Birtokvédelem


nanemaaa # 2023.05.19. 07:23

Szerintem ez a paravánozás, fóliázás jogilag nem támadható. De azért lássuk be, ez már valahol paranoia. :O ;)
A telek más pontjáról is át fog látni, a padlástérből is, aki akar. És akkor ne feledkezzünk meg arról, hogy az ember olykor kimegy az utcára is, és ott is meglátják. :O

gylab # 2023.05.19. 07:47

Szerintem az alapvető problémája nem az, hogy átlát a szomszéd, hanem az, hogy mondjuk a családi ebédhez kap időnként egy nagy rottyantást annak minden hang és szaghatásával. Az engem is zavarna.

nanemaaa # 2023.05.19. 08:26

A hang és zajhatást már rég elengedte, a fólia az átlátás akadályozására kell.

Majordomus # 2023.05.19. 19:29

Ez igaz de a szomszéd kukkol.
.
De mire a tujasor megnő,addig kihal a szomszéd...
.
Marad a fólia vagy a repkény.

Totyi63 # 2023.06.04. 08:55

Tisztelt Szakértők,
A házunkkal szemben (újjá)épült egy közösségi liget.a régi be volt kerítve, volt kapuzárás, itt is ígérték, de persze még kerítés sincs. Nyári éjszakákon rendszeres a hangoskodás, bulizás, alig pár méterre az ablakunktól. A liget önkormányzati fenntartású. Kérhetek birtokvédelmet ? ( ami az ígért kerítés, nyitvatartási idő, kapuzárással lenne megoldható ) . És mindezt azon önkormányzat jegyzőjétől kell kérnem aki a létesítmény fenntartója ?! A problémát többször jeleztük a polgármesternek aki egy ideig ígérgetett aztán már csak nem is reagál.
Köszönöm a tanácsaitokat.

gerbera317 # 2023.06.04. 09:34

A helyi jegyzőtől. Miért, ha a fenntartó egy kisvárdai cég lenne, gondolod, hogy Kisvárda jegyzőjétől kellene kérned a védelmet?
A polgármester felejtős. Az egy politikus, miközben neked nem politikai, hanem hatósági intézkedésre vagy szükséged.

Totyi63 # 2023.06.04. 11:09

Gerbera317. Nem értem A helyi jegyző a helyi önkormányzat jegyzője. Azé aki a terület fenntartója Ugyan az a csapat. Gondolod hogy a sajátjai ellen majd nekem ad igazat ?

gerbera317 # 2023.06.04. 11:32

Ez a dolga.

osztap # 2023.06.04. 12:48

Totyi63,

Gondolod hogy a sajátjai ellen majd nekem ad igazat ?

Nem kell neki. Nála kell beadnod az írásos kérelmet, neki fel kell terjesztenie a kormányhivatalhoz, az meg kijelöl majd egy másik jegyzőt. Olvasgasd a vonatkozó kormányrendelet 10. §-t:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Ha nem csinálna semmit, akkor a kormányhivatalnál tehetsz bejelentést, és majd intézkednek.

Majordomus # 2023.06.04. 19:14

Lehetőleg 1 éven belül lépj a kérdésben...

Totyi63 # 2023.07.06. 06:53

Köszönöm az eddigi segitséget, beadtam a birtokvédelmi kérelmet. Tudom hogy nem fellebezhetek ha elutasitják, de vajon az ellenérdekelt fél fellebezhet ha esetleg nekem adnak igazat? És ha elutasitják az én kérelmemet, adhat-e be másik családtag, aki ugyan azon a cimen lakik ? A helyzet egyre rosszabb, egyre durvább a hangzavar és a mostni videók messze túlszárnyalják azokat, amiket az első kérelemhez csatoltunk. Minden tippet köszönettel fogadunk.

Majordomus # 2023.07.06. 19:10

Kérelmet beadni nem tilos.
Fellebbezni sem.
Csak nem lesz rövid menet.

diamond # 2023.07.07. 07:25

Üdvözlök Mindenkit!
Bocsánat ha nem jó helyre írom..
Kérdésem lenne...Mit tehetek?
Nagyon régóta már kb. 50 éve élek a családi kertes házamban,pár évvel ezelőtt új szomszédot kaptunk. Bemutatkozáskor kértem..(nem tartom rossz szomszédnak magam),hogy a mezsgye határát közösen tartsuk rendben. Ennek ellenére ,az én oldalamon normálisan kb. 50cm. részben kapálom és rendben tartom. A kedves szomszéd egy fűnyíró szélességben végig szalad, és a kerítés tövében a gazok méteres magasságban állnak, nem beszélve a futós gazokról, amik szép lassan elborítják a kertemet.Kérleltem szép szóval...csak a szemembe nézett,nevetett és csak annyi választ kaptam "hisz ez csak gaz" Még, ráadásul annyit ,a kíváncsiskodó tekintetek miatt hálót húztam a kerítés egy részére és a túloldalon a szomszéd gazos ,bokros részei miatt, a háló tiszta penész ,mohás,kidobható. Van erre jogszabály esetleg? Köszönöm szépen az érdemleges választ.

drbjozsef # 2023.07.07. 09:09

diamond,

Hát nem túl sokat.
Ha a szép szó nem használ, kérhetsz birtokvédelmet, elvileg a Ptk. 5:23.§-ra hivatkozhatsz :

A tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné.

De pár gazért akarsz a jegyzőhöz, netán bíróságra járkálni? És ezért végleg ellenséggé tenni a szomszédot?

Ezek sajnos nem olyan problémák, amit a jog eszközével hatékonyan lehet megoldani. Az együttélés alapvető szabályait nem fogja vele betartatni ilyen ügyekben majd a végrehajtó...
Próbálj meg beszélni vele, ha neked fontos, értesd meg vele, hogy nem akarod, hogy a gazai átjöjjenek.
Ha nem megy, persze lehet drasztikusabb eszközökhöz is nyúlni, vagy legalábbis erre finoman figyelmeztetni, mondjuk egy gázolaj kezelésre az ő oldalán...

Old meg, hogy a gazai ne jöjjenek át a te területedre.

Majordomus # 2023.07.07. 19:50

Egyszerűbb és olcsóbb egy permetezővel gyomirtót fújni a területre.

Birtokos # 2023.08.16. 09:58

Tisztelt Szakértők!
A közös kerítésünk mellett, kb 2 métertől kezdődően, a szomszédnak van 6 db 20 méteres erdei fenyője, 30m2-re bezsúfolva. Ezek közül az egyik eléggé kiszáradt, egy másik pedig tőből meg van dőlve, pont a házunk felé. Ezeket szeretnénk kivágattatni, mert félünk, hogy egy viharban a házunkra fognak dőlni. Hívnék egy fafizsgálót is, hogy bevizsgálja őket, de a szomszéd telekre nem tudna bemenni, mert a nyugdíjas házaspárnak csengője nincs, és állandóan be vannak zárkózva a házukba. Egyáltalán nem gondozzák a telküket, ki sem mozdulnak. (Azt gondoltuk, hogy vámpírok, de éjjel sem jönnek elő). A másik problémám, hogy a fákról lehulló tűlevelek, ágak, tobozok belepik közel a telkünk felét. A háztetőnket is, mely alacsony dőlésű, ezért évente többször fel kell másznom lesöprögetni a tűleveleket, hogy ne dugítsák el az ereszcsatornát. A többi, savas tűlevéllel borított részen még a gaz sem akar nőni. Sem füvet ültetni, sem felfújható medencét elhelyezni nem lehet, mindent belepnének a tobozok és a tűlevelek, nem tudnánk számunkra megfelelően használni. Írtam nekik levelet, megadtam a telefonszámom, amit bedobtam a postaládájukba. Kértem, hogy beszéljük meg, hogy lehetne békésen rendezni a dolgot. Még a költségeket is kifizetném. Semmit nem reagáltak. A jegyző elutasított, mondván a jelenlegi állapot már több, mint egy éve fennáll, bíróságon pereljek. Kötelezhetőek-e a szomszédok, hogy engedjenek be egy favizsgálót, vagy egyből a bírósághoz forduljak? Mennyi a bírósági illetéke egy ilyen birtokvédelmi per elindításának? Mivel nem tudom igazolni, hogy az említett két fa veszélyes akkor a bíróság fog szakértőt kirendelni, vagy nem is foglalkoznak ezzel? Sajnos azt olvastam, elég kétséges, hogy a bíróság ezeket a panaszokat hogy fogja megítélni. Szükségtelen zavarás, a birtokom rendeltetésszerű használatának akadályozása, a fák veszélyessége, vagy minezeket tűrnöm kell. Érdemes-e egyáltalán pert indítani, vagy csak kidobott pénz?
Még egy kérdésem lenne. Hogy lehetséges, hogy a tulajdoni lapjukon fele tulajdonosként még mindíg a szomszéd 2007-ben elhunyt édesapja van bejegyezve? 2022. júliusban töröltek a tulajdoni lapról egy 2007-es perindítási bejegyző határozatot. Más releváns bejegyzés nincs.
Köszönöm!

drbjozsef # 2023.08.16. 11:08

Kötelezhetőek-e a szomszédok, hogy engedjenek be egy favizsgálót, vagy egyből a bírósághoz forduljak?
Kötelezhetőek, de ki kötelezi őket? Te nem, csak hatóság. Annak kell okirat. Azt pedig a bíróság adja ki. Tehát igen, pert kell indítanod.

Mennyi a bírósági illetéke egy ilyen birtokvédelmi per elindításának?
Főszabály szerint asszem 3000 Ft, de a jegyzőnél illetékmentes, szerintem a bíróságon még nem az.

”Mivel nem tudom igazolni, hogy az említett két fa veszélyes akkor a bíróság fog szakértőt kirendelni, vagy nem is foglalkoznak ezzel?„
Ha ezt kéred a keresetedben, akkor igen.

”Érdemes-e egyáltalán pert indítani, vagy csak kidobott pénz?„
NEm látjuk a fákat, a házadat, a környezetet. A leírásod alapján érdemes.

”Hogy lehetséges, hogy a tulajdoni lapjukon fele tulajdonosként még mindíg a szomszéd 2007-ben elhunyt édesapja van bejegyezve?
Kimaradt a hagyatéki leltárból. Az örökösnek póthagyatéki eljárást kellene indítania.

osztap # 2023.08.16. 14:41

Birtokos,

A Te gondod nem az, hogy nem engedik be a fa-szakértőt, hanem hogy ott vannak a fák. Annak a kivágása pedig a tulajdonos döntése, nem a birtokosé. Az ingatlan tulajdonosa pedig az, aki a tulajdoni lapon van. Ha ő szerinted 2007 óta halott, akkor az első lépés, hogy bemész a kormányablakba a szomszéd ház tulajdoni lapjával, és kérsz egy hatósági bizonyítványt a szomszéd ház tulajdonosának jelenlegi lakcíméről. Jogos érdeked az, hogy mint szomszéd, pert kívánsz indítani ellene. A hatósági bizonyítványon ott lesz, hogy utolsó lakcíme Macska u. 3., nyilvántartásból kikerült 2007-ben, oka elhalálozás. Ezzel mész a jegyzőhöz, és kéred a póthagyatéki eljárás megindítását, hiszen halott ellen nem tudsz pert indítani. Türelmesen vársz, amíg kb. fél év múlva véget ér a póthagyatéki eljárás, és az új tulajdonost (a szomszédot) be nem jegyzi a földhivatal. Utána indíthatod a pert, már a szomszéd ellen.

A keresetlevélben kérném a fák kivágását, de nem kérnék szakértőt. Csak benyújtanék pár fotót. Aztán, ha a szomszéd vitatja, kérjen szakértőt ő, és előlegezze ő a szakértő költségét. Ha szerencséd van, akkor a szomszéd el sem jön a tárgyalásra, és egy meghagyással a bíró egyből lezárja a pert.

Birtokos # 2023.08.16. 18:21

osztap, drbjozsef
Nagyon köszönöm a válaszaitokat!
Szerintem az elhunyt első házasságából származó fia, aki most az egyik 1/2 rész tulajdonosa, az örökös is. Ha a hagyatéki, vagy a póthagyatéki eljárás pénzbe kerül, és még örökösödési, vagy tulajdonszerzési adót is kell fizetni, akkor biztosan nem fogják kérni a póthagyatékit, mivel ezekre nincs pénzük. Őket pedig nem zavarja, ki van a tulajdoni lapon, 70 év felett vannak. Az 1/2 rész elhunyt tulajdonosával nagyon jóban voltunk. Mikor a második felesége meghalt, akkor kezdtek ellene pert az említett és egy másik ingatlannal (a lakásával) kapcsolatban is a második felesége gyerekei. Pont a perbe halt bele, IV és XV kerületi bíróság előtt... A 2007-ben bejegyzett és 2022 júliusban törölt perindítás jogosultjai pedig a IV és XV ker bíróság voltak. Azt hiszem az élő telekszomszédaim laktak arrafelé, mielőtt a nyaralónk mellé költöztek. Ez nem tudom jelenthet-e valamit, a hagyatékival kapcsolatban, ami elég rejtélyes, hogy kimaradhatott a leltárból. A mellettünk levő ingatlan (ami a Szentendrei-szigeten van), az elhunytnak is csak a nyaralója volt, a lakása pedig a XVIII kerületben.
Tehát, ha jól értem, így, hogy csak a fele résznek van bejegyzett élő tulajdonosa, nem fogja a bíróság elfogadni a keresetem.
Ha én kérem a póthagyatékit, akkor nekem kell valamit fizetnem ezért, vagy az illetékes jegyzőnek hivatalból el kell indítania?
Bármelyik kormányablakba bemehetek az elhunyt utolsó lakcíméről hatósági bizonyítványt kérni? A nyaraló, vagy a lakás közelében levő jegyző az illetékes a póthagyatékiban? Jár ejnye-bejnye, hogy esetleg eltitkolták a nyaralót a hagyatéki leltárból, vagy nem íratta a fél rész élő tulajdonosa a nevére? Lehetséges, hogy 16 év után még mindig pereskednek valakivel? Ennek rajta kellene lennie a tulajdoni lapon?
Elnézést, hogy telhetetlen vagyok és ennyit kérdezek, de nagyon sokat segítettetek idáig is!

Majordomus # 2023.08.16. 19:45

Macerás ügy.
Kérdés hogy mennyit ér meg neked az ügy.

Én "társasházi" szemmel nézem az ügyet.

Én megvárnám az első vihart,éppen most vonul át egy az országon.
Másnap bejelenteném a katasztrófavédelemnek hogy a viharban megdőlt a fa.és életveszélyes a házadra nézve.

Ők még aznap bejutnak a szomszédhoz. Hidd el tapasztalatból beszélek....

osztap # 2023.08.17. 04:48

Ha én kérem a póthagyatékit, akkor nekem kell valamit fizetnem ezért,
Nem, Neked ingyen van.

Bármelyik kormányablakba bemehetek
Igen. Kb. 3000 forint lesz.

A nyaraló, vagy a lakás közelében levő jegyző az illetékes a póthagyatékiban?
Utolsó lakóhely szerinti.

A többi: attól függ...

Birtokos # 2023.08.17. 16:16

Majordomus
Fél millát megérne a nyugalmunk.
Macerás, de inkább attól tartok, hogy a bíróság nem rendeli el a fák kivágását. Nagyon védik a fákat, a helyi önkormányzat is. Nincs is ezzel semmi baj, de 3 méterre a szomszéd kerítésétől nem kellene olyan fát ültetni, ami 30 méter fölé is nőhet, a "lombkorona" átmérője meg 10 m. Mikor ülteti az ember, arra nem gondol, hogy azért az nem marad mindig akkora. (Bár én ültettem egyet, aminek nem tetszik az éghajlat és a környezet. 20 év óta talán, ha 10 cm-t nőtt, de így is szeretem. : ) ) Ráadásul a fenyő azért is van megdőlve mert olyan sűrűn vannak ültetve, hogy nem kap elég fényt, ezért próbálkozik oldalazni. A talaj homok, a gyökerek meg max. egy méter mélyen vannak, a fák súlypontjai meg felül, mert alul fel vannak kopaszodva. A jegyzőtől már kértem birtokvédelmet, de 1 éven túli az állapot, ezért elutasított. Most már ismer, ezért a katasztrófavédelem elég meredek volna. Meg van egy jószomszéd is a szembe levő sarkon, aki azonnal kitesz a Facebookra, meg fel is jelent. 10 éve azzal kezdte az ismerkedést, mikor véletenül, kedden égettük a gazt, nem pedig hétfőn.
Köszönöm a válaszod, meg a tippet!

Birtokos # 2023.08.17. 16:24

osztap
Rövid, tömör, lényegre törő :)

Nagyon köszönöm a segítséged!
Megfogadom a tanácsokat.

Majordomus # 2023.08.17. 19:23

A szomszédokat nem tudjuk megválasztani.

Maradj a katasztrófavédelmi vonalon az ingyen van.

A fák gyökerei gyakran elhalnak ami a kivágásukat indokolja.

Ezt elő lehet segíteni a másik oldalról.......

Birtokos # 2023.08.18. 04:53

Majordomus

: )