Az a helyzet, hogy te viszonylag simán megérthetted volna a lényegi részét annak amit írtunk, de te folyamatosan a principiumokat is tagadod, amitől a jog a jog. Tipikusan olyan vagy aki nem megérteni aarja, hanem csak a saját véleményét igazolni.
Amúgy meg, gondolom, ah az autód elromlik, te saját magad állsz neki a piezoelektromos befecskendezőrendszert javítani...
Azért mert a jog mindnkire vonatkozik, az még nem azt jelenti, hogy azt mindenki érti tanulás nélkül is. Pl. rákos mindenki lehet, ez tehaát "mindekire", mégis a többésgnek nincs komolyabb elképzelése arról, hogy hogyan is alakul ki a rák, és nincs elképzelése arról, hogy az miért nem gyógyítható. A laikus döngethet kaput-falat, a rák egyelőre akkor sem gyógyítható. Ha pedig egy adott kérdést jogászok nem tudnak megoldani, akkor hiába jön egy laikus azzal, hogy de ő szerinte igenis... Õ sem fogja tudni azt megoldani.
Mindenki maradjon csak a saját kaptafájánál, és senki ne akarjon okosabbnak látszani olyan dolgokban, amihez nem ért.
Hát fiúk, köszönöm. Sokat tanultam, mindenféle előjellel. Kedves Leiterjakab! Azért ezen a család dolgon érdemes lenne elgondolkozni. Gondolom ők sem szerényebb képességű emberek, mint Te. Valahol olvastam, ha valaki igazán ért a szakmájához, akkor mindig meg tud értetni valami lényegit belőle, még ha atomfizikáról is van szó. Ráadásul a Te szakmád a laikusok jogairól szól, amivel kapcsolatban minden laikus eminens érdeke, hogy valami lényegit megértsen belőle. Én azt hittem, hogy ez a jogász eminens érdeke is. De hát ehhez, mint tudjuk, ki kéne járniuk az egyetemet. Mert ha nem, már csak a személyeskedő érveiteket kaphatják, olyanokat, mint a Ti legutóbbi hozzászólásaitokban. Üdvözlet a kedves családnak.
Abban amit én írtam, és te kiemelsz, nincs ellentmondás, pontosan azt világítja meg mit jelent az igazság szubjektivitása, és jogy mennyire nem koherensek a szubjektív normarendszerek.
Ezt a bíró törvényt alkot, meg felejts el, hiába próbálod belemagyarázni, attól még az nem lesz az.
neked egyébként enm a jog megértésével van problémád, hanem a magyar nyelvvel. AZ HOGY TE MIT HISZEL A JOGRÓL? NEM SZÁMÍT. vannka definíciók, szabályok, amik megmondják mi micsoda. Légyszi, vegyél elő egy értelmező kéziszótárt, és kezd el az "A" szócskával. Ha végigolvastad gyere vissza, és kapsz egy tippet egy jogi alaptan könyvre.
Szerintem mostmár légyszi szállj magadba, és ha az M5-tel kapcsolatban nincs további zagyvaság amit föl szeretnél vetni, akkor talán hagyjuk süllydni ezt a topikot.
Barátom, te kérdeztél, mi válaszoltunk, és azóta nem vagy hajlandó elfogadni a válaszainkat, mert az nem felelet meg a te szájízednek. Azért nehéz veled viatkozni, mert nem vagy hajlandó objektív ténykete elfogadni, és azokat szubjektív topikai érvekkel próbálod vitatni, amik egyébként sokszor még ilyen voltukban is ostobaságok.
Egyszer megpróbáltam családon belüli laikusoknak elmagyarázni, hogy mi a különbség a jogellenesség, a társadalomra veszélyesség és a vétekesség között. Nem fogták fel, azt mondták, hogy ez csak amolyan jogászi logika, felesleges túl bonyolítása a dolgoknak. Nem értették meg az egészet. Megint ugyanebbe a hibába estem... csak laikusokkal ne próbálozzon az ember...
Megmondom miért nehéz veletek vitatkozni. Nem is megmondom, példákkal illusztrálom. Egyszerűen nem figyeltek oda arra, amit mondok, miközben ugyanezzel vádoltok engem. Példa1: Először idézel engem, majd pontosan ugyanazt leírod cáfolatként: Én: „Na erről van szó, örülök, hogy egyetértünk. Én is azt írom, hogy munkahipotézis, és hogy nagy valószínűséggel. Tehát nem mindig, és nem mindig úgy, ahogy a laikus gondolja. De többnyire.” Mire Te: „Az igazság és a jog kapcsolatával foglalkozó kijelentésem nem azt jelenti, hogy a kettő mindenkor azonos, sőt ez azt is jelenti, hogy a jog akár igazságtalan is lehet. [Lsd. pl. 11/1992. (III. 5.) AB hat.] De a szubjektív értelemben vett igazság, tehát amit egy laikus annak gondol, az nem biztos, hogy a jog nyelvén megfogalmazást nyerhet. A szubjektív igazság nem feltétlenül azonos a joggal.” Szerinted én mit írtam? Tehát nem mindig, és nem mindig úgy, ahogy a laikus gondolja. Ez szerinted azt jelenti, hogy én úgy értettem, hogy a te kijelentésed azt jelenti, hogy a kettő mindenkor azonos??? Akkor mi a töknek írod le még egyszer azt, amivel én is egyetértek? Így nem csoda, hogy a vita partalan lesz. Példa2: Én azzal kezdem, hogy: „Tehát a „gumifogalmakat” nem ők találják ki, de esetenként ők mondják meg, hogy mit jelent. Én itt nem érzek lényegi különbséget.” Erre te nem azzal esel nekem, hogy de igen, itt lényegi különbség van ami ez és ez, hanem megvilágítod, hogy a gumifogalmat úgy hívják szakszerűen, hogy generálklauzula. Nem tökmindegy? Példa3: Mi az, hogy költői kifejezés, meg jogászi nyelv, meg végezzem el az egyetemet? Miért nem lehet egyszerűen azt válaszolni, hogy igen, pont az autópálya esetében ilyen nincs. Nem azt írom, hogy elhiszem, ha ezt mondod? Az meg úgy gondolom, szívem joga az ezen való csodálkozás, amikor nap mint nap generál-gumi-klauzulák hosszú sora borzolja a kedélyeket a különböző közbotrányos „jogi esetek” során, bizonyítva, hogy valóban mennyire homlokegyenest másként lehet értékelni kizárólag szigorú szakmai jogi alapon esetenként az eseteket rájuk alapozva. Példa4: „Sokan szeretik mitizálni a jog korai korszakait "amikor a jog igazságos volt, sőt maga az erkölcs volt, a jog és akkor még a jogászok is erkölcsösek és tiszták voltak.” Ez nem volt így sose.” Ezt biztos nem nekem írod, mert én is pont az ellenkezőjét mondom. Olvasd el még egyszer. Ha meg nem nekem írod, akkor minek írod? Hogy partalan legyen a vita?
A Nagymacska írja: „A jog soha nem volt, ma sem az és soha nem lesz igazság. És még csak azt sem mondhatjuk, amit te állítasz, hogy általában az igazság felé közelít, mert ha így volna, akkor honnan a sok jogvita? Onnan, hogy mindneki mást gondol a maga igazságának. Az más kérdés, hogy egy adott kor adott társadalmának jogredszere általában tükrözi absztrakt norma szintjén, azt, hogy az adott társadalom összeségében mit tart erkölcsösnek vagy igazságosnak egy adott helyzetről általánosságban, de objektivitásánál, és absztraktságánál fogva soha sem képes tükrözni egy adott valós tényállásban az igazságosságot és az erkölcsöt, mivel az adott jogvitában a felek véleménye pont ebben tér el.” Nézzük jól értem-e? Tehát egyfelől a jogrendszer az elvont norma szintjén tükrözi, hogy ott és akkor mit tartanak igazságosnak és/vagy erkölcsösnek egy adott helyzetről általában, de másfelől, mivel e jogrendszer tárgyilagos és elvont egy valós tényállásról már nem képes tükrözni ugyanezt, mivel a valós felek pont ezen vitatkoznak. És ez szerinted egy abszolút koherens, önellentmondás mentes állítás. Tehát a bíró mégiscsak úgy dönt, ahogy akar, a jogrendszerre, azaz a törvényekre nem támaszkodhat, mert azok még csak irányt sem mutatnak, hiszen a felek pont azon vitatkoznak. Jogvitájuk van. A jogon vitatkoznak. Közben persze mindkettőnek igaza van a maga szempontjából. Akkor a bírónak mégiscsak törvényt kell alkotnia minden egyes ítéletével. Nem úgy van mégis, hogy a törvények mégiscsak adnak egyféle mércét? És e mércéhez képest az egyik félnek objektíve igaza van, a másiknak nincs. És a bírónak pont az a feladata, hogy a szövevényes ügyet pont annyira fésülje ki, hogy a tényállás minél egyértelműbb legyen, és így világosan érvényre juttatható legyen a jogalkotó szándéka. Tehát noha igaz, hogy a törvényekben kreált szituációk vannak megfogalmazva, azoknak mégis nagymértékben tükrözniük kell a valóságot, hiszen abból vonatkoztatták el őket. Azaz legalább „köszönőviszonyba” kell lenniük egymással. Igen, köszönőviszonyban kell lennie az absztraktnak a konkréttal. Mint ahogy 2+2=4, és tényleg, két alma meg két alma az négy alma. Szerintem megint nagyon dühösek lesztek…
Ehhez a lufihoz már csak azt kellene tudni, melyik korban, milyen bíró, és milyen törvény.
Mert valóban volt olyasmi, hogy a hatalmi ágak nem voltak szétválasztva, és a jogalkotó és jogalakalmazói hatalmi ágak nem voltak szétválasztva, és részben vagy egészében átfedték egymást, de ez mai tudásunk szerint nem volt igazán egészséges munkamegosztás, a jog objektivitása sérült ezzel, nem beszélva arról, hogy az álatald írt mondat olyan mértékű leegyszerűsítése ennek, hogy az használhatatlan azon az absztrakciós szinten amin te szeretnéd.
Látod, kedves megadott, nem mélyedtél el az általam javasolt témákban, és emiatt megint bődítő ostobaságokat írtál.
Nincs olyan, hogy objektívabb, meg szubjektívabb, mert ugye ezeke abszolút fogalmak, köztük átmenet nincs, az egyik kizárja a másikat.
A jog soha nem volt, ma sem az és soha nem lesz igazság. És még csak azt sem mondhatjuk, amit te állítasz, hogy általában az igazság felé közelít, mert ha így volna, akkor honnan a sok jogvita? Onnan, hogy mindneki mást gondol a maga igazságának. Az más kérdés, hogy egy adott kor adott társadalmának jogredszere általában tükrözi absztrakt norma szintjén, azt, hogy az adott társadalom összeségében mit tart erkölcsösnek vagy igazságosnak egy adott helyzetről általánosságban, de objektivitásánál, és absztraktságánál fogva soha sem képes tükrözni egy adott valós tényállásban az igazságosságot és az erkölcsöt, mivel az adott jogvitában a felek véleménye pont ebben tér el. Nem beszélve arról, hogy a jogon kívüli egyéb szubjektív normarendszerek alapvető jellemzője a koherencia hiánya saját magukon belül, és egymással összehasonlítva is.
Te képtelen vagy elválasztani az objektívet a szubjektívtől, az absztraktot a konkréttól.
A "gumifogalmat" nem jogi szakkifejezés, ezt azrt írtam, hogy ne kelljen le írnom a rendes nevét: generálklauzula
A generálklauzulát csak jogszabály mondhat ki, jelenleg mi nem tudunk olyat mondani, ami erre az esetre alkalmazható volna, ha te találsza kkor majd szóljál, de légyszíves ne hasraütésre mondj be olyan fogalmakat, amiket nem is ismersz, vagy amikről nem tudod, hogy micsoda.
„De ha ti úgy tudjátok, hogy legjobb szakmai tudásotok ellenére, pont az autópálya esetére még sűrűfésűvel sem található ilyen gumifogalom a törvények dzsungelében, én elhiszem, csak nagyon csodálkozom.”
Nagyon költői kifejezéseket használsz, de sajnos jogászi nyelvre nem lehet lefordítani. Ha valami nincs akkor nincs. Végezd el a az egyetemet és olvass végig több tízezer oldal jogszabályt, és ha találsz akkor megkapod a Nobel-díjat. [bár egy jó jogász tudja, hogy mit hol kell keresni és nem olvas végig több tízezer oldalt, hanem fejből megtudja mondani, hogy amit keresel az nincsen ott ahol annak lennie kéne. Ennyi.]
„Na erről van szó, örülök, hogy egyetértünk. Én is azt írom, hogy munkahipotézis, és hogy nagy valószínűséggel. Tehát nem mindig, és nem mindig úgy, ahogy a laikus gondolja. De többnyire.”
Az igazság és a jog kapcsolatával foglalkozó kijelentésem nem azt jelenti, hogy a kettő mindenkor azonos, sőt ez azt is jelenti, hogy a jog akár igazságtalan is lehet. [Lsd. pl. 11/1992. (III. 5.) AB hat.] De a szubjektív értelemben vett iagszág, tehát amit egy laikus annak gondol, az nem biztos, hogy a jog nyelvén megfogalmazást nyerhet. A szubjektív igazság nem feltétlenül azonos a joggal.
„Régebbi korokban a bíró szava maga volt a törvény.”
Megmondanád mikor volt ez pontosan, mert ez így egy levegőbe dobott kifejezés, mi nekem egy kicsit népmeseinek tűnik.
„Mondhatnánk, akkoriban csak precedens jog létezett. Igazságosnak tartották az ítéletet, ha az a kor erkölcsi értékítéleteinek megfelelő volt, a többség igazságérzetével egybe esett. Ahogy haladunk előre a történelmi korokban, úgy tudjuk egyre nagyobb mértékben az igazságot objektivizálni. Nyilván sohasem teljes mértékben. Ez egy folyamat, amelynek valószínűleg soha nem lesz vége, már ameddig az emberiség létezik. Ma már tudjuk, hogy egy régebbi boszorkányégető ítélet, amely akkor igazságosnak tűnt, egy objektívebb, azaz a világról több ismerettel rendelkező, felvilágosultabb igazságmércével mérve nem igazságos. Objektíve nem igazságos, mert boszorkányok már pedig nincsenek. Vagy mégis?”
nem tudtam, hogy már a jogtörténetben is ennyire "otthon" vagy. A precedens jog fogalmáról meg nem mondj semmit amig nem fogalalkoztál vele részeletesen. A jogalkotás és a jogtalálás nem azonos.
Sokan szeretik mitizálni a jog korai korszakait "amikor a jog igazságos volt, sőt maga az erkölcs volt, ajog és akkor még a jogászok is erkölcsösek és tiszták voltak".
Ez nem volt így sose.
nem bizonyítható, hogy a jog valaha is az igazságossággal volt egy és azonos. Rossz törvények, rossz ítéletek akkor is voltak minden bizonnyal.
Ami akkor igaszágosnak tűnt az nem volt mindenki számára az. Pl. i.u. I. században amikor elterjed a kereszténység: egy római számára igaszágos volt, hogy legynek rabszolgák és azoknak ne legyen semmilyen joguk. Egy keresztény számára azonban már nem volt az. Másrészt a mai ember szemével erkölcstelen az hogy voltak gyarmatok, az akkori európai ember szemével nem volt az.
Az igazság nem csak történetileg, de országonként, kultúránként és egyénenként is mást jelent. A jog viszont a Magyar Közt.-ban mindenki számára azonos. Mindenkire ugyanaz a szabály vonatkozik, függetlenül, hogy kinek igazságos kinek nem.
Egyre partalanabb ez a vita és egyre nagyobb. Csak önmagunkat tudjuk ismételni, ha nem fogadod el a válaszainkat. Nagyon sajnáljuk.
„Ezeket a "gumifogalmakat" nem ők találják ki, de azt, hogy pl. a "jóerkölcs", vagy a "rendes gazdálkodás" és hasonlók mit jelentenek, azt a bíróság állapítja meg esetenként, mivel a kérdést nem lehet előre meghatározni jogalkotói szinten az előforduló esetek sokszínűsége miatt. Egy-egy konkrét ilyen ügyben termszetesen figyelembe kell venni a korábbi gyakorlatot is.” Tehát a „gumifogalmakat” nem ők találják ki, de esetenként ők mondják meg, hogy mit jelent. Én itt nem érzek lényegi különbséget. Ráadásul én sem írom sehol, hogy én szeretném kitalálni a gumifogalmakat, pusztán azt szerettem volna, ha - mint ahogy azt nekem nagyon tetsző módon fent írjátok - az autópálya esetére is található volna néhány ilyen, a törvényalkotók által már kitalált gumifogalom. De ha ti úgy tudjátok, hogy legjobb szakmai tudásotok ellenére, pont az autópálya esetére még sűrűfésűvel sem található ilyen gumifogalom a törvények dzsungelében, én elhiszem, csak nagyon csodálkozom. „Az igazság egy dolog, a jog meg egy másik, többnyire fedik egymást…” Na erről van szó, örülök, hogy egyetértünk. Én is azt írom, hogy munkahipotézis, és hogy nagy valószínűséggel. Tehát nem mindig, és nem mindig úgy, ahogy a laikus gondolja. De többnyire. Ha az igazság nem volna valamilyen mértékben objektivizálható, akkor egész egyszerűen nem volnának törvények, így nem létezne maga a jog sem. Sőt nem létezne maga az igazság fogalma sem. Ha mindenkinek igaza van, ha az igazság abszolút szubjektív, akkor maga a fogalom üresedik ki, nincs értelme használni. Akkor mondhatnánk például, hogy az áldozat úrnak igaza van, ezért megítéljük a kártérítést, de a rablógyilkos úrnak is igaza van, csak éppen most olyanok a törvények, hogy gyilkossági kísérletért egy picit börtönbe kell zárnunk, de nagyon sajnáljuk, mert igaza van. Régebbi korokban a bíró szava maga volt a törvény. Mondhatnánk, akkoriban csak precedens jog létezett. Igazságosnak tartották az ítéletet, ha az a kor erkölcsi értékítéleteinek megfelelő volt, a többség igazságérzetével egybe esett. Ahogy haladunk előre a történelmi korokban, úgy tudjuk egyre nagyobb mértékben az igazságot objektivizálni. Nyilván sohasem teljes mértékben. Ez egy folyamat, amelynek valószínűleg soha nem lesz vége, már ameddig az emberiség létezik. Ma már tudjuk, hogy egy régebbi boszorkányégető ítélet, amely akkor igazságosnak tűnt, egy objektívebb, azaz a világról több ismerettel rendelkező, felvilágosultabb igazságmércével mérve nem igazságos. Objektíve nem igazságos, mert boszorkányok már pedig nincsenek. Vagy mégis? Tehát „javaslom, hogy mielőtt továbbra is arra pazarolnád a sávszélességet, hogy ismétled önmagad, előbb próbálj elmélyedni néhány olyan alapkérdésben, hogy mi az objektív, mi a szubjektív, mi a tény, … stb.”
Az autópálya céljánál meg már megmondtam, de most már tényleg berágok, hogy ennyire ostoba vagy, hogy nem az számít ajog szerint, hogy te mit gondoslz mi acélja, hanem hogy mi avna szerződésben.
Mit olyan nehéz ezen felfogni? A politika vagy egyéni célok a jog szempontjából nem szignifikánsak, főleg, mert szubjektívek.
te az utóbbi hozzászólásodból is kitűnően egy fikarcnyit sem fogtad fel amit írtam.
Csak hogy ismételjem magam, mert láthatóan nem fér a fejedbe: a jog senkinek sem igazsága, mert a jog egyáltalán nem igazság. Az igazság szubjektivitása az egyik legősibb filozófiai tétel, és mellesleg objektív tény, tehát nem valami azvaros, divatos elmélet.
Javaslom, hogy mielőtt továbbra is arra pazarolnád a sávszélességet, hogy ismétled önmagad, előbb próbálj elmélyedni néhán yolan alapkérdésben, hogy mi az objektív, mi a szubjektív, mi a tény, mi a jog, mi jogalkotás, mi ajog alkalmazás, stb.
Nem rovom fel neked, mert tényleg nem tudhatod, hogy a jogalkalmazás nem magától csűri, csavarja a dolgokat, a kontinentális jogalkalmazás során nem alkotnak jogot, így amit írtál badarság.
Az álatald hiányolt fogalmak pedig definiáltak ajogban.
„Jó erkölcs, szemérmetlenül nagy haszon, vagy most legutóbb, a primitívség. Számtalan ilyen példa van. Szerettem volna ilyen fogalmakat találni az autópálya esetére is. Hűtlen kezelés, gondatlan károkozás, közhasznosulás elmaradása, vagy mit tudom én mi, azt hittem ebben lehet valamiféle segítségre számítani ezen a fórumon. Ehelyett dölyfös szakmai elfogultságot tapasztalok.”
A jóerkölcs fogalmát nem a bírói gyakorlat találta ki ez benne van a Ptk.-ban, már ha te azt olvastad. Ezeket a fogalmakat nem a bírói gyakorlat találja ki, hanem a jogalkotó, lévén a bíróság nem alkothat új jogot, csak a meglévőt fejlesztheti, de nem úgy, hogy új szabályt kreál. A bíróság nem üt a hasára, hogy "namostakkor-keressünk-erre-is-egy- jó-kifejezést", hanem elolvassa, hogy mi van a Ptk.-ban és azt a szabályt fogja alkalmazni. Ezeket a "gumifogalmakat" nem ők találják ki, de azt, hogy pl. a "jóerkölcs", vagy a "rendes gazdálkodás" és hasonlók mit jelentenek, azt a bíróság állapítja meg esetenként, mivel a kérdést nem lehet előre meghatározni jogalkotói szinten az előforduló esetek sokszínűsége miatt. Egy-egy konkrét ilyen ügyben termszetesen figyelembe kell venni a korábbi gyakorlatot is.
Nagyon örülünk, hogy te megpróbálsz ilyen fogalmakat kitalálni de ez így nem megy:
A hűtlen kezelés pl. nem is polgári jogi kategória, hanem egy bűncselekény neve, azaz ez már "foglalt" a büntetőjog számára.
Te nem "találhatsz ki" ilyen fogalmakat, mert te nem vagy se az Országgyűlés, se a Magyar Köztársaság bírósága, úgy hogy amit te csak úgy "kitalálsz", az jogi szempontból nem sokat ér...
Ez nem a mi dölyfösségünk, hanem a fennálló jogrend kérdése, mert a jogászok azt a jogot alkalmazzák, amit a jogalkotó megalkotott, nem csak úgy kitalálják, hogy "Hát-én-holnap-bemegyek-tárgyalni, itt-van-ezaz-úgy, Pirike drága (ez mondjuk a titkárnő neve), vegye már le a polcról a magyar szinonima szótárt aztán keressünk benne valami jó kifejezést, amivel megnyerjük az ügyet..." EZ ÍGY NEM MEGY!
„Nagyon szomorú volna, ha az állampolgárok többsége még csak munkahipotézisként sem indulhatnának ki abból, hogy az igazságérzetem ez súgja, ebből következően nagy valószínűséggel a jog is mellettem ”áll.
Az igazság egy dolog, a jog meg egy másik, többnyire fedik egymást, de nem úgy, hogy amit x állampolgár igazságnak gondol az a jog. Mert gondoljunk csak bele, ha mindenki a maga igaszágérzetével gondolkozik, akkor van a felperesnek is egy igazságérzete, és ez alapján neki is meg van a maga (egyaránt tárgyi és alanyi értelemben vett) "joga", meg az alperesnek ugyanígy... Hogy fog a bíróság dönteni, ha két "jog" is van??????
„Én csak abban bíztam, hogy ha jobban megkaparjuk, és ha igazán ügyes jogi szakembereket találunk, akkor talán a jog eszközével is lehet küzdeni ez ügyben.”
Felejtsd el az amerikai filmeket! Nrm úgy működik a dolog, hogy megbízzuk a város legjobb ügyvédjét, és akkor tutti nyert ügyünk van! Gondolj bele, mondjuk az a sorozatgyilkos akinek tök egyértelmű a tényállása mert pl. van egy tucat tanú, minden bűnjel megvan stb. az hiába megy a Bárándyhoz, meg Szőgyényihez, vagy Magyarhoz... Egy sztárügyvéd (ami nem mindig azonos a jó ügyvéd fogalmával) nem tud mindent megcsinálni... a paragrafus az neki is paragrafus... ő sem értelmezheti azt másként, ős se fogja tudni elérni, hogy felmentsék az ügyfelét, ha az van a Btk.-ban, hogy "aki mást megöl", akkor nem megyarázhatja ki, hogy "dehát ő nem is ölte meg". Amit tehet az legfeljebb az, hogy az enyhítő körülményeket összeszedi, bár láttam már olyan ügyvédet aki még erre is lusta volt...
Szerintem, meg gondolom Big cat is így van vele, Te nem értsz meg minket illetve nem érted a jog alapfogalmait.
Azt hiszem, hogy te nem tudsz engem megérteni, miközben én igencsak értelek téged. Számtalanszor leírtam, hogy értem, mi az, hogy a jog abszolút. Arra hozom az ezernyi példát, hogy ugyanakkor a joggyakorlatban igenis eredményesen lehet operálni, úgynevezett bírói gyakorlatot kialakítani olyan fogalmakkal, amelyek az objektivitásnak még csak a látszatát sem keltik. Jó erkölcs, szemérmetlenül nagy haszon, vagy most legutóbb, a primitívség. Számtalan ilyen példa van. Szerettem volna ilyen fogalmakat találni az autópálya esetére is. Hűtlen kezelés, gondatlan károkozás, közhasznosulás elmaradása, vagy mit tudom én mi, azt hittem ebben lehet valamiféle segítségre számítani ezen a fórumon. Ehelyett dölyfös szakmai elfogultságot tapasztalok. Szerinted a törvények kinek az igazsága? Nagyon divatos manapság, és nagyon zavaros filozófiai gondolkodásra utal ez a mindenkinek meg van a maga igazsága kitétel alkalmazása. Naná, és a jog objektív Istenként lebeg e zavaros vizek felett. Nagyon szomorú volna, ha az állampolgárok többsége még csak munkahipotézisként sem indulhatnának ki abból, hogy az igazságérzetem ez súgja, ebből következően nagy valószínűséggel a jog is mellettem áll. A törvények pedig történelmi kategóriák, korántsem abszolút igazságok, egy kor igazságai, vezető csoportok érdekeinek és tradíciók igazságai, erkölcsök igazságai, a tulajdon igazsága, stb. Minden, csak nem objektív. Nos ezeket a nem objektív igazságokat szolgálja az objektív jog a nem objektív jogalkalmazói gyakorlaton keresztül. És akkor pont az autópálya esetében objektív minden piszkosul? Te magad mondtad, hogy nagyon sok jogásznak is "csípi a csőrét" ez az autópálya ügy, akkor mi az, hogy csak nekem nem igazságos valami ebben az autópályában? Miféle komcsi egyenlősdi van ebben? Ki mondta, hol mondom, hogy ők okozzák a forgalmat? Én azt mondtam, hogy az autópálya természetes felhasználási célja az, hogy nagymértékben, jelentősen, szignifikánsan, csökkentse a forgalom növekedését, elvezesse a helyközi forgalom zömét, élénkítse a térség gazdaságát, kímélje a környezetet, meg ilyenek. Ha ez nem történik meg, akkor az legalábbis furcsa. Mi van ebben olyan érthetetlen? Miért küzdenek azok a bizonyos társadalmi csoportok? Miért tüntetnek a helyi lakosok? Én csak abban bíztam, hogy ha jobban megkaparjuk, és ha igazán ügyes jogi szakembereket találunk, akkor talán a jog eszközével is lehet küzdeni ez ügyben. Ki az a hülye egyébként, aki igazságtalannak érezné, ha odébb löknék az autóját a tűzoltók, hogy sok ember életét megmentség? Nyilván valamilyen formában jogszerűen ő is kártérül majd. Tudtad, hogy az indokolatlanul lassan haladást épp úgy bünteti a KRESZ, mint a gyorshajtást? Meg egyébként is, jogom van a megengedett sebességhatáron menni. Ha most azt mondod, nem szeretnél többet erről a témáról beszélgetni, ígérem ebben a témában többet nem szólalok meg.
Ebben az autópályában neked valami nem igazságos, bár ezt se igazán értem, mert nekem valahogy valami komcsi egyenlősdi jön le.
De mennyire lenne igazságos elvenni azoknak az embereknek a befektetését, akik egy szerződés feltételeinek ismeretében beruháztak, és most várják, hogy a pénzük visszjöjjön. velük lennél igazságtalan, hogy a te igazságod teljesüljön? És miért pont a tiéd? Miért nem az övéké? Mert szerinted atiéd többet ér? Naná, hiszen szubjektívan ítéled meg, nekik meg sz övéké ér többet.
És láthatóan attól sem tudsz elszakadni, hogy szerinted ők okozzák a forgalmat.- Hát nem ők okozzák. Te okozod, meg azok akik hozzád hasonlóan nyüszítenek, és állandóan állambácsiért kiáltoznak. Mi okozzuk, a fogyasztásunkkal.
Kár minden vagyoni vagy nem vagyoni hátrány. Tökmindegy, hogy az a versenykörülményelkből vagy akármiből következik. Lehet jogszerű vagy jogszerűtlen. A jogszerűtlen károkozás esetében kártérítés jár. A jogszerű károkozás esetében csak a jog külön ilyen rendelkezése folytán jár kártalanítás. A kisajátítás jogszerű károkozás, amiért kártalanítás jár. Az orvosi műhibát nem az állam okozza, hanem az orvos, és az jogszerűtlen, annak is a bűncslekményi formája.
Akkor a bíróság szerint korrekt lenne.
Ha a jog az igazság szolgálóleánya lenne, akkor eldobhatnád, mert az objektivitását veszítené el. mert hogy igazságból több van. Attól függően ki nézi. És akkor hogy döntenél? Mondjuk ég egy ház. a tűzoltók egy ott szabályosan parkoló autó miatt nem férnek hozzá, hogy oltsák. ha igazságos akarsz lenni, akkor most elrángatnád az autót és igazságtalan lennél a tuljadonosával szemben, de igazságos az égő házban rekedtekkel, vagy fordítva? Melyik igazság érne neked többet, mi alapján döntenéd el? Ma van egy mérce, a jog ami alapján eldönthető. Te meg ezt kidobnád, hogy egyes egyedül a te igazságodat szolgálja. Hiába jártatom itt a számat, nem is akarsz fölfogni semmit belőle.
A jog azt monja, hogy ha nem vagy képes kontrollálni a sebességed a határon, akkor menj lassabban. Meg a józan ész is ezt mondja.
Először a hülyeségről, ami ordít. Amikor azt mondom, hogy jogilag korrekt szerződés, de mégis van hibája, ezt úgy hívják, irónia. Az irónia rejtett gúny, az irodalomban, de a közbeszédben is gyakran alkalmazott nyelvi lelemény. Például az előbbi két mondatom is ironikus. Mindazonáltal távol álljon tőlem a gúnyolódás, csak védekezek kissé. Igen, felfogtam, hogy a jog objektív. Mindenkire egyformán érvényes. Engem csak az zavar, hogy a joggyakorlat nem az. Mert az ezek szerint már politika, illetve politika is lehet. Bár az objektív gyakorlatot az is nehezíti kissé, hogy maguk a törvények, rendeletek is ellentmondanak egymásnak néha. Például külön bíróságot kell fenntartani arra, hogy kivédje az alkotmány, és egyes törvények ellentmondásait. Vonakodva bár, de azt is kénytelen vagyok elhinni a szakembernek, hogy az autópálya-szerződést ezerszer átrágva sem mutatható ki benne semmi jogszerűtlenség. Csak éppen nem igazságos. Valahogy nem megy nekem haza az aránytalanság kezelésének módja. Ha építek egy szennyvíztisztítót ezermilliárd forintér, és óránként egy molekulát tisztítok meg, akkor ugyebár nem okozok kárt, mert minden egyes molekula megtisztításával tisztul a víz. Csakhogy nem is a molekulánál, hanem az ezermilliárdnál van a károkozás. Laikus kérdés: biztos, hogy a károkozás fogalmát nem határozza meg nagyon precízen a jog? Ugyanis egy kapitalista társadalomban a felmondó dolgozó, vagy munkáltató, vagy a piaci versenyben győző, illetve alulmaradó viszonya mintha inkább a verseny, az érdekérvényesítés, valamiféle szabályos, jogszerű játék fogalmával közelíthető meg, míg a károkozás az valamiféle elkerülhető, versenyen kívüli tevékenység. Zagyvaság? Az állam kisajátít, kártérít. Az állam orvosi műhibát követ el, kártalanít. Hátha mégsem lehet jogszerűen kárt okozni. De jó lenne. Mellesleg az egész kapitalista berendezkedés egy nagy igazságtalanság, de ezt hagyjuk. Még egy laikus kérdés: ha játékból nem használhatnánk a jó erkölcs, és a szemérmetlenül nagy haszon fogalmát, akkor miért nem korrekt a Tocsik szerződés? Egyébként tényleg nagyon szeretném, ha néhány jogász annak az ügynek lenne a szolgálóleánya, hogy hogyan lehet az autópálya szerződést jogilag megtámadni. Vagy mi lenne, ha mondjuk a jog az igazság szolgálóleánya lenne? Tudom, ez már szinte perverzió, nem definíciószerű, nem tudományos. Példa: A rendőr abszolút jogszerűen büntet meg, ha akárcsak egy kilométerrel túllépem a megengedett sebességhatárt. Védekezhetem-e azzal, hogy én egy bizonyos tartományon, tűréshatáron belül nem tudom tartani a sebességet, mivel nem vagyok sebességtartó automatika, és ha állandóan az órán tartom a szemem, könnyen az életembe, és/vagy mások életébe kerülhet. Mit mond erre a jog, tessék mondani?
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Testreszabhatja a cookie-kategóriákra vonatkozó hozzájárulási beállításokat, valamint a Célok és szolgáltatások, valamint a Szállítók hirdetéskövetési beállításait. Részletes hozzájárulást adhat minden és . A legtöbb eladó kifejezett hozzájárulást igényel a személyes adatok feldolgozásához, míg néhányan jogos érdekre támaszkodnak. Önnek azonban jogában áll tiltakozni a jogos érdekük felhasználása ellen.
A szükséges sütik elengedhetetlenek a weboldal megfelelő működéséhez. Ezek a sütik biztosítják a weboldal alapvető funkcióit és biztonsági jellemzőit, névtelenül.
Süti
Időtartam
Leírás
COOKIE_SUPPORT
1 year
Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket.
JSESSIONID
JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak.
PHPSESSID
Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik.
SERVERID
Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is.
viewed_cookie_policy
1 year
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
A teljesítménysütiket a weboldal kulcsfontosságú teljesítménymutatóinak megértésére és elemzésére használják, ami segít a látogatók számára jobb felhasználói élményt nyújtani.
Süti
Időtartam
Leírás
Gdyn
1 year 1 month
Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják.
GUEST_LANGUAGE_ID
1 year
Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál.
Az analitikai sütiket arra használják, hogy megértsék, hogyan lépnek kapcsolatba a látogatók a weboldallal. Ezek a sütik segítenek anonim, statisztikai információt szolgáltatni a látogatók számáról, a visszafordulási arányról, a forgalom forrásáról stb.
Süti
Időtartam
Leírás
_ga
2 years
Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához.
_gat_UA-112481-1
1 minute
Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken.
_gid
1 day
Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában.
A hirdetési sütiket arra használják, hogy a látogatókat releváns hirdetésekkel és marketingkampányokkal találkozhassanak. Ezek a cookie-k nyomon követik a látogatókat a webhelyeken keresztül és információkat gyűjtenek, hogy személyre szabott hirdetéseket jeleníthessenek meg.
Süti
Időtartam
Leírás
_goa3session
2 days
Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják.
fr
3 months
A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek.
Gtest
1 year 1 month
Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában.
i
1 year
Nincs információ.
IDE
1 year 24 days
A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg.
mc
1 year 1 month
Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal.
test_cookie
15 minutes
Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat.
VISITOR_INFO1_LIVE
5 months 27 days
Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál.
YSC
session
Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál.
Sütik, eszközazonosítók vagy hasonló online azonosítók (pl. bejelentkezésalapú azonosítók, véletlenszerűen hozzárendelt azonosítók, hálózatalapú azonosítók) más információkkal együtt (pl. böngésző típusa és adatai, nyelv, képernyőméret, támogatott technológiák stb.) tárolhatók vagy olvashatók az Ön eszközén, hogy az felismerhető legyen minden alkalommal, amikor egy alkalmazáshoz vagy egy webhelyhez csatlakozik, az itt bemutatott célok közül egy vagy több érdekében.
A jelen nyilatkozatban ismertetett legtöbb cél az Ön eszközéről alkalmazás használatakor vagy webhely felkeresésekor származó információk tárolásán vagy elérésén alapul. Például előfordulhat, hogy egy beszállítónak vagy kiadónak sütit kell eltárolnia az Ön eszközén a webhelyen tett első látogatása alkalmával, hogy következő látogatásaikor felismerhesse az eszközt (minden alkalommal ennek a sütinek az elérése útján).
Az ezen a szolgáltatáson keresztül Önnek megjelenített hirdetések korlátozott körű adatokon alapulhatnak, mint például az Ön által használt webhely vagy alkalmazás, az Ön nem pontos tartózkodási helye, az eszközének típusa vagy az a tartalom, amellyel Ön interakcióban áll (vagy állt) (például annak korlátozása érdekében, hogy egy hirdetés hányszor jelenjen meg Önnek).
Egy autógyártó munkaidőn túl a városban élő környezettudatos felhasználók körében szeretné népszerűsíteni elektromos járműveit. A hirdetés egy kapcsolódó tartalmat (például egy klímaváltozás elleni intézkedésekről szóló cikket) tartalmazó oldalon jelenik meg este 6:30 után, olyan felhasználók számára, akiknek nem pontos tartózkodási helye azt sugallja, hogy városi zónában tartózkodnak.
Egy nagy vízfestékgyártó online hirdetési kampányt szeretne indítani legújabb vízfesték termékcsaládja számára, diverzifikálva közönségét, hogy a lehető legtöbb amatőr és professzionális művészt érje el, és elkerülve a hirdetés nem megfelelő tartalom (például ház kifestéséről szóló cikkek) melletti megjelenítését. A rendszer számon tartja, hogy a hirdetés hányszor jelent meg Önnek, és korlátozza annak túl gyakori bemutatását.
Az Ön jelen szolgáltatásban végzett tevékenységével kapcsolatos információk (mint például az Ön által beküldött űrlapok, megtekintett tartalmak) tárolhatók, és kombinálhatók Önnel vagy más felhasználókkal kapcsolatos más információkkal (például a jelen szolgáltatásban és más webhelyeken vagy alkalmazásokban végzett korábbi tevékenységeiből származó információkkal). Ezt ezután arra használjuk, hogy profilt hozzunk létre vagy tökéletesítsünk Önnel kapcsolatban (amely magában foglalhatja a lehetséges érdeklődési köröket és személyes szempontokat). Profilja (később is) felhasználható olyan hirdetések bemutatására, amelyek relevánsabbnak tűnnek az Ön ezek és más entitások szerinti lehetséges érdeklődési köre alapján.
Ha Ön számos cikket elolvas a legjobb megvásárolható kerékpártartozékokról, ezeket az információkat felhasználhatjuk arra, hogy profilt hozzunk létre az Ön kerékpártartozékok iránti érdeklődéséről. Az ilyen profil később felhasználható vagy tökéletesíthető ugyanazon vagy egy másik webhelyen vagy alkalmazásban úgy, hogy egy adott kerékpártartozék márka hirdetéseit jelenítsük meg Önnek. Ha Ön egy autókonfigurátort is megtekint egy luxusautó-gyártó weboldalán, ezt az információt kombinálhatjuk a kerékpárok iránti érdeklődésével, finomítva ezzel profilját, és azzal a feltételezéssel élhetünk, hogy Ön a luxuskategóriás kerékpáros felszerelések iránt is érdeklődik.
Egy ruházati vállalat szeretné népszerűsíteni csúcskategóriás babaruhákból álló új termékcsaládját. Kapcsolatba lép egy olyan ügynökséggel, amelynek magas jövedelmű ügyfelekkel rendelkező ügyfélhálózata van (például felsőkategóriás szupermarketek), és arra kéri az ügynökséget, hogy hozzon létre profilokat olyan fiatal szülőkről vagy párokról, akik feltételezhetően gazdagok és újszülött gyermekük van, hogy később ezek a profilok felhasználhatók legyenek partneralkalmazásokon belül hirdetések bemutatására.
Az ezen szolgáltatásban Önnek megjelenített hirdetések az Ön hirdetési profiljain alapulhatnak, amelyek tükrözhetik az Ön jelen szolgáltatásban vagy más webhelyeken vagy alkalmazásokban végzett tevékenységét, (mint például az Ön által beküldött űrlapok, az Ön által megtekintett tartalmak), lehetséges érdeklődési köreit és személyes szempontjait.
Egy online kiskereskedő futócipőkre vonatkozó korlátozott értékesítési akciót szeretne hirdetni. Olyan felhasználókat szeretne a hirdetéssel megcélozni, akik korábban futócipőket nézegettek a mobilalkalmazásában. A nyomon követési technológiák felhasználhatók annak felismerésére, hogy Ön korábban már használta a mobilalkalmazást futócipők megtekintésére, annak érdekében, hogy az alkalmazásban megjelenítsék Önnek a megfelelő hirdetést.
Egy webhelyen kerékpártartozékokat kereső személyre irányított személyre szabott hirdetés céljából létrehozott profil felhasználható kerékpártartozékokra vonatkozó releváns hirdetés bemutatására egy másik szervezet mobilalkalmazásában.
Az Ön jelen szolgáltatásban végzett tevékenységével kapcsolatos információk (például az Ön által beküldött űrlapok, megtekintett nem hirdetésjellegű tartalmak) tárolhatók, és kombinálhatók Önnel vagy hasonló felhasználókkal kapcsolatos más információkkal (például a jelen szolgáltatásban és más webhelyeken vagy alkalmazásokban végzett korábbi tevékenységeiből származó információkkal). Ezt ezután arra használjuk, hogy profilt hozzunk létre vagy tökéletesítsünk Önnel kapcsolatban (amely magában foglalhatja például a lehetséges érdeklődési köröket és személyes szempontokat). Profilja felhasználható (később is) olyan tartalom bemutatására, amely relevánsabbnak tűnik az Ön lehetséges érdeklődési körei alapján, például a tartalom megjelenítési sorrendjét módosítva, hogy Ön még könnyebben megtalálhassa az érdeklődési körének megfelelő tartalmat.
Ön egy közösségi média platformon több cikket is elolvas arról, hogyan építhet lombházat. Ezeket az információkat hozzáadhatjuk egy profilhoz, hogy feljegyezzük érdeklődését a szabadtéri tartalmak, valamint barkácsútmutatók iránt (azzal a céllal, hogy ez lehetővé tegye a tartalom személyre szabását, így például a jövőben több blogbejegyzést és cikket jeleníthessünk meg Önnek lombházakról és faházakról).
Ön megnézett három űrkutatásról szóló videót különböző tévéalkalmazásokban. Egy független hírplatform, amellyel Önnek még nem volt kapcsolata, profilt épít az ilyen megtekintési viselkedés alapján, és más videók vonatkozásában lehetséges érdeklődési körként jelöli meg az űrkutatást.
A jelen szolgáltatásban Önnek bemutatott tartalom az Ön tartalom személyreszabási profiljain alapulhat, amelyek alapján jellemezhetők az Ön jelen vagy más szolgáltatások körében végzett tevékenységei (mint például az Ön által beküldött űrlapok, az Ön által megtekintett tartalmak), lehetséges érdeklődési körei és személyes szempontjai. Ez felhasználható például a tartalmak Ön részére történő megjelenítése sorrendjének módosítására, hogy Ön még könnyebben megtalálja az érdeklődési körének megfelelő (nem hirdetési jellegű) tartalmakat.
Ön vegetáriánus ételekről szóló cikkeket olvas egy közösségi média platformon, majd egy független vállalat főzőalkalmazását használja. A közösségi média platformon Önről készült profil segítségével vegetáriánus recepteket mutatunk be Önnek a főzőalkalmazás üdvözlőképernyőjén.
Ön három videót tekintett meg különböző webhelyeken az evezésről. Egy független videómegosztó platform öt további evezéssel kapcsolatos videót fog javasolni, amelyek érdekelhetik Önt a tévéalkalmazása használata során, az Önről akkor készült profil alapján, amikor azokon a különböző webhelyeken járt online videók megtekintése céljából.
Az Ön számára megjelenített hirdetésekre és az Ön azokkal való interakcióira vonatkozó információk felhasználhatók annak meghatározására, hogy egy hirdetés mennyire működött jól Ön vagy más felhasználók számára, és hogy a hirdetés elérte-e a céljait. Például, hogy Ön látott-e egy hirdetést, rákattintott-e, a hirdetés arra késztette-e, hogy megvásároljon egy terméket vagy felkeressen egy webhelyet stb. Ez nagyon hasznos a hirdetési kampányok relevanciájának megértésében.
Ön rákattintott egy online áruház „fekete pénteki” kedvezményre vonatkozó hirdetésére egy kiadó weboldalán, és megvásárolt egy terméket. Kattintása hozzá lesz kapcsolva ehhez a vásárláshoz. Megmérjük az Ön és más felhasználók interakcióját, hogy megtudjuk, hány hirdetésre kattintás vezetett vásárláshoz.
Ön egyike azon keveseknek, akik egy kiadó alkalmazásán belül rákattintottak egy olyan hirdetésre, amely egy online ajándékbolt „nemzetközi elismerési nap” alkalmából nyújtott engedményéről szólt. A kiadó jelentéseket szeretne kapni, hogy megtudja, hogy az alkalmazáson belül Ön és más felhasználók milyen gyakran néztek rá vagy kattintottak rá egy adott hirdetéselhelyezésre, nevezetesen a „nemzetközi elismerési nap” hirdetésre, hogy a kiadó és partnerei (például ügynökségek) optimalizálhassák a hirdetések elhelyezését.
Az Ön számára megjelenített tartalomra és az Ön azzal való interakciójára vonatkozó információk felhasználhatók annak meghatározására, hogy pl. a (nem hirdetésjellegű) tartalom elérte-e a szándékolt közönségét, és megfelelt-e az Ön érdeklődési körének. Például, attól függetlenül, hogy Ön cikket olvas, videót néz, podcastot hallgat vagy termékleírást néz, mennyi időt töltött ebben a szolgáltatásban és a meglátogatott weboldalakon stb. Ez nagyon hasznos annak megértésében, hogy az Ön számára megjelenített (nem hirdetésjellegű) tartalom mennyire releváns.
Ön egy túrázásról szóló blogbejegyzést olvasott egy kiadó mobilalkalmazásában, és követte az ajánlott és kapcsolódó bejegyzésre mutató linket. Interakcióit úgy rögzítjük, hogy abból kitűnjön, hogy a túrázásról szóló eredeti poszt hasznos volt az Ön számára, és sikeresen felkeltette az Ön érdeklődését a kapcsolódó poszt iránt. Ezt azért mérjük, hogy megtudjuk, a jövőben kell-e további bejegyzéseket készíteni a túrázásról, és hová kell elhelyezni őket a mobilalkalmazás kezdőképernyőjén.
Önnek bemutattunk egy divattrendekről szóló videót, de Ön és több más felhasználó is 30 másodperc után nem nézte azt tovább. Ezt az információt ezután a divattrendekről szóló jövőbeni videók megfelelő hosszának értékelésére használják fel.
Jelentések hozhatók létre az Ön és más felhasználók hirdetési (vagy nem hirdetési) tartalmakkal való interakcióira vonatkozó adatkészletek (például felhasználói profilok, statisztikák, piackutatási, elemzési adatok) kombinálása alapján a közös jellemzők azonosítása érdekében (például annak meghatározása érdekében, hogy mely célközönségek fogékonyabbak egy hirdetési kampányra vagy bizonyos tartalmakra).
Egy online könyvesbolt tulajdonosa kereskedelmi jelentést szeretne kapni, amely megmutatja azon látogatók arányát, akik felkeresték, de vásárlás nélkül hagyták el a webhelyét, illetve felkeresték azt és megvásárolták a frissen megjelent „a hónap híresség-életrajzát”, valamint megmutatja az egyes kategóriák átlagéletkorát és férfi/nő eloszlását. A webhelyén Ön által történt navigációval és az Ön személyes jellemzőivel kapcsolatos adatokat ezután felhasználják és más ilyen adatokkal kombinálják ezen statisztikák létrehozásához.
Egy hirdető szeretné jobban megérteni, hogy milyen típusú közönség lép interakcióba a hirdetéseivel. Felkér egy kutatóintézetet, hogy hasonlítsa össze a hirdetéssel interakcióba lépett felhasználók jellemzőit hasonló platformok felhasználóinak tipikus jellemzőivel, különböző eszközökön. Ez az összehasonlítás megmutatja a hirdetőnek, hogy hirdetéseinek közönsége elsősorban mobileszközökön keresztül éri el a hirdetéseket, és tagjai valószínűleg a 45-60 éves korosztályba tartoznak.
Az Ön jelen szolgáltatásban végzett tevékenységével kapcsolatos információk – mint például a hirdetésekkel vagy tartalommal való interakciója – nagyon hasznos lehet a termékek és szolgáltatások tökéletesítésében, valamint új termékek és szolgáltatások létrehozásában a felhasználói interakciók, a közönség típusa stb. alapján Ez a konkrét cél nem foglalja magában a felhasználói profilok és azonosítók fejlesztését vagy tökéletesítését.
Egy közösségi média szolgáltatóval együttműködő technológiai platform észreveszi a mobilalkalmazások felhasználói számának növekedését, és profiljaik alapján azt látja, hogy közülük sokan mobilkapcsolatokon keresztül csatlakoznak. Új technológiát használ a mobileszközökhöz igazodóan formázott, és alacsony sávszélességű hirdetések küldéséhez, hogy javítsa azok teljesítményét.
Egy hirdető annak módját keresi, hogy miként tudna hirdetéseket megjeleníteni egy újfajta típusú fogyasztói eszközön. Információkat gyűjt arról, hogy a felhasználók hogyan lépnek interakcióba ezzel az új típusú eszközzel, annak meghatározása érdekében, hogy ki tudna-e fejleszteni egy új mechanizmust a hirdetések ilyen típusú eszközön történő megjelenítésére.
Az ezen a szolgáltatáson keresztül Önnek megjelenített tartalmak korlátozott körű adatokon alapulhatnak, mint például az Ön által használt webhely vagy alkalmazás, az Ön nem pontos tartózkodási helye, az eszközének típusa vagy az a tartalom, amellyel Ön interakcióban áll (vagy állt) (például annak korlátozása érdekében, hogy egy videó vagy cikk hányszor jelenjen meg Önnek).
Egy utazási magazin cikket tett közzé a weboldalán egy nyelviskola által a külföldi utazás élményének fokozása érdekében javasolt új online tanfolyamokról. Az iskola blogbejegyzései közvetlenül az oldal alján találhatók, és az Ön nem pontos tartózkodási helye alapján kerülnek kiválasztásra (például olyan blogbejegyzések, amelyek az Ön tartózkodási országának nyelvétől eltérő nyelvekre vonatkozó tananyagot ismertetnek).
Egy sporthíreket szolgáltató mobilalkalmazás új cikk rovatot indított a legutóbbi futballmeccsekről. Mindegyik cikk egy külön streaming platformon található videókat tartalmaz, amelyek bemutatják az egyes mérkőzések legfontosabb pillanatait. Ha Ön beleteker egy videóba, ez az információ felhasználható arra, hogy a rendszer a következő lejátszáshoz egy rövidebb videót válasszon ki.
Az Ön adatai felhasználhatók a szokatlan és potenciálisan visszaélésszerű tevékenységek figyelése és megelőzése érdekében (mint például hirdetések vonatkozásában a robotok általi hirdetéskattintások), valamint a rendszerek és folyamatok megfelelő és biztonságos működésének biztosítására. Felhasználhatók továbbá az Ön, a kiadó vagy a hirdető által a tartalmak és hirdetések megjelenítésekor, valamint a velük való interakció során esetlegesen tapasztalt problémák kijavítására is.
Egy hirdetésközvetítő különböző hirdetőktől származó hirdetéseket küld partner webhelyeinek hálózatába. Észreveszi, hogy az egyik hirdetőre vonatkozó hirdetésekre történő kattintások száma jelentősen megnőtt, és a kattintások forrására vonatkozó adatokat felhasználva megállapítja, hogy a kattintások 80%-a inkább robotoktól, mint emberektől származik.
Bizonyos információkat (például az IP-címet vagy az eszköz képességeit) arra használunk, hogy biztosítsuk a tartalom vagy a hirdetés technikai kompatibilitását, és elősegítsük a tartalom vagy a hirdetés továbbítását az Ön eszközére.
Ha egy cikkben lévő linkre kattint, akkor általában egy másik oldalra vagy a cikk egy másik részére kerül. Ennek elérése érdekében 1°) a böngészője kérést küld a webhelyhez kapcsolódó szervernek, 2°) a szerver válaszol („itt az a cikk, amelyet kért”), felhasználva az Ön eszköze által küldött kérésben automatikusan szereplő technikai információkat, hogy megfelelően jelenítse meg az Ön által kért cikk részét képező információkat/képeket. Technikailag az ilyen információcsere mindenképpen szükséges a képernyőjén megjelenő tartalom továbbításához.
A jelen nyilatkozatban felsorolt célokkal és szervezetekkel kapcsolatos döntéseit a rendszer digitális jelek (például karakterlánc) formájában menti és teszi elérhetővé ezen szervezetek számára. Erre azért van szükség, hogy mind a szolgáltatás, mind az említett szervezetek figyelemmel lehessenek ezen döntésekre.
Amikor Ön felkeres egy weboldalt, és az felteszi Önnek a kérdést, hogy hozzájárul-e ahhoz, hogy felhasználják a profilját személyre szabott hirdetések megjelenítéséhez, illetve megtagadja-e az ehhez való hozzájárulását, az Ön választását a rendszer elmenti és elérhetővé teszi a hirdetési szolgáltatók részére, így az Ön számára megjelenített hirdetések esetében figyelembe veszik ezt a választást.
A jelen szolgáltatásban Ön által végzett tevékenységgel kapcsolatos információk párosíthatók és kombinálhatók más Önnel kapcsolatos és különböző forrásokból származó információkkal (például egy különálló online szolgáltatásban végzett tevékenységével, egy hűségkártya üzletben történő használatával vagy egy felmérésre adott válaszaival) a jelen közleményben ismertetett célok támogatása érdekében.
A jelen közleményben ismertetett célok támogatása érdekében az Ön eszköze valószínűleg más, Önhöz vagy háztartásához tartozó eszközökkel összekapcsoltnak minősülhet (például azért, mert a telefonján és a számítógépén is ugyanabba a szolgáltatásba van bejelentkezve, vagy mert ugyanazt az internetkapcsolatot használja mindkét eszközön).
Az Ön eszköze az internet elérése során automatikusan elküldött információk (például az Ön internetkapcsolatának IP-címe vagy az Ön által használt böngésző típusa) alapján megkülönböztethető lehet más eszközöktől a jelen közleményben ismertetett célok támogatása érdekében.
Az Ön beleegyezésével az Ön pontos tartózkodási helye (500 méternél kisebb sugarú körön belül) felhasználható a jelen közleményben ismertetett célok támogatására.
Az Ön beleegyezésével az Ön eszközének bizonyos jellemzőit (mint például a telepített betűtípusok vagy bővítmények, a képernyő felbontása) lekérhetik és felhasználhatják annak más eszközöktől való megkülönböztetésére a jelen közleményben ismertetett célok támogatása érdekében.