udvar, gazdasági épület átminősítése

mindwalker # 2016.06.30. 20:05

Tisztelt Fórumozók, Szakértők!

Szíves segítségüket szeretném kérni udvar, gazdasági épület üzlethelyiséggé való átminősítésével kapcsolatban.

Adott egy 840m²- nyi telekterületen egy 150m²-nyi családi ház. Alsó szintje - 60m² - üzlethelyiség, felső szintje 90m² lakóingatlan. Udvarán említett ingatlanrészhez kb 30 évvel ezelőtt épült egy 40m²-es ház. Egy szoba (12m²), pici fürdő, előszoba, konyha. - Ennek üzlethelyiséggé való átminősítésének kérdése nyitott. (Vállalkozást szeretnék indítani, mely ÁNTSZ engedélyezéshez kötött, valamint a pályázati támogatás beadásához is szükséges a bérleti előszerződés.)

A Földhivatal információi szerint, az utólagosan épített ingatlan megnevezése - bár lakott volt - lakóingatlan helyett: udvar, gazdasági épület. A Földhivatal elküldött az Építési Hatósághoz, hatósági bizonyítvány beszerzése miatt, mely alapján maga a Földhivatal el tudja végezni az iktatást. Az Építési Hatósághoz fordulva a hivatal továbbította ügyem a Városépítési Osztályhoz, ahol kérdéseimre nem kaptam válaszokat, csupán előírásként annyit, hogy keressek fel egy építéstervezőt, aki elkészíti az ingatlan üzletté történő átminősítéséhez szükséges dokumentációkat, az az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (OTÉK) vonatkozó előírásai szerint.
(Megjegyzés: A kérdéses ingatlan nem utcafront felőli részen található, nem műemlék, átépítést, átalakítást nem igényel. Az egészségügyi vállalkozás, mely ott létesülne 1-1 autó parkolásán túl nem jelentene gépjármű elhelyezési többletet.)

Kérdéseim a következőek:
1., mindenképpen szükséges az átminősítést többlécsőben elvégezni? Azaz először lakóingatlanná minősíttetni a kis házat, majd csak azután üzlethelyiséggé? Önmagában a tervezői díj meghaladja a 100 ezer forintot...milyen összeghatárral szükséges még kalkulálni így, önkormányzati bejelentés, földhivatali ügyintézés, városépítészeti osztály illetékei...

2., azon érdeklődésemet illetően, miszerint úgy tudom, általában elmondható, hogy amikor egy lakást csak részben használnak más célra, és a továbbiakban lakásként is funkcionál, akkor nem kell átminősíteni, azt a választ kaptam, régen így volt, de hogy vajon ez most is érvényben van-e? Létezik ez az alternatíva? Miknek kell megfelelni?

3., a tervezői magas összeghatár csökkentése miatt, nem oldható meg esetleg az, hogy a 40 négyzetméteres ház (szoba, fürdő, előszoba, konyha) csupán egy része esik átminősítés alá? Például a konyha funkció nélküli lenne. Szükséges így azt is bevonni? Vagy ez így nem választható külön?

4., Mivel szívességi bérlésről volna szó, az ingatlan ugyanis rokoni tulajdonban van, emeli-e az ingatlan értékét az átminősítés? Ha igen, mennyiben? Kiszámítható ez? Visszaigényelhetem-e az ügyintézésre fordított összeget a tulajdonostól? Például, ha el szeretné majd adni? Szükséges-e belefoglalni mindezt a szívességi szerződésbe pontosan?

A válaszokat előre is nagy tisztelettel megköszönöm.