Azt azért még hozzáteszem, hogy magam is bérbeadó vagyok, adószámot kértem és fizetem is, de a bérlő orrára nem kötöm, semmi köze hozzá. Volt aki próbálta velem is ezt a lapot dobni, mert igaz neki volt sara, de hogy ne csináljak ügyet belőle, bedobta a klasszilus NAV-os fenyegetést:-)
Ja, és a NAV felé (sem) nem kell bejelenteni a bérlőt, csak az ingatlan bérbeadás bevétele után befizetni az adót :-)
Albérlő jogai?
„ És ha nem is fizet, akkor mi közöd hozzá?”
Ahelyett, hogy itt vered a nyálad , olvasgathatnád a Btk.-t
Bérbeadás adójának befizetés elmaradása nem a BTK. hatáskörébe tartozik, egyébként meg teljesen igaza van.
Az albérlő a legkisebb sérelemre
(tisztelet a kivetelnek) sarokba szorított patkányként viselkedik és harap ahol ér.
Leszögezve hogy a bérbeadói visszaéléseket ugyanígy elitélem, mert az az oldal sem különb. Csak sokkal több veszíteni valója van.
„A szerződés az egyik szerződő fél halálával megszünik.
Az a kérdés ki Írta alá a szerződést?
Ha az örökhagyó, akkor a halálával megszünt.”
Csipem az ilyen tartalmú hozzászólásaidat...
„Bérbeadás adójának befizetés elmaradása nem a BTK. hatáskörébe tartozik,”
Nem-hát, a szemérem ellen elkövetett vétség és az erkölcsrendészet foglalkozik az üggyel...
Azért az bájos, amikor valaki a Btk. olvasgatását ajánlja valaki másnak, miközben vélelmezhető, hogy ő maga nem különösebben mélyedt el benne.
alfateam,
tedd már meg, hogy idézed a vonatkozó Btk passzust. Hiszen ha te javaslod olvasásra, gondolom, nem jelent problémát felcsapni a megfelelő helyen...
„A szerződés az egyik szerződő fél halálával megszünik. Az a kérdés ki Írta alá a szerződést? Ha az örökhagyó, akkor a halálával megszünt.”
Alfateam, rövid időn belül már másodszor idézel olyan szöveget, ami nem része az előzménynek, de még csak a témának sem. Mit akarsz te ezekkel elérni?
drbjozsef !
„Azért az bájos, amikor valaki a Btk. olvasgatását ajánlja valaki másnak, miközben vélelmezhető, hogy ő maga nem különösebben mélyedt el benne.”
Vélelmezhető, hogy Te jártass vagy a különböző jogágakban ezért minden gond nélkül elmagyarázod nekem melyik az a jogág amely fenyegeti, büntetni rendeli az adófizetés elkerülést adócsalást.
Köszönettel-veszem.
gerbera317!
Szerinted, a beidézett szöveg tartalmilag, ha itt nem, ahonnan beidéztem megállja a helyét ?
Az adózás rendjéről szóló törvény kifejezetten (Art.)
2003. évi XCII. törvény az adózás rendjéről
Egyébként továbbra is teljesen egyetértek syncopa véleményével.
Major!
Ez ég áldjonmeg! Az adózás rendjéről szóló törvény az adózás rendjéről szól!
És tartalmaz ilyent:(2) Ha az adóhatóság büntetőeljárást kezdeményez, külön jegyzőkönyvet készít. A büntetőeljárást kezdeményező jegyzőkönyvet az adóhatóság az adózónak nem adja át.
Magyarán feljelent és büntetőeljárás lesz belőle és a Btk. szerint fognak szankcionálni.
Ugyan úgy ahogy a KRESZ-is a közlekedés rendjét írja elő,de ha a zebrán elütsz valakit akkor a Btk, szerint börtönbe csuknak...
„Szerinted, a beidézett szöveg tartalmilag, ha itt nem, ahonnan beidéztem megállja a helyét?”
Az attól függ, honnan idézted be. Ha például a "mitől barna a szar?" című topikból, akkor ott sem, ahogy itt sem.
De nem az volt a kérdés, honnan idézed a témához nem illő tartalmakat, hanem hogy itt mi a célod vele, mit vélsz vele alátámasztani.
Megtisztelnél tehát, ha beavatnál, hol kapcsolódik a Betti76 kérdéséhez a szerződő fél halála, és miért csíped az általad idézett, de itt sosemvolt hozzászólást.
Csatlakozva az előttem szólókhoz megjegyzem, hogy az adófizetés vagy nemfizetés esetén valóban nem a Btk-t kell elővenni, hanem az Art-t. Lakásbérleti díj estében pláne nem kell ennyire előre gondolkodni.
Mögöttes gondolkodás.
alfateam
Csak úgy mellékesen megjegyzem, hogy az adócsalás akkor válik bűncselekménnyé, amikor az adóhatóság megállapítja és annak nyilvánítja. Amíg ők esetleg pénzbüntetéssel szankcionálják az adóelkerülést (nem csalást), addig bocsi, de köze nincs a BTK-hoz, mivel az adóhatóságra tartozik a minősítése és a szankcionálása is. Ellenben a BTK olyan ügyekkel foglalkozik, ami a rendőrség vagy bíróság illetékessége. És egyébként is már költségvetési csalásnak nevezik 2013 óta.
„ És egyébként is már költségvetési csalásnak nevezik 2013 óta.”
Nem 2013 -óta hanem 2012.-óta
alfateam
...Az Btk-t módosító 2012. évi C. tv. 396. §-a az adócsalás helyett bevezette a költségvetési csalás nevű különös részi tényállást. A módosítás 2013. július 1-jén lépett hatályba....
A törvény 2012-ben született, de 2013. július 1-ig nem volt hatályban, tehát addig nem volt törvény.
én talán nem ezt mondtam ?
Nem.
,, Nem 2013 -óta,
hanem 2012.-óta,,
Nem erted a gondolkodasat. Azt irta, ugy nevezik 2012 ota, es ez vegulis igaz, legfeljebb nem volt hatalyos, de valaki mar akkor elnevezte. EEEEEErted?
A szakmai és jogi részéhez nem értek, de változatlanul kérdezném alfateamtól, hogy mi köze a bérlőnek, vagy szomszédnak, hogy a kiadott ingatlan után adózik valaki, vagy nem? És hogy kerül a csizma az asztalra, miért kellene bújnom a Btk-t? Talán bejelentési (feljelentési) kötelezettséget ír elő ha úgy gondolom hogy valaki adót csal, és annak elmaradása esetén kalodába zárnak a főtéren kipellengérezve? Ismételten megjegyzem, én adózok, mert sok jó ember van, és nem adok esélyt nekik, de senkinek nem kötöm az orrára. Jelentgessen ha ehhez szottyan kedve és ideje :-D
,, mi köze a bérlőnek, vagy,, szomszédnak, hogy a kiadott ingatlan után adózik valaki, vagy nem?,,
Csak ez a kérdés, és az hogy miért hiszi azt az albérlő, hogy sarokba szorított patkány módjára ezt fegyverként használhatja, amikor a lakás lepusztítása után, az állandó randalirozás miatt a tulajdonos (és nem főbérlő!) fel merészel mondani neki!
Most sem leszek okosabb, mert hiába vártam alfateam válaszát, ha már szájtépésnek titulálta a véleményemet, de nem akar válaszolni.
Hát akkor csak te lettél az okosabb.
Na látod az ilyen görények miatt van benne minden szerződésemben a Nav felé történő levonása meg adóátutalás és az adószámom, hogy tudjon mire hivatkozni a bérlōm ha de, akár jelenteni. Még egyszer sem volt rá példa.
Egyébként t papuskának igaza van.
Üdvözlöm!
Kiadtam a lakásom albérletbe albérleti szerződéssel, határozatlan időre, kaució és kiköltözési idő nélkül. Kérdésem a következő lenne:
- az albérlőt tájékoztattam a szerződés aláírása előtt, illetve mikor jött megnézni a lakást, hogy elvétve, ha úgy alakul szeretnék ott aludni ( 1,5 szobás lakás a kisszoba le van zárva, illetve külföldi munka miatt ) ott aludhatok-e? Legutóbb éltem volna az ott alvás lehetőségével, de ő fel volt háborodva, hogy oké hogy ezt beszéltük meg, de neki nem alkalmas. Jogos a felháborodása?
- zárat cserélhet -e a tudtom nélkül ( biztonsági több ponton záródó acél ajtó )
- bérleti díjat emelhetek-e? ( 2016-os a szerződés, 2018-as évtől gondoltam )
- ha " hivatalosan " adom ki akkor ennek mi a menete? ( mit kell fizetnem és kinek? )
- ha az albérlőt ki szeretném rakni a lakásból mi ennek a törvényes módja? Mennyi időt kell neki biztosítani a kiköltözésre?
- ha az ott hagyott hűtőm , mosógépem leamortizálja ( teszem azt 2019-ben visszaköltöznék a tulajdonomba ), a szerződés tartalmazza az ott hagyott tárgyakat, szériaszámmal együtt, kié a javítás költsége?
segítségét és válaszát előre is köszönöm
Gábor
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02