Osztatlan közös tulajdon


MajorDomus # 2010.07.30. 22:29

Vacsi¨hegy
a helyi onkormanyzat jegyzoje illtekes az ugyben.

MajorDomus # 2010.07.30. 22:27

Hudi

Meg.
az szmsz nem kerul penzbe. Toltsetek le egy mintat a netrol, s irjatok at helyi adottsagokra, majd adjatok be a foldhivatalba, miutan a kozgyules 50 %~os tobbseggel elfogadta.

Hudi # 2010.07.30. 16:24

Tisztelt Jogi Fórum!

Köszönöm gyors válaszát.
További kérdéseim.
Igaz, hogy a társasháznak van alapító okirata. De hivatalosan előző év novemberében alakultunk meg társasházzá és választottunk közös képviselőt.
Szmsz-ünk még nincs mivel költségeink egyenlőre az alaprezsi dolgokra kellenek.
Tehát:
Meg lehet-e (ideglenesen) társasházi közgyűlésen határozni, hogy ki melyik kert részt gondozza és/vagy használja saját rendeltetése szerint.
Már többször értesítettük az önkormányzatot a "diszek" eltávolítása miadt mégis semmi, esetleg más lehetőség?

Köszönettel: Hudi

Vacsi-hegy # 2010.07.30. 12:07

Tisztelt Major Domus!

Én írtam pár hete az osztatlan közös tulajdonunnkról.Ahol javasolta a társasházzá alakítást.Most olyan kérdésem lenne hogy ma reggel a kedves unokatesom kiengedte a kutyáját szabadon az udvarra se póráz se semmi csak azért hátha az udvarban álló autónkra ráugrik a kutya nálunk kisgyerek is van az udvarban és ha nekimegy vagy megharapja erre van valami jogszabály vagy hol kelle ezt jelenteni?És mondta az egyik rokonnak hogy majd cserélhetünk minden nap gumit az autón mert tesz róla még nem csinálta meg de kitellik tőle mit tudunk tenni ellene?Esetleg rakhatok én fel kamerát kívülre hogy figyelje az udvart mert már erre is gondoltam:Köszönöm válaszát

MajorDomus # 2010.07.29. 22:18

Nem bonyolult. A tarsashazi Szmsz-ben szabalyozzatok le, a kert hsznalatat,s gondozasat, sot a felosztasat is.
a kozgyulesen legyen ott az onkorm. Kepviseloje.
hs a berlo nem tartja be a kgy. Hatarozatait, naponta irjatok t.vev. ajanlott levelet ax onkormnak. Hamar megunja,s felmondanak a berlonek.

Hudi # 2010.07.29. 21:52

Tisztelt Jogi fórum!

Kertvárosi földszintes hat lakásos társasház egyik tulajdonosa vagyok.
Tények: a társasháznak társasházi alapító okirata van melyben az szerepel, hogy az udvar osztatlan közös tulajdonban van. Nem szerepel benne, hogy a kert részből mely területeket ki gondozza.
A mellettem lévő albetét önkormyányzati. Örökké megy a harc, hogy ki használja a köztünk lévő kertrészt. Illetve ki mennyi részre teheti rá ingóságait.
Kérdésem:
1, Ebben az esetben, hogy lehet eldönteni, hogy ki mennyit használ (m2-ben), ha szóban már sokadszorra sem sikerül megegyezni a bérlökkel?
2, Lehet-e azt a külön tulajdonban lévő albetétek tulajdoni hányada alapján meghatározni, hogy ki mennyi kert részt gondoz saját szájíze szerint.
3, Meg lehet-e határozni társasházi közgyűlésen, hogy ki hány m2 és mely kert részt gondozza, pl: rajzos térképen?
4, Meg lehet-e határozni társházi közgyűlésen, hogyha valaki egy területet gondoz akkor másik tulajdonos ne tegye oda ingóságait és ne tartózkodjon ott engedély nélkül?
5, Sajnos az önkormányzati lakás bérlői használt ingóságai” díszítik” az udvar egyes részeit. Már többször kértük szóban őket a tisztításra, majd közgyűlésen felszólítottuk az önkormányzatot, hogy figyelmeztesse bérlőit, végül már önként próbáltuk eltávolítani a „diszeket” de nem ment.
Mit tehetünk annak érdekében, hogy ezen díszek eltünjenek törvényes úton.
6, Továbbá, egyes helyeken a kerítés kinézetét önkéntessen megváltoztatták. Ha jól tudom ezt csak közgyűlési szavazattal lehet, és azt pedig nem kaptak. Hogyan lehet kötelezni az eredeti állapot visszaállítására?

Köszönettel: Hudi

MajorDomus # 2010.07.28. 22:58

1./ igaz 2./ egyik bank sem fog adni

vassv # 2010.07.28. 21:34

Kedves Jogi Fórum!
KÉrem világosítsanak fel a következő kérdéssel kapcsolatban! Árulom egy közös, osztatlan tulajdonú házban lévő lakásomat. A házban van egy per, ami meggátolja, hogy a tulajdonos-váltások a tulajdoni lapon is változzanak, ill. csak széljegyzetre kerülnek. Igaz, hogy emiatt semelyik bank nem adna hitelt egy lehetséges vevőnek ha az, ezt a szóban forgó lakást kínálná fedezetként? Ha igen, melyik az a bank?
A segítséget előre is nagyon köszönöm!

imre70 # 2010.07.27. 15:54

Köszönöm a választ, megkeresem a jegyzőt a lezárással és a viráglocsolgatással kapcsolatban.

nanemaaa # 2010.07.22. 10:21

Önkormányzatnál már senkihez, mivel az 1 év eltelt. Már csak a bírósághoz fordulhatsz a birtokvédelmi panaszoddal. Nem lesz egyszerű bizonyítanod a téged ért jogsérelmet, ha már eleve ezen adottságok ismeretében vetted meg a telket. Az nem egy egzakt válasz, hogy akkor még fiatalabb voltam, s azt hittem, hogy nem fog zavarni.

Htiarw # 2010.07.22. 06:14

Tisztelt Jogi Fórum!

Osztatlan közös tulajdonú telekkel kapcsolatban a szomszédok jogairól lennének kérdéseim.

A házunk az egyik tulajdonossal egybe van építve, a különbség, hogy az ő házuk +1 emelettel magasabb és a járdára is kb. 1.5m-re kijjebb lóg a házuk.
Erre a kilógó részre(magyarán sarokrészre) a saját házára (de a mi tetőnk főlé, ablakunk közvetlen közelébe)egy légkondicionáló egységet épített 3 m magasságban.

A problémánk, hogy a légkondicionáló nagyon hangosan zúg,(közvetlenül az ablakunk felett-magyarán a nem lehet nyáron nyitva hagyni éjszakára, mert nem tudunk tőle aludni) valamint, a lecsapódó vizet a mi tetőgerincünkre folyatja ki.+az elektromos kábelek is a mi tetőnkön van végigvezetve a gerincig(ami már egyszer elektromos hiba miatt kiégett-még jó, hogy nem gyulladt ki a házunk).

A témához tartozik, hogy akitől megvettük a lakást már nem él, de az akkori elmondása alapján ő nem engedélyezte ennek a kiépítését-és folyamatosan vitatkozott ez ügyben a tulajdonossal. Azóta ez a tanú sajnos elhunyt. Ráadásként, a légkondit kihelyező tulaj is eladta a házát egy új tulajdonosnak már két éve, aki nem hajlandó eltávolítani, mondván, hogy a lakást ezzel együtt vette.

A kérdésünk:

  1. A mi tulajdonunk fölé elhelyezett légkondit, elektromos vezetékeket, vízelvezetését miképp lehetne megszüntetni? Az egységet leszedhetem-e magam mondván, hogy főlém ne építkezzen? A vízelvezetést eltömíthetem-e? Az elektromos kábeleket levághatom-e?
  2. Mivel ez az új tulajdonos is árulja a házat légkondival meghirdetve, ezt megteheti-e?
  3. És egyáltalán az önkormányzatba kihez tartoznak az ilyen esetek, mivel már két éve ott is voltunk de csak a labdát dobálták az osztályok között?

Előre is köszönöm a választ!

MajorDomus # 2010.07.21. 22:14

Mindket ugyben fordulj a Jegyzohoz. Birtokhaboritas miatt kerj birtokvedelmet.

imre70 # 2010.07.21. 16:06

Tisztelt Jogi Fórum!

Osztatlan közös tulajdonú telekkel kapcsolatban a szomszédok jogairól lennének kérdéseim.

Egy osztatlan közös tulajdonú telken áll a saját tulajdonban lévő házam. A házam tűzfala mögött párhuzamosan az egyik szomszédomnak van egy épülete, és egy kapu van a házam sarkánál, az oda bejáráshoz ezen keresztül megy be a szomszéd az épülethez.
Kérdéseim:

* ha már kapuval vette meg a tulajdonát, akkor azt lezárhatja-e kulccsal (a kaput elődje az én szóbeli beleegyezésemmel építette, előtte ilyen nem volt (odaköltözésemkor) a kapu nincs lebetonozva vagy a házam falába erősítve, és ez kb. 3–4 éve volt)?
* a kapu lebontható-e, hiszen mostanában inkább visszaél vele? Valamilyen indok lehet-e erre, hiszen a telek osztatlan közös tulajdon, nem zárhat le egyes részeket senki. A tűzfalhoz a hozzájutást (akár karbantartás, szigetelés szempontjából) engednie kell, nem akadályozni.
* a házam falánál virágokat ültetett és azokat nyilvánvalóan locsolgatja, ezzel vizesítve, tönkretéve a falam, ami belül 30 cm magasan penészedik, valamint a azon fal mellett a beltérre fal mellé tett ruhák megpenészednek. Ha jól tudom, a házam falától számított 1 méter távolságra nem ültethet virágot, azt kiszedethetem vele, erre hallottam példákat. Egyszer már abbahagyta ezt a tevékenységet, de most újrakezdte.

Előre is köszönöm a választ!

Eszter731 # 2010.07.19. 15:35

köszönöm, próbálkozok....

MajorDomus # 2010.07.18. 20:13

Elvileg kell a hozzájárulas,de szerintem csináld meg..

Eszter731 # 2010.07.18. 11:29

kedves MajorDomus!
Nem tudjuk társasházzá alakítani, a 2 tulajdonostárs (az unokásak ) hallani sem akarnak róla, 1 tul.társ pedig 2,5 éve meghalt ( az ő ingatlana mos üresen áll és az örökösök sem tudják eladni.)
Ha hívok valakit, ők meglátják, hogy érkezik egy idegen és akkor 15 percen belül nemhogy csend lesz, de még a házba is bemennek Eddig egyetlen egy tanut sikerült úgy behoznom a lakásba, hogy nem vették észre, ez a tanum írásban is bizonyítja az elviselhetetlen ricsajt, de hajlandó a jegyző, vagy a bíróság előtt is megtenni. A többi tanumat sajnos észrevették, hogy bejött az ingatlanba, így csend lettt. De ez sem normális dolog, hogy amikor azt hiszik, hogy nincs nálam senki, akkor mindent megengedhetnek maguknak, amikor tudják, hogy jött valaki, akkor nyugton vannak.
A héten már a rendőrséget is kihívtuk.

Még egy kérdésen lenne: osztatlan kk-n a lakóépületek mögött kizárólagos használatú kertrészek vannak ( 5 tulaj 5 kertrész )egymással párhuzamosan. Az együttesen 5 kertrészt 3 oldalról idegen szomszéd, más hrsz-n lévő kerítése határolja. Ez az 5 kertrész kb. együttesen 1000 m2.( darabonkénk kb 10x20 m.)
az 1.kertrész az egyik unokás tulajé, a 2. az elhunyté, a 3 a másuk unokás tulajé, a 4. azé a tulajdonostársé, akit szintén zavar az állandó lárma, az 5. pedig az enyém. A kertrészek a 20m-es oldalaikkal vannak sorban. A kér szélső 20 m-es részen kőkerítés van, az 5x10 méteres részeknél szintén kerítés.
Felállíthatok-e (OBI-ban kapható) lamellés kerítést - 180 cm magas, ami belátásgátló, térelválasztó funkciót betöltőként van forgalomban, vagy csak akkor, ha a többiek hozzájárulnak?

MajorDomus # 2010.07.18. 09:46

Ezért alakitsatok tårsashàzzà. Ez mindenkinek ėrdeke!

Eszter731 # 2010.07.18. 08:38

Köszönöm a választ, ami egyáltalán nem biztató.
Nekem is van gyerekem, már felnőtt és Bpesten lakik. Az itt élő másik szomszédot is zavarja a helyzet. Nem a gyerekeket utálom, hanem a hangzavart, az állandó idegfeszültség sajnos a munkám rovására megy. Mint említettem 1 éve árulom az ingatlanrészemet, de mindenki inkább önálló házba, vagy bérházba megy lakni, osztatlan közösbe ( 5 tulajdonos már sok ) nem akarnak költözni, annak ellenére, hogy a lakás mindenkinek tetszik, de ... Mivel nem tudom eladni, itt kell élnem, élni viszont itt nem lehet.

MajorDomus # 2010.07.16. 20:07

Akkor hirdesd- meg amikor a gyerekek iskolában vannak.
Gondolom neked nincs gyereked, ezért nem birod elviselni a másé

Alakitsátok az ingatlant társasházzá, az sok mindenre megoldást ad, de ha a szomszédok közül ez csak téged zavar, akkor el kell költöznöd

Eszter731 # 2010.07.16. 15:47

Tisztelt Forum Látogatók!
Nagyon reménytelen a helyzet? Azért Nem kapok választ?
Képtelenség eladni az ingatlant, az egészségem rámegy.

Eszter731 # 2010.07.11. 13:54

Tisztelt JogiFórum!

5 lakásos osztatlan közös tulajdonú házrészben élek, használati megosztási okirat rendezi a közösen, ill. a kizárolagosan használandó udvarrészeket.
2 tulajdonostárs 2-2 unokája + az egyik nagyszülő ( ennek van 2 unokája és egy kiskorú fia ) saját kamasz fia pokollá teszi az életet az ingatlanban. A szülőknek kellene nevelni ezeket a gyerekeket, de ők állandóan a nagyszülőknél tartózkodnak, nyáron éjjel-nappal, de iskolaidőben is általában délután, este, gyakran éjjel is. A koruk 8-9-10-12-13 év. Ezek a gyerekek üvöltve fogócskáznak, órákig pattogtatják, a labdát, őrjöngve fociznak, műanyagmedencébe ugrálnak, visítanak kiabálnak, a rossz járdán görkorcsolyáznak, vagy gördeszkáznak. Ezt este fél 8 – 8-ig csinálják. Sem munkaidő után, sem hétvégén nem lehet tőlük pihenni. Kértem szépen, csúnyán a nagyszülőket, hogy legyenek csendesebben az unokák, de csak még hangosabbak lettek.
Leelmebetegeztek, voltam büdös bunkó, feljelentettek zaklatásért, állandóan félhangos megjegyzéseket tesznek. Tavaly szeptember óta árulom az ingatlanrészt, de képtelenség eladni. Fogytam 13 kg-ot, a gyomrom örökös görcsben van, a szemem ugrál, pihenni nem lehet az örökös játszótéri ricsaj miatt.
Tavaly a közösen használandó udvarrészen csinálták a cirkuszt, ebben az évben az általuk kizárólagosan használandó udvarrészen, üvöltenek, fogócskáznak, ordítanak, műanyag basaball ütőkkel labdát ütögetnek este 8-ig hétközben és hétvégén is. De nem szól rájuk senki, és elviselhetetlen a játszótéri hangzavar azon az ingatlanon, ahol én is tulajdonos vagyok. Az ők általun kizárólagosan használt udvarrész és az én udvarrészen között a távolság kb. 20 m.
Ha vendég jön hozzám, akkor ki sem dugják az oruukat a lakásbó, de ha a vendég elmegy, akkor , mint az egerek kirajzanak az udvarra. Így tanut nem tudok produkálni. Diktafonra rögzített hangfelvételem viszont van.

Kérdésem az lenne, ha a jegyzőhöz, vagy bírósághoz fordulok birtokvédelemért, van-e esély a nyugalmam biztosítására, vagy halott ügy az egész? Az én alkotmányos jogom a tulajdonhoz, a nyugodt pihenéshez saját tulajdonomban kisebb, mint az ott tartózkodó, de elvileg a szülöknél lakó unokák tartózkodási joga? Még az is vicces az egészben, hogy az unokák szülei önálló kertes házban laknak ( nem házrészben), de a kölkök ennek ellenére állandóan az osztatlan közös tulajdonban lakó nagyszülőknél vannak. ( Egyszer azt a választ kaptam az egyik nagyszülőtől, hogy vegyen tudomásul, ezek a gyerekek azt szokták meg, hogy itt visíthatnak. Mondtam, hogy szokjanak le róla, erre zaklatásért feljelentettek. )

Nincs jogom a csendhez és a nyugalomhoz? Mit tegyek, mit tehetek?A választ hálásan köszönöm.

( Lehet, hogy 2x küldtem el a hozzászólást, bocsánat. )

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.07. 21:08

Ha a telekkönyvben nincs, akkor süthetitek. Egyébként nem nagyon adtak el állami tulajdonú ingatlant 1950 és 70 között Magyarországon. (A tanácsoknak egyáltalán nem lehetett tulajdona, csak kezelték az államét.)

kunkirálylány # 2010.07.07. 17:20

Kedves Jogifórum!
Megboldogult nagymamám annak idején (1950 - 70 körül)megvásárolta a telkét, házát az önkormányzattól -akkor persze még nem így hívták- de nincsenek meg róla a papírok, így hogy tudjuk bizonyítani hogy a miénk, hol kerül ez a kifizetés nyilvántartásba véve vagy lejegyezve, regisztrálva valahol?A választ előre is köszönöm!:)

MajorDomus # 2010.07.03. 20:56

Nem, s a megosztás után sem.

kacatka # 2010.07.03. 12:58

Tisztelt Forumozók!

Van 4 személynek egy telke osztatlan közös tudajdonban. Megállapodtunk hogy melyik részt ki fogja használni ha ki lesz méretve, melyik kié lesz.
Az egyik tulajdonos a telekből ki akar adni egy darabot bérbe egy vásározónak. Megteheti e ezt a többi tulajdonos hozzájárulása nélkül? Rendelkezhet e ő külön azzal a résszel ami majd egyszer a kiméréskor az övé lesz? Most a telek a földhivatalnál még osztatlanként szerepel.
Köszönöm
Kata