Ingatlan adás / vétel


monalisa1 # 2008.04.01. 21:49

Ingatlanértesítővel felbecsültetni a lakást, vagyis írásban árajánlatot kérni - mintha piacképes lenne.

monalisa1 # 2008.04.01. 21:45

Visszatérve kbs utolsó mondatára: "Ha nem tudtok megegyezni, nincs üzlet." - lesz helyette pereskedés a "nyomott" vételár miatt.

Azt jó tudni, hogy ha bírósághoz fordultok, mivel nem közcélból kerül sor a ház elbontására, végül is követelhettek egy magasabb összeget vételárként, és akkor a galéria is felszámítható m2/30% becsült értékben.

Készítsetek jónéhány fotót és/vagy videofelvételt a lakásról és a galeriáról, utóbb hasznos lehet a per során.

monalisa1 # 2008.04.01. 21:34

A vevőnek a galéria nem mond semmit (...), ő a házat el akarja bontani, nem pedig ott lakni. Valószínűleg "nyomott" árat kínál csak, hiszen az elbontásra kerülő összes lakás mostantól nem piacképes.

A céggel esetleg megegyezni abban, hogy az épülő új házból egy garzont hadd vehessetek meg közvetlenül a tervasztalról, vagyis a jelenlegi lakásért bár nem kaptok semmit, de a leendő új lakásnak a vételára annyival csökken. (Az újnak áránál valószínűleg lehet némi alkura/engedményre szert tenni.) Elővásárlási szerződést kell kötni.

És ameddig az új ház fel nem épül, kerestek magatoknak egy albérletet.

A jó helyen lévő leendő új épületben egy kisebb lakás hosszú távon végül is közel az elképzeléstek szerint.

Persze valószínűleg majd hitelt kell felvenni...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.01. 20:32

Annyiért adod a lakásodat, amennyiért akarod - és amennyiért van rá vevő. Nincs előírás, hogy a galériát hogyan kell figyelembe venni, és arra se, mennyit ér egy négyzetméter.
Ha nem tudtok megegyezni, nincs üzlet.

butácska # 2008.04.01. 20:10

Házunkban lévő lakásokat egy építető cég megkívánja vásárolni új ház építése céljából. Bár lakásunkat egy éve hosszútávra vásároltuk pont az ingatlan elhelyezkedése miatt, most mégis eladásra készülhetünk. Kerestem volna idevonatkozó ismereteket, jogszabályokat, de sajnos nem találom a megfelelő lehetőségeket. Kérem, aki átélt hasonló helyzetet vagy tud abban segíteni, hogy merre találok ilyen indormációkat legyen szíves nekem megírni. Ez a témakör teljesen ismeretlen számomra és még a lehetőségeimet sem ismerem. Minden segítséget nagyon megköszönnék.
Sok felmerülő kérdések közül az egyik: a lakásban van 16 nm galéria. Számunkra nagyon praktikusan kihasználva, de ugye az alapterület ennyivel kevesebb. A vevőknek a galéria területét milyen kellene figyelembevenniük?
Levélcímem: zxzxy@freemail.hu

boxoska # 2008.03.31. 17:52

Ismét köszönöm a tartalmas választ!
Egy nem világos: maradnék a fészekrakó konstrukcióban?

Az egyik bank (sajnos nem az amelyiknél van a hitelünk, oda a korai zárási idő miatt nem jutottam el) ma nekem kötelem változtatásról beszélt, hogy ügyvéd előtt szűntessük meg a közös vagyont, és ő adjon egy nyilatkozatot, hogy mentesülni akar a fizetéskötelezettség alól, cserében lemond a tulajdonjogáról.Ez viszont 2-3 hónap!!! Létezik ez?

A volt párom úgy gondolkodik az igényéről, hogy ha valaki másnak adnánk el az ingatlant, (és nem nekem), akkor az összegből kifizetnénk a hitelt, a maradékot pedig feleznénk, az annyira jönne ki kb.,mint az ő eddig befizetett hitel ráeső része. Tehát ez mindenképp járna neki, teljesen mindegy, hogy én vagy X.Y. lenne a vevő.

Köszönöm a választ!
Boxoska

Goodwitch # 2008.03.30. 20:44

Kéred a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését, oly módon, hogy a hitel további törtlesztését te válallod, és fizeted a párodnak az előbbiek szrint kiszámított különbözetet.

A banknál kérni kell, hogy a párodat engedjék ki a hitelből, valószínűleg azt kérik majd, hogy helíette valaki hasonló fizetőképes kezesként, vagy adóstársként szálljon be helyette. Ezt a bank megmondja, ha megkérdezed tőlük.

A zsebszerződéssel ő nem mentesül semmitől, mert a bank felé ő ugyanolyan adós, mint te, a tartozásátvállaláshoz pedig kell a bank jóváhagyása.
Mindeközben a tulajdonjoga fennmaradna az ingatlanon, vajon meddig is? És ha meggondolja magát? A lakáson nyilvánvalóan elidegenítési és terhelési tilalom is van.

Miért kellene kifizetned az eddigi törlesztések felét? Övé az ingatlan fele, az arra eső tartozást törlesztette ő, ha felesbe törlesztettetek.

Ő akar szabadulni a saját tulajdoni hányadától, annak van egy forgalmi értéke.... a többit már írtam.


Goodwitch

boxoska # 2008.03.30. 20:23

Köszönöm Goodwitch!

Mit jelent pontosan, h magamhoz is válthatom az ő részét, a bank beleegyezésével? Maradna a fészekrakó konstrukció? (Ragaszkodnék hozzá, mert a lakáshitel piacon ez a legkedvezőbb konstrukció - szerintem).

Ez az, én sem értem igazán a zsebszerződés lényegét. Ő azt mondta, h ha én nem tudnám vmi miatt fizetni, akkor ezzel a papírral ő mentesül.És semmilyen igényt nem támaszt a lakással kapcsolatban a későbbiekben.

Amit eddig befizettünk felesben, elvileg nem járna vissza neki??

Goodwitch # 2008.03.30. 19:54

Nem kell feltétlenül eladnotok, magadhoz is válthatod az ő részét, természetesen kell hozzá a bank beleegyezése is.

A zsebszerződést nem javaslom. Nem is igen értem, hogy miről is mondana le. Meg azt sem, hogy miért kellene neked kifizetned az eddig fizetett törleztőrészletek felét?

Övé a lakás fele, ennek van egy forgalmi értéke, abból le kell vonni a tőketartozás rá eső részét (felét), a fennmaradó összeg az ő igénye.

Ettől eltérően is meg lehet állapodni, de ennél többet fizetni nem érdemes szerintem.


Goodwitch

boxoska # 2008.03.30. 19:31

Kedves Hozzáértők!
A segítségeteket szeretném kérni! 2005. júniusában párommal vásároltunk egy lakást fészekrakó hitellel, 50-50% tul.résszel. Időközben kapcsolatunknak vége. Én szerettem volna az ő 50%-át megvásárolni, ill. az ő igényét kifizetni (eddig befizetett hitel fele + induló banki költségek). Egyik bank sem adott nekem olyan feltételekkel hitelt, amelyet én egyedül be tudnék vállalni anyagilag. A lakáseladáson most nagyon sokat buknánk. Ő viszont szeretne mielőbb legalább az igényéhez hozzájutni, ezért ő un. zsebszerződést ajánlott, 2 tanú aláírásával, amelyben az állna, h én átvállalom a hitel törlesztését, ő lemond az ingatlannal kapcsolatos minden jogáról, ahogy kifizettem az igényét. Azaz maradna a bank felé a tartozás, csak én fizetem egyedül – eddig felesben volt és én lakok a lakásban -, a földhivatal felé megmaradna az 50-50% tul.rész. És ha majd egyszer úgy döntök, h eladom, vagy megveszem az ő 50%-át, h 100%-ban az enyém legyen hivatalosan is, akkor ő nem támaszt(hat) semmilyen anyagi igényt. Igaz ez? Ilyet ügyvéd aláír? (Nekem így lenne biztonságos.) Mennyire hivatalos ez a nyilatkozat? Köszönöm a válaszotokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.28. 18:59

4.

zsigi66 # 2008.03.28. 18:54

2003. december 19-én kelt adásvételi szerződés alapján a földhivatalnál január 12-i "bejegyzés"-sel lettem tulajdonos.
Ezt a lakást az idén eladom. Adózás szempontjából 5 vagy csak 4 év telt el a szerzéstől?

szogi # 2008.03.26. 18:09

Szia praetor!

köszi a választ, leírtuk azt is, hogy létrehozzuk a kft-t., de ez nem történt meg. Lehetne kérni esetleg a bíróságtól, hogy hozza létre a kft-t azaz társasági szerződés létrehozását is lehet kérni a bíróságtól? sz

-praetor- # 2008.03.26. 13:56

Ha van egy kölcsönszerződésed és a többi kérdésben csak szóban állapodtatok meg, akkor nem tehetsz mást, mint hogy bíróság előtt követelheted a kölcsönösszeget kamatokkal.

szogi # 2008.03.26. 13:52

Sziasztok Fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni a következő ügyben. Sajnos kölcsönt adtam valakinek azzal a céllal, hogy ingatlant vásároljon úgy, hogy a cége lesz a tulajdonos. Megbeszéltük, hogy létrehozunk egy kft-t, amiben én is tulajdonos leszek (így kaptam volna vissza a pénzemet), s ez a kft. végzett volna egy beruházást az ingatlanon. A kölcsön felvevője azonban eladta az ingatlant egy harmadik személynek (persze engem eről nem kérdezett), a beruházó céget nem hozta létre, most meg a 3. személy vevő árulja az ingatlant. Szerintetek tudok szerezni az ingatlanban tulajdonjogot? Végülis a köcsön erre volt, de csak egy kölcsönszerződésem van, adásvételi szerződést, kft. társasági szerződést nem írtunk. Milyen pert adhatok be és ki ellen? Vagy mit kellene tennem? Remélem tud valaki segíteni. Köszi előre is.

kappa # 2008.03.26. 10:00

Üdv.

Köszönöm a választ és segitséget mindenkinek!!!
A válaszokból kiderült hogy amit az illeték hivatal számol ki értéket az lessz a mérvadó.A probléma itt kezdödik igazábol,az illeték hivataltól ezidáig(2 év) semilyen iratot nem kaptam))))!! Ilyenkor legyen okos az ember)))))

Kornéliusz # 2008.03.24. 23:12

Akkor mégis játszik.
Köszi.

Kornéliusz.

nandy # 2008.03.24. 22:43

2007. október 15-én megnyitja kapuit a Budapesti 3. számú Körzeti Földhivatal ügyfélszolgálata a fõváros XIV. kerületében a Bosnyák téren (1149 Budapest, Bosnyák tér 5. bejárat a Rózsavölgyi köz felõl). Az ügyfélszolgálat az ország teljes területére vonatkozóan szolgáltat tulajdoni lap másolatokat. 2008. január 1-tõl a hivatal - a VII., XIV., XV., XVI. kerületi ügyek vonatkozásában - teljes körû földhivatali szolgáltatással áll majd az ügyfelek rendelkezésére.

http://www.foldhivatal.hu/

Kornéliusz # 2008.03.24. 22:17

A Bosnyák téren nem kirendeltség van, hanem a 3.számú Körzeti Földhivatal, amelyhez egyes kerületek tartoznak. Az esetemben a III kerület az érdekes, tehát a Bosnyák tér nem játszik.

Amikor én sok-sok éve ügyvédjelölt voltam (azóta pályaelhagyó lettem) akkor a csütörtök volt az ügyvédi nap és a péntek a közjegyzői. Ezek szerint ez a rendszer megszűnt, vagy ezeken a napokon is van már "rendes" félfogadás?

Kornéliusz

nandy # 2008.03.24. 21:38

Kornéliusz:
És már a Bosnyák téren is van kirendeltség. :)

nandy # 2008.03.24. 21:35

kappa.

Szja tv. 62. §
(2) A megszerzésre fordított összeg az átruházásról szóló szerződés (okirat, bírósági, hatósági határozat) szerinti érték, a cserébe kapott ingatlan, illetve vagyoni értékű jog esetében a csereszerződésben rögzített érték, ezek hiányában az az érték, amelyet az illeték megállapításához figyelembe vettek.

ObudaFan # 2008.03.24. 20:46

Nem. Egyébként a tulajdoni lapok kiadását az ügyvédi nap nem érinti a Budafoki úton sem, tudtommal.

Kornéliusz # 2008.03.24. 20:42

Kedves Fórumozók!

A Bp-i Földhivatal nyitvatartásáról szeretnék kérdezni.
A foldhivatal.hu alapján a tulajdoni lapot hétfőn, kedden és szerdán 7-16 között, csütörtökön 7-15 között és pénteken 8-11 között lehet kérni.

Viszont jól tudom, hogy a csütörtök ügyvédi nap és a péntek közjegyzői nap?

Ellenben van a Lurdy-házban is egy kihelyezett ügyfélszolgálati iroda, ahol minden nap 8.30-16.00 között van bizonyos ügyekben ügyfélfogadás. A csütörtököt és a pénteket itt is az ügyvédeknek, illetve a közjegyzőknek tartják fenn?

Köszönöm.
Kornéliusz

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.24. 15:38

Szerintem nincs az szja-törvényben erre pontos szabály,
Azért valami van. 62. § (2)
Az az érték a szerzési érték, amit az illeték mergállapításához figyelembe vettek.

ObudaFan # 2008.03.24. 14:22

El lehet adni a haszonélvező hozzájárulása nélkül az ingatlant, de a haszonélvezeti jog ezzel fennmarad.