkavállalót közvetlenül kártérítésre kötelezheti"
Szerintem ennek alapján nem jogellenes, hogy a kárt okozó munkavállalót a KSZ-ben meghatározott 200 ezer forintos határig a munkáltató kártérítésre kötelezi. Vagy?
Erre vonatkozott a kérdésem, hogy ezt a kártérítési összeget le lehet-e vonni a táppénzből.
Miért ne?
Tisztelt Szakértők!
Édesapám egyéni vállalkozó, piacokon szokott árulni. Decemberre egy 20 napos vásárra jelentkezett. Én, mint a fia árulhatok- e neki alkalmi munkavállalói könyv nélkül, amennyiben a munkámért nem kapok pénzt. tehát ingyen dolgozhatok- e neki anélkül, hogy kiváltanám az alkalmi munkavállalói könyvet. (egyébként én még egyetemen tanulok)
Előre is köszönöm!
Kbs
Mivel csak a meghatározott követelések érvényesíthetőek - és azok nem munkáltatói határozattal kerülnek előírásra - így nem lehet kérdés hogy jogszerű vagy sem. A levonható tartozások nem munkáltatói határozattal kerülnek előírásra.
Aggályosnak meg azért aggályos, mert a Mt. éppenséggel tiltja, hogy a munkáltató pénzbírsággal sújtsa a munkavállalót. Tudom, hogy a bírósági gyakorlat nem tekinti pénzbírságnak a határozott idejű munkabércsökkentést, de azért mégis. Szvsz jobbérzésű munkáltató nem is alkalmaz ilyet. Arról a szakszervezetről meg nem is mondok semmit, amely aláír egy ezt tartalmazó kollektív szerződést.
Ebben az esetben a munkáltató akkor vonhatja le, ha először végrehajtási záradékkal látta el a bíróság ezt a határozatot.
Jogszerű a levonás, mert a KSZ-ben van egy olyan rendelkezés, amit az Mt. is enged, hogy bizonyos összeghatárig a munkáltató közvetlenül kártérítésre kötelezheti a munkavállalót. Ilyen esetről van szó. Erre nem terjed ki a Vht?
Gittus. Ez - ha jól értem - nem bírósági határozattal elrendelt levonás ám, hanem valamiféle kollektív szerződés alapján a munkáltató által - gondolom, "fegyelmi jogkörben" - kirótt pénzbüntetés. Ami már magában is aggályos, nemhogy táppénzből levonva.
Köszönöm a választ.
A másik kérdésem arra vonatkozik, hogy bankszámlára kell utalni, vagy a kifizetőhellyel rendelkező munkáltató készpénzben is odaadhatja a munkavállalónak a táppénz összegét?
Nem az ebtv. hanem a vht. tartalmazza:
1994.évi LIII.tv 68. § A baleseti járadékból, a baleseti táppénzből, a táppénzből, a gyermekgondozási díjból, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyből legfeljebb 33%-ot lehet levonni az alábbi követelések fejében:
- gyermektartásdíj,
- jogalap nélkül felvett egészségbiztosítási ellátás.
Más követelés nem vonható táppénzből.
A másik kérdést nem értem. Mi az hogy milyen módon.
Kedves Szakértők!
Olyan kérdéssel fordultak hozzám, amihez nem igazán értek, de választ kell adnom, mert ugye egy jogász mindenhez ért...
Az a kérdés, hogy, ha a munkavállalóval szemben munkáltatói határozat van, amely munkabérből való levonást állapít meg (jogosan, KSZ alapján), de a munkavállaló táppénzen van, le lehet-e vonni a táppénzből.
A másik, hogy milyen módon kell kifizetni a táppénzt, illetve el lehet-e térni ettől.
Átnéztem az Ebtv-t és a végrehajtási rendeletét, de nem találtam választ.
Köszönöm a segítséget.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02