albérlet felmondása


lopicigaspar # 2016.08.03. 04:54

Sziasztok, szeretnék kérdezni, bérlő vagyok, a tulaj 5 év után egyik napról a másikra szóban felmondott és közölte, jó lenne ha 10 nap alatt elhagynám az ingatlant. Váratlanul ért a dolog, nem volt rossz viszony közöttünk.Futottam pár kört, 4-5 nap alatt és realizáltam, hogy nem tudok elmenni ennyi idő alatt az ingatlanból, közben kiderült az is, hogy a szerződésünk szerint minimum 30 nap felmondási időt kell biztosítania, viszont nekem kb 60 napra lenne szükségem a szóbeli közléstől számítva, ezt közöltem is vele. Időközben felszólítottam, hogy írásban közölje a felmondási szándékát, amit a napokban meg is tett egy tértivevényes levélben, amit még nem vettem át. A kérdésem az, hogy mikortól számít törvényesnek a felmondása, tehát melyik időponthoz kell tartanom magam, ha a törvényes lehetőségeim közül a minél későbbi kiköltözésben vagyok érdekelt. Honnan számít a 30 napos felmondási idő? Szóbeli közlés, levél megírásának napja vagy a tértivevényes levél átvételének napja, amikor tudomást szerzek róla bizonyíthatóan.

Köszönöm a segítséget.

Bea1 # 2016.08.03. 05:03

Ha most, augusztus 15.-éig felmondok neked írásban, akkor szeptember 30.-áig kell kiköltöznöd.

Ha július 16.-a és augusztus 15.-e között jött a felmondásod, akkor a szeptember 30.-a a jogszabály szerint a kiköltözésre adott határidő.

Attól, hogy nem veszed át a levelet, az még kézbesítettnek számít.

Szerintem vannak azok a feltételek, amivel én tíz nap alatt elhagynám az ingatlant, ha anyagi érdeke fűződik hozzá, dobjon neked is valamit, és egyből együttműködőbb leszel.

Mondjuk ha valaki egy rég elhullott, megnyúzott Sanyi nevű lovat tart a bérleményben, én sem akarnám, hogy ott lakjon, tisztelt Lópici úr. :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.03. 06:19

Attól, hogy nem veszed át a levelet, az még kézbesítettnek számít.
Egyrészt nem azonnal, másrészt nem egységes ebben a gyakorlat. Szóval ha nyerni akar pár napot, ráér a második kézbesítéskor átvenni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.03. 06:20

OFF
Lópici Gáspár nem lókupec, hanem az utca hírmondója.
ON

lopicigaspar # 2016.08.03. 07:59

Köszönöm!
Át akarom venni természetesen a levelet, de ha az átvétel időpontjának van ráhatása a felmondási idő lejártára, akkor a 2. kézbesítésnél veszem át.

Bea1!

Tehát, ha jól értem, ezt egy jogszabály szabályozza, mikor kell kiköltöznöm? július 28.-án írták a felmondást, ezt aug. 15-én tudom legkésőbb átvenni. Ezek szerint szept. 30.-a a kiköltözési határidőm és tudok is erre hivatkozni törvényesen?

Köszönöm

Bea1 # 2016.08.03. 10:43

Most készülök felmondani a közjegyző által kilakoltatási záradékolt határozott idejű szerződésemet, a közjegyző szerint ez lesz a menetrend.

Joco43 # 2016.08.03. 16:21

Bérbeadó felmondása.
A bérleti szerződés szerint a bérleti díjat a tárgyhót megelőző hó 15. napjáig kellene fizetni. A bérlő rendszeresen 20-30 napot késik ,de akkor is már szóban figyelmeztetjük.Most még nem fizete ki a július és az augusztus havit.Megelégeltük és szeretnénk felmondani.
1,Ha felszólítom,hogy 8 napon belül fizessen és netán fizet akkor milyen jogcímen mondhatok fel ,mikor csak rendszeresen többszöri(szóban) felszólításra fizet
a szerződésben benne van,hogy a felek bármikor felmondhatnak. A közüzemi díjakat is rendszeresen késve fizeti.A helységeket(fürdőszobát) nem rendeltetés szerűen használja nem szelőztett és ezért teljesen penészles lettek a falak.
1, szólítsam fel hogy fizessen és utána mondjak fel?
Köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2016.08.03. 21:27

Ha a bérlő a bérfizetésre megállapított időpontig a lakbért nem fizeti meg, a bérbeadó köteles a bérlőt - a következményekre figyelmeztetéssel - a teljesítésre írásban felszólítani. Ha a bérlő a felszólításnak nyolc napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további nyolc napon belül írásban felmondással élhet. A felmondás az elmulasztott határnapot követő hónap, utolsó napjára szólhat. A felmondási idő nem lehet rövidebb tizenöt napnál.

kisskata751107 # 2016.08.04. 12:11

Üdvözletem! Segítséget kèrnék az alábbi esetben: albèrlő vagyok.A bérleti szerződés aláírása után derült ki,hogy mennyire koszos a bérlemény. A beköltözés előtt két héttel látam a házat, feltételeztem,hogy ennyi idő elég volt a takarításra és költözési mizériában nem mèrtem fel az állapotokat.Két hétig takarítottam,mire elfogadható tisztaság lett a házban. Szóvá tettem a főbérlőknek
és kompenzációt kértem. Elismerték,hogy nem volt módjuk a takarítást elvégezni és megegyeztünk szóban, hogy eltekintenek egy havi bérleti díj és rezsi megfizetésétől (hangfelvételem van róla),amit persze nem akarnak betartani. Most felmondták a bèrleti szerződésemet, hivatkozva a kötelező díjak meg nem fizetésére.
Mit tehetek, hogy érvényt szerezzek a szóbeli megállapodásnak? Amennyiben bíróságra kerül az ügy,kilakoltathatnak a bírósági eljárás alatt is vagy csak a végén?
Köszönöm a válaszokat

Bea1 # 2016.08.04. 16:26

Hol készült a hangfelvétel? A tulaj ingatlanában? Vagy felvette a telefonbeszélgetést?

kisskata751107 # 2016.08.04. 17:30

Az első alkalommal,amikor felajánlotta a tulajdonos lánya(valójában mindent vele beszéltem meg korábban is, ő intézkedett az édesanyja helyett), a bérleti díj és a rezsi elengedését, még nem vettem fel a beszélgetést. Amikor ismételten találkoztunk a bérleményben,akkor màr felvettem,mert a megegyezés ellenére mégis ki akarták fizettetni a díjakat,de a főbérlő lányával ismét abban maradtam,hogy mivel nem vagyok hajlandó ingyen dolgozni senkinek ezért azt mondta, majd ő rendezi az édesanyjával és legfeljebb majd ő átutalja a hölgynek a nevezett díjakat. A főbérlő egy idős hölgy, aki nagyon vérig lett sèrtve azzal,hogy a házát koszosnak mondtam. Készítettem amúgy fotókat is, hogy milyen kosz volt,bàr mire ez a vita kibukott,már sok mindent kitakarítottam. A hangfelvételen az is hallatszik, hogy a hölgy,ugyan elég mérgesen,de kimondta,hogy "akkor megkapod az összes pénzt",ami arra vonatkozott, hogy visszadják a két havi kauciót és nem vonják le belőle a korábban "elengedett" rezsit és lakbért. Készült egy olyan hangfelvétel is általam,ahol elmondom a főbérlő lányának,hogy ő ajánlotta a rezsi+lakbér elengedését,pedig én csak egy havi lakbér nem kifizetézét kértem a munkámért. Ugyan nem szólt erre semmit, ami azt jelenti,hogy nem is tiltakozott, hogy ez nem így történt volna. Mànsnap,azaz tegnap kaptam az írásos bérletfelmondást,amit közös megegyezésre hivatkozva írt meg, jóllehet semmiben nem egyeztünk meg, csak abban, amit most nem akarnak betartani.

Bea1 # 2016.08.04. 17:51

Hát én is felmondanék, ha megegyezünk, hogy kitakarítod, aztán követelsz töllem egy havi bérleti díj-elengedést, a megegyezésünk ellenére.

Ami mennyi is? nem mindegy, hogy 20 000 vagy 200 000 ft-ról beszélünk 2 heti takarításért, arányos-e? napi 8 órában takarítottál? hétvégén is?

MajorDomus # 2016.08.04. 22:12

No de nem előtte egyeztek meg, hanem a takaritás után. Némi különbség.

Bea1 # 2016.08.05. 04:22

"No de nem előtte egyeztek meg, hanem a takaritás után. Némi különbség."

".A bérleti szerződés aláírása után derült ki,hogy mennyire koszos a bérlemény."

Ez számomra elképzelhetetlen... már az előtt aláírom a szerződést, mielőtt láttam volna az ingatlant?

"A beköltözés előtt két héttel láttam a házat, feltételeztem,hogy ennyi idő elég volt a takarításra és költözési mizériában nem mèrtem fel az állapotokat.Két hétig takarítottam,mire elfogadható tisztaság lett a házban. "

Ha egy lakás olyan retkes, hogy 2 hétig kell takarítani, az a költözési mizériában is felmérhető.

ObudaFan # 2016.08.05. 04:48

kisskata751107

Az a gond, hogy lakásbérleti szerződés csak írásban jöhet létre érvényesen, és így szerintem a módosítása is, de azért lehet próbálkozni a bíróságon a hangfelvétellel.
A per végéig nem tud kitenni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.05. 06:11

Elsőre nekem is ez ugrott be. De kis jóindulattal felfoghatjuk úgy, hogy ez nem a szerződés módosítása, hanem a beszámítás a bérleti díjjal szemben.

MajorDomus # 2016.08.05. 16:51

Kis jóindulattal megnézhette volna mielőtt kivesz egy koszfészket.

Zoltanuss # 2016.08.09. 15:45

kisskata751107 kisskata751107 !!

Azt is lehet feltételezni, hogy a takarítás címén csak kárt csináltál !!

Egyébként milyen lakás kereső az, aki egy bérbeveendő házat előzőleg nem szemlél meg.
Nálam ha nem is az első kérdés , de mindig elhangzik a komoly tárgyaláson, hogy így megfelel é. Még mielőtt szerződnénk. mert egy lakáson a végtelenségig lehet alakítani, sőt rendmániás személyeknek takarítani is.

A bérlő ... főbérlő fogalmakkal tisztában vagyol ??

Zoltanuss # 2016.08.09. 15:55

Többek között kiadok egy mini lakást is.
Volt úgy hogy 36 km -ről telefonált egy ürge, hogy ő kivenné.... három gyerekkel. /????? /
A 'lakás ' 28 mnm-es ,de van egy nagy nagy hibája, ez pedig az, hogy a szoba csak 10 nm. Így inkább bérleménynek tituláljuk a szerződésben.
Megfelelő személyt kell találni.
A kohásznak se jó a balett cipő.
A megfelelő személy már 7 éve használja. Megfelel neki a lakbér, a körülmények, a költség stb. Pl. közel van a munkahelye.

Bea1 # 2016.08.10. 09:32

Határozott idejű szerződéssel rendelkező albérlőm lelépett, sms-ben közölte, azóta elérhetetlen.

Számomra ez így rendben is lenne, de hivatalosan ez így felmondásnak minősül?

Mi van, ha megjelenik később a szerződésre hivtkozva?

ujvarine70 # 2016.08.14. 19:31

Üdv!
Kérdésem a következő lenne: Febr.25-én új albérletbe költöztem, a szerződés határozott időre, június 30-ig lett megírva. Közben úgy alakult, hogy mégsem volt szükségem az albérletre júniusig, ezért e-mailben közöltem a tulajdonossal április 25-én, hogy május 31-el a bérletet felmondanám. Ez persze a tulajnak nem igazán tetszett, de végül elfogadta, csak a kaukciót nem volt hajlandó visszaadni, mondván, hogy az nem jár vissza a szerződés megszegése miatt. Idézném, hogy a szerződésben mi áll:

"Szerződő felek megállapodnak abban, hogy jelen szerződés az aláírástól számított 1 hónapig nem szüntetik meg rendes felmondás útján. Szerződő felek megállapodnak abban, hogy a fent megjelölt határidő lejáratát követően bármelyik fél megszüntetheti jelen szerződést a másik félhez intézett írásbeli felmondással. Amennyiben a bérlő a bérleti jogviszonyt 1 hónapon belül mondja fel, a kaukcióként átadott 1 havi díj nem jár vissza.”"

Most akkor jogosan tartotta magánál a kaukciót vagy nem?
A szépség még annyi, hogy most két és fél hónap után ismét jelentkezett a tulaj, hogy még fizessek fűtésdíjat, mert most kapta meg a szolgáltatótól, hogy több volt a fogyasztás, mint amennyit március és áprilisban fizettem.

Válaszokat előre is köszönöm!

MajorDomus # 2016.08.14. 20:32

1.kaukció nincs
Kaució van.
2.nem értem mi a gondod?
Határozott időre kötöttél szerződést,
Amit nem tartottál be, ezért a tulajdonosnak anyagi vesztesége keletkezett. Természetesen nem jár vissza a kaució a szerzõdésszegės miatt.
3.az ottlakasod alatt keletkezett fűtés díj természetesen a tiéd.

Valószínűleg távfűtéses lakás, egyedi Fűtésméréssel. Én is ma kaptam meg az elszámolást.

Kérdező0202 # 2016.08.15. 13:16

Üdv! Ha hatarozatlan ideju berleti szerzodesunket felszeretnek mondani, akkor mennyi a normal es mennyi a rendkivuli felmondasi ido? Tarsashazba lakunk es az egyik lako turhetetlen magatartasa miatt mondanank fel. Mindrgy hogy melyik felmondast valasztjuk? A kaukcio mindket esetbe visszajar?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.15. 13:53

Határozott idejű bérleti szerződésnek nincs "normál" felmondási ideje. Mert "normál" esetben nem is lehet felmondani.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.15. 13:54

Határozatlan? Bocs.
A szerződés szerinti felmondási idővel lehet megszüntetni.