Tisztelt Fórumozók!
A következő kérdésben szeretnék segítséget kérni:
Ha minden jól alakul, most nyáron végzem el az egyetemet. Ügyvéd szeretnék lenni, de úgy terveztem, hogy előtte 1-2 évig dolgoznék egy közig szervnél, hogy az ezen a téren szerzett tudással kezdjem el az ügyvédjelölti munkát (és utána főleg erre a területre orientálódjak). A jogi szakvizsgához 3 év jogi képesítéshez kötött munkaidő szükséges. Az ügyvédekről szóló törvény szerint a kamarába való bejegyzés feltétele (többek közt) legalább 1 év ügyvédjelölti joggyakorlat. Eddig nem is lenne probléma, hiszen 2 év a közig szervnél és utána 1 év ügyvédjelöltként, az pont 3 év, tehát lehet szakvizsgázni és utána már ügyvédként tevékenykedhetnék. NA DE utána a BÜK honlapján olvastam valamiféle kötelező ügyvédjelölti képzésről ("ügyvédiskola"), mely állítólag a szakvizsgára bocsátás feltétele. A szakvizsgára bocsátás feltételét itt úgy értik, hogy mivel tőlük kell beszerezni a ügyvédjelölti idő igazolását, ők ezt nem fogják megadni? Vagy mi más módon akadályozhatnák meg a szakvizsgázást? Ők bocsátanak szakvizsgára? Nem mindenki maga jelentkezik? A problémám azzal van, hogy ha jelentkeznék erre az ügyvédjelölti képzésre, az 3 "képzési idényből" áll, tehát akkor nekem az már 2+3 lenne, ami összesen 5 év, ami elég sok :)
Ha ez tényleg kötelező, nem lehet úgy "megkerülni" a szabályt, hogy akkor leteszem a szakvizsgát, 1 év jelöltködés, és utána kérem az ügyvédként való felvételt? Mert akkor ez így csak 4 év :)
Elnézést, ha kesze-kuszára sikeredett a kérdésem:)
Összefoglalva: Kötelező-e ez az ügyvédiskola, lehetek-e úgy ügyvéd, hogy 2 év egy közig szervnél + 1 év ügyvédjelölti munka utána szakvizsga? Vagy ha nem, akkor érdemesebb.e inkább szakvizsgát megszerezni, és utána ügyvédjelöltködni?
A válaszokat előre is köszönöm!
J.W.