Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


tibit # 2017.02.08. 08:22

Köszöntem!

pearl7713 # 2017.02.08. 11:50

T. fórumozók!

Olyan problémám lenne, hogy a ház aljában lévő kisbolt melletti területen (ami a házhoz tartozik) rendszeresen isznak és dohányoznak a bolt "vendégei" .
Illetve a ház aljában lévő "pincehelyiségben" is.
Ez zavarja a lakókat, de a házmester és a közös képviselő semmit nem tesz ez ellene.
A házirend ezt természetesen tiltja.

Érdeklődnék, hogy kinek a felelőssége a házirend betartatása illetve kit lehet felelősségre vonni, ha ezt az illetékesek nem teszik meg.

Köszönöm

MajorDomus # 2017.02.08. 20:50

Szerinted mit kellene vagy mit tudna tenni? Azonkívül hogy felszólításért őket a Házirend betartására, amit biztosan meg is tett.

Forduljatok a Jegyzőhöz birtokvédelmet kérve.

pearl7713 # 2017.02.09. 06:38

Szerintem, a bolt mellett nem kéne engednie hogy +3db kuka ki legyen téve a sörös dobozoknak.
Mivel a kisbolt a háztól bérli a helységet és nincs benne a szerződésébe, hogy kocsma is üzemeljen mellette, ezért a tulajt is felszólíthatná.
Környéken több hasonló bolt is van és szép nagy betűkkel ki van írva, hogy tilos az alkohol fogyasztás és a dohányzás a bolt környékén.
Ez sincs, minek kitenni úgy is letépik, a válasz. A házmesternek nem kedélyesen beszélgetni kéne az alkeszokkal, hanem felszólítani őket, hogy távozzanak.
Van mit tenni...

De köszönöm utánanézek a birtokvédelemnek.

Csak azt nem értem, hogy ellenem megvan a megfelelő jogi lépés ha nem fizetek közös költséget, de a házirend betartatásának nincs felelőse.

Vivoca # 2017.02.09. 14:06

Tisztelt Fórumozók,

az a kérdésem lenne, hogy mit tudunk tenni annak érdekében, hogy a közös képviselőt a Társasház érdekeiben való fellépésre késztessük. A Társasházban a kivitelező a kazán méretét elszámította, emiatt a nagy hidegekben (kb. - 8 fok alatt) nincsen fűtés a lakásokban! A kivitelező ígéretet tett arra, hogy garanciálisan cseréli a kazánt egy nagyobb méretűre, viszont 2 hónapja csak az ígérgetés megy. A Társasházi képviselő azzal elintézte az ügyet, hogy nem mondott neki a kivitelező pontos dátumot a cserére, ő nem tud tenni mást. Szerinte a tulajdonosoknak kellene felléépni a kivitelezővel szemben.

Kérek abban megerősítést, hogy a Társasházi törvény 2003. évi CXXXIII. törvény 43. § (1) b. bek értelmében a közös képviselő köteles "minden szükséges intézkedést megtenni az épület fenntartásának biztosítása érdekében,". Tehát a fűtés és melegvíz folyamatos biztosítása érdekében köteles eljárni a társasház tulajdonosainak képviseletében. Tehát önállóan felszólíthatja a kivitelezőt a garanciális cserére és megindíthatja a jogi lépéseket.

Sőt, ha jól tudom a beszerelt termék műszaki paramétereit is ellenőriznie kell(ene), hogy a teljesítés megfelelő-e. Ezt jól tudom?

Ha a közös képviselő nem hajlandó a telefonáláson kívül érdemleges intézkedést tenni, mit tehetnek a tulajdonostársak? Illetve a fűtés kimaradásból származó költségek (más alternatív fűtés díja)=kár megfizetését kitől lehet kérni? (közös képviselő/kivitelező?)

Köszönöm

MajorDomus # 2017.02.09. 23:12

Sőt, ha jól tudom a beszerelt termék műszaki paramétereit is ellenőriznie kell(ene), hogy a teljesítés megfelelő-e. Ezt jól tudom?

Nem jől tudod.ahhoz szakember kell,akit a térsasház kér fdl és állja a költségeit is!

Az viszont kutya kötelessége,hogy a lábát lejárja,amig a házban nem lesz fűtés!

Pearl

Azt ndm mondtad,hogy a tlétek az üzlet!

Mondjatok fel neki!

MajorDomus # 2017.03.04. 23:30

Nem .csak szakmai hibák,és érvénytelen nem hiteles jegyzőkönyvek(a határozatok tetmészetesen érvényesek).

Kevered s fogalmakat!
Az sznsz benyujtása dijmentes,nem pefig az elkészitése!

Azt nem lehet amatőrrel elkészittetni,mert mrgbukik egy törvényességi vizsgálaton,s akkor többször fizetitek ki a dijat!

A gáznál nem a tömitéseket,hanem a kötéseket és a mérőhelyeket kell átalakitani! Nem ugyanaz! Ehhez kéoest már nem nagy tétel 100 méter rozsdásodó cső ujra cserélése. A képviselő helyesen döntött.

Szomorú örökös # 2017.03.05. 06:00

raffer

Esetleg próbálkozz meg azzal, hogy saját magad jelölöd közös képviselőnek. Ahogy elnézem, mindent jobban tudsz a mostaninál. Így legalább bizonyíthatod, hogy valóban tudod a jogszabályokat és mindent jobban fogsz csinálni. Aztán majd a ház eldönti, hogy valóban jobb vagy-e, vagy csak a szád nagy. :-D

MajorDomus # 2017.03.06. 21:42

Egy társasházkezelő meg tud szerkeszteni egy szmszt a th. törvényből.

Ebben igazad is van.
Én is megcsknáltam több mint 40 épületnek,hogy megspóroljam az ügyvédi költséget!

Hiba volt! Mégcsak meg sem köszönték!

Semmi köze nincs hozzá,és nem feladata!
Egyébként neked sem tilos hozzákezdeni egy jó szmsz megszerkesztéséhez!

Továbbra is fenntartom,hogy nem cserélünk teljes vezetéket,de ehhez az is hizzátartozik,hogy én 5 évente átfestetem a gázcsövet! Ha nálatok egy rozsdás csőtömeg van,olcsóbb cserélni!

Tapsi1980 # 2017.03.06. 22:03

Kaphat hatósági engedélyt a közös képviselő ha hamis az OKJ bizonyítványa?

Vadsuhanc # 2017.03.06. 22:23

HA már kapott, akkor kapott. Ha hamis ha nem. Gondolom amikor bemutatta akkor nem azt mondta, hogy van OKJ bizonyítványom, de ez hamis....

Azt, hogy a bizonyítvány hamis, azt a hamis vád következményeinek megismerése mellett lehet jegyzőkönyvbe mondani a hatóság előtt annak, aki ezzel vádolja a közös képviselőt....

MajorDomus # 2017.03.06. 22:41

Hibás a kiindulópont!
Ha van hatósági engedélye akkor az Okj bizonyitványa bem hamis.

Az Ingatlanvállalkozás Felügyeleti Hatóság (van ilyen) a kiadás előtt ellenőrzi a kiadó szerv nyilvántartásába (88 %-ban Füti Omega) szerepel e a kérelmező !

Ezt te is megnézheted egyébként.

Szomorú örökös # 2017.03.08. 06:06

raffer

Azért nincs teljesen igazad, bocsika!
Érdekes, én tudtam értelmezni MajorDomus hozzászólását.

Te azt írtad:
Az Szmsz-re nem kell díjat fizetni, ennek ellenére a hivatásos társasházkezelői végzettségű közösképviselő elszámoltatott több tízezer ft ügyvédi költséget

Erre kaptad ezt a választ:
Az szmsz benyujtása dijmentes, nem pefig az elkészitése!

Sőt az állítólagos ügyvédi közreműködés feleslegességére, ahol azt kritizáltad, hogy a közös képviselő dolga lett volna elkészíteni, is ezt írta:

Semmi köze nincs hozzá,és nem feladata!
Egyébként neked sem tilos hozzákezdeni egy jó szmsz megszerkesztéséhez!

Tehát ha a közös képviselő nem akart olyan SZMSZ-t, amiben esetleg törvényesség szempontjából kifogásolható tartalom található a végén, akkor jogosan nem lát hozzá. Ergo nem várhatod el, hogy ő csinálja ezt meg, mert nem kötelessége ezt megcsinálni önállóan. Érdekes, azt már nem olvastad, hogy akár te is megszerkeszthetted volna. De hát mást sokkal könnyebb szekálni, mint kész megoldásokkal előállni.

Sőt a gázvezeték cseréjére is korrekt választ kaptál:

A gáznál nem a tömitéseket,hanem a kötéseket és a mérőhelyeket kell átalakitani! Nem ugyanaz! Ehhez kéoest már nem nagy tétel 100 méter rozsdásodó cső ujra cserélése. A képviselő helyesen döntött....Ha nálatok egy rozsdás csőtömeg van,olcsóbb cserélni!

Szóval akkor miben is érzed, hogy igazad volt?
Akárhogy olvasgatom, nem jöttem még rá. :-)

Szomorú örökös # 2017.03.08. 06:08

raffer

Én meg továbbra is fenntartom, hogy ahogy olvasgatlak, te inkább (félre)értelmezed a paragrafusokat, mint hogy beállnál a csatasorba és alkalmaznád őket, mint a ház közös képviselője. Tegyél javaslatot a ház felé, hogy te ezt nagyon szívesen elvállalnád és ne külső embert alkalmazzanak. Szerintem lehet egy év után sikítva menekülnél a beosztásból. Mindig könnyebb ugatni kívülről a dolgokat, mint belülről látni és csinálni. ;-)

Szomorú örökös # 2017.03.08. 06:39

raffer

Neked is szép reggelt! Én inkább ezt választom! Tudod, ez a mondatod nem túl sok intelligenciára utal és nem szándékozom azonosulni veled.

Tehát aki nem ad neked igazat, az „okoskodó hülye” lenne? Megértem a házat, amiért letojják a fejed és nem hallgatnak rád. Fogadd el, hogy egyedül maradtál! :-D

Én szolgáltató vállalkozóként minden házban találkozom többnyire ilyen fantasztikusan "okos" emberekkel, akikről azért velem együtt a házban a többi lakónak egészen más a véleménye. Sőt a legtöbb házban az ilyen lakókat szépen lassan kiközösítik mindenből, aztán ha felfogják az illetők, akkor inkább elköltöznek máshová, ha jót akarnak maguknak.

Mellesleg lassan gondolkodom már rajta, hogy alkalmazott pszichológiát kellene levelezőn tanulnom a kezelésetekhez. Bár az utóbbi időben egészen jól elboldogulok veletek. :-D

MajorDomus # 2017.03.08. 19:47

Saját házban tanulja meg mindenki a szakmát,én is,de ahogy lehet megszabadul tőle,mert pokol lesz az élete.

Én a saját házamat 20 éve leadtam,ahol az irodám van,ott meg az ötödik képviselőt koptatjuk,mkndig segitem őket,de nincs az a pénz,amiért elvállalnám.

Szomorú örökös # 2017.03.09. 06:07

MajorDomus

Egyetértek, hogy nem jó, ha a házban lakik a közös képviselő. De abban a pillanatban, hogy egy külsős emberke vállalja el, egyből vannak, akik mutyit, svindlit sejtenek a háttérben. Pedig azért a legtöbb képviselő szerintem nagyon korrektül bánik a házakkal. Aki pedig nem, az úgyis kiszóródik idővel, ha híre megy, hogy miként dolgozik.

Én special azzal sem értek egyet, hogy ha van egy közgyűlés által elfogadott árajánlat egy munkára, akkor azt utólag akarják egyesek kétségbe vonni, hogy minek is kell az, meg hogy drágább, mint a valós ár és hasonlók. Többnyire pont azok szoktak így viselkedni, akik el se mennek a közgyűlésre, viszont amikor döntés születik, a jegyzőkönyvbe vagy annak tartalmába egyből belekötnek.

No én az ilyen embereknek szoktam ajánlani mindig, hogy vállalják el ők és akkor nem lesz több kibúvó a távolmaradásra, mert különben vagy kiteszik őket, vagy ha ez nem megy, akkor járhatnak a bíróságra magyarázkodni.

MajorDomus # 2017.03.09. 22:22

,,De abban a pillanatban, hogy egy külsős emberke vállalja el, egyből vannak, akik mutyit, svindlit sejtenek a háttérben. Pedig azért a legtöbb képviselő szerintem nagyon korrektül bánik a házakkal. Aki pedig nem, az úgyis kiszóródik idővel, ha híre megy, hogy miként dolgozik,,

Ez teljesen igaz!
Az elmúlt 15 évben megtisztult a szakma,akik saját zsebre dolgoztak jórészt kihullottak a rostán,mert az internet világábanan már nehéz átverni az embereket. Azonkivűl olyan technikai szint kell (e ház, multi ház programok stb)ehhez a munkához ,hogy arra már nem áldoznak!

Nem kell ehhez központi ellenőzés,főleg egy 9 lakásos házban.
Hivjatok össze egy közgyűlést,hozza el a képviselő a 2016-os könyvelést a számlákkal !

Egy óra alatt át lehet nézni!
Ez a munka hol volt elvégezve,miért 12 ezer ft egy zárbetét csere,miért volt 54 ezer ft kiadva erre,amikor nincs a költségvetésben!
Ennyi.

Szomorú örökös # 2017.03.10. 05:45

MajorDomus

Én inkább úgy érzem, a kedves hozzászóló azt gondolja ellenőrzés alatt, hogy majd egy ilyen intézmény "hatósági áras" rendszert vezetne be és minden egyes munkatípusra megszabná, hogy mennyit lehet érte kérni. Na azt hiszem, akkor kevés mester maradna. Minden egyes ház, minden egyes munka a legtöbb esetben egyedi körülmények alapján van elvégezve, nehéz az ilyentől azt várni, hogy egységáras legyen.

Nekem pl. tegnap kifejezetten sikerült "alul" vállalnom egy kicsi házat, este fél 10-ig dolgoztam rajta, hogy készen legyen, de ilyenkor már nincs más választása az embernek, mint hogy megcsinálja és kész. Árajánlat előtt ugyanis nem mindig van lehetőség belelátni a dolgokba, azt sokszor muszáj úgy adni, hogy nagyjából bekalkulálod a költségeket és vagy könnyen megy, vagy nagyon megdolgozol vele. Aztán erre mondhatják - mikor túl könnyen megy - hogy mutyi volt benne, engem aztán nem érdekel. Ilyenkor kapod vissza a sorstól igazságosan azt a költséget, ami a másik háznál elúszott.

MajorDomus # 2017.03.11. 00:03

Csak miért mindig kivűlről várják a segitséget?

joke # 2017.04.24. 12:21

"Az elmúlt 15 évben megtisztult a szakma,akik saját zsebre dolgoztak jórészt kihullottak a rostán,mert az internet világábanan már nehéz átverni az embereket."

http://www.bama.hu/…yoma-721157/

Ja, tényleg megtisztult...

ragyasdezso # 2017.04.24. 13:42

joke

Igen sokat tisztult, de az nem zárja ki, hogy évente 5-6 ilyet olvashatsz.Ha figyelmesen olvastad a ügy felveti a tulajdonosok felelősségét is, amiről nagyon gyakran elfelejtkeznek!

Klaczk # 2017.04.24. 14:08

Tisztelt Válaszadók!

Egy olyan problémám van, hogy van egy lakásom (három lépcsőházas, négyemeletes tásasházban) amiben egy munkatársam lakik fenntartásért cserébe. Rendbe tartja a lakást, fizeti a rezsit stb...
Eddig 3780 forint volt a havi közköltség ami helyi viszonylatban (Kazincbarcika) átlagosnak számított. Viszont Májustól megemelték 5250 forintra amit én "kissé" sokallok ezért fel is hívtam a lakásfenntartó szövetkezetet, magyarázatot kérve.
Szó szót követett, tetőszigetelés, takarítás, izzócsere stb, értetlenkedek, mire kiböki a vonal túlsó végén a hölgy, hogy "meg nagyon sok a társasház kintlévősége".
Mondom erre, hogy akkor ezután én sem fogom fizetni és akkor majd csak lesz valaki másik balek aki helyettem is kifizeti.
Erre a hölgy, hogy akkor ráterhelik a lakásra, jelzálogot tehetnek rá és végső soron el is árverezhetik a lakást. Nyilván nem járható út, de akkor a nemfizetőknél miért nem ezt alkalmazzák, miért mással fizettetik ki a tartozásukat?
Kérdésem, hogy jogosult e a szövetkezet ilyen jogcímen emelést végre hajtani a rendszeresen fizetők terhére vagy ez egy olyan dolog, hogy a hölgy ezt így bemondta nekem a telefonba viszont hivatalosan úgyse vállalnák fel?
Válaszokat előre is köszönöm!
MPA

joke # 2017.04.24. 15:08

Klaczk!

Ilyet csak lakógyűlésen lehet megszavazni.
Talán el kellett volna menni, nem utólag reklamálni...

MajorDomus # 2017.04.24. 20:47

Jogosult.
A ház számláit fizetni kell addig is,mig a hétralékot behajtják.