szakvizsga

praetor01 # 2005.04.13. 20:49

Kedves csinszka26!

Nézd meg a hasonló című topikot a joghallgatók témakör alatt.

csinszka26 # 2005.02.16. 08:42

Kedves Dr. Bubó!

Köszönöm, sokat segítettél. Pontosabban szólva megnyugodtam egy kicsit

Üdv: Csinszka26

dr. Bubo # 2005.02.14. 15:00

Szia csinszka26!
A szakvizsgát még a reform előtt, 3 éve tettem le, így a mostani rendszerhez szólni csak közvetett információk alapján tudok.

Először azt kell végiggondolnod, hogy milyen témával foglalkozol nap mint nap. Ha polgári ügyekkel szenvedsz, akkor teljesen felesleges az írásbelidet (ami ugye az 1. vizsga) közigazgatásból letenni. Ennek megfelelően kell az A-B-C vizsgarészeket kiválasztani.

Az írásbeli az egy vizsgarészből várható, a polgári vizsga esetén PTK. - PP -gazdasági jog. Választásodon múlik, hogy melyik témából írsz. A kérdések többnyire egyszerűek, de nagyon könnyen túlbonyolíthatók. A jogszabály használható, ami nagy segítség. Általában véleményt kell írni (ez egyszerűbb), probléma lehet, ha ítéletet kell hozni, ehhez nagyon jól kell ismerni a formai feltételeket.

A felkészítő vizsgákat nem tudom megítélni, nem látogattam. Viszont az tény, hogy a lexikális tudást kérik számon, azt pedig csak magolva lehet megszerezni.

A szóbeli vizsgát általában úgy kezdik, hogy megkérdezik, hol dolgozol. Peres gyakorlatot az idősebb jelöltektől és a bíróktól kérdezik. A vizsgáztatók többnyire jóindulatúak, nem azt keresik, mit nem tudsz, de az anyagot ismerni kell. (Példamese: A polgári részből vizsgáztam, amikor a viszgáztató bíróval eltérő álláspontot képviseltünk 1 családjogi kérdésben. Bemerevedett álláspontjaink után a bíró megnézte a jogszabályt. és közölte, hogy én mondtam jót...)

Ha tanulsz, ez eljárásjogi határidőket pontosan kell ismerni, esetleg összehasonlítani. A büntetőben is ez igaz, a tényállások összehasonlítása, elhatárolása rendszeresen visszatérő kérdés.

Jó vizsgázást!

csinszka26 # 2005.02.09. 14:37

Nemsokára számomra is elérkezik a szakvizsga ideje és egyéb információ hiányában számos kérdésemre ezúton szeretnék választ kapni, illetve kikérni a véleményeket szakvizsga ügyben!

Érdemes-e. és ha igen hova felkészítő tanfolyamra járni, vagy meg lehet oldani ezt a dolgot kizárólag magánúton való tanulással? A vizsgákon mennyire van szerepe a peres gyakorlatnak, mert én, mint egy nagyvállalatnál dolgozó jogász ezzel sajnos egyelőre egyáltalán nem rendelkezem.
Melyik tárgyból érdemes írásbelit tenni? És hogyan is néz ki a gyakorlatban (itt elsősorban a tartalomra gondolok)az írásbeli vizsga? Az IM honlapján szereplő öszzefoglaló és a rendelet erről valymi keveset közöl.
Mire kell fokozottan odafigyelni, vizsgára való felkészülés, illetve maguk, a vizsgák során?

Előre is köszönök minden hozzászólást!