Vásároltam egy családi házat egy külön álló garázzsal egyetemben. Az adásvételi szerződés készítése közben derült ki hogy a gárázst ,az eladók engedély nélkül építették, a szerződést készítő ügyvéd az alábbiakat fogalmazta meg a garázs jövőjével kapcsolatosan:
"a szerződő felek megállapodnak abban, hogy amennyiben a vevők (azaz ÉN) egy éven belül kezdeményezik a garázsingatlan mint építmény, feltüntetését az ingatlan nyilvántartásban, úgy az épületfeltüntetéssel együttjáró minden költség és kiadás az eladókat terheli"
Az eladók ezt tudomásul vették és aláírták a szerződést.
Én a szerződés e pontja értelmében elkezdtem intézni a garázzsal kapcsolatos ügyeket, kiderült, hogy az illetékes Önkormányzat az engedélynélkül épült garázsra 1.000.000. Ft büntetést akar kiszabani, és csak ennek kifizetése után akarja a fennmaradási engedélyt megadni a a garázsra. Ezt az összeget természetesen az eladó NEM akatja kifizetni.(ami persze valahol érthető).
Ezek után csak egy megoldás maradt, lebontás, építési engedély, felépítés.
Mint kiderült ő ezt sem akarja vállalni, maximum a lebontást.
Kérdeztem tőle akkor miért írta alá a szerződést, csak annyi volt a válasz hogy Õ kb max 100.000 Ft büntetésre gondolt.
A garázs szerkezete könyűfém váz a szerkezet körben felfalazva 10 cm vastag téglával, szigetelés pucolat rajta.
Tervezők szerint a 10 cm falra egyébként sem adnának engedélyt, ugy hogy tényleg maradna a lebontás.
Mit érdemes tenni?
Hagyjam az egészet a fenébe és bízzak abban hogy senki sem fogja a garázs engedélyét kérni tőlem?
Menyjek bíróságra és valamikor talán megnyerem a pert?
Aki tud kérem segítsen.
Köszönöm