Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


Wildmann # 2014.10.17. 15:34

Ez azért agyban függ a probléma jellegétől.

Számvizsgáló bizottság, közgyűlés, fogyasztóvédelem, kormányhivatal, jegyző, bíróság, stb.

A probléma jellegétől függően más és más a megoldás lehet a hatékony.

Mufurc_nagyon # 2014.10.17. 12:44

Kedves Egy Felhasználó!
Az alábbi linken részletes segítséget kap egyéni problémáinak megoldási lehetőségéről


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Egy Felhasználó # 2014.10.17. 10:17

Tisztelt Forumozok! Az alabbiakban kerem a segitsegetek. Nalunk a Tarsashaz kozos kepviseletet egy Kft latja el. Vitam van veluk, de nem valaszolnak a leveleimre. Van olyan felugyelet, ahova fordulhatok panasszal és kérhetem, hogy „rabirjak” oket a valaszadasra, ill. birsagot is kiszab a Kft-nek?
Gondolok itt olyanra, mint egyeb esetben a fogyasztovedelem, aki buntet, ha a szolgaltato harminc napon belul nem valaszol.
Elore is koszonom a valaszokat.
Peter

Kibicke # 2014.10.15. 09:45

Wildman köszönöm a válaszodat.Sajnos a lakásszövetkezet nem a jegyzőhöz tartozik, ott már sikerrel jártunk volna, hanem a Cégbírósághoz.Oda írtunk feljelentést, de ő csak a törvényességet vizsgálja - az sincs meg, de attól valóban működhetne a dolog. Ide teljes körű könyvvizsgálat kellene, itt akadtunk el, nem tudunk tovább hová fordulni, a NAV-hoz is írtunk, de átpasszolta a Cégbíróságnak.

Wildmann # 2014.10.13. 18:51

Kibicke

Az hogy valami működik úgy ahogy az nem jelenti, hogy törvényes úgy ahogy. Értsd, sok dolog működik mégsem felel meg a törvényeknek.

A lakásszövetkezetekhez nem értek nagyon, de alapvető megoldás mindenre a jegyző. Értsd, ha a jegyzőt megkérdezed, neki segítenie kell, hogy merre tovább. Tedd ezt.

A jó hír, hogy a lakásszövetkezet elnöke nem fizethet mindenkit zsebből, mert akkor az jól kimutatható a könyvelésben. Viszont ha tényleg ekkora a felfordulás, akkor tehetsz rendőrségi feljelentést is, mert amit leírtál szerintem több helyen BTK-ba ütközik. Azonban kicsit óvatosságra is intenélek, mert nem minden az mint aminek elsőre látszik.

Wildmann # 2014.10.13. 18:42

Kittike1234

A közös képviseletet az számvizsgáló bizottság ellenőrzi, de a közgyűlésnek felel. Azaz ha a számvizsgáló bizottság nem is látná el a munkáját, akkor a közgyűlés még elszámoltathatja.

Én a helyedben bemennék hozzájuk és addig nem jönnék el amíg le nem írják, hogy tévedtek és kérik a Főtávtól a hiba kijavítását. Majd elvinném ezt a levelet a Főtávnak. (így már "csak" postás lennél, mivel a közös képviselet kéri, te csak elviszed a levelet)

Wildmann # 2014.10.13. 18:38

Ügyvéd és utána bíróság.

A közös tulajdon fenntartásáért a társasház felel. Ha nem tartja karban a közös tulajdont és ezzel másnak (neked) kárt okoz a károkozásért felel.

Arra azért célszerű odafigyelni, hogy te legalább megszavazd a felújítást.

Én nem sokat gondolkodnék rajta, mivel a többieket nem nagyon zavarja, hogy nálatok ázik minden. Ha zavarná, akkor már léptek volna. Itt az ideje lépésre kényszeríteni őket.

Tamás33_ # 2014.10.10. 16:25

Szeretném a fórum segítségét kérni egy Társasház beázási ügyben.
A problémám 3-4 éve kezdődött. Azóta a Társasház 4. emeleti lakásom minden esőzés alkalmával beázott. Többször írásban jeleztem ezt a társasházkezelő felé. A tavalyi évben volt írásos szavazás a tető felújításáról de nem szavazták meg a lakók. A társasház próbált segíteni az ügyemen és foltozgattak a tetőn, sajnos sikertelenül. Az idei évben is volt írásos szavazás de most sem sikerült a 2/3 többséget elérni. Jelenleg a lakásban a páratartalom folyamatosan 70-80% többszöri szellőztetés mellett és továbbra is befolyik a víz minden esőzés alkalmával. Emiatt az épület műszaki állapota is folyamatosan romlik és lassan villany vezetéket is elér a víz. A kérdésem az lenne, hogy hova érdemes fordulni ezzel a problémával ha a lakók folyamatosan leszavazzák a javítást.

Köszönettel:

Tamás33

Mufurc_nagyon # 2014.10.02. 07:09

Kedves Kittike1234!

Ha jól értelmezem, itt egy hibás adatszolgáltatásból keletkezett elszámolási vitáról van szó.

Itt csak a két fél józan együttműködő tevékenységétől remélhetünk ingyenes és gyors megoldást.

Ha ez nem megy marad a per!!!!!

Amennyiben Ön nem fizet, akkor a th. képviselete indíthat fizetési meghagyást. (ellentmondás, per)

Amennyiben kifizette, akkor Ön indíthat a th. ellen fizetési meghagyást és ebből alakul ki a per.

A második esetben Önnek kell a költségeket megelőlegezni.

Nos a területi jegyző valóban nem a képviseletet felügyeli, hanem a th. törvényességi felügyelete tartozik hozzá.
Feltehetően a képviselet egyéb tevékenységében is hasonló trehánysággal jár el.
Aki keres az talál egykét "törvénysértő" működési anomáliát;-)))


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Kibicke # 2014.10.01. 09:08

Kérek segítséget. Lakásszövetkezet működik ahol lakom. 300 lakás tartozik hozzá.Súlyos problémák vannak évek óta, komoly törvénysértések.Nincs pénztér,, félfogadás, évente egyszer van közgyűlés, de a meghívó nem a törvényi előírásoknak megfelelő, az elnök egy személyben dönt,gyakorlatilag elérhetetlen mivel főállásban máshol dolgozik.A küldöttek munkája nem megfelelő, már a számuk is harmada a törvényi előírásnak, a felügyelő bizottság egy tagú és soha semmit nem ellenőriz, a könyvelés kézzel történik, a nyilvántartások ceruzával, a tájékoztatás szinte nulla.Most a meglévő küldötteket is szélnek akarja ereszteni, így semmi rálátásunk nem lesz mit csinál a pénzünkkel, jelenleg 47 milliós tartozások vannak. Kérdésem, hogy küldöttek nélkül, egy fős felügyelő bizottsággal,mindenfajta ellenőrzési lehetőség nélkül - könyvvizsgáló sincs - az igazgatóság kéttagú lehet-e egyáltalán működni? Kihez fordulhatunk jogorvoslatért, ki indíthat vizsgálatot, egy teljes körű átvilágítás kellene, mivel zsebből fizet embereket az elnök, adózatlan jövedelmeket vesznek fel az ő emberei, akik mellette állnak. Szeretnénk társasházzá alakulni és őt elküldeni. Sokan laknak itt idősek akik belefáradtak és nem is értik mi történik, sokan sajnos érdektelenek is. Várok segítő választ, köszönöm

Kittike1234 # 2014.09.29. 18:36

Kedves Fórumozók!

Lehet ez egyeseknek evidens,de számomra nem tiszta,hogy ki felügyeli a közös képviselő munkásságát. A mi képviselőnk egy Zrt,amely volt olyan kedves és a Főtáv felé nem csak a meleg,de a hidegvíz fogyasztásomat is leadta,így ők arra is számoltak hődíjat, Ennek az eredménye az lett,hogy kaptam egy 30e Ft-os csekket és a mostani számláimat is a megemelt melegvíz-mennyiséggel fizetem. 4 hónapja telefonálgatok,levelezgetek a Főtávval és a képviselettel is,de adatot módosítani csak a képviselet tud. Ők négy hónapja ígérgetnek,hazudoznak,hogy már intézkedtek,de ez nem igaz. Ha visszahívom őket,hogy ezt számon kérjem,mindig közlik,hogy az XY ügyintéző,akivel egyeztettem már nem dolgozik náluk. Egyszerűen nem értem,hogy miért fizessek egy olyan cégnek,akik nem dolgoznak és nem képviselik az érdekeimet. Felkerestem a kerület jegyzőjét is,de ő azt mondta,hogy nem az ő hatásköre a képviselettel foglalkozni. Tudnátok segíteni,hogy kihez fordulhatnék? Köszönöm a válaszokat!

MajorDomus # 2014.07.28. 22:46

tt. 48$f.pont

Társasházi tulajdonos # 2014.07.28. 18:40

MajorDomus # 2014.07.25. 23:10

Egyetértünk.
Ezért adom ki minden negyedévben a hatralekos listát. Mindig rövidül.

Wildmann # 2014.07.25. 20:15

Tudom, hogy mindenkinek számtalan joga van, de néha teljesíteni kellene a kötelezettségeket is és akkor nem kellene hangoztatni a jogokat.

A tulajdonosok jogosultak megismerni az hátralékosokat és a hátralékuk mértékét. Így ha zárt csoport kapta meg, akkor véleményem szerint nincs jogsértés, mert az tud róla aki tudhat róla. (feltételezve, hogy a zárt csoport a tulajdonosokból áll és nem a lakókból.)

MajorDomus # 2014.07.24. 20:03

Szistvan

Ja, és leginkább fizetni kellene és nem tenni.

Mufurc_nagyon # 2014.07.24. 06:18

Kedves MajorDomus!
Érdemes volna tevékenységét szinkronba hozni a Ttv.-el.
Jelenleg már 3 hónapi k.költség tartozás esetén az ingatlan tulajdonilapja megterhelhető jelzáloggal;-)))


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

MajorDomus # 2014.07.23. 07:16

Megteheti. Fizesd ki, és nincs miről beszélni.
Csak jelzem, hogy én minden negyedévben adok pénzügyi elszámolást, a hátoldalon minden tartozás fel van tüntetve lakásonként név szerint még a 100 Ft is.

Nagyon hatékony a befizetések szempontjából.

Mufurc_nagyon # 2014.07.22. 16:24

Kedves Szistván!

Amennyiben zárt a facebook oldal és csak a társasház többi tulajdonosa olvashatja, akkor a képviselet eljárása nem jogsértő.

Amennyiben a tartozást Ön is elismeri akkor a legjobb megoldás fizetni és kérni a ténybeli állapot közlését a fece-n.

amennyiben a tartozás Ön szerint nem áll fennt, akkor
megvárja a fizetési meghagyást és per.
Törvényességi felülvizsgálatot kér a helyi jegyzőtől.

Remélem nem 10eFt-ról van szó.;-)))


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Társasházi tulajdonos # 2014.07.22. 15:00

Közös képviselői sikksztások!

http://tv2.hu/…ugyeben.html

Társasházi tulajdonos # 2014.07.22. 14:34

Szistvan!
Én a hátralék rendezését javaslom!!!

Szistván # 2014.07.22. 13:17

Tisztelt Segítséget nyújtó!

Igyekeztem végigolvasni az előttem szólókat ezért remélem nem ismétlek senkit.
Adott egy társasház melynek Közös Képviselője a mai napon a társasház facebook oldalán (ami zárt közösségként üzemel) kiírta a jelenlegi tartozásomat.
Ezt egy apró kaputelefonos vita előzte meg.
Érdeklődni szeretnék, hogy ezt megteheti e vagy nem és ha nem akkor milyen lépéseket lehet ez ügyben tenni ?

Köszönettel
István

MajorDomus # 2014.07.21. 23:02

A hülyeségben is van rendszer. Nem kell rá reagálni.

Társasházi tulajdonos # 2014.07.21. 11:56

Tisztelt Tulajdonos Társak!

Bátran forduljunk az illetékes jegyzőhöz. Legyünk kitartóak, ha nem foglalkozik az ügyünkkel. Fellebbezzünk a Kormáányhívatalhoz, az Igazságügyi Miniszterhez.

Kitartásom eredménye az alábbiakban bemásolt , a közösképviselőnek cimzett jegyzői határozat:

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

………………………………………………Város Önkormányzat Jegyzője.

Ügyszám: Tárgy: Törvényességi felügyeleti ellenőrzés

Ügyintéző: kezdeményezése a ……………………..szám alatti

társasházzal szemben.

Melléklet: Megkeresés másolata

Tisztelt …………………………..Közös képviselő!

Tájékoztatom, hogy ……………………………………………………..szám alatti lakos megkereséssel fordult hatóságomhoz, melyben előadta, hogy a 2013.09.30. napján megtartott közgyűlésről szóló jegyzőkönyv másolatát , többszöri felszólítás ellenére sem kapta meg Öntől. ……………………….tájékoztatott a levelében arról is, hogy a társasház számlájára 2014.04.22.napján 1000 Ft. azaz ezer forintot fizetett be , a másolási díjat megelőlegezvén, melyről sz értesítést és az igazolást Önnek megküldte.

A társasházakról szóló 2003. évi CXXXII. törvény ( a továbbiakban Ttv.) 39. § (3) bekezdése alapján: " A jegyzőkönyvbe bármely tulajdonostárs betekinthet és arról – a másolási költség megfizetésével- másolatot kérhet."

Kérem, hogy a fent leírtak alapján a megtett intézkedésekről a felhívásom közlésétől számított 8 napon belül osztályunkat írásban tájékoztassa.

Értesítem Önt továbbá, hogy a Ttv. 27/A § (1) bekezdésében meghatározott hatáskörömben eljárva a ………………………………………………………………………………….szám alatti - Társasház elnevezésű- társasházzal szemben hivatalból törvényességi felügyeleti ellenőrzést kezdeményezek.

27/A§(1) A társasház működésének a társasház szerveinek és e szervek működésének törvényességi felügyeletét a jegyző látja el. A törvényességi felügyelet nem terjed ki az olyan ügyre, amelyben bírósági , hatósági eljárásnak van helye.

(2) A törvényességi felügyeletet gyakorló jegyző hivatalból ellenőrzi, hogy a társasház

  1. alapító okirata, szervezeti-működési szabályzata és azok módosítása megfelel-e a jogszabályoknak,
  2. működése, közgyűlési határozata megfelel-e a jogszabályoknak, az alapító okiratnak és szervezeti-működési szabályzatnak, és
  3. működése megfelel-e a közgyűlési határozatokban foglaltaknak.

Az ellenőrzési típusa: szabályszerűségi ellenőrzés

Ellenörzött időszk:2012.01.01.-2014.06.30.

Kérem, hogy a felhívásom közlésétől számított 8 napon belül az alábbi dokumentumokat, eredetben és másolatban is bocsássa a rendelkezésemre:

  • közokiratba, magánokiratba,

foglalt alapító okiratot és módosításait , melyen , szerepel az ingatlan –nyilvántartó hatóság érkeztető bélyegzője,

  • a 2012, 2013,2014 évi közgyűlési meghívókat és mellékleteiket,
  • 2012, 2013,2014 évi közgyűlési jegyzőkönyveket és mellékleteiket,
  • a Közgyűlési Határizatok Könyvét,
  • a közös képviselői tevékenység ellátására vonatkozóan a társasházzal kötött szerződést,
    • a mennyiben közös képviselőként a társasházkezelői tevékenységet is folytat, a tulajdonostársakkal kötött megbízási szerződést.

A közös képviselő , iletve az intéző bizottság elnöke köteles a jegyzővelegyüttműködni, a jegyzőt a törvényességi felügyelet lefolytatásához szükséges dokumentumok rendelkezésre bocsátásával , valamint a helyszini ellenőrzés során a helyszínen is segíteni.

Tájékoztatom, hogy az ellenőrzéstűrési kötelezettség megszegése, így az ellenőrzés során kért dokumentumok rendelkezésre bocsátásának elmaradása a társasház törvényes működésének hiányára vezet.

A Ttv. 27/A.§ (4) bekezdése alapján , ha a jegyző a működés szabálytalanságát állapítja meg, a társasházat felhívja a működés törvényességének helyreállítására. Ha a társasház a jegyző felhívása alapján a felhívástól számított 60 napon belül a működés törvényességét nem állítja helyre a jegyző a működés törvényességének helyreállítására vonatkozó bírósági közlés érdekében a határidő eredménytelen elteltétől 30 napon belül bírósághoz fordulhat.

A bíróság a jegyző keresete alapján , ha a társasház működésének törvényessége a közös képviselő ill. az intéző bizottság jogsértő magatartása miatt nem biztosítható, - százezertől ötmillió forintig terjedő, a jogsértés súlyával arányos arányos bírság megfizetésére kötelezheti a közös képviselőt, illetve az intéző bizottság elnökét és tagjait.

A kiszabott bírság megfizetésében a társasházat helytállási kötelezettség nem terheli.

A jegyző megbízásából Város Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztály Osztályvezetője.

Aláírás és bélyegző.

ObudaFan # 2014.07.21. 10:46

Rávezetik azt, hogy társasházi közös tulajdonban áll.