21 lakásos társasházban akartam villamos teljesítménybővítést.
El kell menni egy regisztrált villanyszerelőhöz aki igazolja az igénylőlapon, hogy a vezetékek alkalmasak-e a bővítésre. Két szerelő is azt mondta, hogy jók a vezetékek, elbírják 16A-ról 32A-ra a bővítést, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szolgáltató a mérőórán kicseréli a 16A kismegszakítót 32A-ra, aminek ára 660 forint. A teljesítménybővítés egyébként 32A-ig ingyenes.
Az igénylőlapon még az alábbi nyilatkozatot kell valakinek aláírni, de hogy kinek, és milyen esetben, az számomra ebből nem derül ki. Az EON szerint a közös képviselőnek: „Hozzájárulunk az igénybejelentésen feltüntetett villamosteljesítmény-igény méretlen fogyasztói vezeték-hálózatunkon keresztül történő kielégítéséhez.”
A közös képviselő nem írta alá azért, mert hogy én tartozok a háznak. Igen, három éve folyik a per, valójában a társasház tartozik nekem.
A szolgáltató üzletszabályzata ezt írja a teljesítménybővítés több lakásos háznál esetről:
„Ha a rendszerhasználó teljesítmény-igénye a méretlen fővezeték, vagy csatlakozóvezeték cseréjét, bővítését vonja maga után, akkor az új épületek csatlakozására vonatkozó előírások az irányadók.
A teljesítménybővítéshez az ingatlan tulajdonos (kezelő) írásbeli hozzájárulása szükséges.”
Itt nem tudni, hogy melyik ingatlan tulajdonosára gondol a szolgáltató, mert az igénylőlapnak van egy olyan pontja, hogy „tulajdonosi nyilatkozat”, amit a lányom írt alá, mert az ő nevén van az ingatlan, és azt írta alá, hogy hozzájárul ahhoz, hogy az EON az ingatlanon a villamos-energia ellátásához szükséges munkálatokat elvégezze.
Az új épületek csatlakozásáról ezt írj az üzletszabályzata:
„Ha a hálózatra történő csatlakozás idegen ingatlant érint, akkor
- közcélú hálózati elemek elhelyezése tekintetében a hálózati engedélyes,
- a felhasználói berendezés tekintetében az igénybejelentő
köteles a jogszabályokban előírt tulajdonosi hozzájárulásokat beszerezni.
Mivel az EON megtagadta a bővitést a közös képviselő nyilatkozatának hiánya miatt, ezért keresetet indítottam az EON-nal szemben, hogy a bíróság kötelezze a teljesítménybővítés megadására, ami a garantált szolgáltatásai közé tartozik, és nekem jogom van a 32A-ra.
Keresetemhez csatoltam a társasház alapító okiratát, amiben benne van, hogy közös tulajdon az elektromos fővezeték árammérő órámig.
Csatoltam még a lakás adásvételi szerződésem, amiben benne van, hogy a közös tulajdonból a tulajdoni hányadom alapján jogosult vagyok a birtoklásra és használatra.
A társasházi törvény ezt írja a közös tulajdonról:
23. § (1) Minden tulajdonostárs jogosult a közös tulajdon tárgyainak birtoklására és használatára, ez azonban nem sértheti a többi tulajdonostárs ezzel kapcsolatos jogát és jogos érdekét.
Mivel nálam nem kell a méretlen fővezetéket, vagy csatlakozóvezetéket sem cserélni, sem bővíteni, a társasháznak nincs költsége a bővítéssel és a fogyasztott áramot sem a társasháznak kell kifizetni, tehát a bővítéssel nem sértem a többi tulajdonos jogát és érdekét.
A bíróság többek között azért utasította el a keresetem, mert szerinte az én teljesítménybővítésem idegen ingatlan érint, ezért kell a társasház hozzájárulása.
Kérdésem az lenne, hogy
- Nekem a társasház aminek résztulajdonosa vagyok és az elektromos vezetékeknek is, idegen ingatlannak számít-e,
- Ha a társasházi törvény és a PTK közös tulajdonra vonatkozó rész szerint is jogosult vagyok a közös tulajdon birtoklására és használatára, felülírhatja e ezt a jogom egy szolgáltató üzletszabályzata, amely azt mondja, hogy ahhoz, hogy használjam a közös tulajdont, a többiek hozzájárulása kell, mert nekem a társasház idegen.
Köszönettel veszem a véleményeket.