Ingatlanügyek


Gowan # 2014.01.03. 18:34

Kedves Imma, köszönöm
2013.12.06. 18.18.-i hozzászólásodat!

A helyzet az, hogy a külterületi hrsz. tulajdonosának vagyok a gondnoka. A kérdéses földmérőt még az előző (hivatásos) gondnok bízta meg. Igaz ugyan, hogy az én kérésemre. (Ezt bizonyítani is tudja, persze én nem gondoltam, hogy ez lesz, de a gyámhatóság külön kérte, hogy mondjak egy földmérőt, akit megbízhatnak a gondnokolt vagyonának felmérésével.)
A megbízást persze a hivatásos gondnok sajnos ki is fizette a gondnokolt vagyonából és a kimérésen nem volt jelen.

Milyen hivatalnál kérhetem a mérés hitelesítését, felülbírálatát?
Másik földmérőt nem szertnék megbízni, nem is nagyon telne rá és azt is mondják, hogy ugyanazokból az adatokból merítenk.

Van-e müködő módszer arra, hogy a Ket. alapján a megbízási díj kétszeresét pereljem vissza?

  1. Nem oda „tette le” a területet, ahol az eddigi földmérési jelzések vannak/voltak. (Melyiket kell hitelesként elfogadni?)
  2. Nem hívta meg a szomszéd tulajdonosokat. (Úgy tudom ez előírás…)
  3. A mellette levő területbe alaposan „belemérte” a szóban forgó helyrajzi számot. (Az a szomszéd vitatja is a kimérést.)
  4. A földhivatalhoz késve adta le a mérési dokumentációt. (Emiatt nem tudtam majd egy nagyon fontos évig intézni az ügyet, használni a földet. Szeretném a díjat visszakapni. Milyen kártérítésre számíthatok?)
  5. Mikor a földhivatalba megérkeztek a papírok, felhívtam a hivatal figyelmét a fentiekre, de azt állítják, nincs hatáskörük rendezni az ügyet. A térképpel sem hajlandók összevetni. (Azt ajánlották, méressem ki (valaki mással) mégegyszer. Magukat ajánlották, ami azért is furcsa, mert annakidején azért voltunk kénytelenek magánföldmérőt megbízni, mert a földhivatal azt mondta, ők nem végeznek ilyen tevékenységet.)

Ügyvédem nincs.
Mit kell bizonyítanom és hogyan?
Milyen jogszabályhelyekre hivatkozhatok?

palcsi79 # 2014.01.03. 18:49

Tisztelt cím.

Kérdésem a következő a sógornőm birtokában lévő ingatlan ki van adva albérletbe egy hölgynek és két kiskorú gyermekének ,de sajnos sem a költségeket sem az albérlet díját három hónapja nem fizeti ,kaució sem lett fizetve,így elfogyott a türelem ,tudomásom szerint nem tudjuk kilakoltatni, ennek ellenére sem.Minden jog őt védi, amivel ő is tisztában van ,csak a kötelességeivel nem . Van e bármi nemű lehetőség a kezünkben ,hogy a tartozás ne nőjön ,vagy inkább távozzon az ingatlanból.

köszönettel várom szíves válaszukat Farkas Pál

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.01.03. 18:52

Addig, amíg egy másik földmérő nem jut másik eredményre, esetleg a helyesre, addig nem tudod bizonyítani, hogy rosszak a korábbi mérési adatok.

Nem tudsz mást tenni, bízd meg a földhivatalt, ott biztosan összevetik a helyszíni eredményeket a térképszelvénnyel.

Egyébként nem egyforma mérésekkel mérnek a földmérők. A legpontosabb a GPS műholdas mérés.

joseph63 # 2014.01.05. 04:24

T.Jogifórum!
Kérdésem: ha az ingatlan eladó "valamilyen" oknál fogva visszalép irányomban mint vevőtől, az ingatlanja eladásától,akkor az ügyvédnél letétbe helyezett foglaló visszajár-e?

xgage # 2014.02.22. 17:09

T. Fórumozók!

Komplex a kihívás, ami előtt állok. Örököltem egy zártkertet, amin kivett lakóház is van. Összesen ér kb. 100.000 ft-t.
Mivel messze lakom, illetve a környék is hirhedett, nem is gondolok a megtartására. Vevőt nehezen találnék - nincs kereslet. Adnám ingyen is, de:
0. Mivel zártkerti minősítésű termőföld, vissza sem utasíthattam az öröklést.

  1. Mivel van lakóház, arra kell energiatanúsítvány (min. 20 e)
  2. Mivel termőföld, nem ajándékozhatom el nem közvetlen rokon magánszemélynek - ajándékozáskor nem kellene az energiatanúsítvány...
  3. Ajándékoznám az önkormányzatnak, de vszínűleg nem kell majd neki
  4. Az államnak is ajándékozhatnám, de ő hivatalból majd nem fogadja el
  5. Tavasszal elkezdenek nőni az invazív fajok, ami után meg bírságot fizethetek, vagy súlyos ezreket annak a vállalkozónak, aki mentesíti a terepet

Szerintetek mit csináljak?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.22. 17:35

Ez tele van tárgyi tévedéssel. Márpedig ha a kiinduló tételek tévesek, akkor a következtetés is az lesz.

xgage # 2014.02.22. 17:44

Bocsánat,nem vagyok szakos. Én most így látom a helyzetet. Rávilágítanál, hol vannak ezek a téveszmék?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.22. 17:51

Inkább próbálj meg eltekinteni a téveszméidtől, és fogalmazd meg a problémádat egyszerűen, konkrétan. Mindenkinek könnyebb lesz.

lajcsó # 2014.02.22. 17:55

Kezdjük ott, hogy a zártkerti ingatlanon soha nem lehetett "lakást" építeni. (Lakóházat csak belterületi ingatlanon lehet építeni!)Tehát az épület (ha engedélyes volt) valószínűleg "hétvégi házként" szerepel az ingatlan-nyilvántartásban. Ezért, energetikai tanúsítvány sem szükséges. A többi stimmel.

xgage # 2014.02.22. 18:01

A tulajdoni lapon az ingatlan leíró adatai között szerepel így: "Kivett lakóház"

lajcsó # 2014.02.22. 18:03

Ez nagyon érdekes. Biztos, hogy zártkerti az ingatlan?

xgage # 2014.02.22. 18:08

Szakasztott így írja: "Zártkert 3200"

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.22. 18:43

a mezőgazdasági termelés célját szolgáló föld, a hozzá tartozó berendezés, felszerelési tárgyak, állatállomány és munkaeszközök öröklését, ha nem foglalkozik hivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel.

Ha az örökösként érdekelt a hagyatéki eljárásban az általa öröklés, halál esetére szóló ajándékozás, dologi hagyomány jogcímén megszerzett a mezőgazdasági termelés célját szolgáló föld, a hozzá tartozó berendezés, felszerelési tárgyak, állatállomány és munkaeszközök öröklését a Magyar Állam részére felajánlja, azt elfogadottnak kell tekinteni. Ilyenkor a közjegyző a hagyatékot ajándékozás jogcímén a Magyar Államnak adja át az örökös öröklés jogcímén történő közbenső jogszerzésének megállapítása mellett.

A ház azért bekavar.

xgage # 2014.02.22. 19:12

A közjegyző néni is elgondolkodott ezen egy pillanatra, de aztán elég meggyőzően mondta, hogy ezt nem lehet részlegesen visszautasítani.

xgage # 2014.02.22. 20:47

Bár, ha jobban megnézem az új földtörvényt (2013. évi CXXII.)

"4. § Ha a tanyának nem minősülő földrészleten belül az 5. § 17. pontjában meghatározott művelési ágban nyilvántartott alrészlet van, annak területnagyságától függetlenül - e törvény eltérő rendelkezése hiányában - a teljes földrészletre e törvény rendelkezéseit kell alkalmazni."

Lehet, hogy nem számított volna a lakóház, hanem csak a fő földhasználati kategória, a szőlő?

Samandra # 2014.02.23. 12:50

Jó napot kívánok!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy ha van egy lakásom, amit fedezetként el fog venni tőlem a bank és a fenn maradó összeget vonni fogják a fizetésemből, de én közben öröklök egy másik lakást, ahhoz is lesz-e köze a banknak? Követelheti-e, hogy abból fedezzem a tartozásom? Nem tudom melyik következik be előbb, a lakásom elveszítése, vagy a rokonom halála, minden esetre nem meri a végrendeletben rám hagyni a lakását, mert fél, hogy a bank ráteszi a kezét arra is, így haszonélvezőként más személyt jelölne meg. Ha tegyük fel hamarabb öröklöm meg a lakást, mint ahogy a behajtó cég intézkedne (jelenleg még a bank felszólításokat küldözget, de már fél éve lassan), érintheti-e az újonnan örökölt lakást is a hercehurca?

Válaszaikat előre is köszönöm!

gerbera317 # 2014.02.23. 14:10

öröklök egy másik lakást, ahhoz is lesz-e köze a banknak?
Igen. Igaz, a megfelelő köröket meg kell hozzá futni.
Törekedj inkább arra, hogy az Eszközkezelő vegye meg az ingatlant, mert akkor a jelzálogjogosult köteles lemondani a vételáron felüli, fennmaradó követeléséről.

ObudaFan # 2014.02.23. 16:33

Ha tegyük fel hamarabb öröklöm meg a lakást, mint ahogy a behajtó cég intézkedne (jelenleg még a bank felszólításokat küldözget, de már fél éve lassan), érintheti-e az újonnan örökölt lakást is a hercehurca?

Az öröklés időpontjának nincs jelentősége.

Samandra # 2014.02.23. 16:52

Köszönöm az eddigi válaszokat. Az Eszközkezelő, mint lehetőség már felmerült korábban, de van egy kis csavar a történetben: én csak a fedezet vállaló vagyok, az adós a testvérem, mert fele-fele arányban vagyunk a lakás tulajdonosai, ő vette fel a jelzálog hitelt. Ő külföldön tartózkodik, de már egy éve nem tudott hazajönni. Azért ment ki eredetileg, hogy tudja fizetni a havi törlesztő részletet, de fél éve már nem tudja egyéb okok miatt és hazajönni sem tud, mert a munkáltató leghamarabb tavasszal ad szabadságot. Ősszel kapott ugyan, de nem voltak meg az utazás anyagi feltételei. Szóval tavaszig semmit nem tudok intézni, ezt a bankkal is közöltem, mert a testvérem nélkül nem lehet. Ők is mondták, hogy nélküle nem fog menni. Ha a rokonom másra íratja a nekem szánt lakásán a haszonélvezeti jogot, akkor úgy már biztonságban lesz a behajtók miatt az ingatlan? Vagy akkor is lehetnek követeléseik?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.23. 17:04

Ha csak jelzálog-kötelezett vagy, akkor miért felelnél mással, mint az ingatlanhányadoddal. Ha viszont adós vagy, akkor ne mondd, hogy te csak "fedezetvállaló" vagy. (Ilyen szó egyébként nincs is.)

ObudaFan # 2014.02.23. 17:31

Ezt írta: „a fenn maradó összeget vonni fogják a fizetésemből,

Tehát vagy adóstárs, vagy kezes.

Samandra # 2014.02.23. 17:43

Akkor ezek szerint kezes vagyok, a hitelt a testvérem igényelte, viszont az ingatlan közös, így hozzá kellett járulnom. A múltkor, amikor hívtak a banktól, ők használták a fedezetvállaló szót annak kapcsán, hogy innentől nem az adóst fogják felkeresni, hanem engem, aki az ingatlant ajánlotta fel fedezetként. Az adós nem én vagyok.

ObudaFan # 2014.02.23. 17:46

Azt neked kell tudni, hogy te mi is vagy. Ha a fizetésedből tud tiltani a bank, akkor nem puszta zálogkötelezett, ez egészen biztos. Ha a bank tud tiltatni a fizetésedből, az az t jelenti, hogy végrehajtást vezethet ellened, az pedig a másik ingatlanra is kiterjed.

MajorDomus # 2014.02.23. 18:12

bocsi jogászok a laikus(itt tényleg az) kérdez!

miért ne kaphatná meg a haszonélvezeti jogot,hiszen azt tudomásom szerint árverezéskor sem vesziti el?

tehát beköltözhet az örökölt házba,s onnan nem is tehetik ki mig él!

másra talán egyenlőre nincs is szüksége mint nyugodt
lakhatásra

az kétségtelen,hogy a vank ráteszimidővel a kezét erre a
házra is,de haszonélvező lehet !

nem?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.23. 18:22

Az a haszonélvezeti jog, amelyet a jelzálogjog létesítése után alapítottak, nem terheli az elárverezett ingatlant.