Ingatlan Adás - vétel


drbjozsef # 2022.10.20. 10:20

Izzy,

Te ügyvéded, miért nem kérdezed tőle?
Átnézés 1-2 óra, 10-20ezer forintot elkérhet érte, attól többet nemigen. Az okirat szerkesztése kezdődik 50ezer körül, ma már inkább 100 köszönhetően brüsszelnek.
Kérdezd meg, ha sok, kérdezz meg másikat.
Nem dolgozik senki sem ingyen, főleg nem jogi szaktanácsot nem ad, de szabadáras, kereshetsz olcsóbbat.

Izzy # 2022.10.20. 13:21

hát ez az hogy kérdeztem már kétszer is, de mindig csak annyit mond hogy meglatjuk ...
attol fugg kell e belejavitani
...
az addig oké
csak gondoltom mond majd valami hozzavetolegeset, vagy egy korulbeluli osszeget....
ezert kerdeztelek titeket is...
jo mindegy, vegulis csak legyek tul rajta vegre 4 ev utan
ez mar nem oszt nwm szoroz

Izzy # 2022.10.20. 20:21

Idöközben elküldték a szerzodest is hogy nezzem at...
egybol talaltam benne egy hibat
a számlaszámom nem egyezik
elirtak EGY szamot benne....
istenkém, miert ver engem a joisten ezekkel...
viszem az ugyvedhez is atnezni es remelem jovoheten mar tul leszek rajta
ja, es a nyanya mégsem mond le a haszonelvezoi jogarol, még az unokajanak sem... :D
de ez mar engem tenyleg nem erint
csak mondom, ennyire irigy es hatalomehes es mindent maganak akar...
tutira fél hogy majd az unokaja is ha peldaul megnosul akkor megint ugy jarhat hogy valaki nevere kerul a haziko ...
SENKI NE VEGYEN HASZONELVEZETI JOGGAL TERHELT HAZAT!!
Eskuszom ha mondjuk a bank rakott volna ki a sajat hazambol jobban elviseltem volna mint igy, mert ha pl valaki nem fizette a hitelet vagy valami az oke, de szemet modon elbanni valakivel....
de ennek is vége hamarosan!
ennek orulok
jo ejt mindenkinek!
Izzy

Majordomus # 2022.10.20. 21:10

Az ügyvédi díjak általában a vételár 0.8-1% körül vannak.
De miért fontos ez neked,hiszen az ügyvédet a vevő fizeti -általában.

detti789 # 2022.10.21. 02:13

Kedves osztap és Majordomus!

Köszönöm szépen a válaszotokat!

A térképmásolatról a vevő az első pillanattól kezdve tudott, ezt mind az ingatlaniroda, mind én tudjuk bizonyítani papírokkal, levelezésekkel, ahol hivatalosan is megkapták ezeket, így ez teljes körűen bizonyítható. Kb egy hónap telt el azután, miután ezt megtudták (az első személyes megtekintéskor), és az előszerződés megkötése között, addig "nyomoztak", hogy ez így megfelelő-e nekik. A megtekintés után pár nappal írásban is megkapták a térképmásolatot, tehát az információ birtokában voltak egy hónapja, amikor aláírtunk.

Menet közben úgy döntöttek - bízva hogy a térképmásolat addigra hivatalosan módosítva lesz- hogy így mégsem kívánják megvenni az ingatlant, csak ezt az aprócska tényt elfelejtették közölni, hogy hivatalosan tartásba tették a banki ügyletet, így a mai napig például az értékbecslő papírjai be se érkeztek a bankba, mert jelezték neki hogy mivel tartásban van, nem kell beküldenie. Áll a banki ügy szeptember eleje óta, valószínüleg a 30 napos papírok, igazolások is lejártak már, közben ugye kiderült hogy a szerződésük nem is jó, mert 3 gyerekre igényeltek megelőző csok-ot, pedig csak kettőre lehetett volna, szóval az ügy több sebből vérzik. Nincs egy hivatalos elutasító válasz a banktól, nincs semmi értékelhető papír a kezünkben, csak várunk, csak várunk.... Közben én hónap végén bukom egy másik ingatlannál a foglalómat. Mennyi ideig lehet egy ilyen ügyet tartani??? Egyszerűen nem is értem, hisz pár napja már végre kimondják hogy nem szeretnék megvenni. Minek akkor húzni az időt?

Azt gondolom az információk birtokában teljesen egyértelmű hogy a banki folyamatot úgy akadályozták és olyan információkat hallgattak el, ami miatt talán kérhetném a szerződés egyoldalú felbontását. Jól gondolom?

drbjozsef # 2022.10.21. 04:13

detti789,

Azt gondolom az információk birtokában teljesen egyértelmű hogy a banki folyamatot úgy akadályozták és olyan információkat hallgattak el, ami miatt talán kérhetném a szerződés egyoldalú felbontását. Jól gondolom?

Nem gondolod jól.
Neked semmi közöd ahhoz, hogy ők mit csinálnak a bankkal. Meg úgy egyébként.
Neked egy dolgod van : a megkötött szerződés betartását követelni. Ha abban benne van (!), hogy a térképmásolat nem egyezik a valósággal, a vevők ennek tudatában írják alá a szerződést és vállalják annak feltételeit, MAJD EZUTÁN mégsem teljesítenek határidőre, akkor póthatáridő tűzése után elállhatsz a szerződéstől, a foglalót megtarthatod, a károdat követelheted tőlük.
A szerződésetek számít, és semmi más.

Majordomus # 2022.10.21. 19:06

Ez így van.
A másodlagos szándék vélelmezése nem jogi kategória.
.
Ami le van írva és főként mindkét fél részéről aláírva ahhoz tudsz ragaszkodni,de ahhoz nagyon! Fogadj ügyvédet!

detti789 # 2022.10.24. 16:20

Ha a térképmásolat miatt nem kapnak hitelt akkor a foglaló visszajár? Az hogy tudtak róla nem is kérdés, írásbeli papír van róla...
Ilyenkor le kell futtatniuk még másik két banknál is az ügyet?

detti789 # 2022.10.24. 16:21

drbjozsef, köszönöm a válaszodat! A póthatáridő tűzése egyéni mérlegelés, ajánlott vagy kötelező?

Pc_boy865 # 2022.10.24. 17:31

Üdv
1 éve vásároltam 3 külterületi földet/ingatlant.
Mindent hivatalosan ügyvéddel intéztünk.
Kerítést szeretnénk ezért földmérőt hívtunk, értesítettük a szomszédokat...ahogy kell.
Ekkor az egyik szomszéd, aki az előző tulajdonos volt felesége írt levelet, hogy vagyonmegosztási per zajlik kettőjük között és hogy a volt férje jogtalanul adta el a területet nekünk és ő igényt tart rá.
Perfeljegyzés nem volt látható a tulajdonlapon a férj szerződésben vallotta, hogy per és tehermentes az ingatlan.
Jogos az igénye a volt feleségnek felénk?
Köszi a választ.

Majordomus # 2022.10.24. 19:15

Pc
A földhivatali nyilvántartás un.közhiteles nyilvántartás.
..
Ami azt jelenti hogy ami ott van, az a tény. Pont.
.
Ha a vétel napjáig a tul.lapon nem szerepelt a volt feleség az azt jelenti hogy nem volt tulajdonjoga.

Valószinűleg házastársi különvagyon volt.

Hogy a volt nej mit szeretne az más kérdés,azt már a férjétől követelje.

Pc_boy865 # 2022.10.24. 19:19

Kedves Majordomus
Köszönöm a választ.
Én is hasonlóan gondolom.

Majordomus # 2022.10.24. 19:24

Nyugi van.
Ha akar valamit,inditson pert.
Nem fog.

drbjozsef # 2022.10.25. 06:56

Pc_boy865,

Ha jóhiszeműen, ellenérték fejében, a közhiteles nyilvántartásra alapozva szereztél tulajdonjogot, akkor nincs mitől tartanod.
Házastársi közös vagyon esetén ilyenkor törvényi vélelem áll amellett, hogy a feleség is tudott az ingatlan értékesítéséről.
Ha ez nem így volt, ezt a vélelmet ő megdöntheti, de akkor követelése nem tőled lehet, hanem a férjétől, aki a tudta ésvagy beleegyezése nélkül értékesítette a nevén nyilvántartott közös vagyonelemet.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.10.25. 09:33

Ez nem igaz. A jóhiszeműen, visszterhesen szerző is elveszítheti a tulajdonjogát, ha bebizonyosodik, hogy nem tulajdonostól szerezte.

drbjozsef # 2022.10.25. 09:45

Ugyanakkor él az a szabály, hogy nem hivatkozhat a házastársi közös szerzés vélelmére az ingatlan-nyilvántartásba bízva jóhiszeműen és visszterhesen szerző harmadik személlyel szemben az a házastárs, aki az ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba nem jegyeztette be. Vagyis ha a házastárs eladta az ingatlant és a vevő jóhiszeműen és visszterhesen szerezte azt és a másik házastársat nem kérdezték meg, vagy az eladó házastárs vételárat nem juttatott számára, az a vevővel szemben gyakorlatilag a kijátszott házastárs nem léphet fel, mert nem jegyezte be a tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásba. Ez az ő felelőssége, ez az ő hátránya.

Pc_boy865 # 2022.10.25. 14:53

A tulajdonlapon 1/1 tulajdon szerepelt.
Már évek óta tart a válásuk, lett volna lehetőség perfeljegyzést tenni az ingatlanra.
Így véleményem szerint ezt egymás közt kell rendezni...

Majordomus # 2022.10.25. 19:10

Szerintem is....
Nincs mitől tartanod.

almo # 2022.11.06. 20:17

Üdv!
Van egy ingatlan és 11/12-ed részben tulajdonosa vagyok a tulajdoni lap szerint. Van viszont egy 1/12-ed rész amiben viszont nem. Ezt az 1/12-ed részt meg szeretném vásárolni egy személytől de ő valamiért nem akar velem foglalkozni ezáltal nem tudom tőle megvásárolni. Szóban megállapodtunk, hogy ha kifizetem a tulajdoni részén lévő tartozásokat (NAV, Végrehajtó cég stb.) akkor egy x összegért megvehetem tőle ezt a z 1/12-ed részt. Valamiért nem foglalkozik az üggyel és kinyomja a telefont is amikor hívom. Nem értem az egész szituációt. Addíg míg fizetgettem a tartozásait mindenben a segítségemre volt és jött is velem a NAV-hoz és a Végrehajtó céghez is. A tulajdoni lapon az ő részéről minden törölve lett de még sem tudom ugyebár megvásárolni tőle mert nem áll velem szóba. Mit tehetek ez ügyben!? Van valami esélyem, arra, hogy a tulajdonomba kerüljön ez a 1/12-ed rész? Az utalásokról van igazolás az aplikációban.
Köszönöm válaszukat.

Majordomus # 2022.11.06. 20:37

De miért foglalkozna veled amikor kifizetted az összes tartozását?
Legalább írásban szerződésben rögzitettétek?
Indits pert a közös tulajdon megszüntetése érdekében,és vátsd magadjoz az ő részét. Kérd aperben jogy számitsák be a kifizetett tartozásokat.

Szomorú örökös # 2022.11.07. 01:44

almo

Szóban megállapodtunk, hogy ha kifizetem a tulajdoni részén lévő tartozásokat (NAV, Végrehajtó cég stb.) akkor egy x összegért megvehetem tőle ezt a z 1/12-ed részt.....Valamiért nem foglalkozik az üggyel és kinyomja a telefont is amikor hívom.....Van valami esélyem, arra, hogy a tulajdonomba kerüljön ez a 1/12-ed rész? Az utalásokról van igazolás az aplikációban.

Arra van szerintem csak esélyed, hogy fizetési meghagyást bocsáss ki ellene a helyette kifizetett összegre, azokat ugyanis nem fogja tudni letagadni, hogy tartozásai voltak, amelyeket te rendeztél. Így jó esetben visszakapod a pénzed, de hogy miként jutsz hozzá az ingatlanrészéhez, az már valóban közös tulajdon megszüntetése iránti perben lehetséges csak szerintem is.

drbjozsef # 2022.11.07. 05:38

almo,

Szóban megállapodtatok? És még el is mentél vele kifizetni a tartozásait?

Tanulópénz. Szopórolleren.

Majordomus # 2022.11.07. 20:05

Jaj.
Elerülte a figyelmem a "szóban megállapodtunk" rész.
.
Hát ez motoros szopóroller!

Jutka70 # 2022.11.10. 10:54

Üdv, vásároltam egy hétvégi házat nyaralót 1mft ért 5. tulajdonostól az eon óra nem aktív a szolgáltatás, holott az eladók azt mondták minden rendben van, vissza köttetése 250eft lenne, megkértem az ügyvédet ne jegyezze be mert ha nem tudunk megegyezni akkor el állok az adás vételtől, szerződésbe benne van per, teher és adósság mentesen adják el az ingatlan, készíttessek egy külön megállapodási szerződés hogy ők ezt teljes mértékben átvállalták és teljesítik, mivel ezt mondták hogy ők vissza köttetik. Jegyeztessem be a nevemre? vagy elég az adás vételiben foglaltak? mit tehetek ha nem köttetik vissza?

osztap # 2022.11.10. 12:28

Jutka70,

A per-, teher- és igénymentességre (gondolom, nem "adósságmentesség") szerintem nem igazán alapíthatod ezt a követelést. A villamos műveknek max. egy szimpla számlakövetelése van az eladóval szemben, az ingatlannal semmi baja... (Gondolom, a tulajdoni lap tiszta.)

Emellett szinte biztos, hogy benne van a szerződésben az, hogy "megtekintett állapotban" veszed meg. Ez nem rejtett hiba, a megtekintéskor a villany felkapcsolásával könnyen ellenőrizhető. Akkor ellenőrizted? Ha igen, és akkor működött, de azóta kikötötték, jó esélyed van, hibás teljesítésre alapítva visszaköttetést vagy árcsökkentést követelni.
Egyébként nem - mivel nem tilos kikötött villannyal nyaralókat eladni, ha elállsz, az eladó sikerrel perelhetne, követelve a teljes vételár kifizetését. Ekkor a Te dolgod, hogy visszaköttesd a villanyt, ha szükséged van rá. Az eladó tartozását nem kell kifizetned, csak a visszaköttetést.

Ahhoz nem fűznék nagy reményt, hogy az eladók utólag elismerik, hogy nekik kellett volna visszaköttetni a villanyt. Hülyék lennének...