Bérleti jog öröklése

keniko # 2022.05.10. 13:56

Önkormányzati bérleti jog esetében, annak tulajdonosának elhalálozása után a bérlés folytatására jogosultnak milyen dokumentummal kell rendelkeznie ahhoz, hogy a későbbiekben esetleg el is adhassam. Pl.az elhunyt gyermeke jogosult tovább a bérlésre de el szeretné adni.

Köszönöm előre is a választ.

Szomorú örökös # 2022.05.10. 18:39

keniko

Önkormányzati bérleti jog esetében, annak tulajdonosának elhalálozása után a bérlés folytatására jogosultnak milyen dokumentummal kell rendelkeznie ahhoz, hogy a későbbiekben esetleg el is adhassam. Pl.az elhunyt gyermeke jogosult tovább a bérlésre de el szeretné adni.

Már bocsi, de milyen alapon akarna bárki eladni egy lakást, ami gyakorlatilag nem az övé? :-O

Majordomus # 2022.05.10. 18:45

Kezdjük az elején:
nem tulajdonosa a bérleti jognak,hanem szerződéses alanya.
.
milyen dokumentummal kell rendelkeznie?

Mihez? Az eladáshoz?
Adásvételi szerződéssel hogy megvette az önkormányzattól.
Utána eladhatja.
.
A bérleti jogot sem folytathatja a leszármazott,csak ha bérlőtársi szerződése van. Nem azonos a társbérlettel.
.
Egyáltalán hgy képzeled hogy eladod az önkormányzat tulajdonát?

Szomorú örökös # 2022.05.11. 05:19

Majordomus

Én már kezdem érteni. Piaci alapú bérleti jogról van szó, amit értékesíteni szeretne az örökös - elég sok ilyen van az ingatlanpiacon - aki a leírás alapján jogosult a bérleti jog folytatására.

drbjozsef # 2022.05.11. 05:58

Ha az önkormányzati bérleti jogot szeretné "értékesíteni" a kérdező, (ami a gyakorlatban az átengedett bérlőkijelölési jogot jelenti), akkor annak feltételei minden önkormányzatnál mások, a választ a helyi önkori lakásgazdálkodási szabályaiban találja meg.

Majordomus # 2022.05.11. 06:58

A bérleti jogot nem lehet értékesíteni.
Ha jogosult a bérlet folytatására, mert bérlőtárs volt akkor visszaadhatja a lakást és ezért az önkormányzat "lelépési" dijat fizet meghatározott összegben.
Olyan nincs hogy a tulajdonos engedélye nélkül eladom a bérleti jogot.

osztap # 2022.05.11. 08:15

keniko,

Sokat segítene, ha leírnád a helyzetet minél konkrétabban. Még azt sem tudjuk, lakásról van-e szó, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségről. Felteszem, az előbbi. Ez fontos, mert mások a szabályok.

Azt sem tudjuk, él-e még az eredeti bérlő, vagy az eredeti bérlő halála után az önkormi már elismerte a gyerekét bérlőnek. A bérleti jog "öröklése" közel sem automatikus, de időben ébredve meg lehet oldani. Nálad most mi a helyzet?

Az "eladom az önkormi lakását" meg "eladom a bérleti jogot" nem működnek, amint alább mindenki írta. Helyette, a bérleti jogot az önkormányzat hozzájárulásával el lehet cserélni másik lakás tulajdonjogára, Lakástörvény 29. §. Amikor ingatlanos oldalakon "önkormányzati lakás bérleti joga eladó" hirdetéseket látsz, az szinte mindig ez. Ekkor alapesetben a vevőnek van egy másik kicsi lakása. Két szerződést kötnek, az elsőben a bérlő elcseréli az önkormi lakás bérleti jogát a másik kicsi lakás tulajdonjogára. A másodikban a vevő visszavásárolja a volt bérlőtől a bérlő által éppen megszerzett másik kicsi lakást. A történet végén a volt bérlőnek pénze lesz, a vevőnek bérleti joga az önkormi lakására, és persze megmaradt a másik kicsi lakása.

A történet nehézsége, hogy az önkormányzatot csak a Lakástörvényben leírt kevés esetben lehet kötelezni arra, hogy járuljon hozzá a cseréhez. Ha nem járul hozzá, segíthet, hogy sok önkormi fizet lelépési díjat a bérlőnek, ha az önként visszaadja a lakást. De ez sem kötelező. Meg kell nézni a helyi rendeletet, és el kell beszélgetni az önkormi lakásgazdálkodási osztályával.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Majordomus # 2022.05.11. 13:17

Általában a lakáshasználatbavételi díj háromszorosát fizeti az önkormányzat.

Én is úgy szereztem meg a szüleim lakását,hogy bejelentkeztem bérlőtársnak az önkori beleegyezésével..
Amikor megindult a privatizácíó bejelentettem hogy meg kivánom venni.
Az udvarban egyedül én..
Csak miattam készítettek Alapitó Okiratot.