Albérlő jogai?

MajorDomus # 2017.02.26. 20:18

Nem az,annak aki honapokig nem tudja kitenni a nemfizető bérlőt,mert a jog a bérlőt védi!

drbjozsef # 2017.02.26. 18:10

Ez az illiberális egy kicsit... ööö... szánalmas szerintem.

Nem az illegális a szó, amit kerestek? Vagy csak lemerült az iróniadetektorom, és ez amúgy vicces szerintetek?

illiberalisberlo # 2017.02.26. 16:12

Ha valakinek van nem fizető albérlő gondja és szeretné megosztani a történetét írjon, nagyobb nyilvánosságot kell adni ennek az iparméretű lehúzásnak ami az országban folyik. illiberalisberlo@protonmail.com
Most indult a blogunk is, illiberalisberlo.blog.hu

MajorDomus # 2017.02.15. 19:35

drb-nek jár a pont.
Még mindig jobban jártál,mert nem halmozzák a rezsitartozást. A kaucióból gyakorlatilag kijössz nullszaldósan az ügyből!

drbjozsef # 2017.02.15. 13:33

Ha te mondasz fel, nem tudsz tervezni, igy van, CSEREBE ha a lako mond fel, te vagy bebiztositva, hogy a felmondasi ido vegeig fizet.

Ez igy mukodik. Van valamit valamiert, csak nem minden esetre szimmetrikusan.

Ha te mondasz fel, a lakot vedi. Ha ő mond fel, teged ved a felmondasi ido. Mindkettotoket egyszerre nem.

mackolacko # 2017.02.15. 13:11

Igen, értem én, hogy örüljek, hogy kiköltöztek, mert az még rosszabb lenne, ha ki sem költöznének, de azért ez sem jó helyzet.

Ezzel a felmondási idővel csak az a gondom, hogy ha január 30-án felmondok, akkor a bérlő kap biztosítéknak 60 napot, akkor költözik ki, amikor akar, míg én nem tudok tervezni, mert nem tudhatom, hogy a bérlő január 31-én vagy március 31-én költözik ki. Nem "lenyúlni" akarom a bérlőt, hanem nekem sem mindegy, hogyan alakul a bevételem.

Ez a kiesett időszak sokat számít, mert nekem is van tartozásom, amit ebből a bérleti díjból fizetek ki. Egyelőre a lakást sem tudom még hirdetni, megmutatni, mert egy darabig még nem abban a városban tartózkodom.

Egyébként az OK, hogy "én mondtam fel", na de nem jókedvemben, hanem azért, mert nem fizettek rezsit.

Szóval én tényleg azt hittem, hogy a felmondási idő mindkét félre érvényes, mert mindkét félnek van veszíteni valója, nemcsak a bérlőnek.

drbjozsef # 2017.02.15. 11:29

macko,

egyet gondolj meg : ha par honap mulva eladod, akkor buksz par honap berleti dijat, nemi koltseged van a lakasra, de tudod mutogatni, rendberakni. Vesztesz par szazezer nem befolyo penzt, illetve par tizezer kiadando koltseget.

Ha laknak benne, akkor nem tudod mutogatni, nem koltoznek ki, huzzak a kilakoltatast, ha okosak fel evet siman, esetleg becsuszik a kilakoltatasi moratoriumba, egy ev, ugyved, perkoltseg. Nem fizetnek berleti dijat, felhalmoznak tartozasokat a lakasra. Vesztesz par milliot, egy reszet tovabbi koltseggel megprobalhatod behajtani, es nem tudod eladni a lakast.

En a biztos miatt orulnek, ha bekeben elmennek...

Zoltanuss # 2017.02.15. 08:45

mackolacko mackolacko !

Hát nem egy életszerű logikád van. Mint B... is megmondta örülj, hogy minél előbb mennek. Főleg hogy te mondtál fel.

Minden nap ellened dolgozik , de talán meg is érdemled.

mivel hónapok múlva fogom eladni a lakást, és addig üresen fog állni”.
legalább a mutogatáskor nem zavarod a bérlőket és a bérlők nem mutatnak lófaszt az érdeklődőknek.
Rendkívül praktikus.
Képzeld ha úgy mellékesen megjegyzik, hogy "ilyen szar lakás nincs a világon ".

drbjozsef # 2017.02.15. 08:24

mackolacko,

altalaban, a felmondasi idot ugy szoktak ertelmezni, hogy aki felmondast teszi, annak a kikotott idot biztositani kell a masik felnek, de a masik felnek nem kell elnie ezzel ha nem akar.

Ha a berbeado mond fel, akkor a lako kerheti hogy a felmondasi ido alatt ott lakhasson, hogy uj lakast talalhasson.

Ha a berlo mond fel, akkor a berbado kerheti, hogy a felmondasi ido vegeig vagy ott lakjanak, vagy ha nem, akkor is fizessek ki a fennmarado reszt, hogy uj lakot talalhasson.

Mindket felet vedi a felomndasi ido, de csak attol fuggoen, hogy ki mond fel.

Ha Te mondasz fel nekik, akkor szerintem, alapesetben, ha erre kulon nem ter ki a szerzodes, akkor nem KELL se ott lakniuk, se kifizetniuk a felmondasi idot. Neked kellett volna ugy felmondani, vagy legalabbis azt megbeszelni veluk, hogy akkor menjenek el, amikor neked - es nekik - az jo.

mackolacko # 2017.02.15. 02:12

Majordomus

Miért lenne lehúzás, ha a szerződés szerint járok el? Szerződéskötéskor ők kértek 60 nap felmondási időt, nem én. A felmondási idő pedig mindkét félre érvényes tudtommal.

A két havi kaució fele rámegy a kezdettől fogva nem fizetett rezsire, a másik feléből kijön egy havi bérleti díj. És akkor az esetleges károkról még nem is beszéltünk, arra már eleve nem jut a kaucióból.

Szóval nem nagyon értem, milyen kaució járna nekik vissza.

MajorDomus # 2017.02.14. 22:49

A felmondási idő azért van,hogy a bérlőnek legyen ideje másik lakást keresni,és nem,arra hogy a bérbeadó még 2 hóbapi dijat lehuzzon a kirúgott bérlőtől!

Igy jártál!

mackolacko # 2017.02.14. 05:24

Igen, az a gondom, hogy nem töltik ki a felmondási időt. Én a szerződés ismeretében mondtam fel, ha tudom, hogy ők nem akarnak majd kivárni, akkor később mondtam volna fel, mivel hónapok múlva fogom eladni a lakást, és addig üresen fog állni.

Ők tartoznak egy csomó rezsivel, és még ők egyoldalúan akarnak feltételeket diktálni.

Bea1 # 2017.02.14. 03:10

Ja hogy nem töltik ki a 60 nap felmondási időt? Így is sok a rezsitartozásuk, mi lesz még 60 nap alatt? Pláne, hogy lakbért se fognak fizetni felháborodásukban. Kevés lenne a kaució, ha még 60 napig maradnának szerintem.

Jogilag ragaszkodhatsz hozzá, évek múlva biztos meg is ítélné neked a bíróság.

Bea1 # 2017.02.14. 03:07

Mi a probléma azzal, hogy párnapon belül kiköltöznek, számodra ez miért nem elfogadható?

A kaució visszaadására 30 napom van kiköltözéstől, hiszen: Fel kell mérnem a lakás állapotát és meg kell várnom a rezsiszámlákat, esetlegesen ki kell jelentkeznie a bejelentkezett személyeknek, stb.

Például a rezsitartozás levonható a kaucióból, különösen, ha ezt ők ajánlották fel, ez rendben van.

Ha kimennek, és különösebben nem okoztak kárt, illetve a tartozásuk levonása utáni kaució visszaadásán múlik a költözés, én a bérleti szerződés megszüntetése után visszaadnám nekik a maradék kauciót, ennyi rugalmasság belefér, a saját érdekemre tekintettel.

mackolacko # 2017.02.14. 02:37

Köszönöm szépen a segítséget.

Lenne még egy kérdésem határozatlan idejű bérleti szerződés megszüntetésével kapcsolatban. A szerződés szerint a felmondási idő hatvan nap. Beköltözéskor kéthavi kauciót fizettek, és jelenleg február 15-ig van kifizetve a bérleti díj. Én mint bérbeadó január 30-án emailben megírtam a bérlőnek, hogy rendes felmondással felmondom a szerződést, ők ezt elfogadták emailben. Abban állapodtunk meg, hogy másnap közös megegyezéssel megszüntetjük a szerződést. Sajnos nem tudtunk megállapodni, mivel ők ragaszkodtak ahhoz, hogy ők pár napon belül kiköltöznek, még a héten számoljunk el a közműveknél, a nagy rezsitartozást vonjuk le a kaucióból (egy havi kauciónak felel meg). A kaució többi részét adjam vissza, és akkor ők ideadják a kulcsot. Azt mondják, sok albérletben voltak már, és mindenütt "ez a szokás". Én ebbe nem szeretnék belemenni, mit tehetek? Korrekt szeretnék maradni, de azért hülyére se vegyenek.

Köszönöm szépen a válaszokat előre is.

MajorDomus # 2017.02.13. 20:00

Én innen is űgyvéd!

norbi0517 # 2017.02.13. 10:20

Köszönöm a válaszokat!

nonolet, az 1-es pont talán egyszerűbbnek tűnik nekem. Viszont a főbérlő ragaszkodik ahhoz, hogy hozzáértő írja meg a szerződést. Ebben esetleg tudsz nekem email-en keresztül segíteni? Persze nem lennék hálátlan. Sajnos nem ismerek senkit aki ilyenekkel foglalkoznik.

MajorDomus # 2017.02.11. 20:35

A lakás fotózása nem sért személyiségi jogokat!

drb tanácsa s legokosabb,egyezzetek meg a tulajjal hárman.

drbjozsef # 2017.02.11. 15:40

norbi,

ha én lennék a tulaj, akkor azt kérném, hogy hárman üljünk össze, és kössünk egy új szerződést, amiben benne van, hogy a 3. ember az adott feltételekkel folytatja a bérletet, a Te előző szerződésed meg megszűnik. Valszeg csak ez védene attól, hogy ha Téged elengedlek, akkor utána mégse jönne szerződést kötni a barátod. Együtt, közös megegyezéssel bármiben meg lehet állapodni.

MajorDomus # 2017.02.11. 00:05

Termlszetesen
Igen
Egyeztetett időpontban
Lehet

mackolacko # 2017.02.10. 11:02

Kedves Fórumozók!

Szeretném megkérdezni, hogy amennyiben a bérbeadó el szeretné adni a bérelt ingatlant, akkor vihet-e oda vevőjelölteket? Köteles-e a bérlő beengedni a bérbeadót és az érdeklődőket? Ha igen, milyen feltételekkel (milyen gyakorisággal, mennyivel előtte kell szólni, lehet-e fotózni stb.)?

Köszönettel :)

norbi0517 # 2017.02.10. 09:36

Üdv!

Tavaly szeptemberben kötöttünk egy határozott idejű lakásbérleti szerződést. Én vagyok az egyik bérlő. Sajnos úgy alakult a helyzet hogy el kell jönnöm BP-ről, viszont egy barátom beköltözne helyettem. A főbérlő kéri, hogy mindenképp írjunk papírt az új lakóról. Mi ennek a pontos menete? Hogyan lehet átruházni a szerződést? Létezik erre formanyomtatvány?

Köszönöm előre is a választ!

MajorDomus # 2017.02.08. 20:37

Hát úgy tényleg nehéz lesz!

poleva # 2017.02.08. 16:48

Nem tartózkodnak otthon, illetve nem nyitnak kaput senkinek. Így a levelet se veszik át. A postán pedig nem tudják átvenni, mert nincsenek bejelentkezve. A megállapodás szerint márciusig kiköltöznek (amit erősen kétlek), és csak ha mégse, akkor megfogadom a tanácsaitokat.

MajorDomus # 2017.02.07. 19:54

Én is ezt mondtam!