Közös tulajdon megszüntetése.


Goodwitch # 2012.03.10. 18:34

Judit mama,

ha haszonélvezetük volt a te tulajdoni hányadodon, akkor tejesen jogszerűen használták eddig az ingatlant, és nagyon helyesen végezték el rajta az állagmegóvást és karbantartást, ez alapján nem követelhetnek nagyobb tulajdoni hányadot. Ráépítéssel csak akkor szerezhetnek nagyobb tulajdoni hányadot, ha a már álló épülethez hozzáépít, átépíti, vagy azt bővíti (mondjuk tetőtér-beépítéssel) mondjuk ehhez kellett volna a Te hozzájárulásod, ha enélkül építkezett, akkor rosszhiszemű volt, és nem változnak a tulajdoni hányadok. Ha perben álltok már, javaslom, hogy fordulj egy ügyvédhez, aki a teljes tényállás ismeretében sokkal pontosabb választ fog adni.


Goodwitch

Goodwitch # 2012.03.10. 18:39

55evelyn,

persze, hogy követelheti. minden részlet az esedékességétől számított 5 év múlva évül el. Miért írod, hogy nem tudja bizonyítani, hogy nem fizetted neki ki a tartozást. Neki csak annyit kell majd bizonyítania, hogy tartozol neki, azaz meg kell lobogtatnia a szerződést, amiben a részletfizetésről szóló megállapodás van. Azt, hogy már nem tartozol, majd neked kell bizonyítanod. Az, hogy a számláról nem vette fel a pénzt, téged miért zavar? Lehet, hogy gyűjti, vagy mit tudom én...


Goodwitch

Goodwitch # 2012.03.10. 18:45

Matyenkó,

sajna, amit leírtál elég kevés. látni kellene a tulajdoni lapot, és az adásvételi szerződést. pl. hogy a nagybátyád milyen jogcímen lakott akkor az ingatlanban 12 éve, kikötött magának egy holtig tartó haszonélvezetet? vagy egy lakáshasználati jogot? Mit jelent, hogy a megadott címeken nem megtalálhatók? személyesen odamentetek, vagy levél jött vissza "nem kereste" címzett elköltözött" jelzéssel?


Goodwitch

judit mama # 2012.03.11. 17:24

Köszönöm a választ. Lenne még kérdésem:Amikor utoljára lehetőségem adódott arra, hogy az ingatlanba bemenjek akkor nem volt az ingatlanban olyan rész amelynek állapota indokolná azt, hogy lebontsa és újraépítse valamint a lakáson belül a falat újraépítse és így növelje a tulajdonrészét.Szinte mindent újra csináltatott.Kinek kell bizonyítani, hogyha le kellett bontani és újraépíteni az ingatlanon hiszen 17 éve nem jártam az ingatlanban. Sok minden munkálatot felsorolt a beadványában van-e jelentősége, hogy az valóban megtörtént-e.Amikor annak idején megörököltük is volt angol wc kinek kell bizonyítani. A felperes 450.000.forintban állapította meg a részem értékét 1/3 tulajdon helyett 1/9 részben. Szeretném tudni, ha ennél többet ítél meg a bíróság akkor talán én lennék a nyertes? Visszamenőleg hány évi nagy beruházást vesznek figyelembe,ha nem használtam a részem.Szeretném, ha részletesen válaszolna nagyon ideges vagyok, mert én egy törvénytisztelő ember vagyok aki nem szeret pereskedni.

Goodwitch # 2012.03.11. 19:29

Judith mama,
nem tudok ennél részletesebben válaszolni. Az hogy a másik fél mit szeretne egy keresetlevélben, az egy dolog, és egyáltalán nem biztos, hogy azt a bíróság megítéli, emiatt ne légy ideges. Az meg, hogy valaki ellen pert indítanak, nem jelenti azt, hogy ne lenne törvénytisztelő ember. Vannak helyzetek, amikor kénytelen az ember pereskedni.

Fenntartom, hogy keress fel egy ügyvédet, vagy kérj pártfogó ügyvédet, ha fennállnak a feltételei.

A ráépítésnél egyébként a ráépítőnek kell bizonyítania a ráépítést, azaz azt, hogy értéknövelést/lakóterület-növelést végzett az ingatlanon. Önmagában az, hogy 17 év alatt kicserélt sok mindent, még nem alap a ráépítésre, és a tulajdonszerzésre, de ezt már korábban is írtam. Szakértő fogja megállapítani, hogy a sok felsorolt munkálat közül van-e egyáltalán olyan, ami miatt neked esetleg fizetési kötelezettséged keletkezhetne, vagy a tulajdoni arányok eltolódhatnának a másik fél javára. Nyilván számít, hogy a felsorolt munkálatokat valóban elvégezték-e, de ezt a szakértő szintén meg tudja állapítani.

Remélem tudtam segíteni.


Goodwitch

judit mama # 2012.03.11. 22:36

Tudod egy minden hájjal megkent gonosz nővel szemben kell pereskednem, hogy 33 évi örökrészhasználat után ki akar semmizni hiszen egy megyejogú város frekventált részén található a per tárgya ahol inkább a telek ér sokat mint a felépítmény.Sajnos még 1 hetet kell várnom arra, hogy azzal az ügyvéddel tárgyaljak aki egyszer már válaszlevelet küldött neki.Ha lesz még kérdésem amire választ szeretnék kapni ismét jelentkezem. Köszönöm az eddigi segítséget majd jelentkezem.

judit mama # 2012.03.19. 18:06

Mit takar az a kifejezés, hogy szerkezetátalakítás családi háznál, mert sehol nem találtam ezzel kapcsolatos infót. Valamint szeretném tudni van-e valamiféle képlet arra, hogy használja a részem ugyanakkor értéknövelő beruházás végzett. 33 éve használja a részem értéknövelő beruházást végzett a beleegyezésem nélkül ráépítésre hivatkozva tulajdonrészt követel magának ami szerintem nagy részt állagmegóvásba sorolható. Kőkerítés részben lyukasra volt rakva ő ezt átépítette zártra ez milyen kategóriába sorolható.A többi munkálatot nem tudom ellenőrizni mivel a 33 évből az utolsó 17 évben nem jártam az ingatlanban csak az a támpont amit ő felsorolt a bírósági beadványában. Egyetlen esetben kérte szóban a hozzájárulásomat a fűtés korszerüsítéshez,de nincs irásos nyoma, amit én elutasítottam mivel nem lakom az ingatlanban nekem így is megfelelt.Várom válaszod az eddigiek sokat segítettek a mai ellenkereset benyújtásában remélem megkapom a perköltségmentességet vagy az 50 %-t.

Lily88 # 2012.03.20. 15:42

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi ügyben kérem a segítségeteket.
Párom fél éve elvált,a régi közös tulajdon 50-50%-ban az övé illetve a volt nejéé.
Párom most szeretné megszüntetni a tulajdonjogát,a gyerekekre való átruházás által. Hitel van a lakáson,kb. 10 millió Ft.
Kérdés,hogy mit lehet ilyenkor tenni,hová forduljunk,mi a teendőnk?

Köszönöm a választ!

zizi99 # 2012.03.24. 12:21

Tisztelt Szakértő!
Azzal a szomorú helyzettel kerültem szembe, hogy élettársam azonnal szeretné a közös ingatlanunkból kivenne az 1/4 tulajdonrészét.Jelenleg nem áll rendelkezésemre az ő általa meghatározott összeg, ezért az ingatlan azonali eladását követeli peres úton.
Kérem mielőbbi segítségüket, mit tehetek, van-e lehetőségem az ingatlan megtartására vagy az áron aluli azonnali értékesítést, illetve az árverést el kell fogadnom.
Várom mielőbbi segítségüket!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.24. 17:13

Azonnali? Jó lesz az másfél-két év múlva, a jogerős ítélet után is. Egy ilyen határidőben viszont akár meg is egyezhetnétek; spórolnátok vele magatoknak vagy egymilliót. De lehet, hogy két és felet is.

zizi99 # 2012.03.26. 11:06

Kovács Béla Sándor ügyvéd Úr!
Nagyon köszönöm gyors és kielégítő válaszát!

Indumiel # 2012.04.26. 16:32

Kedves mindenki....

Kérdésem lenne, hogy a család tulajdonában lévő lakás esetében a tulajdoni hányadok megosztása a következő 1/2-1/4 rész a család tulajdonában van 2 különböző családtag a tulajdonos 1/4 részben pedig egy idegen aki öröklés Útján hagyatékátadó végzés keretében lett tulajdonos. Ez a helyzet fordított arányban áll fent a hagyaték másik részét képező nyaraló ingatlan esetében 1/4 részben a család 3/4 részben ugyanazon idegen a tulajdonos. Az idegen a nyaralóingatlanba való bejutásunkat teljes mértékben lehetetlenné tett, azt ő kizárólagosan használja a terheit viseli. Erre való tekintettel a családom használatba vette a lakást amelyben 3/4 részben tulajdonos és azt kizárólagosan használja állagmegóvás céljából, viseli a terheit. Az idegen a lakás családom által történő használatáért "bérleti díjat" követel és a kizárólagos használatot sérelmezi és kéri az állapot megszüntetését.A tulajdon használatát a családomban lévő 2 tulajdonos szótöbséggel eldöntötte.
Kérdésem az lenne h ilyen esetben a családom kötheti-e az állapot megszüntetését a másik ingatlan hasonló állapotának megszüntetéséhez mint feltételhez. Mit tehetünk h ne tudjon kizárni minket a nagyobb hányadban tulajdonolt ingatlanunkból is.
Köszönettel:
Indumiel

Auruun # 2012.04.29. 13:05

Tisztelt Szakértő!

5 évvel ezelőtt élettársammal közösen ingatlant vásároltunk, amelyet még 30 évig hitel terhel. Sajnos a kapcsolatunk 8 év után megromlott, útjaink fél éve különváltak. Az ingatlant én értékesíteni szerettem volna, volt élettársam azonban meg akarta tartani, a hitelt családja segítségével fizeti immár fél éve.
Kérdéseim:

  • Mit tehetek, hogy a közös tulajdon megszüntetésre kerüljön? Kérhetem-e az ingatlan értékesítését, hogy a bank igényeit kielégíthessük, és a hitel lekerüljön a nevemről?
  • 5 évig én is fizettem a hitelt, az ingatlanból szinte csak személyes holmijaimmal távoztam. Az 5 év miatt lehetnek-e anyagi igényeim volt élettársammal szemben?

Segítségét előre is nagyon köszönöm.

ObudaFan # 2012.04.29. 13:42

A közös tulajdon megszüntetését a bíróságtól bármikor kérheted, de ezzel nem fog lekerülni a hitel a nevedről. Azt ugyanis a bank felé vállaltad, a bank hozzájárulása nélkül ez a kötelezettségvállalásod nem szüntethető meg.

ObudaFan # 2012.04.29. 13:43

Indumiel

Ti is követelhetitek, hogy az általa használt ingatlant használhassátok a tulajdoni hányadotok arányában.

Auruun # 2012.04.29. 14:11

Kedves ObudaFan!

Köszönöm gyors válaszát. Tudna esetleg választ adni a második kérdésemre is?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.29. 16:14

Arra is válaszolt.

tobar # 2012.04.29. 20:43

Tisztelt fórumozók!

Egy éve elváltam, volt férjemmel van egy közös gyermekünk (nekem van egy másik kiskorú gyermekem is), és egy lakás ami 60%-ban az én tulajdonom, 40% a volt férjemé. A bíróság felosztotta a lakáshasználatot így gyakorlatilag külön háztartásban de egy fedél alatt élünk. Mivel a lakáson van egy nagy hitel, eladni nem tudjuk, a különköltözés egyenlőre nem megoldható. A hitel a volt férjem nevén van én adóstárs vagyok.
Ha átvállalnám a hitelt és lenne egy adóstárs aki kezességet vállal>>>>magyarán a volt férjemet mentesítem a lakás költségei alól, van esélyem rá hogy kirakhatom őt a lakásból?
A 40% tulajdonjoga attól ugyan még megmarad, de pld. ha lemondana a tulajdonjogáról a gyerektartás fejébe, így mentesülne a havi gyerektartás alól is(amúgy egy éve mióta kimondták a válást egyetlen forintot nem fizetett gyerektartásra). Járható út lenne ez?
Válaszaitokat várom. Üdv. Tobar

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.29. 22:53

Esetleg.

tobar # 2012.04.30. 05:26

Kedves KBS!

Válaszodat köszönöm. :)

Üdv.Tobar

dorka11 # 2012.05.07. 17:28

T. Fórumozók!

Kérdésem:

A polgári per tárgyalási jegyzőkönyve a tárgyalástól számitott 8 napon belül tekinthető meg. Hány nap áll rendelkezésemre a tárgyalás napjától, hogy a jkv-re reagáljak, ha azt észlelem, hogy annak tartalma nem egyezik meg a tárgyaláson elhangzottakkal?

A választ előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.07. 17:48

8 napon belül tekinthető meg.
Inkább 8 nap múlva.

Nem kell ám szószerintinek lennie annak a jegyzőkönyvnek. Mi a konkrét problémád?

dorka11 # 2012.05.07. 19:24

T. KBS!

Igen: 8 nap mulva. Azt értem, hogy nem kell szó szerintinek lennie, de ami nem hangzott el, azt nem tartalmazhatja/ami elhangzott és fontos, annak benne kell lennie. Főleg ha a per "másodfok gyanus"
Ok. Tehát ha 8 nap mulva megnézem, akkor még hány napom van a reagálásra? A konkrét problémát ide nem irhatom le...

ObudaFan # 2012.05.07. 20:30

Ha a jegyzőkönyv elkészítésére nem az eljárási cselekménnyel egyidejűleg kerül sor, az eljárási cselekményen jelen lévő felek - amennyiben a jegyzőkönyv részükre kézbesítésre kerül - a kézbesítéstől számított 8 napon belül, ha pedig a jegyzőkönyv a felek részére nem kerül kézbesítésre, akkor az eljárási cselekménytől számított 15 napon belül a jegyzőkönyv kijavítását, kiegészítését kérhetik.

Auruun # 2012.05.17. 12:56

Tisztelt Szakértők!

A kérdésem még fennáll, úgy érzem, csapdába kerültem.
50%-os tulajdonosa vagyok egy hitellel terhelt ingatlannak. Milyen módon tudom a tulajdonrészemet a másik tulajdonosnak "juttatni"? Ajándékozással? Értékesítéssel? S ez hogyan érinti a hitelfizetési kötelezettségemet? (Félek, hogy sehogy....) Mit kell tennem, hogy a hitel lekerüljön a nevemről, ha már nem vagyok tulajdonos? Van-e mód arra, hogy védjem magam, ha a másik fél nem teljesít a bank felé? Jelezzem a banknak? Félek, hogy azonnal felmondják a szerződést és egy összegben kérik a hitel visszafizetését. Erre azonban képtelenek vagyunk....Nem látom a kiutat.

Hálásan köszönök minden segítséget.