Foglaló visszajár?


pincsi # 2024.08.06. 09:01

Kedves Fórumozók!

Édesanyám eladásra kínálta fel szőlőjét. Mivel ez termőföld, ezért egy hosszadalmas engedélyezési procedúrának nézett elébe. Kb. 4 hónap volt az egész ügymenet. 4 hónappal ezelőtt ügyvéd előtt eladási szerződést kötött az eladó (édesanyám) és a két vevő (2 hölgy - anya-lánya). A szerződésben foglalót írtak. Az engedélyezés megtörtént, az ügyvéd jelezte édesanyám felé, hogy várhatja a fennmaradó összeget, a vételár hátralékát. Letelt 15 nap (mi kerestük őket telefonon, semmit nem jeleztek erről, nem utaltak), és időközben kiderült, hogy vastagbél problémával küzd az egyik vevő. Erre hivatkozva nem tudják, hogy tudják-e vállalni a vásárlást. És emberségre hivatkozva várják, hogy a foglalót vagy valamennyi részét visszakapják. A vevő ügyvédje szerint minden visszajárna, de egyezzenek meg, és akkor nem kell bíróságra vinni az ügyet. Tehát várja őket, hogy jelenjenek meg előtte, és eredeti állapot visszaállításáról szóló dokumentumot ad majd be a földhivatalba.

Esetleg egy elállási nyilatkozattal megmenthető lenne a foglaló? Vagy itt mindenképpen visszajár a betegség miatt (amiről semmi dokumentumot nem láttunk), és bíróságra vihetik az ügyet?

Mit tanácsoltok?

drbjozsef # 2024.08.06. 09:30

pincsi,

A foglaló csakis akkor JÁR vissza a vevőnek, ha a szerződés meghiúsulásának oka az eladó érdekkörében merül fel.
Esetetekben ilyenről szó sincs.
Nyilván ezért kérték, hogy "emberségből" fizessétek vissza.
Ha a vevők nem tudják "vállalni" így az adásvételt (amin nincs mit vállalni, az már érvényesen létrejött a felek között), akkor álljanak el ők a szerződéstől - a foglalójukat persze elvesztik.
Vagy, ha határidőre nem fizetnek, és póthatáridő tűzése után sem fizetnek, elállhatsz te, de akkor sem kell visszafizetned a foglalót, hiszen a szerződést a vevő nem teljesítette, az ő érdekkörében merült fel a meghiúsulási ok.

A vevő ügyvédje szerint minden visszajárna,
Naná, ezért a vevő ügyvédje. De kamuzik. Nem jár vissza semmi, ha nem teljesítik a szerződést. (Talán morbid, de megjegyzem, hogy a vevő(k) elhunyta esetén is érvényes marad a szerződés természetesen, és annak teljesítését lehet követelni az örökös(ök)től.)

Döntsd el, vissza akarod-e adni, mondjuk emberségből, mert visszaadni nem tilos.
Ha nem, akkor írd meg az ügyvédjének a fentieket egy tértis levélben : a szerződést érvényesnek tekintitek, a vevő teljesítését várjátok, ha nem teljesít határidőre, akkor a foglalóját el fogja veszíteni.

drbjozsef # 2024.08.06. 09:37

(megjegyzem, az eladó visszalépése esetén a foglaló DUPLÁJÁT kellene visszafizetni a Ptk. szerint, 6:185.§(3) bekezdés. Az, hogy nem ezt kérték, arra utal, hogy ők a vevő betegségét valamiféle "vis maior" esetnek tekintik. Szerintem bármilyen sajnálatos is a vevő megbetegedése, az nem tekinthető vis maior helyzetnek, az _önmagában_ nem lehetetleníti el a szerződés teljesítését a vevő(k) részéről.)

pincsi # 2024.08.06. 12:34

drbjozsef!

Nagyon szépen köszönöm a gyors és részletes választ. Sokat segített!