Pár kérdés haszonélvezetről

Majordomus # 2022.08.23. 19:10

Meg kell határozni hogy a haszonélvezet pontosan mire terjed ki.
A halállal megszűnik.

Suntory # 2022.08.22. 21:08

Osztap, köszönöm a segítséget!

Majordomus, a kommentjeimben minden mondat kérdés, ami kérdőjellel végződik.

Majordomus # 2022.08.22. 18:50

Ahogy kbs irta: mi a kérdés?

osztap # 2022.08.22. 18:44

Suntory,

A második kérdésedre: El kéne olvasni az iratokat, vagy legalább megérteni, hogy hogy kerültek oda a haszonélvezetek, és mi a konkrét probléma.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.22. 11:43

Nem jól érted.

Suntory # 2022.08.22. 11:38

Köszönöm a válaszokat, osztap! Még pár további kérdésem lenne azzal kapcslatban amit írtál:

Jól értem, hogy ha a tulajdoni lapon két haszonélvező szerepel a teljes ingatlanra, a tulajdoni lapon ez a két haszonélvezet két külön pontban van feltüntetve és nincs odaírva, hogy ezek a haszonélvezetek közösen illetőek lennének, akkor a kettő haszonélvezet közül a sorrenben első biztosnan erősebb?

Másik kérdés: ha a tulajdoni lapon közösen illető haszonélvezet szerepel, akkor az a közösen illető haszonélvezetet bejegyző határozat mögötti iratokból derül ki, hogy a haszonélvezeti jog melyik haszonélvező haláláig áll fenn? Vagy ennek már a tulajdoni lapon is látszódnia kellene?

osztap # 2022.08.22. 06:18

Suntory,

A haszonélvezet értéke szabad megállapodás tárgya. Az általad idézett képlet az Illetéktörvény 72. §-ból való, és csak az illeték számításához kötelező használni, máshol nem. Gondold meg, a képlet szerint egy 66 éves és egy 99 éves haszonélvező haszonélvezeti jogának értéke ugyanakkora - szerinted a piacon is ugyanakkora lenne?

A törvény viszont ad módszertant az érték felbontására. 72. § c) - két 55 éves haszonélvezőnél fele-fele.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ha haszonélvezetet akarsz alapítani több jogosulttal, akkor egy kérdés az, hogy egyidejűleg lesznek jogosultak, vagy csak egymás után. Ha egymás után, akkor az egyik kizárólagosan haszonélvezhet haláláig (kizárhajta a másikat a házból).
Ha egyidejűleg jogosultak, akkor el kell dönteni, hogy a haszonélvezeti jog addig áll fenn, amíg valamelyik jogosult meg nem hal, amíg az egyik meg nem hal, amíg a másik meg nem hal, vagy amíg mind a kettő meg nem hal. Megállapodás kérdése.

Suntory # 2022.08.21. 23:26

Először is a haszonélvezet jogi értékéről: az világos, hogy ha van egy 100 millió forintos ingatlan és egy mondjuk 55 éves haszonélvezője van a teljes ingatlannak, akkor annak a haszonélvezetnek a jogi értéke (100/20)*6= 30 millió forint. (Hatos szorzó az életkor miatt.) De mi van akkor, ha két személynek is van haszonélvezete a teljes ingatlanra (az egyszerűség kedvvért mindketten 55 évesek)? Ekkor a haszonélvezetek jogi értéke fejenként 30 vagy 15 millió? A 15 lenne a logikus, mert ha 30, akkor az azt jelentené, hogy 4 haszonélvező esetén a jogi értékek összege több lenne mint az ingatlan értéke (120 vs 100 millió), ami abszurd lenne, de nem találtam erről semmi konkrétat online, pedig sokat kerestem.

Más: ha van egy ingatlanom és két személynek szeretnék haszonélvezetet adni, mindkettejüknek a teljes ingatlanra, akkor mik az opcióim? Tudom, hogy van közösen illető haszonélvezet és nem közösen illető, de ezeken belül is több opció van?

Illetve azt jól tudom, hogy a nem közösen illető haszonélvezet esetén az egyik haszonélvezőnek erősebb a joga a másiknál és mondhatja azt, hogy ő egyedül szeretné használni az ingatlant a másik haszonélvező nélkül? A közösen illető haszonélvezet esetén pedig ha az egyik fél meghal, akkor a másik is elveszti a haszonélvezetét?

Bármelyik kérdésemmel kapcsolatban nagyon hálás vagyok bármilyen infóért!