Közös tulajdon megszüntetése.


Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.21. 12:08

Ha ez a kérdés, és valóban mindketten azt nyilatkozzák, hogy a házassági vagyonközösségük már megszűnt, akkor az ezt követően szerzett (vásárolt) ingatlan már nem lesz közszerzemény.

Dr.Attika # 2011.02.21. 12:03

Én értem a konkrét kérdést.
"Decemberben adtam be a bontóperi keresetlevelet. Jelenleg még közös háztartásban élünk a férjemmel, tehát ha lakás tulajdonjogát adásvétel jogcímen megszerzem, akkor a férjem igényt tarthat-e annak 1/2-ed tulajdoni hányadára házastársi vagyonközösség jogcímen?"

Igen igényt tarthat. Igényt tarthat akkor is, ha a jelzett nyilatkozatot megteszi, mivel a családjogi törvény rendelkezése alapján válik tulajdonossá.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.21. 11:25

Azt hiszem, nem ez a konkrét kérdés. Azt tedd fel, légy szíves!

amika83 # 2011.02.21. 07:22

Üdvözlöm Önöket segitségre tanácsra lenne szükségem.jejenleg férjnél vagyok decemberben adtam be a válopert.még nincs semmi róla.lakást szeretnék venni ezért irtunk egy vagyonjogi nyilatkozatot hogy az általam aláirt adásvételiben foglalt lakáshoz a férjemnek nincs köze.hallottam egy olyat hogy mivel ez magánokirat a váloperes végzés pedig majd közokirat az utóbbi eltörli majd az elözöt.igaz ez kérem segitsenek.


amika

kavalkád # 2011.02.20. 11:10

Kedves Pazs !
Ha kérem a telek megosztást az évekig eltarthat , valamint a költségek engem terhelnek. (telekmegosztás ,födmérő stb. )Valószinűleg behajtan nem tudom.
Addig ki műveli az ingatlant ?
Ha valakit nem érdekel , akkor engem bármire kötelezhetnek merthogy tul.társ.vayok ?
Van más közös tulajdona , mert a szülői ház 1/4-1/4-1/2-ed tulajdonban van. Amire az Apehnak végrehajtói
joga van 1/4-ed részben.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.17. 17:49

akkor vagyon/birtok­védelemre való hivatkozással lezáratja az egészet. ” Emberek mit ki nem találnak. BD

pipistrella # 2011.02.17. 13:10

Kedves Ügyvédek és más hozzáértők!

egy érdekes helyzetbe csöppentem bele: 7/54 részben tulajdonosa vagyok egy háznak és 1/12 részben egy üdülőnek. eladtam volna részeimet, de senki nem hajlandó megvenni, részben azért, hogy ne szoruljon be a nagybátyámmal, aki kompromisszumra nem hajlandó.

a házat másik két tulajdonosa velem együtt eladná, de 7/27 résztulajdonnal rendelkező nagybátyám (a 4. tulaj) ilyesmire nem hajlandó, ezt írásban is közölte ("A mostani ingatlan árakra figyelemmel jelenleg nem kívánom azt ingatlan részemet értékesíteni, amennyiben helyre áll a valós értéke, későbbiek során beszélhetünk róla."). gondolom, mielőtt bármiben megegyeznénk, neki dokumentálni kellene, mi az a valós érték, de ez talán részletkérdés?
Továbbá állagmegóvás miatt használatbavétel megosztására akarna megállapodást, és az általa igényelt házrészből le akarja választani "a fűtést, világítást, áramfogyasztást, melynek költsége nyilván őt terheli". kiköttetheti-e ezeket és mi a helyzet az ingatlan ez általi értékcsökkenésével? gondolom, ezeket neki eladás előtt vissza is kéne köttetni? alapdíjat semmire nem hajlandó fizetni. szóbeli fenyegetése az volt, ha nem lesz megegyezés (vagyis ha nem azt csináljuk, amit ő akar), akkor vagyon/birtokvédelemre való hivatkozással lezáratja az egészet. tudomásom szerint ez nem lehetséges. vagy igen?

Talán már ebből is látszik, hogy azért viselkedik így, hogy a család többi tagjával kiszúrjon. Én nem akarok költeni éveken keresztül a részemre, így hajlok a közös tulajdon megszüntetésének kérvényezésére. Azt tudom, hogy egyedül is kérhetem: kizárólag ügyvéden keresztüli perindítással menne a dolog? Olvastam vhol, hogy a perköltség osztódik a tulajdonosok között, mivel a jog szemében mindenki érdeke a közös tulajdon megszüntetése. Ez igaz? Perköltséget lehet-e a tulajdonrészemre ráterheltetni? Kérhető-e a közös ingatlan eladása/árverezése kapásból vagy előbb megosztással vagy kivásárlással próbálkoznak? Milyen indokból tagadná meg a bíróság az eladásra/árverezésre való kérelmet? Azt olvastam, hogy a többi tulajdonos joga stb nem sérülhet, de ez konkrétan mit jelent? senki nem lakik a házban, tudomásom szerint senki nem akar beleköltözni.

A segítséget előre is nagyon köszönöm!

pazs # 2011.02.16. 13:23

Kérd a telekmegosztást. Ha ahhoz nem járul hozzá, akkor nincs más út, mint a bíróság.
Nem a más tulajdona. Közös tulajdon.

kavalkád # 2011.02.16. 12:42

De megosztható lenne ha a tul.társ is hozzájárulna. Kb.1 éve azt mondta hogy odaviszi a kutyáit és ott tartja őket.Dolgozni nem akar rajta semmit.Ez a "betartunk ahol tudunk" szindróma.
Arra gondoltam hogy ő sem akadályozhat engem ,vagy igen?
Hány évig lehet ezt a játékot játszani , gondolom engem sem kötelezhetnek arra hogy ingyen és bérmentve gondozzam más tulajdonát.
Vagy ilyen a jogrendszerünk ? Akkor ezzel valami nagy baj van.
Nincs valakinek valami használható ötlete hogy végre már rövidre zárjam az ügyet ?
Köszi előre is.......

pazs # 2011.02.16. 09:14

Kavalkád: egyrészt nem kerítheted le, mert mindkét tulajdonos jogosult az egész használatára, másrészt ha le is keríted, továbbra is az egészért felelsz (te is, meg a tulajdonostársad is egyetemlegesen) például az önkormányzat felé a parlagfűmentesítés miatt. Nem osztható meg a telek? MErt ha megosztható, mégiscsak egyszerűbb lenne jogilag is rendezni a helyzetet.

kavalkád # 2011.02.16. 08:56

Tisztelt Ügyvéd Úr !

Osztatlan közös tulajdonban lévő telkünk van a testvéremmel. 1/2-1/2 arányban vagyunk tulajdonosok.
A testvérem részét elárverezték és az árverésen a lánya vette meg.
Sajnos a viszonyunk rossz , megegyezni nem tudunk semmilyen formában.
A telek 10 éve gondozatlan ,eleinte én kaszáltam az egészet nehogy büntit kapjak a parlagfű miatt.Az egész teleknagyság 2455m2.
Mivel semmilyen formában nem tudunk megegyezésre jutni , bírósághoz nem akarok fordulni a hosszadalmas ügyintézés és az anyagi vonzata miatt.
Az lenne a kérdésem hogy ha lekeríthetem-e a felét, azt művelném , rendben tartanám megtehetem ezt ?
Ha csak az ő beleegyezésével tehetem és azt nem kapom meg akkor milyen lehetőségeim vannak ?
Ha mégis lekerítem a saját tulajdonrészemet a másik tulajdonos mit tehet ?
Ne értsen félre törvénytisztelő ember vagyok , de már elfogyott a türelmem és hozzá szeretnék jutni a saját tulajdonomhoz valamint aggódni sem akarok az esetleges büntetés miatt.
Válaszát megköszönve,
Mazsola

fmakkai # 2011.02.10. 12:02

Tisztelt Ügyvédnő/Úr!

Vállalkozásunk tulajdonában van egy lakóház (társasház) pincéjének, amit vállalkozásunkhoz kapcsolódó tevékenységekre használunk is.
A társasház fűtésszámlájának rendezése (nagymértékű kintlévőségei vannak) miatt tulajdonosi arányban kívánják megosztani a kifizetés terhét, amire a társasházi törvény jogalapot is ad.
Vállalkozásunkat ez (erről közgyűlésen szavazás volt) nagymértékben megterheli (törvény szerint kifizetjük a részarányt). A további kellemetlenségek elkerülése végett,
úgy döntöttünk, hogy le kívánunk csatlakozni a társasház fűtésrendszeréről, és az épületen kívüli gázcsőről, külön mérőórával kívánjuk használatba venni a bejövő gázt.
Kérdésem az, hogy ezt megtehetjük e a közősképviselő jóváhagyásával, vagy pedig közgyűlést kell összehívni,
és bizonyos százalék szavazatával tehetjük meg a változtatást.
Tisztelettel várom válaszát.
M. Ferenc

Lina8181 # 2011.02.05. 21:34

Megfordult a fejemben az is, hogy bedöntöm a hitelt, igaz elviszik a házat, bar-lista, utána levonják a fizum max. 50%-át, de lehet, hogy még ez is jobb, mint a fönnmaradó 17 éven keresztül csak fizetni, amiben a volt párom lakik és élvezi.Ha levonják a fizum havi 50%-át akkor is jobban jövök ki, mint ha feladom a havi törlesztőrészletet.
Külömbséget tesz a bank nem fizetett hiteltartozás vagy közös tulajdonviszony megszűntetése között? (tudom, hogy árverés a vége).

monalisa1 # 2011.02.05. 21:09

Ha a volt pároddal netán bebuknátok a jelen közös ingatlant, és ha egyikőtök sem tudná rendezni a bank felé a közös tartozást, a bírósági végrehajtó sajnos "kellemetlenkedhetne" az új ingatlanrészed esetleges elárverezésével, elvégre a bank mielőbbi pénzt akar látni az adóstól.

Továbbra is normális kapcsolat javasolt a volt pároddal, hogy a sajátját rendben fizesse, nehogy esetleges bosszúból kicsesszen veled.

Minden jót, és remélve rendben mennek majd a dolgaid.

És ha bármikor problémád adódik, messze megéri egy ügyvéd fél órás konzultációját megfizetni, mintsem esetleg évekig pereskedni és slamasztikában maradni.

monalisa1 # 2011.02.05. 20:55

Házasság előtti vagyonjogi szerződés melyet javasolt ügyvéddel/közjegyzővel elkészíttetni.

A volt pároddal ha netán bebuknátok a jelenlegi közös hitelt, a bank bármelyik adóstól/adóstárstól követelheti az egyösszegű tartozásrendezést - egyetemlegesség van. (Aztán egymásközt valahogy majd elszámoljátok a túlfizetést.)

Azt hogy egyikőtök-másikótok miből is tudja befizetni a bizonyára nem kis összegű summát, vagy szerződésmódosítással megpróbálni egymagára vállalni a további hiteltörlesztést, azt itt megválaszolni nem lehet.

Ameddig nem veszel fel új hitelt a bannak nem lesz tudomása arról, hogy egy másik ingatlanban érdekeltségre tettél szert, ergo ne csicseregjél...

Igen, köteles vagy VÁLTOZATLAN százalékban fizetni a jelen havi törlesztőt, ez nem "a" bentlakástól függ.

monaLuis
laikus hozzászóló

Lina8181 # 2011.02.05. 20:26

Köszönöm a gyors válaszokat, viszont lenne még két kérdésem:

  • ha mégsem sikerül elrendeznünk, tehát nem tudok kiszállni hivatalosan, viszont idővel plussz vagyonra teszek szert (értem azt újabb ingatlan, de egy másik féllel -idővel férjhez megyek-közös otthon), és a volt élettársam nem fizetné a havi törlesztést vmi oknál fogva, a bank ráteheti a kezét az újabb vagyonomra is, amit mondjuk a leendő férjemmel szerzünk? Ezt hogy lehet kivédeni? Irassunk mindent a ő nevére?, de akkor hol lesz nyoma annak, hogy nekem is van benne részem?-mert gondolom ennek csak a tulajdoni lap a hivatalos formája, ügyvédi/közjegyzői okirat nem elég.?
  • A törlesztőrészletet köteles vagyok ugyanúgy 50%-ban fizetni, ha nem lakom már az ingatlanban?

Előre is köszönöm a válaszokat.

monalisa1 # 2011.02.05. 20:18

Azért mert nem laksz az ingatlanban ez nem jogosít fel arra, hogy a saját törlesztődet önkényesen csökkentsed - kérdezd csak meg a bankot.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.05. 20:08
  • A közös tulajdont nem használó tulajdonostárs csak akkor követelhet térítést az azt használó tulajdonostárstól, ha az akadályozza őt a használatban.
  • Bele, de tudnod kell, hogy a kölcsönadóval szemben ettől nem mentesülsz,neki továbbra is egyetemlegesen tartoztok.
  • Hát azt te tudod. De mielőtt bíróságtól kérnéd, kérd tőle. Hátha megy per nélkül is. Olcsóbb.
Lina8181 # 2011.02.05. 17:38

Tanácsot kérnék:

A volt élettársammal van egy közös ingatlanunk 1/2-1/2 arányban. Én már nem lakom az ingatlanban-elköltöztem, ő viszont benne él. A hiteltörlesztést 1/2-1/2 arányban fizetjük így is. A kérdésem a következő lenne:

  • mivel én nem használom az ingatlant, mennyivel kevesebb törlesztőrészletet kellene havonta befizetnem? (% arányban)65 e Ft/fő jelenleg, én 45 e-t gondoltam részemről- ezt így korrektnek gondolom -nem tetszik neki, mert azt mondja annyit kell fizetnem, amennyit a bankban aláírtam. Tudom, hogy kérhetek többlethasználati díjat, ennek az összegét hogy állapítják meg?
  • jelenleg munkahelyváltáson dolgozik, mivel szeretné az ingatlant megtartani, így ő átvállalná az egész törlesztőrészletet, ügyvéd előtt leírnánk, hogy x. naptól egyedül ő törleszt, míg hivatalosan is nem kerül teljesen az ő nevére. Ebbe így belemehetek?
  • ha bizonyos időn belül mégsem sikerül egyedül átvállalnia (munkahelykérdés), kérjem-e bírósági úton a közös vagyon megszüntetését? Ennek mi a menete?
ObudaFan # 2011.01.30. 15:00

Nem, a hajléktalan nyilván nem lesz közeli hozzátartozó.

moha1107 # 2011.01.30. 14:16

Obudafan

Ha jól értelmezem, akkor ezek szerint az ingatlan másik felébe akár egy hajléktalant is beköltöztethetek az én hozzájárulásommal?

ObudaFan # 2011.01.30. 13:34

Nekem a kérdésből úgy tűnik, hogy az unokatestvér a nagynéni hozzájárulásával lakik bent, akkor pedig az ingatlan felét használhatja.

moha1107 # 2011.01.30. 12:14

Nagyon szépen köszönjük a segítő válaszokat!

monalisa1 # 2011.01.30. 11:25

moha1107

Én a következőket írom még: az jó hír, hogy a házon nincs haszonélvezet, így távozásra szólíthatod fel az unokatestvéredet - tértivevényes levéllel hasznos lehet ezt dokumentálni.

Ha 30 napon belül nem költöznek akkor az önkormányzat jegyzőjénél kérj bírtokvédelmet., ha a hivatalos felszólításra nem távozik elkezdhetik bírságolni.

Ha sehogy se akkor nincs más mint bírósághoz fordulni és kérni a lakáskiürítést. (A moratórium őrájuk nem vonatkozik.)

Addig is kérj lakbért tőle, legalalább is a bérleti díj fele téged illet. (Ezt is írásban tedd, a nemfizetés miatt utóbb majd végrehajtás indítható - valamikor csak lesz letiltható jövedelmük...)

Külön: ha az egyik-másik közműóra netán a te neveden lenne mint tulajdonostárs, elérheted, hogy a házat kapcsolják ki a szolgáltatásból...

Amit a házon rendbe kell majd hozni, annak fele költségét a tulajdonostárstól (örökösétől) követelheted. Mindenről valós számlád legyen.

monaLuis
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2011.01.30. 10:30

Ha meg lehet egyezni, akkor elég elmenni ügyvédhez, ha nem, akkor közös tulajdon megszüntetése iránt kell pert indítani. Ha a szakértő által megállapított érték szerint valamelyikőtök meg tudja váltani az ingatlant, akkor a bíróság valószínűleg eszerint dönt, és nem árverést rendel el, de ha a bentlakó meg tudja váltani a te részedet, akkor ebből a szempontból előnyben van.