Gyorshajtás


zzui # 2008.07.09. 08:38

Háát, nekem pont az kérdéses, hogy mi számít a határozat meghozatalának. A dátum, ami a lapon szerepel, vagy a postáraadás ideje. Nekem az utóbbi lenne a logikus (23 nap alatt készült el a levél, és még 41 napot várt a postárakerülésre, ami összesen 64 nap, és ez azért már több, mint 60)
A Bp Közig Hivatal is ezen az állásponton van:http://www.bfkh.hu/…asfogl06.doc
Már csak az a kérdés, hogy ez nekem mennyire releváns.

Nyünyőke # 2008.07.09. 09:26

A május 27-et vedd figyelmebe, mert az írtad "bírságot megállapító határozat meghozatalára a hatóságnak a jogsértéstől számított 60 nap áll rendelkezésére.“ Tehát a jogsértés máj. 4 és a határozat meg 27. Tehát 23 nap, ami 60 napon belül van. Egyedül azért vonhatod őket kérdőre, hogy máj. 27-től júli 7-ig, mi a fenét csináltak a levéllel. De ezt is hiába, mivel május 27-től a 60 nap még a mai napig sem telt le...
Ne vitatkozz velük szerintem, nem éri meg (pláne ha tudod úgy volt) mert úgy is pénz a fellebbezés, és most ÉBERék amúgy is így szedik a lét, mert egyszerű és kb. pont semmit nem kell tenniük ezért. Én is csak szó nélkül befizetni tudom az enyémet.
(mellesleg nekem még 3 fizetni való fog érkezni...)
Úgy vezess, hogy a ZÉRÓ TOLERANCIA legyen előtted! :(

Lancelot007 # 2008.07.09. 12:20

Jó hír! Június elején "Az objektív felelősség" -ként elhíresült törvény, és rendelet ellen dr. Vajda Attila ügyvéd, az Alkotmánybírósághoz fordult, kérve a rendelkezés alkotmányellenességének megállapítását.

Lancelot007 # 2008.07.09. 12:39

Még egy jó hír! A rendőrség által készített fótó, vagy lézeres mérés esetén készített videó is alaposan megkérdőjelezhető bizonyíték.

A központi Kerületi Bíróságon a Centrum Kft. perében az ügyvéd így érvelt:

"A Centrum azt az állítását sem tudta megvédeni, miszerint a rendszám, az autó színe és típusa - no, meg az ellenőr által készített fotók - elegendőek egy kocsi azonosítására, és hogy így meg lehet határozni a tulajdonost, akinek a csekket küldheti. Az ügyvéd sokadik kétségként vette fel azt a köztudomású tényt, hogy rendszámokat olykor ellopják vagy klónozzák, hogy a lopott kocsikat így rejtsék el a video-felismerőrendszerek elől.
A Centrumnak a három adatra (szín, típus, rendszám) épített állítása azért sem helytálló, mivel a rendszámot a birtokosa - hogy el ne lopják - akár le is veheti a kocsijáról, amíg kávézik, a típus és a szín viszont nem elég egy kocsi azonosításához.
Szőrszálhasogatásnak hathat, de igaz, a törvény előírja, hogy a gépkocsi azonosításához az alvázszám és motorszám szükséges. Miért ne kéne így eljárnia a Centrum Parkoló Kft.-nek is, amely ráadásul több százezer forintokat követel - évek múltán - mindössze a fotók és saját adatbázisa alapján.

Érzésem szerint ez a Rendőrségre is éppen ugyanúgy vonatkozik!

Lancelot007 # 2008.07.09. 12:53

Mára az utolsó gondolat!

Van ebben a jogszabályban is egy kiskapu. Ha az ötéves fiam nevére iratom az autót, és száguldozok vele, akkor ugyebár ő nem köteles engem megnevezni. Ő meg gyermekkorú, jövedelemmel nem rendelkezik...

Érdekelne ezzel mit kezdenének a Rendőrök. :-))

monalisa1 # 2008.07.09. 14:41

Gyorshajtás és/vagy tilosban parkolás stb. esetén "a" csekket a gépjármű üzembentartójának küldik meg, egyben felszólítják: nevezze meg, hogy adott időpontban ki használta/vezette az autót. Mivel nem köteles bárkit is bemóreszólni, és legfőbb saját maga ellen vallomást tenni, az elkövető személyes felderítetlen végül is marad, DE a kirótt csekket akkor is be kell fizetni! (Legfeljebb a büntetőpontot nem tudják kinek "jóváírni".)

Egyébiránt valóban vannak fellépések a parkolótársaságok ellen a legfelsőbb jogi hatóságoknál, de amíg VÉGSŐ döntés nem születik, addig ha lehet inkább a szabályos közlekedés és a szabályos parkolás - elkerülendő a csekket...

TomSecret! # 2008.07.14. 15:31

Lancelot007

a közig. bírságot is adók módjára be lehet hajtani, szóval szépen lefoglalják a gépkocsit és értékesítik.


jogvédö

Nyünyőke # 2008.07.17. 12:46

Tisztelt Fórumozók!

Korábban már írtam a velem történtekről. (Gyorshajtás, nem az üzembentartó vezetett, hanem más) Most úgy áll a helyzet, hogy a tényleges sofőr nem akarja kifizetni. Lassan vége a 15 nap fellebbezési időnek is. azon túl én fizetem.
Kérdésem: A fellebbezéshez nyilatkozatot kell írni mind a vezetőnek (aki elismeri hogy ő vezette) mind az üzemben tartónak (hogy nem ő vezette) ?

Goodwitch # 2008.07.17. 14:57

21/A. § (1) Az üzemben tartó mentesül a 21. § (2) bekezdése alapján kiszabott közigazgatási bírság megfizetése alól, ha a gépjármű - a szabályszegés időpontját megelőzően - jogellenesen került ki a birtokából és igazolja, hogy a jogellenességgel összefüggésben - a bírságot kiszabó határozat kézbesítését megelőzően - kezdeményezte a megfelelő hatóság eljárását.
(2) Ha a gépjárművet az üzemben tartó a szabályszegést megelőzően más személy használatába adta, és ezt a használatba vevő személy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt, a (4) bekezdés szerinti adatokat tartalmazó nyilatkozatával igazolja, vagy - azon gépjárművek esetében, amelyek külön jogszabály alapján a közúti forgalomban menetlevéllel, illetve fuvarlevéllel vehetnek részt - olyan menetlevéllel, illetve fuvarlevéllel igazolja, amely alapján a (4) bekezdés szerinti adatok megállapíthatóak, a közigazgatási bírságot a használatba vevő személlyel szemben kell kiszabni.
(3) Ha a gépjárművet használatba vevő személy a bírság fizetésére kötelezett, és a jogerős határozatban megállapított bírságot határidőig nem fizette meg és azt tőle nem lehet behajtani, a bírság megfizetésére az üzemben tartót külön határozattal kell kötelezni.
(4) A (2) bekezdés szerinti nyilatkozat, menetlevél, illetve fuvarlevél tartalmazza

  1. a gépjármű hatósági jelzését,
  2. az üzemben tartó és a használatba vevő személy nevét, születési idejét, születési helyét, lakcímét,
  3. a használatba vevő személynek a gépjármű vezetésére jogosító engedélye számát,

valamint

  1. azon időszak megjelölését, amelyre a gépjármű használatát a használatba vevő az üzemben tartótól átvette.

(5) Az (1)-(2) bekezdés szerinti igazolást az üzemben tartó a közigazgatási bírságot kiszabó határozat kézbesítését követő 8 munkanapon belül küldheti meg a hatóságnak. A (2) bekezdés szerinti nyilatkozat a gépjármű használatra történő átvételét a nyilatkozat keltét megelőző, a (4) bekezdés d) pontja szerint megjelölt időszakra is igazolhatja.

Sztem ebben minden benne van.


Goodwitch

sinus69 # 2008.07.17. 15:07

Szerintem be kell(ene) tartani a sebességkorlátozásokat és nincs probléma...

Goodwitch # 2008.07.17. 19:31

Ja,és a kocsit sem kellene mindenkinek kölcsön adni.


Goodwitch

Nyünyőke # 2008.07.18. 07:02

sinus 69 nagyon köszi a jótanácsot, erre még nem is gondoltam...

Nyünyőke # 2008.07.18. 07:05

Goodwitch köszi a segítséget.
Azért ilyen dolgokkal légszíves ne oktass ki, hogy nem kellene mindenkinek kölcsönadni a kocsit.
Akkor éppen nem tudtam máshogy megoldani az adott helyzetet!!
Utólag mindenki okos.

sinus69 # 2008.07.18. 08:58

Nyünyőke
A sebességkorlátozás nem újkeletű dolog, igazán gondolhatnál rá, pláne amikor tábla is felhívja rá a figyelmet. Ha meg nem gondolsz rá, minek ülsz autóba??? Ha kölcsönadod az autódat, ezzel és más problémával is számolnod kell. Jól írta Goodwitch és igaza van, ezen kár megsértődnöd.
A gyorshajtással kapcsolatban arra azért remélem gondolsz, hogy mások életét is állandóan veszélyezteted vele, az ördög soha nem alszik.

Nyünyőke # 2008.07.18. 09:55

Kedves sinus69!

Persze igazad van.
De konkrétan teljesen üres volt az út, és éberék sunyiban bent álltak egy beugróban. Azért nem vagyok notorius gyorshajtó, nem a 7-es BMW-s csaj vagyok...
Goodwitch kicsit azért eltúlozta, mintha a gyámom lenne - vagy 24 éve ismerné a rossz szokásaim - úgy írt. Nem hiszem, hogy kultúráltan nem lehet leírni a mondanivalónkat minden kioktatás nélkül.
De mindegy, nincs jelentősége...
A lényeg, hogy jön még csekk... :(

ilukas # 2008.07.25. 10:39

Üdvözlet a Fórumozóknak!
A napokban a rendőrségtől kaptam egy levelet, melyben értesítettek arról, hogy lakott területen belüli vasúti átjáróban 30 helyett 38-cal haladtam át, melyről felvétel készült. Kérték adjam meg a gépkocsivezető adatait, aki a megadott időben vezette az autót.
Saját magam vezettem az autót és ezt levélben fogom is közölni a hatósággal. A kérdésem az, hogy milyen büntetésre számíthatok, hiszen a legutóbbi kormányrendelet által kiadott büntetési tételben 39 km-től szabják meg a bírság összegét, mely 30.000 Ft. Ez alatti sebességnél mi van? Büntetnek, vagy sem, ha igen milyen mértékben? Köszönöm a választ.

TomSecret! # 2008.07.25. 12:00

ilukas ne közöld(!), egyéb oknál írd be közeli hozzátartozó vezette a gk-t, slussz, 8 nb visszküldeni!


jogvédö

monalisa1 # 2008.07.25. 14:55

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet:

A megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó rendelkezések (a megengedett legnagyobb sebesség túllépésének mértéke a megengedett legnagyobb sebesség százalékában)

50 km/óra sebességig:

  1. 30%-tól 50%-ig 26. § (1) és (2) bekezdés
  2. 30.000 Ft.

Ha a fotón 38 km (30 + 30% = 39 km) látható, akkor még nem követtél el gyorshajtást. Ezt írd a válaszlevélbe.

Egyébként nem vagy köteles megnevezni, hogy esetlegesen ki ment/megy gyorsan az autóval ill. ki parkolt/parkol esetlegesen a tilosban, ahogy saját magadra sem vagy köteles terhelő vallomást tenni.

Az más kérdés, ha egy szabálysértés elvitathatatlan, de ha nincs meg a "hunyó", akkor az üzembentartótól mindenképpen bevasalják a csekk összegét - a "bujócska" lehetősége megszünt.

Traffic # 2008.07.25. 17:40

Kedves Monalisa!

A szabálysértést (sebességtúllépés) elkövették, de ezen cselekmény még nem tartozik az objektív felelősség hatálya alá. Ergo olyan, mint régen a "hozzátartozóm vezette" helyzet.

T. ilukas!
A TomSecret által ajánlott megoldás a célravezető.

monalisa1 # 2008.07.25. 18:02

Értem, köszönöm.

ilukas # 2008.07.25. 19:46

Köszönöm a válaszokat, tanácsokat!
Csupán egy dolgot nem értek még mindig: miért küldte ki a rendőrség az értesítést a 30% alatti (38km/h) sebességtúllépésről, ha nem tud megbüntetni.

monalisa1 # 2008.07.25. 20:08

Traffíc leírta: szabálysértést (sebeségtúllépést) követtél el.

A KRESZ vasúti átjáróban 30 km-ben maximálja a haladási sebességet, ezzel szemben te a mért- általuk dokumentált adat szerint 38 km-rel közlekedtél - tehát a gyorshajtást nem vitathatod.

Itt csak azon lehet (?) vitakozni, hogy a 38 km még "innen" van-e a bűntethetőségen, vagy már ennyinél is "kijár" a 30 ezer forintos büntetés - szemben a citált jogszabályhelyben meghatározott 30% azaz 39 km és attól...

Menj be és személyesen próbálj megértésre jutni.
Meg szánod-bánod és soha többé...

monalisa1 # 2008.07.25. 20:12

Illetőleg levelet írj, ajánlott-tértivevényest. És nyomatékkal a még csak 38 km kontra a már 39 km = büntethetőségi határvonalra.

monalisa1 # 2008.07.25. 20:14

A levél fénymásolatát otthon tedd el magadnak.

monalisa1 # 2008.07.25. 20:28

ilukas

És ők azt honnan tudnák, hogy ki lettél okosítva a 38 konta 39 fontosságáról., megbüntettek 38 km-re is már - mondhatni rendőrrutinból...