Osztatlan közös tulajdon


MajorDomus # 2010.09.09. 18:28

Alapvető fogalmakkal nem vagy tisztában. A némi nem a tiedben lakott. Az osztatlan közös tulajdon azt jelenti hogy még a fürdőszobad fele is az övé. Ha van természetbeni megosztási szerződés az érvényes de az új tulajdonosra nézve már nem kötelező. Vagy megállapodsz az örökösökkel vagy ha okosak vagy kioktatják öket akkor fityiszt mutatnak neked. Van erre megoldás de majd ha normálisan beszélgetsz itt s bélátod hogy te sem voltál szent akkor elmondom.

anya111 # 2010.09.09. 10:07

Sziasztok, értelmes ötletet várnék...
ObudaFan!!! Kérlek válaszolj!

MajosDomus! Mindenki magából indul ki! Te is...
A néni 17 évig lakott úgy, hogy tudta, hogy nem a sajátjában lakik, mint írtam volt ennek előzménye. A szerződést maga is aláírta! Nem háborgattuk. 17 év alatt lett volna lehetősége a saját területén felújítani és rendezni az életkörülményeit! Nem tette. Ez az ő dolga.
Kérlek ne tegyél semmit a történethez, ne is végy el belőle a saját lelkivilágod és vérmérsékleted szerint. Az én életfelfogásom más! Eddig a néni elvolt, de most szerintem jogosan, az örökösöknek már nem hagyom, hogy az enyémet használják. És még most is a békesség vezet, hiszen tudni szeretném hogyan tehetem ezt meg az ő sérelmük nélkül, bár élek a gyanúval, hogy őket más elgondolás vezérli...!
Köszönöm

MajorDomus # 2010.09.08. 21:16

Kbs
azert mert a foldhivatali bejegyzeshez ( terkep) megvalosulasi vazrajz kell.
Itt viszont szintenkenti alaprajzrol beszelunk ami viszont vagy a mikrofilmtarbol kerul elo, ha nincs akkor viszont tervezot kell igenybe venni hogy keszitse el.

MajorDomus # 2010.09.08. 21:10

Furcsa ember lehetsz. Te felujitottad rendbe raktad a reszed, mert a neni mindenhez hozzajarult o meg romos hazban lakott mert az o reszere nem jarultal hozza a felujitashoz.
Gondolom az orokosei meghalaljak neked hogy kevesebbet er az orokreszuk.

anya111 # 2010.09.08. 11:08

Tiszteletem!
Osztatlan közös tulajdonú ingatlan 1/2-ét vettem meg. Az előző tulajdonosok úgy használták a tulajdonukat, hogy akitől én megvettem az kevesebbet használt, mert a társtulajdonos néninek a sufnija (amiben lakott) benyúlt az eladandóba. Akkor ajánlottam, hogy nem a felét veszem meg, hanem a felénél kevesebbet, ő pedig vegye meg azt a részt amivel érintett, de azt mondta neki nincs pénze. Megbeszéltük, hogy jó én megveszem a felét, a kérdéses részt (+a másik felét ami az övé) pedig használhatja amig él. Az eladókkal rendezték a használatot (le is lett kerítve) és én már ezt az állapotot vettem meg, azzal (a szerződésben is rögzitve lett), hogy a melléképlet használatára ő, de csakis ő jogosult, addig amig használja (gondolván arra, hogy esetleg el akarja majd adni, vagy odafogadni valakit, v. ki akarja adni stb., hogy ezt ne tehesse) Az adásvételi szerződésünkön az egyik tanu ő, ill. a lánya. Most meghalt a néni. Birtokba akarom venni most már a kérdéses részt ("melléképület") is. Mit tegyek? A holmija még benne van, azokat nyilván megörökölték a leszármazói. Kulcsom sincs a (mellék)épületéhez, ráadásul az ajtó nem az én részemen van! Azt viszont nem akarom, hogy az örökösei birtokba vegyék a mellékület tulajodnomat képező részét és aztán velük kelljen vitatkozni (pl. mert ők birtokon belül kerülnek?)
A főépület egyébként az ingatlanon az enyém, építkeztem rajta, ő hozzájárult ahhoz, a telek nem választható külön, mert ahhoz kicsi a telek. Elővételi jogommal nem fogok tudni élni (ha esetleg el fogják az örökösök adni), mert nincs pénzem. (És elég is nekem ami az enyém).
A "melléképületben egyébként a gépészet is bennt van, a néni efektiv ott lakott, azokat megcsíphetem? vagy lekapcsolhatják? Felújítást, átalakítást stb. semmit nem tudott végezni, mert nem járultam hozzá!Tulajdonképpen, most az örökösökkel leszek osztatlan közösben, de már fele-fele arányban. A használat rendezve van (le is keríve). Hogyan vegyem birtokba, hogy jogszerű legyek, és ne is tudjanak kijátszani.
Segitsetek! Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.08. 06:54

Ta vagy a szakember, de hozzánk bizony mindig ugyanaz hozza, aki a vázrajzokat, és az van a névjegyén, hogy okleveles földmérő.
(Ha jól tudom, a földhivatalban sem építészek dolgoznak, hanem földmérők.)

nanemaaa # 2010.09.08. 06:44

Épület alaprajzot földmérő készít? Ennyire ne vicceljük meg szegény kérdezőt. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.07. 19:01

De földmérőnek kell készítenie. Az meg úgyis tudja, milyenre van szükség.

MajorDomus # 2010.09.07. 18:37

Egyszerusitve szintenkenti alaprajzrol van szo.

nanemaaa # 2010.09.07. 15:11

Nem engedélyezési, vagy kiviteli szintű tervek kellenek. Az alapító okirathoz szükséges tervek lényegesen egyszerűbbek, a szerepük mindössze annyi, hogy az önálló albetétekben és a közös tulajdonban lévő egységek, illetve helyiségek egyértelműen beazonosíthatók legyenek.

Levente49 # 2010.09.07. 06:20

Kedves MajorDomus!

Köszönöm válaszod!

MajorDomus # 2010.09.06. 19:22

Ha a közművek mérőórái önálló főmérök akkor nincs gond önállóan fizettek a szolgáltatónak.gond a vizórával lehet.ebből helyrajzi számonként egy lehet.akkor ezt az egy tételt és a szemétszállítás díjat a társasház fizeti majd. Olcsóbb ha a ptk alapján működtök amit 6 lakásig megtehettek.

Levente49 # 2010.09.06. 18:58

Csak kérdés, hogy egy állapotfelmérés szintű rajz kell vagy egy olyan, amiből akár fel lehetne építeni újra. Ugyanis ezutóbbi, becslésem szerint horror összeg lehet.

nanemaaa # 2010.09.06. 14:48

Egy tervezővel el kell készíttetni a szükséges alaprajzokat. Ezt kell az alapító okirathoz csatolni.

Levente49 # 2010.09.06. 13:02

Tisztelt Fórumtársak!

Ahhoz, hogy két lakásból álló osztatlan közös tulajdonunkat megoszthassuk jogilag is társasházzá kell nyilváníttatnunk, mert a fizikai megosztás a kerületben engedélyezett legkisebb telek nagyság miatt nem lehetséges.

Miután ennek az öreg háznak előzőleg sok tulajdonosa volt, az eredeti házrajz és egyéb iratok nincsenek meg. Ha jól tudom, a társasházi közösség létesítéséhez többek között szükséges egy épületrajz is. Mi a teendő, ha ez nem áll rendelkezésre? Mit fogad el (ír elő) a Földhivatal erre az esetre?

A házban levő lakások független közművel (víz, villany) rendelkeznek. A szolgáltató felé a jövőben a társasház, mint közösség tartozik fizetni vagy az egyes tulajdonosok a saját lakrészükben elhelyezett mérők alapján fizetnek?

A választ előre is köszönöm.

MajorDomus # 2010.09.05. 15:43

Kuldd el neki postan a kulcsokat,ezutan, ha szetveri a zarat, jelntsd fel rongalasert.

erdekelne (törölt felhasználó) # 2010.09.02. 21:15

Az én házamhoz, és a szomszád házához egy osztatlan közös udvar tartozik. Az udvarhoz tartozó kapun idáig nem volt zár, de most megcsináltattam. Felajánlottam a szomszédnak, hogy átadom neki is a kulcsokat, de nem hajlandó átvenni. (Személyes "bosszú" van a háttérben) Lehet valahogy hivatalosan erre kötelezni? Ahhoz, hogy felszereljem a zárat kellett volna a beleegyezése, vagy nem? (Előtte próbáltam vele erről beszélni, de szóba se állt velem). Most azzal fenyegetőzik, hogy majd szétveri a zárat, ha a bezárom. Ha megteszi jogosan mit tehetek ellene?

Köszönöm a segítséget

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.31. 18:20

Attól az még vígan lehet közös tulajdon. Hány olyat láttam én már, amikor azt hitte a vevő, hogy lakást vett, pedig valójában egy osztatlan közös tulajdonú épület bizonyos tulajdoni hányadát szerezte meg.

junka # 2010.08.31. 16:01

Tisztelt Kovács úr,

a lakások már biztosan nem közös tulajdonúak, mert az egyiket megvásárolták az építtetőtől, így az az ő tulajdonuk.

Boróka1 # 2010.08.29. 21:21

Árverést is elrendelhetett volna a bíróság?

Na, mindegy, ezt már buktam. Akkor mindenképp a végrehajtást kérem, ahogy Obudafan is tanácsolja.
Ti is úgy látjátok, hogy hülyeség a hitelfelvételbe belemenni, ugye?

ObudaFan # 2010.08.29. 14:11

Az árverés.

Most már kérj végrehajtást.

Boróka1 # 2010.08.29. 11:19

Tiltakozni már csak fellebbezéssel tudtunk volna, de egyikünk sem élt ezzel a lehetőséggel.
Ők azért, mert felmérték, hogy többet buknak egy fellebbezésen én pedig azért , mert örültem, hogy végre több éves pereskedés után megítélték a nekem járó összeget.
És milyen más mód kerülhetett volna még szóba?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.29. 11:09

Tiltakoznod kellett volna a közös tulajdon ilyen módon történő megszüntetése ellen. Meg neki is.
Nem is értem: a bíróságnak vizsgálnia kell a megváltást vállaló vagy arra kötelezni kért fél teljesítőképességét.

Boróka1 # 2010.08.29. 10:06

Kovács Béla, pedig kötelezte a bíróság.

Konkrétan a probléma abból áll, hogy ráépítés címén tulajdonjogot szereztek az én tulajdonomban álló ingatlanon, így a bíróság megállapította a közös tulajdont, meghatározott arányban.
Ugyanebben az határozatában a bíróság, mivel a közös tulajdon senki számára sem üdvözítő,ezt meg is szűntette oly módon, hogy kötelezte az ellenérdekű felet a részemre meghatározott összeg megfizetésére.
Az adott összegnek csak egy részével rendelkezik a másik tulajdonos.
Ezért vagy kérek egy végrehajtást, vagy a szóban forgó ingatlanra alapított hitelfelvételben közreműködök.
De, hogy tudok minden veszély nélkül közreműködni.Bizalmam már nem sok van a másik félhez.

MajorDomus # 2010.08.29. 09:47

Ésszerűbb megszabadulni tőle. Írd le a konkrét problémát.