Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


drbjozsef # 2020.08.16. 20:09

Miért ne, ha nem lehet elbontatni, nem lehet bírságolni, de lakni lehet benne?

Legfeljebb ez tükröződik valamelyest az árban, de ezt majd eldönti a kereslet.

MajorDomus # 2020.08.16. 19:45

Ha van olyan bolond,aki megveszi a házat,ami a gyakorlatban létezik,de hivatalosan sehol sem.

drbjozsef # 2020.08.16. 10:11

Jó jó, nem "legális", de azért ha bírságolni nem lehet, lebontatni nem lehet, de használni igen, az már elég közel van hozzá. Igen, értékesítéskor ez egyes vevőket elriaszthat, de legfeljebb ennyi a hátránya.

annexus # 2020.08.16. 07:40

Kedves jffr!

Amennyiben szabálytalan a meglévő építmény és az építés befejezésétől számított 10 év letelt, abban az esetben átalakítást vagy bontást a hatóság nem rendelhet el, illetve építésügyi bírságot nem szabhat ki.
A szabálytalan állapot megszüntetése érdekében a hatóság hatósági kényszert nem alkalmazhat, az már csak az építtető önkéntes jogkövetés útján történhet meg.

Viszont ha szabálytalan az épület, 10 év elteltével is szabálytalannak minősül, fennmaradási engedélyt a hatóság 10 év elteltével sem fog adni.

Vagyis 10 év elteltével lesz egy szabálytalan állapotú épületed, melyet használhatsz, de legalizálni nem tudod.

jffr # 2020.08.12. 19:50

nanemaaa:
"Megpróbálod kibekkelni a 10 évet, és akkor talán megúszod. A többi csak mese, avagy a "mondja maga is" kategória."

És ha letelik a 10 év, utáni mi történik? Mi történik akkor, ha legalizálni (fennmaradási engedély) nem lehetséges, de már bontatni sem tudják (mert letelt a 10 év)?

nanemaaa # 2020.08.07. 05:57

Én úgy gondolnám, hogy ezt simán megtehettem, de nem biztos hogy igazam van.
Biztos, hogy nincs.

Legalizálni ingyen? Sehogy. Megpróbálod kibekkelni a 10 évet, és akkor talán megúszod. A többi csak mese, avagy a "mondja maga is" kategória.

komtenerhaz # 2020.08.06. 16:18

Sziasztok! Vettem egy telket, aminek a megnevezése kivett anyagbánya a telek 500 nm 20%-a beépíthető.
A szomszéd házak ( van a tóparton circa 50) közül 2-nek van engedélye tudomásom szerint és néhánynak fennmaradási engedélye. A tógazda szerint mindenki azt épít amit akar, nem foglalkoznak vele. Én az engedett méreteket betartva építettem egy konténerházat a telekre. Pont alapokon áll, nem fix/rögzített építmény. Én úgy gondolnám, hogy ezt simán megtehettem, de nem biztos hogy igazam van. Hogyan tudom elkerülni, hogy komolyabb bírságot kelljen fizetnem, vagy elbontassák? Nyilván van az a verzió, hogy hagyom az egészet és elhiszem a szomszédoknak, hogy nem lesz semmi baj és van az, hogy megpróbálom legalizálni. Ha valakinek van jó tippje, esetleg tapasztalata azt hálásan fogadnám

nanemaaa # 2020.07.30. 06:18

jelak

  1. Nem. És nem is átalakítás, hanem bővítés. Építési engedélyt, vagy egyszerű bejelentést kellett volna tennie.
  2. Egyéni értékrend kérdése. Van aki gond nélkül megvenné, és csak később sopánkodna.
  3. a) kap fennmaradási engedélyt és bírságot
    1. nem kap fennmaradásit, hanem elbontatják.

+1 Normális esetben az eladónak kellene a ház papír ügyeit rendeznie, így a fennmaradási engedélyt is előzetesen megkérni, a bírságot kifizetni, és az épület feltüntetést a földhivatalnál elintézni. De a 2. pont szerintiek miatt ezt nem fogja megtenni, mindig van balek, aki megveszi így is, így ő szabadul akár több milliós kiadástól is.
Ha a bővítés bizonyíthatóan 10 éven túl történt, akkor megveheted, mert akkor már se bírság, se bontatás nem lehet. Persze attól még nem lesz legális, de ha ez nem érdekel, akkor baj nincs.

jelak # 2020.07.29. 21:24

Sziasztok, lenne nekem is egy kerdesem.

Van egy haz amit megkivanok vasarolni es mar ugyvednel is voltunk (eloleg le lett teve, ugyvedet kifezettem).

Minden rendben van vele, egy dolgot kiveve, eredetileg a haz ugy epult hogy egy terasz allt az egyik oldalon ami fedett volt es ugyan azon az aljazbetonon volt mint maga a haz (tehat haz aljazbetonja folyatodott es azon volt a terasz, amihez kissebb lepcso vezetett fel).

A tulajdonos ezt a teraszt par eve befalazta konnyuszerkezettel, illetve a lapos tetejet atepitette, ugy hogy most mar lenyegeben a haz tetoszerkezete folytatodik az uj beepitett / felujitott resz felett (tehat folytatva lett a haz tetoszerkezete a beepitett resz felett). Az uj tetoer nincs beepitve meg, a regi tetoteri resz pedig mar be volt epitve eredetileg.

A tulajdonos ragaszkodik hozza, hogy ez csak felujitas volt, azonban dokumentaciok nincsenek meg rola (szakertoi vizsgalat utan igenyesnek / szakszerunek mondhato a beepites / felujitas egyebkent).

Ahhoz hogy ezzel az uj tetovel normalisan ho szigetelve legyen a haz be kell fejeznem a tetoter beepiteset.

Azonban szeretnem ezt legalis modon megtenni es nem ugy kolteni egy hazra hogy visszabontathatjak.

  1. tenyleg felujatasnak minusol egy ilyen atalakitas?
  2. Meg merjem vasarolni igy ezt a hazat?
  3. milyen kilatasok lehetnek ha kifezetnem a birsagot / elinteznem a fennmaradasit vasarlas utan?

koszonom elore is!

nanemaaa # 2020.07.21. 06:32

Skic
Szerintem a kutyát nem érdekli, hogy mit csinálsz a telkeden. Elvileg persze a hatóságnak rendelkezésére áll egy olyan digitális rendszer, ami folyamatosan összeveti a légi felvételeket, és ahol változásokat észlel, azt jelzi,
de nem is kell a hatóságnak törnie magát, hogy feltárjon szabálytalan építkezéseket, mert mindig van egy jó szomszéd, aki ezt bejelenti nekik.
A döntésük attól is függ, hogy az építkezés mely szakaszában szembesülnek a szabálytalan építéssel. De simán benne van a bontatás.

Skic # 2020.07.20. 20:01

Borsikaborsika helyzetéhez nagyon hasonló a mi helyzetünk is, annyi különbséggel, hogy itt állhat épület, de a jelenlegi szabályozás szerint semmilyen új épületet nem építhetünk (923nm-es telek egy olyan övezetben, ahol 1000nm alatti telekre semmilyen épületet nem lehet építeni, de ez amikor épült akkor még nem így volt). Így nálunk is marad a "felújítás". Hogy juthat a hatóság tudomására az, hogy ez egy új épület? Van tapasztalat arról, hogy mennyire érdekel ez bárkit is? 27,5nm amiről szó van, kultúrált és nem sérti amúgy az építési szabályokat. Mire számíthatunk, ha mégis a tudomásukra jut? Bontás mindenképp?

nanemaaa # 2020.07.20. 06:57

rptog
10 év után már nincs bírság. Igaz, ma nem is engedély köteles egy tetőtér beépítés, ha ezzel az épület térfogata nem növekedett, így arra fennmaradási engedélyt se lehet kérni.
Az már egy egészen más kérdés, hogy egyebekben a beépítés szakszerű-e? Azt vizsgálja meg egy szakértő.

rptog # 2020.07.14. 12:52

Lenne egy kerdesem. Van egy jo haz ami erdekelne minket (megvetel). Kiderult, hogy 70-80-as evekben epult, minden alapvetoen rendben van. Egy dolgot nem, a tetoter be lett epitve viszont az nincsen engedelyeztetve (ezt mar nem terveztette meg a tulaj, bar van ott konyha, nappali, ket kis szoba, terasz, furdoszoba..). Olvastam, hogy ha valamelyik szomszed feljelentene, akkor eleg huzos penz lenne, mert tobb mint 70nm (online kalkulatorral neztem meg).

Hagyjuk az ingatlant vagy talan van megoldas azonkivul.. hogy keszitettek egy terv-dokumentaciot 2 millioert es lehet kapok 6-7 millios birsagot..? Mi a gyakorlat?

nanemaaa # 2020.06.23. 06:43

Attól, hogy az épület egy alaptérképen fel van tüntetve, nem biztos, hogy legális. Érdemes az építési hatóságnál betekinteni a telek előirataiba.
A felújítás, átalakítás nem engedélyhez kötött tevékenység. Ugyanakkor nagyon nehézkessé válik a bizonyítás, hogy nem lett nagyobb, ha nincs kellően dokumentálva. Ugyanis a bővítés már építési engedély köteles. Ennek elkerülésére javasoltam az e-napló nyitását, ami kiviteli tervekkel is jár természetesen. Persze, meg lehet csinálni mindenféle terv és papír nélkül is, legfeljebb kérdéses lesz a hatóság hozzáállása utólag. De tény, arra is lehet alapozni álláspontot, hogy talán úgyse jelent fel egyik szomszéd se, a hatóság meg nem fogja keresni magának a bajt, elvégre a közhiedelemmel ellentétben ezért plusz pénz nem jár nekik. Egyébként is túl vannak terhelve és alul fizetve.

Borsikaborsika # 2020.06.22. 12:24

Kedves nanemaaa!

Köszönöm.

A gazdasági épület teljesen legálisan áll, vszínűleg jó régóta. A HÉSZ mellékletében, a helyrajzi számmal ellátot térképen is szerepel. Viszont a felújításban meddig mehetek el? Ha meghagyom a szerkezetet és tető, falakat cserélek? Be kell-e jelentenem? Előre vagy utólag? Ha annyira rossz állapotú a tartószerkezet, hogy ki kell cserélni, hogyan oldajam meg? Köszönöm

nanemaaa # 2020.06.22. 06:31

Borsikaborsika
611 m2-es telken elvileg nem állhatna épület, mert 720 m2 alatti zártkertben tilos bármit is építeni.
A meglévő vélhetően szabálytalan épület újjáépítése elég rizikósnak tűnik, simán meg fogja állapítani a hatóság, hogy az új épület és lebontatja az egészet.
Ha ilyen dologra szánod el magad, érdemes előtte elolvasni a helyi építési szabályzatot és nagyon pontosan dokumentálva lehet esetleg felújítani, hogy bizonyítható legyen, nem lett nagyobb, mint az eredeti volt. Ilyen esetben indokolt lehetne egy e-napló nyitása a felújításra. De nem győzöm hangsúlyozni, ez egy nagyon vékony szalmaszál.

Borsikaborsika # 2020.06.21. 20:56

Jó estét!

Adott egy 611 m3-es művelés alól kivont zártkert, amelyen található egy, a tulajdoni lapon is szereplő (kissé elavult)gazdasági épület. Be kell jelentenem a felújítást, ha csak az alapot hagyom meg és nem növekszik az alapterület?
Köszönöm a választ

MajorDomus # 2020.06.08. 16:07

Ha 10 évesnél régebbi,akkor kérj egy fennmaradási engedélyt-szerintem- ha megkaptad akkor már jogosan újitod fel.
.
Érdekes gazdasági épület lehet. Pince,présház stb....
.
Igaz az én hétvégi házam is az ázsiai tigrisatkákat tenyésztek benne ha a hatóság kiváncsi....

janka06254 # 2020.06.08. 08:30

Üdvözletem.

Kérdésem a következő volna. Vásároltam egy zártkerti ingatlant, szőlő plusz gazdasági épület van feltüntetve a tulajdoni lapon. A pince előtti présház építése kb 12-20 éve elkezdődött de csak a falak felépítésig jutott el. Mivel elég rossz az állapota így a azt némileg visszabontva majd újjáépítve tetővel ellátva szeretném megépíteni. a présház 5X4 méter lenne kb. 2,5 méter belmagassággal és 4 méter körüli tetőgerinc magassággal.
A fő kérdésem az lenne milyen engedélyt kell kérjek a saját kivitelezésemhez?

Köszönettel: Horváth János

Lackó0531 # 2020.06.04. 19:20

Üdvözlettem
Van egy telkünk meglévő házzal ami kB 125nm alapterületű, de papírjai nincsenek. Ezt szeretnénk rendezni. Az épűlet már tízen éve így áll.

Először is mik kellenek a fennmaradási engedélyhez? Hol kell kezdenem? Az első lépés egy építész, aki rajzol a jelenlegi állapotról egy tervet? Vagy az önkormányzathoz kellene elsőnek elmennem? Esetleg egy "lépésről-lépésre" útmutató ehhez?(Ez lenne a legjobb)
Köszönöm

nanemaaa # 2020.05.25. 12:51

borsod
De vannak készültségi enyhítő szorzók, de te azt kérdezted, mennyi a legtöbb? Ennél több elvileg nem lehet. :)

borsod # 2020.05.25. 10:50

@nanemaaa
koszonom. erre nem kell meg alkalmazni egy 0,1szeres szorzot, ha csak a foldmunka/alap a keszultsegi fok?

tervezőasszony # 2020.05.25. 08:42

Tisztelt Jogi Fórum !

Építési engedély alapján épült a Balatonnál a nyaralónk ami 2007 -ben végleges fennmaradási és egyben használatbavételi engedéllyel is rendelkezik.

A telekre pontosan akkora építmény került anno ami a 2 % beépíthetésbe belefér. Beleértve a felső szintet is.

Viszont az építmény a 2 gyermek mellet kicsinek bizonyult. Szeretnénk a tetőteret kicsit megemeli és így 1 szobát még kialakítani. És a hátsó mezőgazdasági épületet / ami régen présház volt szobává alakítani / Ami felújítást szeretnénk az a jelenlegi forma megemelésével jár . A telekhez venni sajnos nem tudunk földterületet ,mert körülöttünk már minden telek beépítésre került. Próbáltam a hivatalos utat is , de újabb építési engedély már nem adható ki rá . A kérdésem, ha mégis megemelem a tetőt annyira (max 2,5 m ), hogy egy tetőtéri szobát ki lehessen alakítani és a hátsó présház falát is megemelem 1,5 m rel akkor a későbbiekben ha egyáltalán ezt valamikor ellenőrzi valaki a hegyoldal közepén milyen szankcióra
lehet számítanom. Az rendben van, hogy megbüntetnek . De mekkora lehet a büntetés kb és mit von maga után . Lebontathatják ?? vagy csak bírságot kapok ? Ott a helyen ahol a telkem található igazából mindenki eltért a tervrajztól , mert a telek nagyságához képest nem 2 % ot építettek be és a talajszinttől lévő max 6 méteres magasságot sem igazán tartották be

Nagyon szépen megköszönöm , ha valaki felvilágosít, hogy ilyen esetben mi a történik .

nanemaaa # 2020.05.22. 06:33

100.000 Ft + 30.000.000 x 0,30= 9.100.000 Ft!
Már ha jól számoltad az építményértéket, ami 140.000 Ft négyzetméterenként.

borsod # 2020.05.21. 12:17

Üdv!
Mi a legnagyobb bírság amit kaphatok, ha az egyszerû bejelentés érvényesülése elôtt elkezdek építkezni? A számított érték 30M forint