Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!


onedin csanád # 2016.09.05. 09:04

Zsuzsa28, Rozso, és ezek a közös képviselők pénzt kapnak ezért a munkáért ????nem tudja, hogy pályázathoz Földhivatalhoz beadott SZMSZ kell ?? nem küld fizetési felszólítást a nem fizetőknek ?? ezek alap dolgok ! ezeket a közös képviselőket sürgősen le kell váltani ! közös képviselő jelöltekkel Dunát lehet rekeszteni, de nagyon kevés közöttük a lelkiismeretes...alaposan le kell ellenőrizni a megválasztás előtt !!

MajorDomus # 2016.09.04. 20:53

Közgyűlési határozattal a társasház indithat ellenük kártérítési eljárást.

Rozso # 2016.09.04. 17:18

Kérdésem a következő: a közös képviselő, a közös költséget nem fizetőknek nem küldött ki fizetési felszólítást,nem is vezetett nyilvántartást ezekről és a taggyűlésen sem jelezte ezt.Az ellenőrző bizottság nem hajtotta végre a torvény által előírt feladatát, az ellenőrzést.A lakóközösséget ért kár ebben az esetben kit terhel,ki vonható felelősségre.

Tisztelettel várom válaszát

Immaculata # 2016.09.03. 19:35

Úgy tűnik, hogy jelenleg senki sem ért az ügyekhez. Olyan közös képviselőt kellene választani, aki valóban el tudja látni a képviseletet.

Olyan támogatást nem lehet elveszíteni, amit meg sem nyertetek.
A műszaki ellenőrnek kamarai tagnak kell lenni, nem szavazás kérdése.

Az ajánlatkérést úgy kell kiírni, hogy a műszaki tartalom egyforma legyen, akkor pedig már csak az ár lesz a döntő.

zsuzsa28 # 2016.09.03. 12:50

Tisztelt Fórum !
RÉMTÖRTÉNET ! 2016 Május 20-án tartotta a társas ház éves közgyűlését. a k.k. közölte, hogy lejárt a 4 éves LTP szerződésünk az OTP-nél. A Közgyűlés megszavazta , hogy vegyük fel az összeget és használjuk fel. Már 2014 -ben felvetődött a tetőjavitás kérdése.Akkor a k. k. úgy informálta a kgy.-t hogy tető ráépítés nem lehetséges mert tilalom van a kerületben.Ez nem volt igaz.A mostani kgy.-en is ezt mondta. Beadott egy pályázatot a kerülethez a tetőjavításra és megjelölt 3 céget nem tudta a feltételt, hogy SZMSZ szükséges de ő nem készített A pályázatot elutasították. A költségeket elvesztettük. Ezen a kgy.-en kiderült ,hogy nem volt működő hivatalosan megválasztott SZM. ( erről már írtam.) Havi 5000 Ft-al elkezdtünk gyűjteni a tetőjavításra,szigetelésre.13 hónapig fizettük.A 3 ajánlatra az írásos szavazás érvénytelen volt. A 20.-i kgy. nem szavazott a tetőjavításról de megszavazta az LTP összeg felvételét.A. K.k.átutaltatta az összeget, június 30 -án. Augusztus 3- ig a K.k semmit nem tett, nem szerzett új ajánlatokat. Aug 3-án ismét feltette írásos szavazásra a 3 + 1 (ajánlatot,a + 1-et amit mi szereztünk még 2015.ben.)Az ajánlatok magas ára és újabb anyagi hozzájárulás miatt a szavazás ismét érvénytelen volt.Ezután kértük a kgy. összehívását. Az aug. 17-i kgy-en egy tulajdonos beterjesztett 2 új olcsóbb javaslatot.A közgyűlés elfogadta az egyiket. A K.k.közölte , hogy ő nem tudja ellenőrizni a munkát választani kell műszaki ellenőrt. Az egyik m. ellenőr jelölttel megbeszélte, hogy tanulmányozza a 3 általa beterjesztett ajánlatot és abból válasszon ha nem találja megfelelőnek a megszavazott ajánlatot. Most folyik az írásbeli szavazás a m. ellenőrökről. Ezen a közgyűlésen egyhangúlag megválasztották a 3 tagú SzB-t melynek tagja vagyok. Tegnap reggel e-mailt küldtünk a K.K.nak tisztázó kérdésekkel, nem válaszolt. Időközben megtudtuk , hogy az OTP 120 napja csak okt.30 -án jár le és meg is hosszabbítható. A K.K. szept 30-at mondott. Sürget és fenyeget, hogy vissza kell fizetnünk az állami hozzájárulást .... Kérdések : Az OTP adhat -e felvilágosítást az aláíróknak , vagy az SZB-nek? A K.K. hamarosan szerződést akar kötni a m.ellenőr által javasolt céggel, amelyiket ő erőszakol ? Lehetséges ez ? Le szeretnénk váltani a K.K.-t mit tegyünk?

MajorDomus # 2016.09.03. 08:53

Egyetlen esetben sem!
A Jegyző nem intézkedhet, és nem 3 napon belül! Vizsgálatot folytat le, ha szabálytalanságot tapasztal, akkor határozatban kötelezi a Társasházat annak megszüntetésére! Ez nem ugyanaz!

bundori # 2016.09.02. 04:35

súgás! Milyen megoldások vannak, megsúgod?

Beadtunk a jegyzőnek egy panaszt mailben, át is vették.
A 3 napon belüli intézkedés minden esetben áll?

Súgás # 2016.08.31. 20:55

Vannak megoldások!

MajorDomus # 2016.08.24. 18:36

1./ igen
2./ igen, ha megalapozott a követelés, 5 évre visszamenőleg.
3./ nem, ha a tulajdoni hányad több mint 50 %-a jóváhagyta, és be van nyújtva a Földhivatalba.
4./ erkölcsi

Az a tény hogy a képviselő az állása megtartása miatt a többségi tulajdonos keze alá dolgozott, nem jelenti a követelések megszűnését.

miminden # 2016.08.24. 08:58

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi kérdésben.
Társasházunkban közös képviselő váltás volt, melyet a többségi tulajdonos kezdeményezett. A közös képviselő - mikor a többségi tulajdonos és közte elmérgesedett a viszony - még felmentése előtt a többségi tulajdonos tulajdoni hányadára 2007-ig visszamenőleg közös költség és felújítási alap hátralékról küldött ki felszólítást (az összeg több millió forintos). Ez a hátralék eddig sehol nem volt kimutatva (sem a tulajdoni hányadra küldendő díjbekérőkön, sem a beszámolókon nem került feltüntetésre). A beszámolók évekre visszamenőleg 0-ás nyitó és záróegyenleggel készültek a többségi tulajdonos albetétére.
Emellett a Társasház SZMSZ-e úgy is rendelkezett, hogy ezen albetétek nem fizetnek közös költséget.
A volt közös képviselő - hivatkozva arra, hogy az SZMSZ szerinte érvénytelen, mert ütközik a Tht-vel - felszólította a többségi tulajdonost a közel 10 éves közös költségek és felújítási alapok megfizetésére.
A többségi tulajdonos ezalatt a majdnem 10 év alatt valamennyi közös költséget és felújítási alapot fizetett, a többi tulajdonostárssal történt szóbeli megállapodás alapján, eltérő módon és mértékben, mint ők. Erről a volt közös képviselő is tudott, évekig emiatt is nem számlázott közös költséget és felújítási alapot, viszont most, hogy közte és a többségi tulajdonos között megromlott viszony, borítani szeretne mindent.
Kérdéseim a következők lennének.

1. Az 5 éven túli követelések elévültek?

2.A 2015-ös évről elfogadott beszámoló is 0-ás nyitó és záró egyenleget ír a többségi tulajdonos albetétéhez. Ebben az esetben követelhet bármit is a közös képviselő, úgy, hogy nincsenek díjbekérők, nincsenek felszólítások? Kivéve az az egy, amit most küldött ki 2007-re visszamenőlegesen.

3.Érvénytelen-e az az SZMSZ, amely bizonyos albetétek esetében úgy rendelkezik, hogy nem kell közös költséget fizetniük?

4. Amennyiben az ügy oda fut ki, hogy a többségi tulajdonosnak fizetnie kell, úgy a volt közös képviselőnek milyen felelőssége van abban, hogy évek óta nem küldött közös költség, felújítási alap díjbekérőket, 0-ás egyenlegű beszámolókat készített?

Segítségüket előre is köszönöm.

MajorDomus # 2016.07.20. 20:54

Olvasd el!
Ha kollektív biztositás van, abból neked is kell lennie egy példányban.

Kérd el a képviselőtöl.
A tömb biztositás arra terjed ki, amire megkötik.nem feltétlenül minden cm-re!

Pandaronk # 2016.07.20. 06:02

Tisztelt Jogi Fórum!Van egy 9. emeleti panel lakásom, és a felettünk lévő erkélyről a "panelek közt"(nem az ablakoknál) nagyobb esővizet bevezeti a szobába!A közös Képviselőt kérdezem, hogy ez kinek a dolga kijavíttatni, azt mondja, hogy a felettem lévő tulajdonosnak kell leszigetelnie az erkélyt,hogy én ne ázhassak el!Van tömb biztosítása a társasháznak, de azt mondja a K.Képviselő, hogy erre nem terjed ki!
Azt szeretném megtudni, hogy valóban nem terjed ki az ilyen jellegű kár a tömb biztosításából?Egyáltalán akkor mi célt szolgál a tömb biztosítás?Köszönöm a segítő válaszát!

MajorDomus # 2016.07.18. 19:41

Bundori
Természetesen!
Ezért van a társasházi törvényben:

  1. a közös képviselő (az intézőbizottság elnöke, tagja), illetőleg a számvizsgáló bizottság elnöke, tagja (az ellenőrzési feladatot ellátó tulajdonostárs) ellen kártérítési per indításáról, illetőleg büntetőfeljelentés megtételéről;
  2. polgári jogi vita esetén permegelőző közvetítői eljárás kezdeményezéséről;

Ezért írtam, hogy a közgyűlésen kell felelősségre vonni!

Q8

Nem kapsz flegma lekezelő válaszokat, hiszen kérdést sem tettél fel. Ne felejtsd el, ez egy szakmai fórum, ahol egymás között vitatjuk meg a felmerült vitás eseteket.

Idővel többen ezt ingyenes jogi tanácsadásnak tekintik, amiért súlyos
Pénzeket szurkolnának le.
Ezzel nincs is gond, szívesen segítünk mindenkinek, de ha a kedves kérdező nem az a választ kapja, amit hallani szeretne, akkor ne én legyek már az arrogáns kioktató!

onedin csanád # 2016.07.18. 17:20

bubibaba
a mi társasházunkban is pontosan ugyanez fordult elő a lépcsőház burkolásakor...a járólapok szemmel láthatóan rondán lettek lerakva, igénytelen, szemét munkát végzett a cég, akit a külsős közös képviselő hozott...a munka negyedénél a Számvizsgáló Bizottság megtiltotta a közös képviselőnek, hogy egy fillért is kifizessen a cégnek. A közös képviselő nem fizetett, de megsértődött, és mondta, hogy ő nem ismer másik burkolót. Igy az egyik lakó hozott új burkolót, egy erdélyi fickót, aki gyönyörűen, számlával megcsinálta a lépcsőházat nagyon rövid idő alatt. A közös képviselőnek meg a következő közgyűlésen felmondtunk. Dehát a miénk egy kis társasház, ahol mindent meg lehet beszélni.

bundori # 2016.07.18. 12:23

MD, a közös képviselőnek polgári- és büntetőjogi felelőssége is van, perelhető, feljelenthető.

bundori # 2016.07.18. 12:21

Nálunk az szmsz- ben benne van, hogy 3 árajánlat kell. A közösképviselő szarik rá. Nem csak hátlen kezelés gyanúját, hanem a korrupcióét is felveti.

q8q8 # 2016.07.18. 07:28

Kedves MajorDomus!
Persze nem kell három ajánlat, elég egy is, vagy egy sem.
Majd utólag megmondja a szaki mennyi volt a társasház pedig fizet. A közszférában ezt úgy hivják: hűtlen kezelés!
Vagy ha szépen akarok fogalmazni, nem a jó gazda módjára kezelte az ügyet. A lényeg ugyanaz!

Mint korábban irtam sajnos ez a fórum nem a megoldásokat, lehetőségeket beszéli ki. Itt a kérdező csak flegma lekezelő válaszokat kap amivel semmire nem megy. De biztos ez is a cél :(

q8q8 # 2016.07.18. 07:20

Ha ittasan dolgozik akkor:
Budapest Főváros Kormányhivatala Foglalkoztatási Főosztályának Munkavédelmi Ellenőrzési Osztályának jelezd.

MajorDomus # 2016.07.15. 20:00

Nem is téged akartunk bántani.

De. Tetszik vagy nem tetszik, a képviselővel szemben csak a közgyűlés intézkedhet.
Keresd meg a Számvizsgáló Bizottságot.

bubibaba # 2016.07.15. 08:17

Egyszerűen nem hiszem el, hogy ilyen emberek vannak a világon! Nem vagyok olyan ember akinek semmi nem jó. De minden nap többször lemenni, felmenni több emeletet úgy, hogy szédülök a szarul, ferdén lerakott járólaptól, nem hiszem hogy azt jelentené, hogy én olyan ember vagyok akinek semmi nem jó..

bubibaba # 2016.07.15. 08:15

Szomorú örökös

Senki nem próbálta a munkást "megregulázni".. És az állításod ott bukott meg, hogy "a munka elvégzésére nincs hatással".

De HATÁSSAL VAN, és ez szemmel látható!

MajorDomus # 2016.07.14. 20:21

,, Az a társasház ahol nincs egy ember,
Akinek a szar is ízetlen,
Nem is igazi társasház!,,

(majordomus emlékiratai 2036-ból)

Szomorú örökös # 2016.07.14. 05:56

bubibaba

A bőrszínnel semmi probléma nem lenne ha nem innának "munka" közben

Ha rendesen végeznék a munkájukat, akkor szerintem semmi közöd nem lehet hozzá. Amennyiben valaki úgy dönt, hogy nem üdítőt vagy ásványvizet fogyaszt, hanem éppen egy doboz sört megiszik, mert neki az jobban esik a nagy melegben, de a munka elvégzésére nincs hatással, akkor neked nincs jogod ezért megszólni. Egyetlen ember kérheti ezt rajta számon, az pedig a főnöke. Mivel ő ezt nem teszi meg, nyilván nem előírás, hogy munka végzése közben nem fogyaszthat alkoholt. Jelen esetben ugyanis nem te vagy a munkaadója. Csakis a főnöke áll közvetlen szerződésben a társasházzal. Ha valami nem tetszik, akkor vele egyeztess, ne az alkalmazottat próbáld megregulázni.

MajorDomus # 2016.07.13. 20:13

Sokra nem megy vele.

Akkor egy àrajànlatról dönt a közgyűlés.
Hol van előirva hogy 3 árajánlat kell?

bundori # 2016.07.13. 18:27

bubibaba, fordulj a jegyzőhöz.