Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


Twelvetrees # 2017.03.31. 09:15

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Immaculata # 2017.03.31. 09:58

meg kell velük alkudni a dolgot.

:)) mert a közigazgatási eljárás díjszabása szabad megállapodáson alapul.

eszmilan # 2017.03.31. 16:00

Természetesen nem megállapodás útján megy, de nem mindegy, hogy ha van választás, akkor melyik eljárást folytatja le. Meg kell kérdezni, hogy mennyibe kerül, és akkor eldönti, hogy ér-e neki annyit.
Az is választás ha nem jelenti be és akkor 0 Ft.
Egyébként vicc, de valamennyit lehet velük alkudni tényleg. Persze nem a rögzített eljárási díjból.

eszmilan # 2017.03.31. 20:52

Attól még, hogy megépítette nem volt muszáj használatba vennie. A légifotókon nem látszódhat (nem bizonyítható), hogy használatba van-e véve, csak az, hogy megépült. Viszont ha vannak tanúk, akik bizonyítani tudják, hogy használatba van (pl. rosszhiszemű szomszéd) akkor már bizonyítható.

Ha a 10 éve letelős módot választja, akkor elvileg fennmaradási engedélyes a dolog. Ilyenkor nem tudom mi van, ha építési engedély alapján épült és csak a használatba vétel nincs meg, nem vadasban. Mert a fennmaradási engedélyes eljárásoknál nincs használatba vétel, az maga tartalmazza azt is.

Ha fennmaradásis a dolog, akkor annyi költséged van, hogy kell egy építész, aki csinál róla egy fennmaradási tervdokumentációt az eljáráshoz és a földhivatali bejelentéshez. Ennek nem tudom megmondani a költségét, de szerintem egy jó 200 ezer körül lehet számolni, ha találsz egyáltalán építészt, aki még nem ment ki németbe.

MajorDomus # 2017.03.31. 23:15

Annyiból kijön!

Vikoka # 2017.04.03. 09:22

Üdvözlök Mindenkit!
Az alábbi ügyben kérném a hozzáértők véleményét:

Folyamatban van ügyünk az építésügyi hatósággal, mert 2010-ben a tetőt újraraktuk (mérete nem változott, csak a régi szarufákat és cserepeket lecseréltük), a homlokzati nyílászárót kicseréltük (szintén méret nem változott), illetve a padlásteret megközelítő lépcsőt is kicseréltük(méret itt sem változott). A fennmaradási engedélyt ehhez megkértük, de a határidőből kicsúsztunk decemberben. Pontosan a két ünnep között kaptuk a határozatot, hogy 6 hónapon belül bontsuk el a tetőt(??), ami tökéletes, csak az engedély elkésett.
Egy kedves ismerős szintén az építésügytől felhívta január első napjaiban a figyelmünket rá, hogy január 1-től változtak a fennmaradási engedélyköteles tevékenységek köre, így a mi esetünkben ezek a tevékenységek kikerültek. Ezeket a változásokat a már folyamatban lévő ügyekre is ki kell terjeszteni. Tud erről valaki valamit mondani? Az építésügyet megkerestük állásfoglalásért , de még nem kaptunk rá választ.
Köszönettel

nanemaaa # 2017.04.03. 10:04

Az ügyedben már érdemi döntés született, elrendelték a bontást, ha jogerőre is emelkedett, akkor ez már utólag nem kérdés. A jogerős határozatot végre kell hajtani. A jogerős döntés nem csak az ügyfelet, de a hatóságot is köti. Egyebekben általános jogalkalmazási előírás, hogy egy adott ügyben az eljárást az eljárás megindításakor érvényes szabályok szerint kell lefolytatni. Az Étv arra ad lehetőséget, hogy nem jogerősen lezárt ügyben, ha a másodfokú hatóság új eljárást rendel el, és idő közben az ügyfélre nézve kedvező módon változtak a szabályok, akkor az elrendelt új eljárásban az új szabályok érvényre juttathatók.

A fentiek alapján az, hogy "Ezeket a változásokat a már folyamatban lévő ügyekre is ki kell terjeszteni", finoman szólva is füllentés.

Vikoka # 2017.04.03. 10:15

Nem emelkedett jogerőre, mert a törvényes határidőn belül fellebbeztünk, amit szintén nem bíráltak még el.

nanemaaa # 2017.04.03. 11:57

Akkor nincs más választásod, mint várni a döntésre.

eszmilan # 2017.04.03. 19:39

Nálunk a helyi építési szabályzatban (KVSZ, HÉSZ, stb.) van egy ilyen mondat:

(3) Az eredeti architektúra visszaállítása érdekében az eredeti tervekkel igazolt tetőidom visszaépítése a szabályzat alkalmazása szempontjából meglévő tetőnek, (tetőtérnek) tekintendő.

Ez 2007-es rendelet, azóta így van. Az én értelmezésemben ez azt jelenti, hogy ha lerohad a tetőd, és újjá kell építeni, akkor ha ugyanazt visszaépíted, akkor nincs bünti.

MajorDomus # 2017.04.03. 20:33

Kérdezd meg a épitési hatóságot telefonon!

nanemaaa # 2017.04.04. 05:42

eszmilan
Attól még, ha valaki építési engedély nélkül épít (felújít) az szabálytalan marad, és ha nem hajlandó megkérni rá a fennmaradási engedélyt, akkor bizony el kell rendelni a bontást. Az általad hivatkozott HÉSZ előírás, ami nyilván csak a te településeden érvényes (ezért van benne a nevében hogy helyi), mindössze annyit jelent, hogy ilyen jellegű építési munkára adható építési, vagy fennmaradási engedély. Azt nem, hogy ha engedély nélkül építesz, akkor nincs bírság.

nonolet szavaira nincs magyarázat. Olyan zseniális, hogy letettem a 14 karátos autót. Van olyan, hogy méltányossági diploma. Érdemes lenne megkérnie, mert olyan szintű szakmai affinitással rendelkezik, hogy szerintem bármely jogi egyetem simán megítélné.

Immaculata # 2017.04.04. 12:13

bármely jogi egyetem simán megítélné.

nanemaaa

Jogi egyetem, igen, ezen az alapon orvosi is lehetne.

Vikoka # 2017.04.04. 13:47

2 nappal később ért be a fennmaradási engedély kérelem, ezért kaptunk bontási végzést.

MajorDomus # 2017.04.04. 21:17

A dátumbélyegző hatalom !

Vikoka # 2017.04.05. 03:29

Kedves MajorDomus! Mire gondol a hozzászólásával pontosan?

nanemaaa # 2017.04.05. 05:38

Immaculata
;)

Vikoka
Azért azt tegyük hozzá, hogy egyébként 60 napot kaptál rá, azt sikerült lekésni. Mivel a kérelmet online az elektronikus építési rendszeren belül kellett előterjeszteni, így akár ünnepnapon, szombaton, vagy vasárnap is megtehetted volna. Így azért 60 napnak elégnek kellett volna lennie pár gomb megnyomására. A felhívásban pedig a hatóság felhívta a határidő be nem tartásának jogkövetkezményeire a figyelmedet. ;) Szóval, ha arra vagy kíváncsi, hogy kinek a hibájából jutottál ide, akkor nyugodtan nézz a tükörbe.

Vikoka # 2017.04.05. 05:58

Kedves nanemaaa!
Köszönöm a kedves hangvételű hozzászólást,belenéztem a tükörbe. Azért lássuk be, hogy kicsit nonszensz dolog egy új tetőt azért lebontani, mert 2 napot késett a fennmaradási engedély kérése. Azért tegyük lakhatatlanná az ingatlant, mert Magyarországon olyan bürokrácia működik, amely lehetővé teszi ezt.
Az azért érdekelne, hogy aki újra rakja a tetőt, mindenki tudatában van -e annak, hogy fennmaradási engedély kell, vagy szintén úgy mint mi jóhiszeműen, és örülve annak, hogy többet nem áznak be, megcsinálja a tetőt - több havi spórolás után - , és ha nincs engedélye (amit nem is tudott, hogy kell), lebontja -e?

Azért érdekel majd, hogy a fellebbezésünkkel mi lesz, mivel december 27-én elküldtük, és január 1-től pedig legalizálták ezt a tevékenységet(vagyis nem kell engedély). A fellebbezésre költségmentességet kértünk, mivel tartós beteg gyermek miatt ápolási díjat kapok, és azóta megy a levelezgetés, hogy attól ,mert "jár " a költségmentesség, azért igazoljam a velem egy háztartásban élők jövedelmét. Megjegyzem, a költségmentességre való szabályok szerint, költségmentesség illeti meg,- jövedelmi vizsgálatok nélkül - aki pl.ápolási díjban részesül.

nanemaaa # 2017.04.05. 06:42

Megnyugtatlak, nem csak a szabálytalanul épített épületrészeket, de sokszor a szabályosan épített egész lakóépületet is elbontatják, és nem mérlegelhetnek. Ilyen pl az egyszerű bejelentés alapján épülő lakóépület (most már akár több ezer négyzetméteres is lehet), ha nem készül el 10 éven belül, akkor le kell bontatni. Hogy ennek van-e értelme? Szerintem nincs, de a hatóság kénytelen a jogszabályokat betartani és betartatni, mert erre hozták létre.
És nem csak építési ügyben, de egyén más ügyben sincs már méltányosság gyakorlása, mert kivették a közigazgatási eljárási törvényből.
Igen, a költségmentességi részt jól tudod.

Vikoka # 2017.04.05. 10:01

:))))

Vikoka # 2017.04.05. 10:04

Nonolet, nem tudom , hogy nekem címezted-e a "marha" jelzőt, de azt gondolom ez csak téged minősít. Nem gondolom, hogy "annyira " tudom a saját jogaimat, de ha az embert támadják, akkor utánanéz, hogy mit lehet esetlegesen tenni, és "urambocsá" tanácsot kér egy ilyen fórumon, mert ez ha jól gondolom egy tanácsadói fórum.
Köszönöm a "jó" tanácsaidat, és hasonló jó dolgokat kívánok neked is az életben kedves!!

Vikoka # 2017.04.05. 11:27

Cuki vagy, igazi úriember!

MajorDomus # 2017.04.05. 20:22

Senkit nem kell bántani,de az tény,hogy 60 napos határidőt művészet, vagy felelőtlenség
(Helyes válasz behelyettesitendő) elmulasztani!

eszmilan # 2017.04.10. 20:36

Ezt mondjátok meg legyetek kedvesek, hogy még az előző hozzászóló kapcsán, aki újjáépítette a tetőt, ott hogy oldódik fel ez a paradoxon:

Ha engedély nélkül építesz, és fennmaradási engedélyre szólítanak fel, de azt nem kéred meg, akkor ugye bontást, illetve eredeti állapot visszaállítást követelnek meg.

Viszont ebben az esetben az eredeti állapot azonos azzal, amit épített. És ugye, ha nem kérsz fennmaradásit, akkor nincs fennmaradási bírság.

Ilyenkor mi a helyzet?

MajorDomus # 2017.04.10. 20:50

Az épités visszabontására kötelezik!