Közös tulajdon megszüntetése.


dorka11 # 2013.10.16. 16:43

Az itélet ugy szólt, hogy a biróság tulajdoni hányadomat ...Ft megváltási ár ellenében az alperes tulajdonába adja. Kötelezi alperest, hogy a megváltási árat 15 napon belül fizesse meg nekem. Az itélet jogerőre emelkedését követően a biróság megkeresi a Földhivatalt, hogy tulajdoni hányadomat törölje, és alperes javára jegyezze be közös tul.megszüntetése jogcimén. A biróság továbbá kötelezi alperest, hogy 15 napon belül fizessen meg részemre....Ft perköltséget. A biróság ezt meghaladóan a felperes keresetét elutasitja. Az itélet ellen 15 napon belül fellebbezésnek van helye.

Amivel az itéletet illetően egyetértek: alperes váltsa magához tul.hányadomat. (Egyébként ker.levelem ezt az egy kérést tartalmazza). A per során uj szakértő kirendelését kértem, de ennek I.fokon eljárt biró nem tett eleget.

Amivel nem értek egyet: egy ellenőrizhetetlen szakvéleményen alapuló birósági döntés. Vitatom a szakértő által megállapitott forgalmi értéket, a perbeli ingatlant tul alacsonyra értékelte. Értékcsökkentéseit %-os formában állitotta be. A biró a tárgyalási jkv-ben felhivta szakértőt a szakvélemény kiegészitésére, és a felperesi kérdések megválaszolására, de ő ennek nem tett eleget. Irt egy nyilatkozatot, hogy a szakvéleményt fenntartja. Biró ennek ellenére uj szakértő kirendelésére irányuló bizonyitási inditványomat elutasitotta, és itéletét a szakértői véleményre alapitotta.

Azt szeretném, ha II.fok uj szakértőt rendelne ki, és lefolytatná az uj biz.eljárást.
Ha ezt nem teszi, akkor az I.fokot uj eljárásra kötelezni .

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.16. 16:10

Ja és nem utolsósorban: hogyan szólt az ítélet.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.16. 16:09

Ezt írtad. És mit akarsz?

dorka11 # 2013.10.16. 15:59

T. Kbs!

Azt irtam, hogy...fellebbezéssel élek az itéletet, valamint annak indoklását illetően a szakértői véleménnyel kapcsolatban az ingatlan forgalmi értékére vonatkozóan, valamint a perköltség összegét és viselésének arányát tekintve.

Kértem a II.fokon eljáró biróságot, hogy elsődlegesen az I.foku biróság itéletét és annak indoklását a fellebbezéssel érintett részek vonatkozásában változtassa meg: folytasson le uj bizonyitási eljárást uj szakértő kirendelésével.Az I.foku eljárás, valamint az uj bizonyitási eljárás perköltségét és viselésének arányát a felek tulajdoni hányada alpján kértem megosztani.

Másodlagosan az I.foku itéletet és annak indoklását a fellebbezéssel érintett részeket illetően helyezze hatályon kivül, és az I.foku biróságot uj eljárásra, ezen belül uj szakértő kirendelésére, uj határozat meghozatalára utasitsa. Állapitsa meg az I.foku perköltség összegét, valamint a II.foku eljárás költségeit.

Nem érte - hogyan kellene fentieket ugy kiegészitenem, hogy a "milyen mértékben" kifejezésnek megfeleljek.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.16. 15:20

Akkor értsd 'hogyannak'!
De ha elárulnád konkrétan mit akarsz és mit írtál, akkor tán még segíteni is tudnánk.

dorka11 # 2013.10.16. 14:56

Tisztelt szakértők!

Osztatlan közös tulajdont megszüntető per I.fokon lezárult. Az itélet ellen fellebbezést nyujtottam be. Pár napja az I.fokon eljárt birótól az alábbi végzést kaptam:

"Konkrétan jelölje meg, milyen mértékben kéri az I.foku itéletet megváltoztatni".

Amit ebben a mondatben nem értek, az a "milyen mértékben" kifejezés.

Ebben kérném segitségeteket, melyet előre is köszönök.

szigheti # 2013.10.14. 15:20

Válaszát köszönöm, én átküldtem emailben a tulajdoni lap másolatát, nagyon megköszönném a célzott választ.

ObudaFan # 2013.10.14. 14:42

Első körben meg kellene nézni, mi van pontosan az ítéletben. A telket is szeretnétek megvenni?
Egyébként a pontos válaszhoz a tulajdoni lap ismerete is szükséges lenne, a felépítményre van-e bejegyezve például perfeljegyzés.

szigheti # 2013.10.13. 16:01

Segítséget szeretnék kérni.
A napokban megtaláltuk álmaink otthonát és meg szeretnénk vásárolni. Viszont kiderült, hogy a telek amire épült a ház osztatlan közös tulajdon. Állítólag egy mostanában zárult hosszú per miatt nem tudták megszüntetni ezt az állapotot a tulajdonostársak de mostanában szeretnék kezdeményezni - persze ezt mondja az ingatlanos.... A telken levő ház egy tulajdonosé.
Kérem mondják meg mit tanácsolnak, milyen feltételek mellett vegyük meg a házat, hogy utána ne legyenek gondjaink és jogilag tisztán vegyük át az ingatlant. Ha a tulaj nem akarja vállalni az ezzel járó utánajárást akkor milyen kikötést foglaljunk a szerződésbe?
Ha felajánljuk a tulajnak, hogy fizetjük az eljáras költségeit az időben és pénben mennyi időt vesz igénybe, mennyire bonyolult? Egyeltalán menjünk-e bele egy ilyen ingatlan megvásárlásába? Nem szeretnénk kifizetni majd utána pereskedni a tulajdonostársakkal.

Bözske # 2013.09.25. 19:24

ObudaFan

Köszönöm válaszát.Magyarán ha nem tudunk megegyezni akkor viseljük a bíróság által kimondott ítéletet,és a kötelezettség terheit.Döntsön a jog,és a magatartás.?

Tisztelettel.

ObudaFan # 2013.09.25. 10:29

Bözske

A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való lemondás semmis.

A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani, de ez jelen esetben nem megoldható.

A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.

Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.

A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

A ráépítést azt igazolhatod, és akkor kisebb arányú lesz a tulajdonjoga, kevesebbet kell kifizetned.

A perköltség vonatkozásában: a közös tulajdon megszűntetése mindegyik tulajdonostársnak, de mégis inkább a pert megindító érdekét szolgálja. Ezért, ha a perre, illetőleg egyes perbeli lépésekre egyik fél sem szolgáltatott okot a magtartásával, közöttük csak a felmerült szükséges kiadásokat kell megosztani, míg a többi saját költségét mindegyik fél maga viseli. Ha valamelyik fél magatartása ettől eltérést indokol, a magatartások értékelésével kell a perköltség viselése felől határozni.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.25. 10:00

Az pont 300 ezerrel több, mint a semmi, amihez eladás nélkül juthatnak.

judybp # 2013.09.25. 09:54

kb fejenként 300 ezret kapnának az eladásból, a már régóta nem fizetett banki adósságuk pedig sokkal több annál.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.25. 09:12

???
Miért ne látnának pénzt az eladásból? Actualice épp csak abból láthatnak pénzt.

judybp # 2013.09.25. 08:59

nem hablatyoltam :), csak az érdekelt volna, miután pénzt nem látnak az eladásból, megtehetik-e, hogy nem irják alá, vagy ilyen eetben a bank rendelkezik a tulajdon részükkel?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.25. 08:47

Természetesen nem adhatod el a többiek tulajdoni hányadát, azt csak maguk tehetik. (Hogy milyen bosszúról hablatyolsz, nem nagyon értem.)

judybp # 2013.09.25. 08:16

Tisztelt Szakértők!
Férjem halála után örököltem egy zártkerti nyaraló 1/2 részét, sajnos végrendelet hiányában, a másik felére 3 ági örökös lépett be. Az ingatlanra haszonélvezeti jogom van. Az ági örökösök elmondása szerint nem fizetett banki kölcsöntartozásaik vannak. / legalábbis ezt állitják/ Pár hete fizettem csak be a földhivatalnak a pénzt, s még nem kaptam értesitést a tulajdoni lap bejegyzésről. Most lenne egy vevő az ingatlanra, kérdésem az lenne, hogy mi van ha ők nem egyeznek bele az eladásba /csupán bosszúból, mert nem túl jó a kapcsolatunk/. Vagy ha tényleg a banki tartozásuk rákerül, ami több mint az ingatlan rájuk eső része, akkor elég a Bank aláirása, vagy akkor is kell az ő beleegyezésük? Kb. mennyi idő a földhivatali bejegyzés után, hogy a Bank ráteszi a tartozásukat? Előre is köszönöm válaszukat.

Bözske # 2013.09.24. 18:38

Tisztelt Szakértő!

Jogi tanácsot szeretnék kérni ingatlan tulajdonjoggal kapcsolatban.Hitelképtelen munkanélküli vagyok.
A történet a következő:Édesapámtól örököltem egy családi házat 3/4 rész arányban a féltestvérem része 1/4.Hagyatékátadó végzés megtörtént értékbecsléssel.A házban én lakok 35 éve Ő nem itt él.
Ügyvédi felszólítást kaptam tőle.
A féltestvérem és ügyvédje követeli tőlem az ingatlan 1/4 részének megváltását.
Természetesen szeretném kifizetni de nem akkora összegben amit ő kér tőlem a hagyatéki végzésben rögzítettek szerint.
30 nap haladékot kaptam tőlük hogy fizessek,utána bíróságra kerül az ügy.
Az ingatlan kétszintes külön bejáratú.
Gyakorlatilag én az ő 1/4-részét nem sértem hiszen külön élek a tetőtérben,amit én építettem a házra az elmúlt években.
Minden értéknövelő beruházásról van papírom számla,stb.
Kiköltözni nem akarunk a családommal valamint értékesíteni sem szeretnénk mert egy kisebb vagyont költöttünk a házra a feleségemmel.
Fel ajánlottam egy összeget neki de azt elutasította.
Kérdésem a következő.
Ha jogi útra kerül az ügy a bíróság elrendelheti-e hogy adjam el a házat és fizessek neki?
(A többségi tulajdon az enyém számít valamit?)
Perköltség megfizetése kit terhel ebben az esetben vagy ítélet függő?
Meddig tarthat a per?
Jogi úton kivonatható-e a ház értékéből a ráköltött pénzünk időarányosan?
"ha nekem nem kell az ő 1/4 része a bíróság mit tehet,mire kötelezhet?"
Valaki valami vélemény,tanács?

ObudaFan # 2013.09.14. 12:45

A per költségét nagy valószínűséggel megosztja a bíróság a felek között.

Zoja # 2013.09.14. 11:12

Köszönöm szépen a választ! Még egy kérdésem lenne: Ha az ajánlott vételár magasabb mint a jelenlegi ingatlan érték, akkor nekem kell fizetnem a per költségét?

Tisztelettel:)

ObudaFan # 2013.09.14. 08:12

csopike

Ez egy ajándékozás, így ajándékozási szerződést kell kötni, bár anyagilag ebben az esetben ez nem túl kedvező.

ObudaFan # 2013.09.14. 08:10

Zoja

Ahhoz ragaszkodhatsz, hogy a jelenlegi értéket határozza meg a perben igazságügyi szakértő. Azon az értéken válthatja a tulajdonostársad magához az ingatlant.

Zoja # 2013.09.14. 05:54

Apám meghalt és örököltem ingatlant, 2012 évben megszületett a hagyatéki végzés, mely értelmében 1/2 fél ingatlan 1/6 részét örököltem! Értékbecslés alapján kértem részem kifizetését, melyhez a haszonélvezeti joggal rendelkező nem járult hozzá és ezért az ingatlan bejegyzésre került! Most megkerestek, hogy a tulajdonrészemet vételár ellenében magához vállalja! Amennyiben nem fogadom el a vételi ajánlatot bírósághoz fordulnak és érvényesítik az akaratukat velem szemben! Jelentősen eltért az ingatlan felértékelése közötti ár és a vételár, az eltérés 55 %-kos, nem szeretnék lemondani a jogos örökségemről és nem tudom elképzelni, hogy a 2 évvel ezelőtti ingatlanbecslés és a vételár között ilyen nagy különbség lehet! Ragaszkodhatom-e jogos örökségem kifizetéséhez, mely végzésben van rögzítve, vagy ha eladják az ingatlant a rám eső rész kifizetéséhez! Az ingatlan üresen áll, tehát, úgy érzem az eladás előtt szeretnének tőlem megszabadulni Mit javaslok, mit tegyek! Várom válaszukat, nagyon sokat segítenének!

csopike # 2013.09.11. 10:38

Szép Napot!
10 éve öröklés okán (unokatestvéremmel)tulajdonosok vagyunk egy szántón.Ő 2/8-ad magam 6/8-ad arányban.Az öröklés során egy tévedés miatt alakult így.Unokatestvérem szívesen lemondana részéről minden ellenszolgáltatás nélkül a javamra.
Kérdésem:Mely eljárás lenne a legkedvezőbb anyagilag számomra?
Üdv.

virag199 # 2013.09.10. 12:04

Sziasztok, 20 éves egyetemista vagyok. Tavaly örököltem egy családi ház 1/3-ad részét (különálló lakrész, viszont nincs jó állapotban) haszonélvezet terhelése nélkül, illetve egy lakás 1/2-ed részét (ez viszont az ország másik felében van), viszont arra nagyanyám özvegyi jogon haszonélvezetett szerzett. Meg szeretnék szabadulni mind a két ingatlantól, mivel pénzre van szükségem, hogy tanuljak mert nem vagyok eleresztve anyagilag. Amikor nagyanyámat kérdeztem, ő ellenségeskedett, azt mondta, hogy nem enged semmit sem csinálni, teljesen kisajátította magának a lakást. Egyik ingatlanra sincs szükségem, nem szeretnék ott lakni.
Azt szeretném megkérdezni, hogy mi a teendő ilyen ügyben? El tudom-e adni a részemet? Arra is gondoltam, hogy jelzálogot vegyek fel rájuk, viszont azt nem tudnám fizetni, így a bank vinné az ingatlant. Legvégső esetben, ha a banké lenne, akkor nekem kell pénzt befizetni, vagy elárverezik és annyi? Az utolsó kérdésem az, hogy nagyanyámnak nem kellene haszonélvezeti illetéket fizetnie nekünk, mert 1,5 év alatt nem kaptunk egy fillért sem.
Köszönöm szépen a segítséget.