Először is a haszonélvezet jogi értékéről: az világos, hogy ha van egy 100 millió forintos ingatlan és egy mondjuk 55 éves haszonélvezője van a teljes ingatlannak, akkor annak a haszonélvezetnek a jogi értéke (100/20)*6= 30 millió forint. (Hatos szorzó az életkor miatt.) De mi van akkor, ha két személynek is van haszonélvezete a teljes ingatlanra (az egyszerűség kedvvért mindketten 55 évesek)? Ekkor a haszonélvezetek jogi értéke fejenként 30 vagy 15 millió? A 15 lenne a logikus, mert ha 30, akkor az azt jelentené, hogy 4 haszonélvező esetén a jogi értékek összege több lenne mint az ingatlan értéke (120 vs 100 millió), ami abszurd lenne, de nem találtam erről semmi konkrétat online, pedig sokat kerestem.
Más: ha van egy ingatlanom és két személynek szeretnék haszonélvezetet adni, mindkettejüknek a teljes ingatlanra, akkor mik az opcióim? Tudom, hogy van közösen illető haszonélvezet és nem közösen illető, de ezeken belül is több opció van?
Illetve azt jól tudom, hogy a nem közösen illető haszonélvezet esetén az egyik haszonélvezőnek erősebb a joga a másiknál és mondhatja azt, hogy ő egyedül szeretné használni az ingatlant a másik haszonélvező nélkül? A közösen illető haszonélvezet esetén pedig ha az egyik fél meghal, akkor a másik is elveszti a haszonélvezetét?
Bármelyik kérdésemmel kapcsolatban nagyon hálás vagyok bármilyen infóért!