közös tulajdon - tulajdonostárs átmeneti kizárása


ta7001 # 2024.08.01. 08:32

Tisztelt Fórumozók!

Testvéremmel 50-50%-ban tulajdonlunk egy lakást. Átmenetileg életszerűen én lakom benne szóbeli megállapodás alapján, de hamarosan kiköltözöm és eladjuk. A tiszteletteljes kérdésem az lenne, hogy amíg én lakom az ingatlanban, lecserélhetem-e a bejárati ajtó zárját, hogy ezidő alatt csak nekem legyen kulcsom? Ha ez jogilag megkérdőjelezhető (sejtésem szerint az), akkor milyen szankciókra számíthatok, milyen büntetési tételt kockáztatok? (Semmi hátsó szándékom nincs az üggyel, csak amíg én használom az ingatlant, addig nem szeretném ha másnak is lenne hozzáférése.)

Köszönettel:
András

drbjozsef # 2024.08.01. 09:10

ta7001,

Ha megállapodtatok, és te vagy az ingatlan birtokosa, akkor természetesen jogod van lecserélni a zárat. A tulajdonostárs csak a jelenlétedben mehet be az ingatlanba. Teljesen normális, hogy amíg életvitelszerűen te használod az ingatlant, addig abba senki más ne tudjon csak úgy, akármikor bemenni - még a tulajdonostárs sem.

Egy ingatlan tulajdonjoga és birtoklása gyakran elválik egymástól (haszonélvezet esetén törvényileg, de más oka, jogcíme is lehet).
Ilyenkor a nem birtokos tulajdonos főszabály szerint csak a tulajdona ellenőrzése céljából mehet be az ingatlanba, a birtokossal egyeztetve.

Mindaddig tarthat ez az állapot, amíg a nem birtokos tulajdonostárs nem jelzi a beköltözési szándékát, ezzel felmondva a használati megállapodást. Ha csak simán kulcsot kér, mert csak, de beköltözni nem akar, akkor azt simán elutasíthatod. Nem raktár az gondolom, hogy csak a cuccai miatt mászkáljon be. Ha felmondja a megállapodást és beköltözni akar, de ezt a birtokos elutasítja, akkor a nem birtokos tulajdonostárs többlethasználati díjra lehet jogosult.

Jogilag nem sokat kockáztatsz, ellenben a testvéri (jó?)viszonyt már annál inkább. Szóval a biztos, és a korrekt ennek közös megbeszélése lenne. Van ott holmija? Beszéljétek meg, hogy lezárod egy szobában, vagy tárolóban, vagy ilyesmi. Vagy vigye el.

drbjozsef # 2024.08.01. 09:11

Mondjuk egy írásbeli szerződés jobb lenne, mert bár a szóbeli szerződés pont ugyanolyan "erős" mint az írásos, csak hát a bizonyítása sokkal inkább macerás, ugye...