Ingatlan Adás - vétel


Majordomus # 2022.12.12. 20:47

Nem!
Okosan kell csinálni.
A bérlő megveszi a lakást saját jogán, és másnap eladja neked.
.
A szükséges anyagiakat te előlegezed meg.

fa.evica # 2022.12.15. 15:34

Sziasztok! Megint segítségért jöttem. Megromlott egészségi állapotom miatt elcseréltem a családi házam egy sorházi lakásra kis udvarral. A szerződésben rögzítettük hogy a még el nem végzett munkákat birtokba adásig, ami december 10.-én volt, elvégzik. A munkák: az első udvar kitisztítása, rendbe rakás, a fakerités elkészítése, befejezése, a hátsó udvar rendbetétele, a lakásban kiépített központi fűtéssel okozott hibák kijavítása, lefestése. Ma szembesültem vele, mikor bekötötték a kerámialapos tűzhelyet, hogy a villany is csak 10 amper, amin még a bojler is rajta van és ami nem elég és ezt elhallgatták, valamint a szobát nem lehet használni (1 szoba van), mert nem fűt a radiátor ott, pedig ki lett nyitva, mert azt mondták csak el van zárva azért nem fűt. Én 70 éves leszek és úgy érzem becsaptak engem! Az lenne a kérdésem hogy a fentiek ismeretében visszacsinálhatom-e a cserét, így hogy a szerződésben foglaltakat nem teljesítették, vagy mit csináljak, hová forduljak? Köszönöm szépen a segítséget!

drbjozsef # 2022.12.15. 20:07

fa.evica,

Ha az a kérdés, akkor ingatlan esetén is van szavatossági jogod, sőt, annak elévülése hosszabb, öt év, bár ez neked most mindegy.

Szavatosság körébe nem tartozik az a hiba, amit a jogosultnak kellő gondosság mellett ismernie kellett volna, és az a hiba sem, amit a kötelezett közölt a jogosulttal.
Szerintem az ingatlan áramellátása olyan alap dolog, amire illett volna rákérdezned. Az, hogy az összamper mennyi a lakásban, egy elég közismert, és alapvető adat, ha nem kérdeztél legalább rá, az nekem úgy tűnik, hogy nem a kellő gondossággal eljárás.

A fűtésrendszernek természetesen működnie kell, minden radiátornak.
Szavatosság alapján nincs helye a szerződéstől elállásnak a jelentéktelen hiba miatt. Jelentéktelen az a hiba, ami a szerződés összértékéhez képest elhanyagolható értékben javítható, úgyhogy emiatt hiába érzed azt, hogy "becsaptak" (ami nem is biztos), nem csinálhatod vissza. Legalábbis egyoldalúan nem, ha az eladód beleegyezik, akkor közös megegyezéssel persze bármit lehet.

A teendőd az, hogy lehetőleg írásban, tértivevényes levélben jelzed neki a hibát, és kéred, hogy javíttassa meg saját költségén. Ha ezt nem teszi záros határidőn belül - a hidegre való tekintettel mondjuk 8 nap -, akkor megcsináltatod te, és követelheted tőle annak megfizetését, első körben fizetési felszólítással, második körben fizetési meghagyással.

Majordomus # 2022.12.15. 21:37

Az eladónak honnan kellett volna tudnia hogy te kerámialapos tűzhelyet szeretnél beköttetni,ami önmagában 16 ampert igényel.
Ez elhallgatás,de a te részedről az eladónak ez nem róható fel.
.
Avfűtésrendszer működése viszont elvárható minimum.

fa.evica # 2022.12.15. 23:21

Majordomus
Fel sem merült bennem, hogy kevés az amper, mivel nekik is kerámialapos tűzhely volt.
Igen, nagy probléma hogy nincs a szobában fűtés, mivel csak egy szoba van.
Arra viszont szeretnék választ kérni, hogy a szerződésben foglaltakat sem teljesítette, (első, hátsó udvar rendbetétele, kerítés megcsinálása, a lakásban a hibák kijavítása), ez mind nem történt meg a birtokbaadásig, azokkal mit lehet kezdeni. Én megcsináltatni nem tudom a 120 ezer forintos nyugdíjamból, amiből a megélhetésem is nagyon nehéz mire mindent kifizetek..

Szomorú örökös # 2022.12.16. 04:14

fa.evica

Ma szembesültem vele, mikor bekötötték a kerámialapos tűzhelyet, hogy a villany is csak 10 amper, amin még a bojler is rajta van és ami nem elég és ezt elhallgatták

Én úgy tudom, hogy max. 32 amperig kaphatsz simán cserét ingyen és bérmentve a szolgáltatótól, bár én 16 amperig mennék csak fel, az már azért elég kell legyen. Persze ennek azért előfeltétele, hogy a vezetékhálózat is elbírja ezt a terhelést, mert ha emiatt kigyullad és leég a ház, akkor nagyon nagy gond lesz. És ez se rejtett hiba lenne, mert erről alaposan meg kellett volna győződni akkor, amikor a házat megtekintetted.

A szerződésben rögzítettük hogy a még el nem végzett munkákat birtokba adásig, ami december 10.-én volt, elvégzik......a szerződésben foglaltakat sem teljesítette, (első, hátsó udvar rendbetétele, kerítés megcsinálása, a lakásban a hibák kijavítása), ez mind nem történt meg a birtokbaadásig, azokkal mit lehet kezdeni.

Én eleve csak utána kötöttem volna vele szerződést, hogy ezeket a munkákat elvégzi.
Volt olyan ingatlan 5 évvel ezelőtt, amit szívesen megvettem volna én is, csak alaposan végiggondoltam, hogy az idős bácsi, aki az ingatlan tulajdonosa volt, mennyire fogja azt a kuplerájt eltüntetni az udvarból egyedül és rájöttem, hogy nagy valószínűséggel sehogyan. Inkább másik házat vettem meg magamnak, ahol ilyesmivel nem volt gond.

fa.evica # 2022.12.16. 04:58

Szomorú örökös
Legalább a villanyhálózat új a lakásban.
Sajnos mozgásomban korlátozott vagyok, nem tudtam ezt egyedül körüljárni és mivel a javítások a szerződésben benne vannak, azt gondoltam meg is lesz csinálva. Viszont a fűtés már nagy probléma, már így is megbetegedtem. Azt hazudták csak le van zárva a szobában a radiátor, de nem, mert kinyitották nekem és nem melegszik a radiátor.
Viszont a 120ezer nyugdíjamból esélyem sem lesz megcsináltatni a hibákat.

Szomorú örökös # 2022.12.16. 05:51

fa.evica

Legalább a villanyhálózat új a lakásban.

Akkor kérj rá magasabb ampert, nagy valószínűséggel meg fogják adni csont nélkül.
Nem is értem, hogy a korábbi tulajdonos miért nem kérte ugyanezt.
Írtad, hogy ő is kerámia lapos tűzhelyt használt.

mivel a javítások a szerződésben benne vannak, azt gondoltam meg is lesz csinálva

Helyesbítem a korábbi hozzászólásomat: amíg nem csinálja meg, nem kellett volna birtokba venni.
Akkor még lehetett volna kötelezni rá, hogy elvégezze a vállalt munkákat, így már kevésbé.
Sajnos ezen már túl vagy, lehet ez a része veszett fejsze nyele.

Viszont a fűtés már nagy probléma, már így is megbetegedtem.
Azt hazudták csak le van zárva a szobában a radiátor, de nem, mert kinyitották nekem és nem melegszik a radiátor.

Ha a kazán dolgozik, akkor nagy baj nem lehet. Nézesd meg egy szerelővel, lehet ez a legegyszerűbb megoldás.
Az sem kizárt, hogy le van zárva már a kazánnál az a kör és azt a csapot mindössze nem nyitottátok ki.
De ez már nem jogi, hanem inkább szakmai válasz.

fa.evica # 2022.12.16. 07:21

Szomorú örökös
Köszönöm szépen! Boldog ünnepeket!

fa.evica # 2022.12.16. 07:29

drbjozsef
Az elhanyagolható tényező, hogy a szerződésben foglaltakat sem teljesítette birtobaadasig? Nyilván már nem is fogja, mivel elnent innen. Igen valóban hibáztam, de mivel mozgásomban nagyon korlátozott vagyok, autóm nincs, ezért nem tudtam eléggé körültekintő lenni. Amúgy a kazánházvan is a szerelés, főleg a villany, életveszélyes, ezt megnézték nekem.

drbjozsef # 2022.12.16. 07:50

fa.evica,

Arra viszont szeretnék választ kérni, hogy a szerződésben foglaltakat sem teljesítette, (első, hátsó udvar rendbetétele, kerítés megcsinálása, a lakásban a hibák kijavítása), ez mind nem történt meg a birtokbaadásig, azokkal mit lehet kezdeni.

Írásban, tértivevényes levélben, határidővel, felszólítani, hogy a hibákat javíttassa ki, az elmaradt munkálatokat csinálja meg. Fényképezz le mindent alaposan, ha esetleg vita lenne később, de az, hogy ezek a szerződésben is szerepelnek, neked jó elvileg.
Persze, ha vita van, akkor bíróságra kell menni, ami sok idő és pénz lesz...
Most már eső után köpönyeg, de tényleg azt kellett volna, hogy az utolsó részletet csak akkor kifizetni, ha már minden rendben van.

Zöldövezeti11 # 2022.12.16. 08:00

A panaszok áradata fa. evica részéről. Ez jogos,viszont az nem tudható,hogy a cserébe adott cs. házas ingatlan tökéletes -e vagy sem.
A kérdése :
kérdésem hogy a fentiek ismeretében visszacsinálhatom-e a cserét,
Az attól függ, hogy mennyit ügyködött a panaszos ill. mennyit a csere partner. Eznemtudható. Mint az sem hogy egyáltalán szó volt a bejövő villanyhálózat vételezési teljesítményéről....magyarul az Amper számról . Amilehet 10 - 16 - 25 és 32 A az igényektől függően. De az magától nem cserélődik ki,azt kérni kell.
Ha kéri valaki elvileg simán adják...azért a szakík csak rátekintenek a belső hálózatra és ha az elavult elutasíthatják.

Mondjuk a cserénél nem biztos,de nagy valószínűséggel be írják a szerződésbe, hogy a felek megtekintették az ingatlant...az nekik megfelel. Ezt sem lehet tudni....itt. Nagy valószínűséggel az un.anyám nem ilyen lovat akartam effekt van itt is. Sokkal simább az olyan ügylet, hogy ha van egy lakásom - házam-nem tetszik-nem felel meg -kicsi
  • nagy - rossz helyen van, akkor eladom annyiért amennyiért tudom, majd az igényeimnek megfelelő ingatlant veszek.
Ez a csere egy őskori ügylet !
Zöldövezeti11 # 2022.12.16. 08:20

Amúgy f...e....... konzekvensen cseréről beszél, semmi pénzmozgásról meg eladásról nem ,ennek ellenére többször is történik ilyenre utalás.

Emigyen :
hogy az utolsó részletet csak akkor kifizetni, ha már minden rendben van.

Az eladónak honnan kellett volna tudnia hogy te kerámialapos tűzhelyet szeretnél beköttetni
Nincs itt eladó,nagy valószínűséggel pénzmozgás sem.Van két csere partner az egyik úgy érzi megszívatták...igaz lehet.
Cserénél,de vételné lis többször megnézi az ember a csere tárgyát, ha úgy érzi,hogy kevés az ügyhöz (legtöbbször így van )
Segítséget vesz igénybe . Családtag, jó barát, fizetett szakértő.

Érdekes,hogy ha valaki jól jár..pláne nagyon...nem panaszkodik !

fa.evica # 2022.12.16. 11:33

Zöldövezeti11
Bocsánat nem kioktatást kértem, hanem tanácsot. Nem volt pénzmozgás, viszont a cserepartner tudta, hogy kerámialapos tűzhelyem van, mert neki is az van, csak öket én mindenről tájékoztattam, a hibákat sem hallgattam el.Nem volt kitől segítséget kérni, nyilván ha lett volna nem kerülök ilyen helyzetbe. Amúgy ha nem lennék beteg, nem így történtek volna a dolgok. Jelenleg az ágyból sem tudok felkelni. Pont ezért történt a csere, mert 1500 m2-t nem tudok gondozni mozgáskorlátozottan, és a ház is nagy volt nekem, bár egészséges lennék, nem történt volna ez... Én őszinte voltam! Az ember 70 évesen megtanulta a leckét!
Már bánom hogy segítséget kértem! Az én korosztályom úgy nőtt fel, ha segítséget nem tudok adni, bántani nem fogom a másikat! Mindenkinek boldog ünnepeket!

Majordomus # 2022.12.16. 20:59

Senki nem akart bántani csak ezek alapvető dolgok.
.
Azt nem irtad az elején hogy 70 feletti vagy és mozgáskorlátozott.
.
Ilyenkor kell a családit bevonni.
A gyerekeid kőrülnézhettek volna.
.
Ha most azt írod hogy családod és gyerekeid sincsenek akkor tényleg nincs mit hozzátenni.

fa.evica # 2022.12.17. 12:38

Majordomus
Vannak gyerekeim, de messze laknak innen.

Amúgy igazából azt szerettem volna tudni, hogy mit tegyek ha a birtokbaadásig nem lettek megcsinálva azok a munkák, melyek a szerződésben szerepelnek (kerítés, kapu megcsinálása, első udvar rendbetétele, hátsó udvar kitakarítása, építési törmeléken kell kibotorkálni a tüzelőért, valamint a fűtésrendszer kiépítése utáni hibák kijavítása), szóval ezt hogy lehet érvényesíteni.

Szomorú örökös # 2022.12.17. 13:23

fa.evica

igazából azt szerettem volna tudni, hogy mit tegyek ha a birtokbaadásig nem lettek megcsinálva azok a munkák, melyek a szerződésben szerepelnek...........szóval ezt hogy lehet érvényesíteni.

Első körben szólítsd fel ajánlott tértivevényes levélben, hogy végezze el a szerződésben vállalt dolgait. Meglengetve neki persze, hogy ha te csináltatod meg, akkor azokat a költségeket követelni fogod tőle. Aztán ha ez nem járható, akkor megcsináltatod saját költségen - kb. azt már tudjuk, hogy ez nem fog menni - és utána jelzed a volt tulajnak, hogy ezeket te követeled még tőle, mert ez az ő dolga lenne. Aztán jön a fizetési meghagyás, majd esetleg per. De mivel egyértelműen jelezted, hogy ezekre nem nagyon van kereted, így az marad szerintem, hogy szépen aprajánként valószínűleg neked kell mindent megcsináltatni. Előbb-utóbb rendben is lesz.

Majordomus # 2022.12.17. 20:20

Azért egy tértis felszólitás még nem fog ártani belengetve a kártéritési igényt.

Cidri # 2022.12.29. 02:53

Üdvözlök mindenkit
Olyan kérdésem lenne, hogy ingatlan adásvétel esetén, ha én vagyok a vevő, a szerződésben én szerepelek, de nem szeretném hogy az én nevemre kerüljön az ingatlan, van e arra mód, hogy a földhivatalhoz már úgy kerüljön be a szerződés, hogy, van egy másik ajándékozási szerződés is ani a gyerekem részére szól? Vagyis hogy én ne is kerúljek tulajdonosként bejegyzésre, hanem egyből a gyerekem?

ezmostmi? # 2022.12.29. 06:02

Cidri, ha ilyenben gondolkodsz, mindenképpen kérj rá haszonélvezeti jogot, még később jól jöhet.

osztap # 2022.12.29. 08:56

Cidri,

én ne is kerúljek tulajdonosként bejegyzésre, hanem egyből a gyerekem?
Csak úgy lehetséges, ha az adásvételi szerződésben a vevő a gyerek. A gyakorlatban kell egy ajándékozási szerződés is, közted és a gyerek között, amiben Te pénzt ajándékozol neki, hogy abból a vételárat ki tudja fizetni, azzal, hogy a pénzt egyből az eladónak utalod. Ha a gyerek kiskorú, a gyámhivataltól az utóbbi szerződéshez eseti gyám kirendelését kell kérni.

Érdemes átgondolni, hogy mit léphetnek erre mások, pl. esetleges hitelezőid, házastársad és az utánad kötelesrészre jogosultak.

drbjozsef # 2022.12.29. 09:36

Cidri,

Ha ez már egy létező adásvétel, akkor nem, nincs rá lehetőség. Ha csináltatsz is a gyerekkel egy ajándékozási szerződést, és együtt adod be a kettőt, akkor is meg fogsz jelenni a tulajdoni lapon mint tulajdonos, ha csak egy napra is.
Ha valamilyen hitelezői-fedezetelvonási okból lenne szükséged arra, hogy ne jelenj meg, akkor ez nem lehetséges.

A megoldás az lehetne, hogy felbontod az eladóval a szerződést, és újra kötöd úgy, hogy a gyermek a vevő. De 100%-ra ez sem biztos megoldás, hiszen ha a hitelező utánamegy, és igazolható, hogy a gyereknek nem volt ekkora saját vagyona (amit mondjuk örökölt például), akkor egyértelműen tőled kapta ajándékba a vételárat, tehát a fedezetelvonás megintcsak fennállhat, és semmissé tehető a szerződés.

Ha más az ok, és az újrakötés neked megfelel, az más persze.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.12.29. 09:48

"hogy én ne is kerúljek tulajdonosként bejegyzésre, hanem egyből a gyerekem?"
Szó szerint véve meg lehet csinálni, csak nem biztos, hogy mész vele valamire. (Ugyanis nem jegyeznek be tulajdonosként - de feljegyeznek közbenső szerzőként.)

ezmostmi? # 2022.12.29. 13:49

drbJ. Én a 8 éves gyermekemnek vásároltam lakást. A " vevő " aláirást én tettem meg mint, kiskorú törvényes képviselő szülője, ügyvédi ellenjegyzéssel, holtig tartó haszonélvezeti joggal, a földhivatalnál csak mint haszonélvező és nem mint tulajdonos lettem bejegyezve.

drbjozsef # 2022.12.29. 14:13

ezmostmi?,

Igen, pont ezt magyarázzuk Cidrinek, köszönjük.
Ha a vevő a gyerek, akkor ő lesz a tulajdonos (és igen, ha kiskorú, akkor helyette a jognyilatkozatot a törvényes képviselője teszi). És persze, hogy nem az adásvételit aláíró t.k.-t jegyzik be tulajdonosnak.

De ő nem ezt kérdezte. Hanem azt, hogy ha - akár egyetlen napon bonyolítva - Ő A VEVŐJE egy adásvételnek, majd azt rögtön továbbajándékozz a gyereknek, akkor bejegyzik-e tulajdonosnak.
Legjobb esetben is, ha egyszerre intézi a földhivatal az okiratokat, akkor is meg fog jelenni a tulajdoni lapon közbülső szerzőként. Mert tulajdont csak a tulajdonostól lehet szerezni, a gyerek az eladótól nem szerezhet tulajdont, ha előtte az eladó valaki másnak (a gyerek szülőjének) eladta az ingatlant egy okirattal.