A segítségüket szeretném kérni, mert teljesen tanácstalan vagyok.
Nagyszüleimtől megörököltem egy Bp. XX. kerületi osztatlan közös ingtalan 50 % -át, amit most értékesíteni szeretnék. A vevő ragaszkodik a használati megosztásról szóló megállapodáshoz a kert használatáról. Ilyen jelenleg nincs, viszont, amikor a nagypapám megvásárolta az ingatlan(rész) -t a tulajdonostól 1973-ban, az adás-vételi szerződésben konkrétan lefektették, hogy a ház 50%-át a kert felénél nagyobb területtel vásárolja meg (konkrét méreteket írnak) Nem külön melléklete volt a szerződésnek, hanem a szerződésben volt rögzítve. (Szerződés ügyvédnél letétbe helyezve, tanúk által aláírva, hivatalos bélyegeztetéssel )
A kert eszerint volt használva évtizedek óta, de most a rám eső rész eladása kapcsán a másik tulajdonos ragaszkodik a kert 50%-hoz.
Én most nem tudom, hogy kinek mi jár.
Kérdésem a következő lenne:
A régi adás-vételi szerződés egyenértékűnek tekinthető-e egy használati megosztással
Ha a vevő a régi adás-vételi szerződést nem fogadja el, csináltathatok-e az alapján egy megosztásról szóló megállapodást igazoló dokumentumot, akár a szomszéd (másik tulajdonos) beleegyezése nélkül? Ugyanis ő ragaszkodik a kert feléhez, arra hivatkozva, hogy a tulajdoni lap alapján ő az 50% tulajdonos.
Nagyon szépen köszönök bármiféle segítséget, információt a kérdéssel kapcsolatosan.
V.P.I.