Közelgö öröklés


haszi # 2004.06.29. 13:44

Kedves Kago!

Köszönöm a választ, sokat segítettél!

Kago (törölt felhasználó) # 2004.06.29. 12:35

A féltestvér nem örökölhet. A Törvényes öröklés rendje szerint ha van leszármazó ( és ezen vér szerin ti saját gyermek értendő, ) az örököl, ha meg több is van, azok fejenként egyenlő arányban örökölnek.
A túlélő házastárs a holtig tartó haszonélvezetet örökli csak ( özvegyi jog ) a túlélő házastárs előző házasságból származó gyereke viszont teljesen kívül esik az örökösök körén. A túlélő házastárs a saját haszonélvezeti jogát nem idegenítheti el, és az - miután csak holtig tart - nem is örökölhertő meg.
A bankszámlán lévő pénz az elhunyt hagyatékának része, így arról a közjegyzőnek kell a hagyatékátadó végzésében rendelkeznie. A Ti dolgotok annyi, hogy felhívjátok a közjegyző figyelmét az elhúnyt bankbetétjére, ha az esetleg a hagyatéki leltárban nem szerepelne.

haszi # 2004.06.24. 12:14

Kedves Mindenki!

Az alábbiakban kérném tanácsotokat: egy jó barátom kérésére írok nektek, akinek az édesanyja halálos beteg, sajnos 1-2 hónapja van már csak hátra. Fájdalmuk hatalmas, mégis vannak dolgok, amikkel foglalkozniuk kell, bármennyire is kínos, kellemetlen. Édesanyjának a takarékban le van kötve 2,5 millió forint, melyet édesanyja halálakor örökölt. Ennek egy része jövő hónapban, másik része augusztusban jár le. Tudják, hogy mi vár rájuk, és a halál utáni kellemetlenségek sorozatának ezt a részét szeretnék lerendezni. Amennyiben sikerül - édesanyjuk magatehetetlen, és szinte teljesen le van épülve szellemileg. Azon a megoldáson gondolkodnak, hogy ha meg tudják oldani, akkor elmennek édesanyjukkal a bankba, aki vagy rá írja a fiára a betétet, vagy teljes meghatalmazást ad neki, hogy intézze a dolgokat. Egyébként ezt a részt a mama is támogatja, hál'istennek sokszor még tiszta az agya.
És a hosszú bevezető után itt jön a konkrét kérdés: elképzelhető, hogy nem lesz már mód ennek elintézésére. A halálos beteg anyukának nincs több saját gyermeke, csak egyetlen fia, az én nagyon jó ismerősöm. Viszont a férjnek az előző házasságból van már egy fia, így a barátomnak van egy féltestvére, azaz a papa közös.
Kérdésem: mi történik, ha a mama meghal? Örökölheti-e a féltestvér is ennek a bizonyos bankbetétnek (az azon szereplő összegnek) egy részét, vagy mind kizárólag az egyetlen saját gyermeket és a férjet illeti meg? És kell-e a bankbetét, ill. készpénz után illetéket fizetni, s ha igen, mennyit?

Várom segítségeteket, remélem, nem voltam túl bonyolult.
Köszönöm előre is!