Ingatlanügyek


kérdezgető # 2013.12.16. 10:01

Sziasztok!
Egy kis felvilágosítást szeretnék tőletek kapni.
Van egy szép nagy telek amit megvennénk, külterületen van. Régen szántó volt de átminősítették 11 üdülőtelekre és 1 kivett közterületre . Mi egy családi házat szeretnénk 1-2 gazdasági épülettel és állatokat tartanánk saját célra.
Milyen költségei lesznek ha ezt a telket megvennénk?
Át kell minősítenünk vagy ez nem lényeg, ha igen az mennyibe kerül? Esetleg megéri ha még a mostani tulaj minősíti át még megvétel előtt de mi persze ezt neki fizetnénk?
Mennyibe kerül egy 80nm-es vályog ház engedélyezése? Muszáj engedélyt kérni? Saját telken található anyagból lesz készítve.
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.16. 11:57

Még mielőtt megvennétek, célszerű lenne megkérdezni, lehet-e rá építkezni. De azt nem itt.

kérdezgető # 2013.12.17. 12:44

15 %-os beépíthetőség van a telkeken.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.17. 17:43

Na ja. De családi házra?

lajcsó # 2013.12.17. 20:27

Az állattartási szabályokat sem ártana megnézni! Üdülőterületen nem találom túl sanszosnak.

nanemaaa # 2013.12.18. 11:07

Üdülőterületen állattartás? Szerintem a szomszédok meglátogatnának a szívlapáttal.
Beépíthetőségi kérdésekre a válasz a helyi építési szabályzatban.
Tervezési költség alku kérdése. Egylakásos lakóépület építésének eljárási illetéke 25000 Ft + egyéb épületenként további 20000/darab.

Tanzman # 2013.12.20. 09:12

Tisztelt nanemaaa ! Tudnál válaszolni Dec.13-án történt bejegyzésemre ? Előre is köszönöm segítségét ! (fontos lenne)

bete02 # 2013.12.21. 16:42

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Adott egy családi ház. A tulajdonosok én és a testvérem, a szülők a haszonélvezők. Párommal szeretnék összeköltözni ebben a házban, de a szülők ellenzik. Én mint tulajdonos, a haszonélvezők ellenkezésére odaköltöztethetem a páromat?
Köszönöm a válaszokat!

zsebi0202 # 2013.12.29. 11:18

Adott egy adás-vételi szerződés. A végösszeg teljes kifizetése előtt beengedtem a házba a vevőt, amivel természetesen visszaélt. Az ügymenet elindult, végrehajtás lett a vége. Mikor a végrehajtás elindult volna, a vevő meghalt. Az ingatlan az én tulajdonom természetesen, a földhivatal már kiküldte fél év után a papírt erről, nem fizetés miatt elutasították a kérelmét. A lehetséges örökösök felkerestek, abban egyeztünk meg még keresnek. Két hónapot vártam, próbáltam őket megkeresni az okiratot készítő ügyvéden keresztül, nem jelentkeztek. Két hónap után természetesen egyeztetve a helyi hatóságokkal tanukkal és fényképekkel felnyittattam majd lezártam az ingatlant. A házból nagyjából kipakolva, pár értéktelen dolog van otthagyva.
Kérdésem, használhatom-e most a saját ingatlanomat, el illetve bérbe adhatnám-e?
Van-e nekem jogom az esetlegesen jelentkező örökösnek mondani hogy köszönöm, a felmerült költségek levonásával ( a rezsit a hölgy nem fizette, több százezres tartozást hagyott hátra amit most én fizetek ki helyette) nem kötök önökkel új szerződést, visszafizetem az önökre eső összeget.
Megtehetem ezt? Lenne vevőm is meg bérlőm is az ingatlanra, így álltában csak tönkremegy. Még a víz sem volt elzárva, annyira nem foglalkoztak az állapot fenntartással, csak az értékeket hordták el.
köszönöm előre is válaszukat.

ObudaFan # 2013.12.29. 12:17

zsebi0202

Ha elálltál a szerződéstől, vagy most elállsz arra tekintettel, hogy nem fizették ki a vételárat, akkor vélhetően igen. De nem ártana látni, hogy pontosan mire indítottál végrehajtást.

ObudaFan # 2013.12.29. 12:18

bete02

Nem.

zsebi0202 # 2013.12.29. 13:19

Köszönöm a választ Obuda Fan. Pontosan a még ki nem fizetett fennmaradó összegre. Kaptam előleget annak a rendje és módja szerint a szerződéskötéskor, aztán átutalt egy nagyobb összeget és a fennmaradó pár százezret a szerződésben leírt vételárból másnapra ígérte. Erre indítottam fizetési felszólítást mert közölte egy levélben hogy nem is akarja kifizetni ezt az összeget, aminek a végrehajtás lett a vége. Mivel egy millió alatt volt az összeg, és elismerte a tartozást a bíróság kimaradt.
Azt kérdezném még, meg kell-e várnom hogy elálljak a szerződéstől az örökösök jelentkezését, illetve ilyenkor érvényben van-e az előleg visszafizetése, esetleg a ház használati idejére számítható-e fel bérleti díj visszamenőlegesen.
És kihez forduljak a szerződés elállta miatt? Az okiratot készítő ügyvédhez?

ObudaFan # 2013.12.29. 18:19

Az okiratszerkesztő ügyvédhez biztosan nem, mert ő téged a másik féllel szemben nem képviselhet. Keress másik ügyvédet.
Mivel eddig teljesítést kértél, ahhoz, hogy változzon a helyzet, el kell állnod.
Szerintem lehet követelni használati díjat. De látni kellene az iratokat.

tanácstalan11 # 2013.12.29. 23:23

Lakhatási joggal kapcsolatos problémám lenne...
Adott egy saját tulajdonban lévő lakás, melyben oda bejelentett lakók laknak, bérleti vagy bármilyen szerződés nélkül. Sajnos közös költséget, illetve fűtést nem fizetnek, már ki tudja mióta, így ezeket a tulajnak (nekem) kell visszamenőleg is fizetni, úgy, hogy eddig nem éltem az ingatlanban. Kérdésem az lenne, hogy mi a hivatalos módja annak, hogy a lakókat kirakjam az ingatlanból, hogy a bejelentett lakcímük, ne az én lakásom legyen? Előre is nagyon köszönöm a választ!

Zoltanuss # 2013.12.30. 07:35

Üdvözlet !

Mi a véleményetek illetve a tapasztalatotok, hogy egy ingatlan eladásnál, ha nem történik meg a teljes vételár kifizetése, akkor az eladó az ingatlan bizonyos részeit addig birtokban tarthatja. Már mint megállapodnak, aztán a vevő elfoglalja az egészet, ekkor elkövet e birtokháborítást ?
Illetve ki követ el birtokháborítást : a vevő vagy az eladó aki bemegy a még át nem adott részbe ?

Z.

Zoltanuss # 2013.12.30. 07:53

Mert ugye van olyan szituáció, amikor fizet a vevő és azonnal megkapja az ingatlant,
vagy csak részlegesen fizet, de bemegy az egészbe, vagy fordítva fizet a vevő, de az eladó meg bent marad.

ObudaFan # 2013.12.30. 09:48

A birtokháborítást az követi el, aki a fennálló tényhelyzetet változtatja meg önhatalommal. Ha az a valós helyzet nem felel meg a szerződésnek, akkor a másik fél meg szerződést szeg.

SZK78 # 2014.01.01. 17:32

Üdvözlet!
Olyan segítségre lenne szükségem, hogy 2004-ben vásárolt ingatlanban az adásvételi szerződésben csak a férjem lehetett 100 %-ban tulajdonos, mivel a szüleitől kapott ajándékot nem szerették volna ha a nevemre kerül. Hitelt vettünk fel a megvételre ahol én adóstársként a férjem adósként, a közjegyzői határozatban a férjem kizárólagos tulajdonosként van megjelölve.2012-ben a házasságunk megromlott, és válóperi keresetet adtam be a bíróságon augusztus elején. Férjem kérésére még aláírtam vele egy árfolyamrögzítést amelyhez a közjegyző már mint telekkönyvön kívüli tulajdonosnak ír benne október elején. Tulajdonjogra nem tartok igényt mivel az ingatlanon full teher van. Nekem az évek alatt befizetett összeg felére lenne szükségem, hiszen saját lábamra kell állnom két gyerekkel.Mit jelent nekem ez a telekkönyvön kívüli tulajdonosi státusz, illetve kérhetem-e a befizetett összeg visszatérítését, ha a bíróság előtt a tulajdonjogomról lemondok?
Idő közben kiadta albérletbe, állítólag szívességi lakáshasználóknak. Megteheti-e ezt az aláírásom nélkül ha tényleg telekkönyvön kívüli tulajdonos vagyok azon a címen, hogy a hitelt ő fizeti. Köszönettel.

FViki # 2014.01.01. 17:42

Olyan kérdésem lenne,hogy megoldható-e és ha igen hogyan az hogy a barátom ajándékozzon nekem egy részt a tulajdonából ami osztatlan közös tulajdon több tulajdonos között?

ostyascukor # 2014.01.01. 19:43

Sziasztok

ha eladtam egy ingatlant, az abból származó "bevételből" meddig tudok úgy ingatlant vásárolni hogy a régi lakás ára levonódjon a vásárolt ingatlan árából az illeték fizetésénél?
nekem valami 1 év rémlik.
magyarul ha 1 év alatt eladok és veszek ingatlant, akkor a vett ingatlan vételárából kivonom az eladott ingatlan vételárát, és azután megy az illeték...

a segítséget előre is köszönöm :)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.01. 19:51

Igen.

Ágnes85 # 2014.01.02. 09:43

Üdvözlet!

Egy kis segítségre lenne szükségem...
Engem a nagyszüleim neveltek,megvásárolták az ingatlant Ők életfogytiglan haszonélvezők lettek Én 90% tulajdonos voltam míg a fiúk 10% tulajdon joggal rendelkezett.
A mamám halála után a 90% tulajdon jogom átkerült a fiúra.Most elhunyt a nagypapám is és most derült ez ki,és adás vétellel került át.
18 éves koromban úgy kaptam pénz nagybátyámtól,hogy ajándék 180 ezer ft,és most árulta el,hogy azt a pénzt kaptam meg amire a gyámhatóság kötelezte,hogy letétbe kell helyeznie az adásvételben szereplő összeget.
Ő 1 milliót rakott letétbe és Én annak csak a kamatát kaptam meg.Szóval átvert mindenkit...
Kérdésem az lenne,hogy mennyi esélyem van,hogy az eredeti állapotra,azaz 90% ot vissza szerezzem.
Hova kéne először fordulnom?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Ágnes

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.02. 11:17

Lehetne érthetően?

Brathos # 2014.01.03. 12:25

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni.

Lakásvásárlás előtt állunk, és megtekintettünk egy jónak tűnő használt lakást, viszont az ingatlanügynök szerint a tulajdonos nem magánszemély, hanem egy cég.

Ilyen esetben van a vásárlásnak bármilyen plusz kockázata? (pl kifizetem a foglalót, majd felszámolás alá kerül a cég, vagy valamilyen egyéb céggel szembeni követelés miatt nem sikerül az átírás, stb)

Mire érdemes ilyenkor figyelni?

Előre is köszönöm a segítséget.

gerbera317 # 2014.01.03. 13:53

Vedd meg foglaló nélkül.