Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


Immaculata # 2015.10.27. 11:21

Még annyit, hogy én is tüntettem fel engedély nélkül épített épületet, és mivel szabálytalan volt, ezért építési tervet kellett készíttetni és aszerint szabályossá tenni.

roland33 # 2015.10.27. 11:28

Egyre jobban megy el a kedvem az egèsztől :( Ahogy èn látom ez igy lutri vásárlás, ugyan is ő nem fogja megcsinálni, ha viszont igy megveszem ès èn elkezdem akkor lehet elbontatják( ha nem megfelelően èpitettèk ès ugye ki tudja?) ès nekünk akkor vègünk. Ha viszont igy használom lehet 100 èvig benne lakhatom de ha 1x is kiderül akkor megint csak a fent leirtak maradnak...

MajorDomus # 2015.10.27. 22:56

Kaptál érdemi választ.
Leíróm mégegyszer.

Ne vágj bele, mert nagyon sokat kockáztatsz.

nanemaaa # 2015.10.29. 08:06

roland33
Nyugi, nem is tudnál bejelentkezni. Lakcímet ugyanis csak ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett lakóépületre lehet már létesíteni.
Egyebekben, hogy értsd a problémát. Van egy régi roncs Trabantom, aminek a forgalmi engedélyét megette a kutya. Eladom neked, mint SLK Mercedest. De a papírmunkát rád hagyom, én már nem akarok vele foglalkozni, nincs rá időm, no meg kedvem se. Nos? Megveszed?
Szerintem ha egy tulajdonos tisztázatlanul akar eladni egy ingatlant, akkor az valójában nem is eladó. Az, hogy az ingatlanon van épület, vagy nincs (eleve szerepelnie kellene a szerződésben, de az ingatlannyilvántartás szerint te egy beépítetlen zártkertet tudsz venni) az épp olyan fontos kérdés, mint hogy az ingatlanra van-e teher bejegyezve. A jogszerűtlen épületet nyugodtan kezelheted akár teherként is.

Kisfiatal # 2015.10.29. 08:49

Ha több mint 10 éve ott van, és bizonyítható, akkor nem büntethetnek és nem bontathatják el. A feltüntetéssel kapcsolatban keress meg egy földmérő céget, ők vágják a témát. Írd be a google-ba hogy épületfeltüntetés utólag :)
Ami necces, hogy semmi papírja nincs, és sztem nem fér bele a mostani beépítési %-ba sem, ha 3%-ból indulunk ki (nem tudom ott mennyi, de zárkertek ennyik szoktak lenni, nálunk most emelték 5%ra ). De ez sem lehet nagy gond mivel 10 éven túli. Felénk is vannak akkora házak normál 800m2es telkeken(szemre..) hogy csak lesek :)
Persze minden attól függ, hogy amúgy jó e az ingatlan és jó e az ára. Ezt neked kell tudnod, hogy megéri e. Ha jó, én legalábbis utánajárnék a dolgok menetének.

roland33 # 2015.10.29. 11:17

Köszönöm a válaszokat. Mindenhol voltam ès mindenhol ezt mondták amit irtatok. 10 èvnèl règebbi èpitmènyt nem bontathatnak ès birság nincs. Egyèbkènt mint kiderült falusias lakoövezet ahol van az ingatlan. A tulajnak sikerült bejelentketnie, meg is kapta a lakcimkártyáját, csak nem èrtem hogyan!? Láttam is megmutatta, hogy friss a bejelentkezès ès a helyrajzi szám vam feltüntetve lakcimèkènt. A másik dolog amit kèrseznèk. 2 szomszèd leigazolta, hogy több mint 10ève ott áll az ingatlan. Ha netán ezt nem fogadják el az önkormányzatban, vagy nem hiszik el akkor kivan? Ilyen van egyáltalán? Vagy ezt le tudom èn is csekkolni valahogy?

Immaculata # 2015.10.29. 11:41

10 èvnèl règebbi èpitmènyt nem bontathatnak ès birság nincs.

A Jogi Fórumon ne mondjál féligazságokat. Azt látom, hogy nagyon nem érted, nem is próbállak győzködni, de kiragadni valamit és hirdetni, nem tisztességes.

A fenti idézet abban az esetben érvényes, ha nem kívánják feltüntetni az épületet az ingatlan-nyilvántartásba. Ha az épületet feltüntetik, akkor nem elég a földmérő, mint ahogy azt lentebb javasolták, oda használatbavétel engedély is kell. Ahhoz pedig az épületet szabályosság kell tenni.

groszfater@gmail.com # 2015.10.29. 12:06

A Jogi Fórumon ne mondjál féligazságokat.

Mert ez a te mondatod egzakt módon van megfogalmazva.:

Ahhoz pedig az épületet szabályosság kell tenni.

Kisfiatal # 2015.10.29. 12:11

Hirtelen utánaolvasva, 10 év esetén a JELENLEGI szabályoknak kell megfelelni. Egy gazdasági épület esetén ez leginkább a beépítettség mértéke. De ha nem bontathatnak, akkor hogy teszik szabályossá ? :) Vagy visszabont belőle hogy beleférjen vagy nem kap fennmaradásit, és csak úgy ellesz a ház papírok nélkül ? Mivel ugye nem bontathatja le.

Immaculata # 2015.10.29. 15:03

Egyrészt ellesz a ház papírok nélkül is.

Másrészt, ha hozzávásárolsz telket, szabályossá tehető.

Pullo9 # 2015.11.13. 17:13

Tisztelt Forumozók!

Adott egy ház ahol 97-ben jogerős építési engedéllyel tetőtérbővítésbe kezdtek. Néhány dolgot az építési engedélytől eltérően kiviteleztek, amire végleges jelleggel 2000-ben fennmaradási engedélyt kaptak.
A fennmaradási engedély kiadása óta, az épületen semmilyen szerkezeti változtatást nem végeztek, már eleve úgy készültek el a jóváhagyott változások, hogy külső lépcső fog csatlakozni, de pénzhiány miatt ez akkor még nem valósult meg. Így a 2000-es engedélyben csak az alaprajzi és nyílászárók változásait tudták jóvá hagyni, azt, hogy a lépcső nem belső, hanem külső lesz nem. Ezért most újabb fennmaradási engedélyt nyújtottak be, a lépcső 10 évnél régebben épült, szabályos, a tervtanács is jóváhagyta.
A hivatal valamiért, a korábbi ígérete ellenére, hogy a tervtanács után engedélyt ad, még újabb dokumentumokat kérne be, a 312/2012. Korm. rendelet alapján. Illetve új műszaki leírást és számításokat, de ezeket már az eredeti építési engedély is tartalmazta, valamint a 2000-es fennmaradási engedélyhez mellékelt módosított tervek is tartalmaztak ilyen dokumentumokat. Most is komplett dokumentációt nyújtott be az építész.
Jól értelmezem-e, hogy az 1997. évi LXXVIII. törvény 48. §-a alapján, nem alkalmazhatnak 2012-es rendeletet, ha az az ügyfélnek kedvezőtlenebb? Hanem az 1997-es rendelet az irány adó az esetben?

Inspiron # 2016.02.28. 18:03

Üdvözlet!

Adott egy zártkerti gazdasági épület, használatbavételivel. A valós épület nagyobb a beépíthetőnél. 10-évnél régebbi. Úgy olvastam, hatósági bizonyítvánnyal feltüntethető az épület az ingatlannyilvántartásban, hogy forgalomképes legyen. Ez így van? (Használatbavételi-fennmaradási gondolom a túlépítettség miatt nem játszik, nem adnák meg, ha nem felel meg a jelenlegi szabályoknak.)

Bea1 # 2016.02.29. 04:49

de, játszik! a termöföld kivonatás miatt semmi szankció nincs, legalábbis nállunk, én is meglepődtem.egy nyilatkozat kell nekik az épületről, hogy alkalmas emberi ot tartozkodásra, plusz 35 000 ft, 15 napon belül megvan.

nanemaaa # 2016.02.29. 07:44

Pullo9
Nem. A kérelmet mindig annak benyújtásakor érvényes szabályok alapján kell elbírálni. Ez alól kivétel a fennmaradási engedélyezési eljárás, mely esetében másodfok által elrendelt új eljárás esetén alkalmazható a megindítását követően megváltozott új jogszabály alkalmazása, ha az az ügyfél számára kedvezőbb előírásokat tartalmaz. Régebbi jogszabály soha nem alkalmazható.

nanemaaa # 2016.02.29. 07:45

Inspiron
Nem.

Inspiron # 2016.02.29. 09:49

Köszönöm a választ, akkor hogyan tudom ingatlannyilvántartásban feltüntettetni az épületet? Több mint 10 éve épült. Kérjek fennmaradási engedélyt?

Bea1 # 2016.02.29. 13:31

Jelenleg a zártkerteken álló illegális építmények esetében "nincs szankció", ahogyan az előadó mondta. sem pénzbüntetés, sem bontás. Túlépítés esetén sem.

Kérdezd meg az építésügyi hatóságot.

nanemaaa # 2016.03.01. 07:44

Inspiron
Igen. Viszont nem árt tudnod, hogy fennmaradási engedélyt csak abban az esetben kaphatsz, ha az épület megfelel valamennyi építésügyi szabálynak. Természetesen a kérelmedben vállalhatod az épület szabályossá alakítását is. (Ebben az esetben a terveknek a jelenlegi tényleges és a szándékolt végleges állapotot külön tervlapokon kell ábrázolnia.) Ez esetben majdan az ügy egy használatbavételi engedéllyel fog zárulni, mely szintén alkalmas ingatlannyilvántartási átvezetés alapjául szolgáló okiratként.

MajorDomus # 2016.03.01. 20:39

nanestb
Örülök hogy visszatértél a fórumra.
Tudnál segíteni?
Át vettem egy házat , ahol külső hőszigetelési csináltak tavaly.
Tegnap kaptam egy levelet, az önkormányzattól, hogy a ház nem tett eleget a bejelentési kötelezettségnek (építési engedély nem kell).
Pótoljam 30 napon belül!
De.tervet kell becsatolni stb. AZ egy rakás pénzbe kerül. 200 ezer ft!
Radasul nyilatkoznom kell hogy a homlokzaton az előtetőt és a rácsokat elbontjuk, mert ez feltétele a bejelentés tudomasulvételének!
Hogy járok jobban? Mennyi lehet a bírság?
Hogy nyilatkozhatom én a tulaj nevében, hogy ő le bontja az előtetőt? És ha nem bontja le?
Ha van ötleted, megköszönném.

Inspiron # 2016.03.01. 20:50

nanemaaa

Köszönöm a választ. Sajnos annak nem tud megfelelni a szabályoknak, mivel nagyobb, mint a beépíthetőség. (zártkert.)

A földhivatal szerinte elegendő a hatósági engedély az ingatlan feltüntetéshez. Kérek egy hatósági bizonyítványt az építésfelügyeleti hatóságtól, és azzal együtt beadok egy térképvázlatot. (Az épület több mint 10 éve áll.)
Remélem, így bejegyzik az épületet a nyilvántartásba.

Inspiron # 2016.03.01. 20:56

Hatósági bizonyítványt akartam írni, nem engedélyt.
Más módját nem látom ezen kívül a feltüntetésnek, mert a szabályossá tétel bontást jelentene, arra viszont sem lehetőségem nincs, és nem is kötelezhetnek rá. Viszont a jelenlegi állapotot így nem tükrözi az ingatlan nyilvántartás. Az önkormányzatnál azzal riogattak, hogy nem kap sem fennmaradásit, sem használatbavételit, így jártam.
A földhivatalban mondták ezt a megoldást, az építésfelügyeletnél segítettek, előtte az építési hatóságnál elzavartak, hogy ők ilyet nem adnak.. Felháborító egyébként, hogy a közszolgák, akik az ügyfélért vannak, mennyire nem segítőkészek és le akarják tolni magukról törvényi kötelezettségeiket. Tisztelet a kivétlenek és köszönet nekik.

nanemaaa # 2016.03.02. 08:18

MajorDomus
A leírtak alapján arra gyanakszom, hogy az önkormányzat az utólagos hőszigetelést településképi bejelentéshez kötötte, erről alkotott rendeletet. Mivel önálló rendeletalkotási jogról beszélünk, így a következményeknek is abból a rendeletből kellene kiderülnie.
Az Étv 29. § (7) bekezdése értelmében a bírság 50.000 Ft lehet. Kérdés az, hogy ez egyszeri, vagy ismételhető? Erre az Étv nem ad támpontot. Szerintem egyszeri.

nanemaaa # 2016.03.02. 08:23

Inspiron
A földhivatalok az egész országban kaotikusan, saját "törvényeik" szerint működnek. Magam sem értem miért, hiszen az eljárásaik jogszabályokkal megfelelő szinten szabályozottak, és pont az ingatlan-nyilvántartás az, ahol alkalmasint komoly pénzek múlnak egy-egy bejegyzésen, vagy annak elmaradásán. Ezek alapján az ember azt hinné, hogy a felelősség is nagyobb, de a gyakorlat nem ezt mutatja.
Egy biztos. A földhivatal hatósági bizonyítvány alapján 2 éve nem tüntethetne fel épületet. Építésfelügyeleti hatóság által kiadott bizonyítvány alapján meg pláne nem. :(

MajorDomus # 2016.03.02. 21:29

Köszönöm.
Azt kibirjuk. Remélem igazad lesz.

nanemaaa # 2016.03.03. 06:30

Azért a helyi rendeletet nem árt majd elolvasni. ;)