Sziasztok, Szeretném megkérdezni, neten kutakodva nem találtam rá választ, ha családi ház bővítéséről van szó (a tetőtérehez plusz egy szoba hozzáépítése esetén, ami tetőbontással, hozzáépítéssel, kiemeléssel járna, ehezmár ilyen olyan engedélyek szükségesek.) Az engedély benyújtásához, ill, építkezés megkezdéséhez, szükséges mindkét tulajdonos írásbeli hozzájárulása?
Röviden: Belső átalakítás volt a tev, de a férjem kitalálta hogy bővítsük a fenti módon a házat, pedig a családszerkezet egyáltalán nem indolkolná még plusz szobák hozzáépítését, anyagi részéről ne is beszéljünk. Én nem támogatom, mondtam is neki, de úgy tűnik nem érdekli :-( Szóval ő bele tud kezdeni az építkezésbe úgy hogy én írásban nem járultam hozzá, mint másik tulajdonos? Tudom, fura poszt, nem \"beszéltjétek meg a férjeddel\" választ szeretnék hanem konkrét választ, ha tud esetleg valaki válaszolni, hogy kell-e mindkét tulajdonos írásbeli engedélye egy ilyen jellegű bővítéshez. Köszönöm szépen!
ház bővítés_engedélyezés kérdés
Bizonyos volumenű munka esetén kell építési engedély. Az építési engedélyt pedig csak tervek alapján adnak,tehát egy tervező megkerülhetetlen.
A tervnek pedig egyik formai követelménye a tulajok aláírása.
Tetőtérbeépítéshez amúgy nem kell engedély....ha a tetőt nem bontják meg.
Pontosítok:
„A tervnek pedig egyik formai követelménye”
helyett:
A terv elfogadásának pedig egyik formai követelménye a tulajok aláírása.
Egyébként, megjegyzem, ha beadná a férj egy aláírással, és a hivatal elfogadná, attól az még nem keletkeztet semmiféle jogot neki az osztatlan közös tulajdonon való önkényes építkezésre. Ha esetleg maga az engedély meg is szerezhető lenne a tulajdonostárs beleegyezése nélkül (tegyük fel, nem is tudna róla), maga az építkezés már csak feltűnne a tulajdonostársnak, és ahhoz természetes, hogy kell a beleegyezése.
Nem az engedély megszerzését kell megtiltani, hanem magát az építkezést, ha úgy alakul.
Az engedélyhez, ami egyébként nem engedély, hanem egyszerű bejelentés, nem kell a tulajdonos hozzájárulása. Az építési naplóba viszont be kell tenni a nyilatkozatot, vagy az azt pótló bírói ítéletet.
A dolog pikantériája, hogy pártunk és kormányunk talán két éve megszüntette az egyszerű bejelentés alapján épülő családi házak építése (beleértve a bővítést is) esetére az elektronikus építési napló nyitásának kötelezettségét. Így ha a társtulajdonosnak (vagy akár kizárólagos tulajdonosnak) baja van azzal, hogy valaki a telkére épít, egyedüli jogorvoslati lehetősége a polgári jog szabályai szerinti bírósági kereset.
Magyarán be kell perelni apát, ha nem tetszik a rendszer.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02